AMD Radeon R9 290 + Arctic Cooling Accelero Xtreme III
Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik
- Loki5567
- Moderátor

Re: AMD Radeon R9 290 + Arctic Cooling Accelero Xtreme III
Nevím jestli se k této verzi ty malé elementy vůbec dodávají, jak koukám na fotky, žádné se nelepí a má to pokrýt ten pasiv na druhé straně karty.
CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D@5450Mhz // MB: Asus ROG Crosshair X870E Hero // RAM: G.Skill Trident Z5 Neo 2x16GB 6000Mhz@6400 30-38-38-96 // GPU: MSI RTX 3090 Gaming X Trio // Storage: Corsair MP510 480GB + Corsair MP510 960GB + Crucial P3 Plus 2TB // PSU: Corsair HX1000i + CableMod Kit // Case: Phanteks EVOLV X // Cooling: Bykski XPR-C-M Silver + EK-Quantum Vector RTX 3090 + 2x SC Protium 150 D5 Polished Silver + Alphacool NexXxoS XT45 X-Flow 360 + EK-CoolStream SE 360 + 6x NoiseBlocker NB-Eloop B12-PS PWM + Watercool MO-RA 3 360 + 9x ARCTIC P12 Pro //
- prograw
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Místo ACAX IV doporučuji spíše Raijintek Morpheus. Součástí balení je samostatný pasiv pro chlazení napájecí kaskády VRM1. Dle recenzí s ní má ACAX IV velké problémy.
+ samozřejmě jednotlivé malé pasivy, které se nalepí samolepkami, které jsou k dispozici v balení (jejich množství je na dvě montáže s velkou rezervou)
Morpheus sebou ovšem nese pár negativ.
a) Vysová váha karty (téměř 1 kg), nutno podepřít (nejlépe poslouží např. kousek dřívka)
b) Vzhled. Karta osazená tímto chladičem není žádný krasavec (ovšem v uzavřené skříni není problém)
c) Nutnost dokoupení dvou 120 mm ventilátorů
d) Obsazení čtyř PCE-I slotů (ovšem zapojení CF/SLI je stále možné)
V tuto chvíli lze pořídit okolo 1500,-. Pokud se k tomu připočte cena za dva ventilátory (~500,-), výsledná cena odpovídá cirka 2000,-.
Osobně považuji Raijintek Morpheus za mezistupeň mezi vzduchovým a vodním chlazením
+ samozřejmě jednotlivé malé pasivy, které se nalepí samolepkami, které jsou k dispozici v balení (jejich množství je na dvě montáže s velkou rezervou)
Morpheus sebou ovšem nese pár negativ.
a) Vysová váha karty (téměř 1 kg), nutno podepřít (nejlépe poslouží např. kousek dřívka)
b) Vzhled. Karta osazená tímto chladičem není žádný krasavec (ovšem v uzavřené skříni není problém)
c) Nutnost dokoupení dvou 120 mm ventilátorů
d) Obsazení čtyř PCE-I slotů (ovšem zapojení CF/SLI je stále možné)
V tuto chvíli lze pořídit okolo 1500,-. Pokud se k tomu připočte cena za dva ventilátory (~500,-), výsledná cena odpovídá cirka 2000,-.
Osobně považuji Raijintek Morpheus za mezistupeň mezi vzduchovým a vodním chlazením
- Frostys
- Začátečník

-
Hmm, to vypadá zajímavě. Tak budu přemýšlet. Jaké 120mm fany bys jinak doporučil? Nebo je to tak jedno?
CPU i7-9700k + MasterLiquid Lite 240
GPU MSI GeForce RTX 2070 8Gb
RAM Patriot Viper4 16GB@3000MHz
MB Gigabyte Z390 Gaming X
- Loki5567
- Moderátor

Osobně jsem tam dal 2x 120mm Be Quiet Pure Wings http://www.tsbohemia.cz/be-quiet-pure-w ... 93062.html, tiché i na max otáčky. Součástí balení je pouze ventilátor, žádný redukce či něco podobného
Fotku podepření jsem postoval o stránku zpátky
Špejle postačila

CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D@5450Mhz // MB: Asus ROG Crosshair X870E Hero // RAM: G.Skill Trident Z5 Neo 2x16GB 6000Mhz@6400 30-38-38-96 // GPU: MSI RTX 3090 Gaming X Trio // Storage: Corsair MP510 480GB + Corsair MP510 960GB + Crucial P3 Plus 2TB // PSU: Corsair HX1000i + CableMod Kit // Case: Phanteks EVOLV X // Cooling: Bykski XPR-C-M Silver + EK-Quantum Vector RTX 3090 + 2x SC Protium 150 D5 Polished Silver + Alphacool NexXxoS XT45 X-Flow 360 + EK-CoolStream SE 360 + 6x NoiseBlocker NB-Eloop B12-PS PWM + Watercool MO-RA 3 360 + 9x ARCTIC P12 Pro //
- prograw
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Jedno to určitě není. Nejsem odborník na ventilátory, ale osobně bych dnes zvolil jinak. Kupoval jsem cca před třemi týdny Akasa Piranha, ovšem nejsem s jejich výkonem příliš spokojen. Zdá se mi, že nemají dostatečný tlak k profuku celého pasivu, který má celkem hustě provedené žebrování.
V nejbližší době je vyměním za tyto Corsairy. Nejsou to sice jedny z nejtišších, ale osobně upřednostňuji chladící výkon, než absolutní ticho (PC mám stejně pod stolem v uzavřené bedně).
Zde na PCT Ti určitě někdo doporučí nějaký model od Noctui, popř. Be Quiet!. Bohužel pro mě jsou celkem cenově přestřelené
Pokud si nějaký ventilátor vybereš sám, rozhoduj se určitě dle psaných recenzí a co nejvyššího statického tlaku (ten rozhoduje o výkonu ventilátoru při profuku hustého žebrování pasivů/radiátorů). Co se týče hlučnosti, tento kanál na YT Ti řekne vše, co potřebuješ.
(Zde např. Corsair SP120 HP)
- - - UPDATE - - -
Tady máš výpis z logu (nutno stáhnout a otevřít, Google si s tím texťákem dělá, co chce) GPU-Z po 45 minutách FC4. Aktuálně provozuji kartu s trošku vyšším OC. Teploty se téměř nezměnily (šel bych výš, Afterburner nedovolí
.. rezerva velká)
V nejbližší době je vyměním za tyto Corsairy. Nejsou to sice jedny z nejtišších, ale osobně upřednostňuji chladící výkon, než absolutní ticho (PC mám stejně pod stolem v uzavřené bedně).
Zde na PCT Ti určitě někdo doporučí nějaký model od Noctui, popř. Be Quiet!. Bohužel pro mě jsou celkem cenově přestřelené
Pokud si nějaký ventilátor vybereš sám, rozhoduj se určitě dle psaných recenzí a co nejvyššího statického tlaku (ten rozhoduje o výkonu ventilátoru při profuku hustého žebrování pasivů/radiátorů). Co se týče hlučnosti, tento kanál na YT Ti řekne vše, co potřebuješ.
(Zde např. Corsair SP120 HP)
- - - UPDATE - - -
Tady máš výpis z logu (nutno stáhnout a otevřít, Google si s tím texťákem dělá, co chce) GPU-Z po 45 minutách FC4. Aktuálně provozuji kartu s trošku vyšším OC. Teploty se téměř nezměnily (šel bych výš, Afterburner nedovolí
- Frostys
- Začátečník

-
No, potřeboval bych něco tichého. Momentálně tam mám stock chladič a to je prasárna. Když si chci zahrát něco náročnějšího (FC4, AC:U), tak tam musím mít kolem 60-65% otáček fanu, což není moc příjemné.
- prograw
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Pokud máš uzavřenou skříň, nejlépe pod stolem, tak mnou zmiňované Corsairy Tě rozhodně rušit nebudou.
Ventilátory, cenově výš, Noctua / Be Quiet! téměř neuslyšíš.
Ventilátory, cenově výš, Noctua / Be Quiet! téměř neuslyšíš.
- Frostys
- Začátečník

