Obnovovací frekvence televizí / signál

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Odpovědět
LoCo99
Začátečník
Začátečník

Obnovovací frekvence televizí / signál

Příspěvek od LoCo99 »

chci se zeptat, normální vysílání at už je hd nebo ne, jde vždycky přece na 50 hz ne ? takže jakakoliv televize kde vyrobce uvadi 100 nebo 200 a víc HZ tý frekvence dosahuje jen dopočítávánim nebo vsazovánim černejch snímků ano ?

http://www.datart.cz/novinky/radce-obno ... _kdyz.html tady v tom článku se teda mluví i o tom že některý televize maj panel kterej umí nativně 100 nebo 200 HZ, což mě rozhodilo ohledně toho signalu, jak by ziskal panel 200 hz bez přepočtu z klasickýho televizního signalu, nebo prostě umí 200 hz pro případ že připojim PC a mam grafiku která to zvladne ?

chci nám domu nadělit TV, jelikož máme doma uplně směšnou, koukám jen po použitejch televizích protože 10 000 a víc je pro mě nevhodná investice když na TV koukám párkrát do měsíce abych se podival na eurosport , svoje hledání jsem roztřídil na 1, "hloupý" FULL HD LCD televize, 2 "divný polo-smart" full hd 100 hz televize , 3 smart televize, kde ale mam šanci sehnat jen takový kousky co se za 12000 a mín prodává nová

o co mi teda jde, budu ochuzenej s normální full hd televizi (netřeba zminovat že HD kanaly jsou jen 720p) co se týče kvality obrazu ?

(a o plasmy nemam zajem kvuli předsudku s vypalovánim a potřebě fullhd)

sorry za delší a zmatenější post
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Obnovovací frekvence televizí / signál

Příspěvek od AllowedCry »

My jsme si domů pořídili nějaké fHD LG 100hz. Používáme satelit a signál ze satelitu je vysílán frekvencí 50hz, čili vlastně taky moc nechápu, na co ty televize disponují tolika hz, když je to uplně k ničemu, pro PC se to taky moc nehodí, kvůli inputlagu, takže abych pravdu řekl, netuším.
Ryzen 9800X3D || Asrock X870 Pro || 64GB @ 6000Mhz cl30 || AMD RX 7900 XTX @ UV-OC || M2 VP4300 4TB || HDD RED+ 4TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 32M2N8900 240Hz + Philips 48OLED707.
LoCo99
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LoCo99 »

jo to jsem zapoměl dodat, signal by byl z toho udělátka (set top box ?) od UPC

jako já můžu s jistotou říct že už jsem u pár televizí viděl prostě plynulejší líbivější obraz, ale vždycky sem si řikal hm, to vim co je, a taky to určitě dělá duchy jako overdrive

full hd 40" televizi jde pořídit pod 5 tisíc, tak jestli má smysl minimálně 2 litry přidávat
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od AllowedCry »

Ano, ten plynulý obraz, jak říkáš, sem taky viděl, bylo to na nějakým philipsu, netuším, kolik hZ měla, ale duchama netrpěla. resp. ne tak, aby to moje oko nějak vnímalo a filmy jakoby běželi na 60FPS :D Ale byla to nějaká dražší, okolo 15 tisíc. Ovšem s hZ to asi nemá nic společného, na té naší 100hz mi obraz nepřipadá plynulý PS: taky máme UPC.
Ryzen 9800X3D || Asrock X870 Pro || 64GB @ 6000Mhz cl30 || AMD RX 7900 XTX @ UV-OC || M2 VP4300 4TB || HDD RED+ 4TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 32M2N8900 240Hz + Philips 48OLED707.
Mr Lucas
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mr Lucas »

Zde máš přehled Hz uváděných výrobcem vs. reálných: http://www.rtings.com/info/fake-refresh ... -trumotion
... Don't give the noise a chance ...
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Ta tabulka je dobrá ale nezapomínat že je to tabulka final refreshe obrazovky. Input (VGA/HDMI) bude stále max 60hz a samotné filmy jsou 24fps nebo 25fps, nebo 30fps video. Všechny tyhle motionflow a podbně dělaj to že dopočítávaj snímky ( za cenu děsívého inptulagu což u sledování filmu nevadí ) tak aby obra vypadal plynuleji a vypadal že má skutečně 60fps. Někdy se to tomu daří lépe někdy hůře, ale to je obecně ten princip.

Tenhle problém se řeší od nástupu 100Hz CRT televizí, lidi maj v hlavně nasugerovanej počet hz a ačkoliv na LCD TV žádné HZ nejsou marketing je tam tlačí jako naprosto nesmyslné údaje. I na těch CRt to byl problém, protože původní koncept počítal s 50i hz, prokládanejch díky čemuž šel singál rovnou na obrzovku bez jakéhokoliv dalšího zpracování. Už ty 100hz modely musely ale mít elektorniku co jej zpracovávala a dostala na potřebou plnulost pak jej poslala na obrazovku což způsobovalo lag a občas i ztrátu detailů / přirozeného pohybu u rychlejch scén. Princip je dodnes stejnej.
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

me ta honba za tema HZ taky pride celkem az ujeta... s AMOLED displejema tohle asi skonci ne?
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

To mělo končit už s 100Hz CRT, ale nestalo se. To je taky důvod toho proč máme i a P, ala prokládanej a plnej signál. Původní koncept NTSC a PAL co se timingu týče počítá s +-50Hz analogovou RGB CRT ( začátek 60tých let ) a od té doby se tragicky nic neměnilo. Filmy se pořád takle točej.

