RAID0 má smysl?

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
anti.77
Začátečník
Začátečník

RAID0 má smysl?

Příspěvek od anti.77 »

Dokupuji druhý disk Seagate Baracuda 1TD má smysl dát tyto disky do RAID0 ? Systém mám na rychlém SSD a tyto disky budou sloužit pouze pro hry atp ,případná ztráta dat mi nevadí,jako úložiště používám externí disk.Zajímalo by mě jestli se to nějak projeví ..... nechci to zkoušet hned,jelikož bych spoustu programů musel znova instalovat,na externí disk se mi zazálohovat nevejdou.Dík za odpověď
Case: Fractal Design Meshify C - DarkTG ,MB:Asus Maximus VIII Gene,proc:i7 6700K(cooler: Corsair H80i v2 Extreme),GK: EVGA GeForce GTX1080Ti SC BE Gaming ICX,4x8GB ram: DDR4 Corsair Vengeance LPX Black,disky:SSD A-Data XPG SX900 128GB, HDD : Toshiba P300 3TB, Seagate Barracuda7200.14 -1TB,ext.WD Elements Portable 750GB USB 3.0,zdroj:Seasonic Focus Plus Gold 750W,monitor: Samsung C27H711,klávesnice:GIGABYTE Force K85,myš:Asus Echelon,Windows 10 Home 64bit
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: RAID0 má smysl?

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Ne, hry ani aplikace se ti rychleji spuštět nebudou nebo jen zcela minimálně, ty jsou většinou limitovaný seekem ne sekvenčnou a raid 0 ti seek nezlepší, jen sekvenční zápis/čtení. A celé to nikdy nestojí a nestálo za to riziko instantní ztráty všech dat při jediném problému.

Troufám si i tvrdit že člověk více ocení 2 separé disky, třeba při mass konverzích a tak je lepší tahat z jednoho na druhej než z obou na ty dva samé v raid5. Kdysi jsem měl ještě před SSD raptory v raid0, a při pohledu zpět to byla blbost a celkem úlet.
Spring
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spring »

Baracuda nelze provozovat v raidu, protoze se to akorat rozpadne a zkusenosti s raid0, raid3, ... nejsou pozitivni (vadny firmware).
"If it moves, compile it. If it moves too quickly, don't mark it stable. If it stops moving, drop it. It's not like your processor has anything better +to do" ... Gentoo
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

od té doby co jsou cenově dostupná SSD, RAID0 z plotnových disků IMHO postrádá smysl
ignorelist: kremrole a dezoláti
Spring
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spring »

V beznem desktopu nemel prilis velky vyznam nikdy, ale smysl rozhodne nepostrada a nahradu v podobe kapacitnich SSD velmi tezko zaplatis v roli jednotlivce.
"If it moves, compile it. If it moves too quickly, don't mark it stable. If it stops moving, drop it. It's not like your processor has anything better +to do" ... Gentoo
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

I v dobrách před SSD bylo lepší shenat si jeden 15K RPM SCSI/SAS disk než raidovat konzumní disky, IO a přístupovka jsou prostě pro load běžného SW nejpodstatnější.
anti.77
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od anti.77 »

Díky moc všem ..... kašlu na tedy RAID0 ..... jak jsem psal,systém mám na rychlém SSD a v podstatě,teda kromě startu počítače jsem taky žádný zázrak nepostřehl,zkusil jsem na ně nainstalovat hry a ani v loadingu levelů u Crysis 3 jsem rozdíl nepostřehl ... a rozpad Baracud riskovat nechci .... ještě jednou dík :-)
Case: Fractal Design Meshify C - DarkTG ,MB:Asus Maximus VIII Gene,proc:i7 6700K(cooler: Corsair H80i v2 Extreme),GK: EVGA GeForce GTX1080Ti SC BE Gaming ICX,4x8GB ram: DDR4 Corsair Vengeance LPX Black,disky:SSD A-Data XPG SX900 128GB, HDD : Toshiba P300 3TB, Seagate Barracuda7200.14 -1TB,ext.WD Elements Portable 750GB USB 3.0,zdroj:Seasonic Focus Plus Gold 750W,monitor: Samsung C27H711,klávesnice:GIGABYTE Force K85,myš:Asus Echelon,Windows 10 Home 64bit
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“