-
Říkáš, že Be quiet jsou cenově výš, ale to, co tu dával Loki, to je levné, takže myslíš nějaký jiný asi? A skříň mám na stole. Uzavřená je.
- prograw
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
V tomto by Ti poradil Stratos. Má hodně zkušeností s firmou Be Quiet!.
Podle mě jsou tyto ventilátory vhodnější spíš do bedny na airflow a ne k profuku pasivu
Podle mě jsou tyto ventilátory vhodnější spíš do bedny na airflow a ne k profuku pasivu
- Frostys
- Začátečník

-
No, ideálně bych chtěl najít hlučnost(dB, Sone) stock chladiče 290 a porovnávat ji s hlučností ostatních ventilátorů. Nevím ale, jakým číslům se dá věřit a v jakých otáčkách je hlučnost uváděna. Tipuju, že to ale bude většinou při maximálních otáčkách.
- prograw
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
No, podívej.. ať už si vybereš jakýkoliv chladič, co má maximální otáčky okolo 2500 rpm a hodíš jej na 12V, uslyšíš při nejhorším polovinu toho, co při AMD reference 
Hra Ti to bez problémů přehluší.
Hra Ti to bez problémů přehluší.
- Loki5567
- Moderátor

Ty ventilátory mi doporučil právě Stratosprograw píše:V tomto by Ti poradil Stratos. Má hodně zkušeností s firmou Be Quiet!.
Jinak skříň mám na stole a opravdu vrtulník nesnesu, ale zase aby se mi pekla grafika, to určitě ne. Když tak můžu nahodit nějaký screen nebo nějaké video natočené mobilem.
- prograw
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Mně se právě zdá, že mají mezi jednotlivými listy velké mezery. Tímpádem, pokud narazí vzduch na překážku (v našem případě hustý pasiv), ventilátor nebude mít dostatečný tlak a vzduch bude foukat skrz velké rozestupy mezi lopatkami zpět (tzn. směrem od karty).
Stejný efekt pozoruji u výše zmíněných Piranhí. Schválně zkus sáhnou opatrně prstem mezi pasiv a kartu, zda se ventilátoru daří profouknout pasiv. Potom dej ruku pod ventilátory, pokud ucítíš tlak vzduchu, který jde proti ruce, máš stejný problém, jako já
Stejný efekt pozoruji u výše zmíněných Piranhí. Schválně zkus sáhnou opatrně prstem mezi pasiv a kartu, zda se ventilátoru daří profouknout pasiv. Potom dej ruku pod ventilátory, pokud ucítíš tlak vzduchu, který jde proti ruce, máš stejný problém, jako já
- Frostys
- Začátečník

-
A ty máš jaké teploty prograw s fany, co teďkom máš?
- prograw
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
O pár příspěvků výš jsem Ti posílal odkaz na texťák (výpis z GPU-Z logu).
- 0martas0
- Začátečník

-
Loki ty fany nejsou spatne ale jak pise prograw tak nejsou uplne vhodne na profukovani pasivu. Na to se hodi fany co maj fakt velkej statickej tlak aby to protlacily. To jsou bud ty Corsairy co tu daval prograw nebo Noctua rady P tusim.
- Frostys
- Začátečník

-
Jej, promiň, úplně jsem na něj zapomnělprograw píše:O pár příspěvků výš jsem Ti posílal odkaz na texťák (výpis z GPU-Z logu).
Ten texťák je ale rozházený, i když si ho stáhnu
- prograw
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Já ho sice mám po stáhnutí v pořádku, ale v případě zájmu jsem Ti ho nahrál na Ulož.to.
Ve čtvrtek vyzvedávám Corsairy v CZC, takže jsem zvědavý na výsledek
Ve čtvrtek vyzvedávám Corsairy v CZC, takže jsem zvědavý na výsledek
- Frostys
- Začátečník

-
Hmm, tak nevím, ale ten texťák vypadá pořád stejně a připadá mi rozházený
No, každopádně to z něho nějak vyčíst jde
Uvažuju, že vyzkouším ten Ghetto mod z vedlejšího topicu a když nebudu spokojený, tak něco koupím 
- prograw
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Určitě bych začal u toho. Počítej ovšem s tím, že takovou úpravou definitivně přijdeš o záruku