Problém s HDD, co teď?

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Moona
Nováček
Nováček

Problém s HDD, co teď?

Příspěvek od Moona »

Ahoj, ráda bych poprosila o radu. Včera jsem přesouvala z HDD na flashku asi 20GB dat, po přesunu mi zamrzlo okno na obrazovce, tak jsem restartovala PC. Jenže po restartu mi nenaběhl systém, objevilo se "primary master hard disk error". Po půl hodině šílených nervů se mi povedlo přes setup nějak docílit toho, že se Windowsy spustily, ani sama nevím jak, upravila jsem bootování na pořadí RAM, ROM a floppy (předtím bylo floppy první). Nevím, co se stalo, že to tak spadlo, kamarád si myslí, že je HDD poškozený. Teď běží celkem normálně, ale nejdou mi některé programy, například nešel prohlížeč (přeinstalovala jsem ho a teď jde, ale nevím ještě, co nejde jiného) a při nabíhání mi před startem Windows problikla jakoby "duha" před obrazovku, což nedělalo. Zkusila jsem vrátit systém přes obnovení, ale to je na nic. Navíc chod disku se mi někdy zdá zvukově prapodivný. Završuje to fakt, že jsem asi dva týdny nazpět při kliku na internetu přistála v BSOD a ani nevím jak. Co myslíte, je HDD porouchaný? :( A pokud ano, dá se přehrát data z tohoto HDD na jiný? Jak? Na disku mám rozdělený disk na C a D. Zatím zálohuju na flashku nejdůležitější data, ale na zálohu všeho nemám kapacitu (já vím, blbost :( ). Také nevím, pokud bych musela koupit nový disk, tak jaký. Mám ještě starý Western Digital 40 GB (5VDC, 0,80A ; 12VDC, 0,45A) a ten už nikde nevidím, navíc nevím, co by bylo kompatibilní rozměrově a na voltáž i kabeláž, v diskách se nevyznám. Vím, že se takhle těžko něco radí, ale nemáte nápad? :( Ještě mám nabídku od firmy, že se na disk koukne diagnostikou a řeknou mi poškození a případně podle poškození za 2000,- zkusí udělat kopii disku, nevím. :(
PKBO
Moderátor
Moderátor

Re: Problém s HDD, co teď?

Příspěvek od PKBO »

Disk fyzicky vyndat, odnést ke známému a data přehrát na jeho větší disk...

Jaký disk půjde u Vás záleží na tom, jakou máte základní desku, zkuste zjistit její označení, mohlo by stačit opsat název z programu CPU-Z záložka mainboard http://www.stahuj.centrum.cz/utility_a_ ... ring/cpuz/

Jestli chcete zjistit jak na tom je HDD tak stáhněte program HD tune a vložte sem obrázek složky HEALT
http://www.hdtune.com/download.html
Moona
Nováček
Nováček

Příspěvek od Moona »

Takže projela jsem to přes HD tune, tady je obrázek z health.
Obrázek
Jinak cpuz jsem zkusila a hlásí mi to základní desku
Obrázek
šikovná věcička. Ještě mě napadlo, jestli mám zkusit TestDisk? Ještě udělám ten error scan.
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

tomu disku podle smartu nic neni, 2 sektory byly nahrazeny,jeste spousta rezervnich zbejva...jenze nekdy disk chcipne i se smartem ve 100% stavu,pokdu proste divne chroupe,radsi bych ho vymenil,vzdyt 2TB disky stoji kolo 2000kc,nejakejch 200GB bych vubec neresil...

spis bych rekl ze odchazi neco jinyho,ta bsod mela urcite nejaky cislo,chtelo by to vedet jaky
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

I 1 sektor může shodit partition či boot sektor, což se zde stalo. Už jsem se s tim párkrát setkal. Když je vadnej nultej sektor je to dokonce instant-death pro celej HDD. Přesně to se zde stalo, jeden z těch 2 vadnejch sektorů byl součástí zavaděče a proto pak už OS nenabootoval, ihmo dobrej disk to rozhodně neni. S timhle jsem se setkával nejčastěji u Samsungů kde když začaly odcházet sektory, byly to vždy napřed ty jnejpoužívanější, typicky součásti OS či zavaděč partition.
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

tak to je zrovna extremni smula,mel jsem uz nejmin 5 disku s par vadnejma sektorama a jeste 3 co ted doma mam stale bez problemu slouzi,nikdy zadnej problem
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
Moona
Nováček
Nováček

