Automatické vypnutí disků
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- Roman X2
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Automatické vypnutí disků
Zdravím jde nějak SW vyřešit odpojování disku při jejich dlouhé nečinosti ? Zá účelem uspory energie a prodloužení životnosti disku.
MB:Asus P8Z68V-Pro CPU:Intel Core i5-2400(4x3,1GHz) RAM:Kingston HyperX T1 (2x4GB)1600MHz VGA:Sapphire HD7850
- zigo
- Černá karta

-
- r34ktor
- Začátečník

Re: Automatické vypnutí disků
Prodloužení životnosti je diskutabilní. Časté vypínání a zapínání některým diskům vadí více, než trvalý provoz.
Knowledge is power
- cameroncz
- Středně pokročilý

Tím že disk vypneš budeš šetřit pár W, ale rapidně snižovat jejich životnost. Disku vadí mnohem více když se musí 4x zapnout a vypnout než 48h provozu v kuse.
CPU: 9900k @ 5Ghz @ D15 GPU: EVGA 980ti SC+ MB:ASUS ROG STRIX Z390-H RAM: 32GB HDD: WD Red 2TB SSD: 970 EVO 500GB, 850 PRO 1TB CASE: CM Storm Stryker Monitor: 27" PG279Q PSU: Corsair RM750i
- zigo
- Černá karta

-
Kvůli úspory energie se nemá cenu tím zabývat, ani snad... možná jen v případě vyšších počtů. Prodloužení životnosti je opravdu diskutabilní. Já to takhle mám vyřešené z akustických důvodů, ačkoliv jsem ten disk dal i do antivibračního a odhlučňovacího boxu, stejně jsem ho stále slyšel pracovat. Takhle ho již provozuji několik let a je furt ve skvělé kondici i když vypíná a zapíná několikrát denně. Nemluvě o tom, že mezitím zlevní SSD na tolik, že HDD už nikoho nebude zajímat
- Roman X2
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
No mě zajímalo zda to platí pro systémovej disk nebo pro disky obecně ? Jen si myslím že je zbytečné aby se mi tu točilo 5 disku když stačí jeden jinak na víkendy potřebuju zbytek diskuizigoneanu píše:Takhle...?
MB:Asus P8Z68V-Pro CPU:Intel Core i5-2400(4x3,1GHz) RAM:Kingston HyperX T1 (2x4GB)1600MHz VGA:Sapphire HD7850
- cameroncz
- Středně pokročilý

Pokud očekáváš že ty disky budeš používat např jen o víkendu nebo tak nějak, tak nastav at se po pár hodinách vypnout at se nevypínají zbytečně často a asi by to neměl být problém.
CPU: 9900k @ 5Ghz @ D15 GPU: EVGA 980ti SC+ MB:ASUS ROG STRIX Z390-H RAM: 32GB HDD: WD Red 2TB SSD: 970 EVO 500GB, 850 PRO 1TB CASE: CM Storm Stryker Monitor: 27" PG279Q PSU: Corsair RM750i
- Spring
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Pokladat prodlouzeni zivotnost za diskutabilni chce velkou porci odvahy, protoze kazdy studeny start - stop cyklus disk snazi mnohem hure. Pro dlouhodobou zivotnost hovori statistika zcela jednoznacne, ackoliv to neznamena, ze se disk nerozbije druhy den. Stabilni poloha a prostredi s minimem vibraci, chlazeni a konstatni souvisla zatez bez narazovych situaci po cele plose. Hlavne nepretezovat, zejmena maly usek plochy.
Pouziva se maximalne vypinani hlav, tedy stav, kdy hlava zajede do parkovaci polohy napr.: Hitachi/HGST technologie RAMP
Pouziva se maximalne vypinani hlav, tedy stav, kdy hlava zajede do parkovaci polohy napr.: Hitachi/HGST technologie RAMP
"If it moves, compile it. If it moves too quickly, don't mark it stable. If it stops moving, drop it. It's not like your processor has anything better +to do" ... Gentoo
- Frostys
- Začátečník

-
Já provozuju od roku 2007 2x Seagate Barracuda 320gb. Běží každý den v teplotách 35-43°C, poslední 3 roky u nich mám nastavené vypínání. Fungují bezvadně dodnes 
Dá se někde nastavit vypínání disků zvlášť? Že bych prostě např. nastavil, aby se mi jeden disk nevypínal vůbec a druhý disk, aby se vypnul hned po minutě?
Dá se někde nastavit vypínání disků zvlášť? Že bych prostě např. nastavil, aby se mi jeden disk nevypínal vůbec a druhý disk, aby se vypnul hned po minutě?
CPU i7-9700k + MasterLiquid Lite 240
GPU MSI GeForce RTX 2070 8Gb
RAM Patriot Viper4 16GB@3000MHz
MB Gigabyte Z390 Gaming X
GPU MSI GeForce RTX 2070 8Gb
RAM Patriot Viper4 16GB@3000MHz
MB Gigabyte Z390 Gaming X