Starej princip fungoval, než přenášet plné snímky náchylné na ruchy a stabilizaci se přenášely 50i, tzn každej frame sudé a druhej zas liché řádky, přičemž princip fungování (refresh + dosvit + hřebenovej filtr) CRT umožnil je takto zpracovávat a cpát rovnou na obrazovku, takže reálně byl fyzickej refresh 50hz a input byl 50i, a pohybově to vypadalo hezky krásně plynule s plynulostí někde mezi 25-50hz dle obsahu a dokonce si tam měl natvie motion blur opět z principu fungování CRT. V americe resp spíše běžnější base 24fps ale to už je detail.

Už když přišly 100Hz CRT to byl problém, přišly protože méně blikaly, ale ten 50i signál už si nevzaly, měly elektroniku co musela dělat buffering smoothing, deintrlacing a už to nebylo ono. LCD toto zdědily, od začátku mě šokuje že LCD celou svou existenci jen mizerně emulujou CRT. Pořád maj pevná rozlišení, pevné GTF timingy, televize se dělaj aby dovedly zpracovávat se všemi problémy co ssebou nese prokládanej singál, filmy se točej 50i nebo dokonce jen 24p.... je to k breku. Matka má UPC kabelovku, hádej jak vysílá.... digitálně, dokonce i 1080p, ale stále 50i. HDMI jakožto digiální nástupce scartu bylo také původně vyvíjeno pro CRT (pár jich i existuje co maj HDMI) proto je tam dodnes problém s uderscanem/overscanem což je věc opět někde z 60 tejch let která tu nemusela bejt od chvíle kdy na trh přišel standard VGA co definoval penvou viditelnou plochu pči plnym SRGB rozsahu.

Lidi jsou husy, proto se na LCD lepí počet Hz, protože jsou naučený z dob CRT že 100Hz CRT je coller a nekazí oči oproti 50hz! Že ! Chjo....

Co taková plazma, ta interně funguje odjakživa úplně jinak, má běžně 600+hz na obrazovkce protože její jednotlivé body maj velkej gamut ale málo barev, tzn přechody neuměj moc plynule, ale dopomůžou si tim že to celé funguje jako high-frequency flicker, tzn oranžovou udělám tím že 600x za sekundu přepnu mezi zelenou a červenou v tom správném poměru a jasu. A při pohledu z dálky (dost daleko aby člověk přstal rozeznávat jednoltivé pixely) se to vše pěkně sleje v hezkej obraz.

Prostě se mi to taky nelíbí jak se v tomhle ohledu zastavil čas. Proto je tak šílenej problém s freesync a Gsync, přišlo to až teď a stejně to m problémy a hlavně ty dolní limity (min refresh) to je prostě tím že LCD jak panely tak elektronika se dones dělaly defakto ze zvyku stále na stylu emulujeme CRT. Nikoho nikdy nenapadlo, hele nejsme CRT budeme mít komplet jiné prřipojení bez pevnejch timingů... oh... kacířství taková myšlenka! Zatím existující oledy jsou na tom stejně, rozuměj stejně mizerně.

Ono ale i samotnej filmovej průmysl, teprve pár let dozadu zaščal bejt standard že vůbec by default nahráváme digitálně v 60-240hz, předtim byla stále norma nahrávat na high end high res analogové kamery s páskama a až po prvnim processingu se vše digitalizovalo do 1080p.
LoCo99
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LoCo99 »

tak do tohohle já nevidim, ale tak snad to nebude jen marketing ale je v tom i nějaký logický/technologický omezení který ještě nevyřešili

každopádně zrovna trh s televizema je dost konkrétně zatíženej těma všema výmyslama, konec konců taková 4K televize a podobně -> kde vlastně brát nějakej obsah ?

btw už mam doma televizi, docela dobrej nakup ikdyž to neni žádná bomba ani současnej highend - Samsung UE40C6000 - prostě full hd LCD , USB (pro mě konečně televize co z USB přečte prakticky všechno co zkusim), nějaký smart funkce, CI, dokonce i lepší zvuk než na kterej jsem zvyklej

ted me vlastně napadlo, co se týče souborů z USB - je omezení pro snimkovou frekvenci videa co bych zkusil přehrát ? když jsou filmy tech cca 24 fps
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Je to omezený jen tim jaké kodeky a jaken enkodér TV má. Jde o to že ta TV nebude mít hrubej výkon aby video co má nad 30fps přehrála, resp nebude mít vůbec na 1080p výkon. To proč to přehrává je že v sobě bude mít malej, třeba ARM based SOC kterej má v sobe h264 dekodér a přes něj se to přehrává, tento dekodér má ale své limity a pokud je překročíš tak to nepřehraje. Chtělo by to udělat si testovací videa, víš co, neco krátkýho frapsneš z ňáký hry v 60fps, pak zkoušej to zkomprimovat do různejch fomrátů bitrate či refresh rate kam až tu svou TV můžeš vytahnout.
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“