Vypínání pc

Libovolné problémy kolem PC, které nemají jasný původ.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

lukysse
Začátečník
Začátečník

Vypínání pc

Příspěvek od lukysse »

Ahoj lidi, poslední dobou se mi častěji stává, že se mi vypne z ničeho nic počítač. Ať už hraju, sem na skypu nebo jen na netu. On se vypne ale pak se hned už sám zapíná ale někdy se ještě nenačte windows a zase se vypne, tak ho vypnu úplně a chvíli počkám a zapnu. Mám pocit že by to mohlo být zdrojem, je už starší, mám ho možná víc jak 3 roky je to Fortron Blue Storm II 500W a jinak zbytek pc mám teprve rok starý, takže před rokem jsem si poskládal nový pc ale zdroj jsem nechal starý. Věděl by někdo co s tím?
zigo
Černá karta
Černá karta

Re: Vypínání pc

Příspěvek od zigo »

No ten váš zdroj nemá zrovna moc dobrou pověst... a co zbytek sestavy? Máte tam oc? Zkuste udělat nejdřív clear cmos, dejte vše v Biosu na default, vypněte pc, odpojte ho od elektřiny, vytáhněte baterku a posuňte jumper do pozice clear cmos a počkejte 10 - 15min
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

no hlavne nejdriv omrknout jestli se zas neco neprehriva :D tomu by totiz odpovidalo to ze to pak nejde chvili zapnout (nez to vychladne)
zigo
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od zigo »

Zároveň udělejte taky vizuální prohlídku v bedně zda je všechno v pořádku dráty, větráky atd... Zda není příliš zaprášený a zda fungují všechny větráky. Ať nakonec neslyšíme, že to byl jeden pitomý drát ve větráku
lukysse
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od lukysse »

Prachem,teplotou nebo drátkama ve větráku to není. Já se o pc starám a právě včera jsem ho od prachu čistil, mám chlazení i zespodu a mám filtry proti prachu a teploty se pohybují okolo 30°C. A našel jsem fakturu od zdroje a je to už 4 roky, a podle podobného témata http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=128&t=216153 to asi bude opravdu zdrojem. Vždyť loni jsem řešil tady na fóru jakou sestavu poskládat a lidi psali ať koupím i zdroj a já nechtěl, udělal jsem chybu no.

A ten clear cmos atd. tak nevím zda bych to nějak poznal tu změnu, já mám čas jen teď večer. Zítra jedu na nákupy daleko do města a že bych zrovna koupil i zdroj když už tam budu.
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

ehm stahnout HW info a jeste jednou poradne projit vsechny teploty pochybuju ze je vsude v pc 30 stupnu..
zigo
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od zigo »

Tak, ale za reset Biosu nic nedáte a taky tím nic nezkazíte. Změnu poznáte v případě, že chyba byla v tom a už vám vícekrát nespadne. Je to jedna z možností dřív než dáte peníze za zdroj, ale tak to už je na vás, když nechcete zkusit něco jiného než dáte peníze za zdroj. S takovým postojem se vám těžko bude radit. Nemáte 100% jistotu, že je vadný zdroj.
lukysse
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od lukysse »

oneb1t píše:ehm stahnout HW info a jeste jednou poradne projit vsechny teploty pochybuju ze je vsude v pc 30 stupnu..
Tak se podívej na obrázek, to jsou teploty v klidovém stavu a při zátěži(hry) to stoupne tak o 10 max. o 15 stupňů (už jsem to dřív pozoroval)
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

vadnej zdroj se da lehce ozkouset kdyz tomu das kotel a nespadne to tak hledej nekde jinde :D

takze stahnout OCCT dat tam test zdroje a pockat
lukysse
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od lukysse »

a v tom OCCT vybrat tu 4. záložku power supply a nechat hodinu tak?
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

no za hodinu uz na tom budes moct grilovat spekacky :D
lukysse
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od lukysse »

no jo to bylo přednastavené :D dal sem tam 5 minut a když se teda pc vypne tak je zdroj špatný?
zigo
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od zigo »

To stále nemusí být 100% vada zdroje, berte na vědomí, že ten test zatěžuje taky na max všechny ostatní komponenty. Například se podívejte v průběhu testu do správce úloh / Výkon a uvidíte, že jsou paměti vytížené na téměř 90%. Stále s tím testem nemáte jistotu, že PC nespadne kvůli nadměrného přetížení ostatních komponentů.
lukysse
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od lukysse »

Tak jsem tedy vyndal baterku a dal původní nastavení v biosu ale všiml jsem si té možné původní příčiny. Nebyl zapojený 4pin konektor ATX, což mě hodně zarazilo, nevím jak se to mohlo stát, možná včera jak sem čistil prach. Jak je to možné, že ten pc jel i tak? nechápu proč to napajení ATX dělají rozděleně 20+4 pin. Tak já dám ještě ten OCCT test na 20 min a uvidím.
zigo
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od zigo »

No tak vidíte to,nebyl to drát ve větračku... ale drát mimo. Tak doufejme že to bude vše a tím pádem ta vizuální prohlídka přece jen pomohla
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

pochybuju ze to bylo timhle to zavadu nevyresi...
lukysse
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od lukysse »

po testu 15min na max a 5 min zlehka to ukázalo na všech fotkách no error a pc se nevypl, to by mohlo znamenat, že je všechno v pohodě
zigo
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od zigo »

To se nedá říct se 100% jistotou, že je všechno ok. Uvidíte v průběhu pár dnů běžného používání internet, hry atd...
Jak často vám padal ?
lukysse
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od lukysse »

Padalo to většinou během hraní, ale až třeba po 2-3 hodinách. Dřív to nedělalo, třeba jen 1x týdně ale posledních pár dnů několikrát.
zigo
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od zigo »

No jak jsem řekl uvidíte během běžného používaní. Hlavně nebýt zbrklí a nekupovat něco co by nemuselo pomoci
Odpovědět

Zpět na „Problémy s PC sestavami“