G-sync zkušenosti ?

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Odpovědět
ondra91
Začátečník
Začátečník

G-sync zkušenosti ?

Příspěvek od ondra91 »

Má někdo monitor s g-sync ? Případě reálné zkušenosti ?
Koukal jsem na pár videí .. a i na hranici 30-35 fps to vypadá opravdu slušně ..
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: G-sync zkušenosti ?

Příspěvek od Stratos »

podle meho nazoru to tu ma minimum lidi po cely CR, vice mene kazdej ceka na freesync co predvede protoze tohle reseni je zcela zdarma a zbytecne to neprodrazuje monitor o cca 4000-6000,-
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od AllowedCry »

Zdarma? Ja myslel, ze je to exkluzivita Ati :)
Ryzen 9800X3D || Asrock X870 Pro || 64GB @ 6000Mhz cl30 || XFX RX 9070 XT @ UV-OC || M2 VP4300 4TB || HDD RED+ 4TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 32M2N8900 240Hz + Philips 48OLED707.
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Není, FreeSync je standardizován VESA konzorciem pod názvem Adaptive-Sync
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Jinými slovy, nemusíš platit licensi NV, to ale neznamená že bude "zdarma", výrobci monitorů si za to určitě zaplatit nechaj.

On topic - Zkušenosti s Gsync jsou mizerné. Většina lidí co tomu rozumí a dovede to vímat (poznaj boost mezi LCD vs CRT a 60hz vs 100+) z Gsync unešená nebyla. Failuje v tom co měla bejt nejsilnější stránka, ala framerate mezi 24-60hz. Nevypadá to dobře, subjektivně občas i méně plynule jak bez Gsync. Ono jde totiž o to že Gsync ti zobrazí snímky jak jdou z GPU, nemusí se čekat na sync monitoru (vsync ON) ani nebude tearing (vsync off) jenže eghm... frametimes... pokud GPU v té situaci generuje nestálé frametime zobrazí ti je i Gsync monitor, tzn bude to mizerná plynulost, pocitově horší jak Vsync ON. Gsync funguje ideálně (plynulejší obraz jak monitor bez něj) jen když je stabilní framerate a frametimes, ale to se u her jaksi neděje, to tak leda u videa.

Kde je poznat pozitivní přínos je nad 60hz, řekněme mezi 60 a 120 ale tam tov ětšina lidí nechtěla.

Korunu failu Gsync nasadil fakt že se zatim používá jen u hroznejch TN monitorů, který navíc trpěj flickerem pokud je refresh příliš nízkej. Prostě Gsync zatim epic fail a tak zbejvá jen doufat že se z jeho chyb AMD poučí a Freesync je nebude opakovat.

Závěr. Než tohle si raději pořídit slušnej IPS monitor s dobrym gamutem, správně odladěnym overdrive a bez inputlagu, požitek bude jasně lepší.
ondra91
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ondra91 »

Děkuji za názory.
Počkám na 1-2Q/2015 a uvidím. Zatím je stejně mizerná nabídka a dávat za nejlevněší g-sync 12 tis od AOC je docela pálka. Počítám s tím, že s nástupem freesync bude cena o něco lepší :)
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Hlavně aby byly lepší ty monitory, cena se dá zkousnout kdyby produkt stál za to. Ale Gsync TNko.... stejnej shit jak jiný random 120hz TNko, občas i horší a stojí 3x tolik, a pochybuji že tolik stojí ten Gsync modul. Spíš je to předražený jako jakási "exkluzivita".
Naposledy upravil(a) DOC_ZENITH dne pon 29. pro 2014, 12:50, celkem upraveno 2 x.
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

AllowedCry píše:Zdarma? Ja myslel, ze je to exkluzivita Ati :)
ja uz zde napsal flanker. je to sice vymysl ATI (a to celkem stary) ale stal se z toho VESA standart tj je pristupny pro vsechny bez licencnich poplatků..