Příspěvek od Moona »

DOC_ZENITH píše:I 1 sektor může shodit partition či boot sektor, což se zde stalo. Už jsem se s tim párkrát setkal. Když je vadnej nultej sektor je to dokonce instant-death pro celej HDD. Přesně to se zde stalo, jeden z těch 2 vadnejch sektorů byl součástí zavaděče a proto pak už OS nenabootoval, ihmo dobrej disk to rozhodně neni.
Ale když mi teď systém nabíhá, tak ty 2 sektory asi nebudou z nultého, co myslíte? Já tedy nevím, rozběhlo se mi to nějak když jsem změnila pořadí bootování v setupu na RAM jako první a pak ROM, hloupé je, že nevím, co jsem vlastně udělala, to už byl opravdu pokus amatéra po půl hodině nervů a nevím, zda to vydrží.

Jinak myslíte, že mám zkusit ten TestDisk? Jestli by to k něčemu mohlo být. Jinak zatím zkoumám funkčnost, disk občas divně zachroupe. Zatím jsem přeinstalovala jen prohlížeč a pokračuju v zálohování nejpodstatnějších dat. O novém disku uvažuju, ale jestli byste mi pak třeba poradili jaký a jak tam přendat ta data (dají se ty disky nějak propojit?). V papírech od desky jsem našla "ASUS P5LD2, STD/SATA2/PCle, sk.775/1066,i945P". A pardon, spletla jsem se v parametrech disku, tamten jsem měla předtím, teď mám HDD "250GB WD2500KS CaviarXL, 250GB, 16MB, 7200rpm, SATA/300".
Alfajk píše:spis bych rekl ze odchazi neco jinyho,ta bsod mela urcite nejaky cislo,chtelo by to vedet jaky
A nemohl by to být třeba kabel od disku? Zaráží mě to, že když jsem zkusila vložit CD od Windowsu, že mi hlásilo "disk nenalezen". Pak jsem vlezla do bedny a zastrkala co šlo, aby to mělo kontakt, překopala setup a naběhlo to.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Moona píše:
DOC_ZENITH píše:I 1 sektor může shodit partition či boot sektor, což se zde stalo. Už jsem se s tim párkrát setkal. Když je vadnej nultej sektor je to dokonce instant-death pro celej HDD. Přesně to se zde stalo, jeden z těch 2 vadnejch sektorů byl součástí zavaděče a proto pak už OS nenabootoval, ihmo dobrej disk to rozhodně neni.
Ale když mi teď systém nabíhá, tak ty 2 sektory asi nebudou z nultého, co myslíte? Já tedy nevím, rozběhlo se mi to nějak když jsem změnila pořadí bootování v setupu na RAM jako první a pak ROM, hloupé je, že nevím, co jsem vlastně udělala, to už byl opravdu pokus amatéra po půl hodině nervů a nevím, zda to vydrží.

Jinak myslíte, že mám zkusit ten TestDisk? Jestli by to k něčemu mohlo být. Jinak zatím zkoumám funkčnost, disk občas divně zachroupe. Zatím jsem přeinstalovala jen prohlížeč a pokračuju v zálohování nejpodstatnějších dat. O novém disku uvažuju, ale jestli byste mi pak třeba poradili jaký a jak tam přendat ta data (dají se ty disky nějak propojit?). V papírech od desky jsem našla "ASUS P5LD2, STD/SATA2/PCle, sk.775/1066,i945P". A pardon, spletla jsem se v parametrech disku, tamten jsem měla předtím, teď mám HDD "250GB WD2500KS CaviarXL, 250GB, 16MB, 7200rpm, SATA/300".
Alfajk píše:spis bych rekl ze odchazi neco jinyho,ta bsod mela urcite nejaky cislo,chtelo by to vedet jaky
A nemohl by to být třeba kabel od disku? Zaráží mě to, že když jsem zkusila vložit CD od Windowsu, že mi hlásilo "disk nenalezen". Pak jsem vlezla do bedny a zastrkala co šlo, aby to mělo kontakt, překopala setup a naběhlo to.
Dobře takhel, žádnej testdisk nezkoušej. Stalo se přesně toto: Nultej sektor ti neodešel, nic takovýho jsem neřekl, řekl jsem že kdyby odešel ten by by disk instant death což ten tvůj neni. Tobě odešly jedny z prvních sektorů konkrétně jeden z boot sektorů. Tím že jsi opraviala boot loader instalačnim DVD of windows se ty staré vadné sektory realokovaly a už zase bootuješ.