ATI respektive AMD byla vzdy otevrena firma tj kdyz neco vymyslej neschovavaj si to pod poklickou jenom pro sebe coz je pro trh jenom to nejlepsi co muze bejt, protoze jit cestou uzavrenych standardů je cesta do pekel viz GLIDE nebo PhysX (3D bryle nvidie).. Dneska vice mene mrtve technologie a G-SYNC se zaradi mezi ne...
ondra91
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ondra91 »

Pokud si matně pamatuji, tak freesync bude ze začátku exkluzivní pouze pro AMD ? Jinak já se g-syncem docela pročítal na zahraničních forech a četl jsem tedy převážně obrovskou chválu a hry jsou na 30-40 fps jedou parádně. Nemluvě o hrách Assasins unity atd, které z těchto prasečích her dělají údajně dělají plynulé hry.

viz - https://www.youtube.com/watch?v=fHxtPQC-fPE
Takhle u mě opravdu 25 - 30 fps nevypadá :)

Jinak vypadá to skutečně tak, že v čr/sk moc lidí monitor s g-sync oprvadu nemá. Jeden člověk tady na forku ho má a tvrdí, že bez g-syncu už si hraní nedovede představit.

Stejně moc nerozumím tomuto kroku ... pokud to bude tak super, tak si přeci pod sebou podřezávají větev ? Kdo bude každý rok/obrok upgradovat PC, když bude hry velice slušně hratelné i na 30 fps ? Ani nemluvě o tom, že si člověk může dovolit hrát na o třídu vyšších detailech. Jelikož hry vycházejí i na PS4/xbox tak žádný obrovský posun v grafice se stejně čekat nedá ... ale pokud g-sync/freesync bude za pár let standardem, tak ztratí pravděpodobně konzole úplně smysl, protože i na lowend PC budou hry vypadat a hýbat se podstatně lépe, než na konzolích.
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od AllowedCry »

Zase to nepřeháněj :roll:

Když je odezva dobrá, tak mi taky nedělá problém hrát při 30 snímcích.
Ryzen 9800X3D || Asrock X870 Pro || 64GB @ 6000Mhz cl30 || XFX RX 9070 XT @ UV-OC || M2 VP4300 4TB || HDD RED+ 4TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 32M2N8900 240Hz + Philips 48OLED707.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

ondra91 píše:Pokud si matně pamatuji, tak freesync bude ze začátku exkluzivní pouze pro AMD ? Jinak já se g-syncem docela pročítal na zahraničních forech a četl jsem tedy převážně obrovskou chválu a hry jsou na 30-40 fps jedou parádně. Nemluvě o hrách Assasins unity atd, které z těchto prasečích her dělají údajně dělají plynulé hry.

viz - https://www.youtube.com/watch?v=fHxtPQC-fPE
Takhle u mě opravdu 25 - 30 fps nevypadá :)

Jinak vypadá to skutečně tak, že v čr/sk moc lidí monitor s g-sync oprvadu nemá. Jeden člověk tady na forku ho má a tvrdí, že bez g-syncu už si hraní nedovede představit.

Stejně moc nerozumím tomuto kroku ... pokud to bude tak super, tak si přeci pod sebou podřezávají větev ? Kdo bude každý rok/obrok upgradovat PC, když bude hry velice slušně hratelné i na 30 fps ? Ani nemluvě o tom, že si člověk může dovolit hrát na o třídu vyšších detailech. Jelikož hry vycházejí i na PS4/xbox tak žádný obrovský posun v grafice se stejně čekat nedá ... ale pokud g-sync/freesync bude za pár let standardem, tak ztratí pravděpodobně konzole úplně smysl, protože i na lowend PC budou hry vypadat a hýbat se podstatně lépe, než na konzolích.
U mě ano, žádnou extra plynulost tam nevidim, navíc je to hrozný procesovaný video youtubem a nahraný shadowplay s 30fps base. Tzn co no... jak to opravdu jelo na monitoru nevíme. Ani nemůlžeme protože kdyby jsi to nahrál kamerou tak ta má taky svůj pevnej refresh co bude kolidovat s tim na monitoru.