Zde neni co dělat, takhle to je a zůstane, kabelem to bejt nemůže ten dělá CRC errory ne vadné sektory. Fakt je ale ten že disk kterej už má vadný sektory a dokonce tam lehla partition neni a nikdy nebude spolehlivej.
Moona
Nováček
Nováček

Příspěvek od Moona »

Tobě odešly jedny z prvních sektorů konkrétně jeden z boot sektorů. Tím že jsi opraviala boot loader instalačnim DVD of windows se ty staré vadné sektory realokovaly a už zase bootuješ.

Zde neni co dělat, takhle to je a zůstane, kabelem to bejt nemůže ten dělá CRC errory ne vadné sektory. Fakt je ale ten že disk kterej už má vadný sektory a dokonce tam lehla partition neni a nikdy nebude spolehlivej.
Já to právě tím CD asi neopravila, to je to co mě mate. Nehádám se :) jen tomu nerozumím. To CD jsem právě myslela, že to opravím, ale místo, abych mohla dát R a opravovat mi to řeklo, že HDD nebyl nalezen a nic se dít nezačalo, pak jsem CD vyndala a vlezla při startu PC přes DEL do setupu a tam předělala pořadí v kartě Boot, aby nebyl první floppy disk. Ani nevím proč, prostě mě už nenapadlo nic jiného. Tak leda že bych opravila něco, o čem nevím.
Že je nespolehlivý, to chápu. Jen jak říkám, absolutně nevím, jaký disk by tam mohl jít a jak na něj dát data. Jinak díky za váš čas a rady. ;)
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Aha no.... a jaký R? to se mačkalo naposledy u windows XP.... uff.. radši nic, bootuješ, tak bootuj. :D
Moona
Nováček
Nováček

Příspěvek od Moona »

DOC_ZENITH píše:Aha no.... a jaký R? to se mačkalo naposledy u windows XP.... uff.. radši nic, bootuješ, tak bootuj. :D
Já mám XP. :D Vím, vykopávka, ale jsem na něj zvyklá a dobře se mi s ním pracuje. ;)

Jinak, mohl by mi někdo please vysvětlit rozdíl mezi tím, z čeho v setupu bootuju? :D Amatér u počítače. Jinak teď mám nastaveno:
1) 3M-HL-DT-STDVD-RAM (to je DVD mechanika, ne?)
2) PM-WDC WD 2500KS-00 (netuším, o co jde :))
3) 1st floppy disc

Ještě teoretická otázka. Pokud bych někdy chtěla opravit Windows, jak na to vlastně mám jít? A bude nějaký problém s tím, že mám disk "rozdělený" na C a D (fyzicky tentýž disk)?
Spring
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spring »

Testdisk je fajn, ale jen v rukach toho, kdo vi co a proc dela. V opacnem pripade to nedopadne dobre. Samozrejme muzes to zkouset na odmirrorovane kopii, tam se neda nic znicit, protoze stale existuji puvodni data. BFU s klavesou enter znamena nenavratne znicena data a nepripadas mi jako typ cloveka, ktery vubec tusi zaklady.
"If it moves, compile it. If it moves too quickly, don't mark it stable. If it stops moving, drop it. It's not like your processor has anything better +to do" ... Gentoo
Moona
Nováček
Nováček

Příspěvek od Moona »

Spring píše:nepripadas mi jako typ cloveka, ktery vubec tusi zaklady
Já vím. :( Ale ráda bych věděla víc. Potíž je v tom, že když jsem ještě chodila na střední, obory jako správce sítě neexistovaly. Sice mám průmyslovku a informatiku jsem samozřejmě měla, ale je mi to na houby. Vím, co je nultý sektor a BIOS a podobně, ale jen teoreticky. Prakticky jsem nikdy problém s bootováním neřešila a nevím třeba ani, jaké údaje potřebuju při výběru HDD, aby mi odpovídal k desce. Chtěla bych se naučit tyhle praktické věci, jako co dělat, když PC nebootuje, nebo jak si opravit registr, jen nevím, kde se to naučit. Na internetu je spousta návodů, většinou se ale od sebe liší a mě se zdá pošetilé hrabat se bez dozoru někoho zkušeného v něčem, kde bych skoro nevěděla, co dělám. :(
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“