Pokud se freesync stane standardem, budou jej adoptovat i TV hned co začnou adoptovat dsiplay porty a další generace konzolí to bude mít s DP. Ta současná je stejně takovej nepodstatnej low-end kterému došel dech dříve než se vůbec rozjela. Mi tady mluvíme o 4K Gsync monitorech když konzole ve spoustě her nedaj 30fps ani v 1080p...

Další věc na kterou zapomínáme je engine based input-lag. Ano spousta dnešních her/enginů má při malém framerate celkem velkej inputlag, kterej neni vinou monitoru ani GPU pipeline (rozuměj vsync off + pedbuffer 1 snímek a stále tam je), a s tim Gsync nic neudělá. Můžu teda mít nejplynulejší scénář jakej z 35-40fps vytlačim, ale dobře hratelný to kvůli inputlagu stejně nebude.

Já si stejně počkám až bude rozjetej i freesync, budou to mít IPSka (oled/amoled monitory jsou asi navždy jen sen), a budou i normalizovaný ceny.
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

ondra91 píše:Pokud si matně pamatuji, tak freesync bude ze začátku exkluzivní pouze pro AMD
bude pouze z duvodu toho ze nvidia tuto technologii bude zrejme bojkotovat... ALe oni casme pochopi ze jina cesta neni :)
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

DOC_ZENITH píše:Můžu teda mít nejplynulejší scénář jakej z 35-40fps vytlačim, ale dobře hratelný to kvůli inputlagu stejně nebude.

Já si stejně počkám až bude rozjetej i freesync, budou to mít IPSka (oled/amoled monitory jsou asi navždy jen sen), a budou i normalizovaný ceny.
Pořád to bude s G/F sync plynulejší než na kasickém monitoru. OLED zu budou dříve nebo později zcela jistě.
Stratos píše:
ondra91 píše:Pokud si matně pamatuji, tak freesync bude ze začátku exkluzivní pouze pro AMD
bude pouze z duvodu toho ze nvidia tuto technologii bude zrejme bojkotovat... ALe oni casme pochopi ze jina cesta neni :)
Myslím, že to bojkotovat nakonec nebude, páč by si v notebucích podřízla vlastní větev.
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

zatim to vypada ze asi budou na urovni ovladacu.. Proste asi budou chtit ze zacatku prosadit G-SYNC stuj co stuj... prece jenom uz do toho nasypali dost penez a vyrobci monitoru uz taky neco vyrobili na sklad...
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

Imho výrobci monitorů toho moc nevyrábějí, ale pouze upravují monitory pro instalaci Nvidia G-sync modulů, které jsou navíc pouze v FPGA provedení (pokud je mi známo). Takže vhodné pouze do desktopů přes HDMI a to ještě bez přenosu zvuku. To, že zřejmě do dneška není žádný ASIC také o něčem vypovídá. Takže můj tip je, že dříve či později na Adaptive vsync najedou také.
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

casem urcite, vice mene cim mene se G-Sync bude prodavat tim drive.
ondra91
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ondra91 »

Tak po dlouhém váhání jsem do toho nakonec šel. Dneska přišel AOC 2460 PG a převládá velká spokojenost.
Dosud jsem byl zvyklí hrát pouze při stabilních 60 fps s v-sync a kde to naopak hodně skákalo jsem dával FPS lock a pokud byl častý pokles pod 55-50 fps ( což je pro mě hranice hratelnosti + bez zaplého v-sync vynikající tearing ) , tak jsem automaticky snižoval detaily. A téměř každý fps drop byla moje noční můra, takže jsem se za všech okolností opravdu snažil udržet 60 fps.
G-sync díky bohu vyřešil veškeré problémy.

Takže ve zkratce : Poznat rozdíl v plynulosti s g-sync v rozmezí +- 46 - 60 je téměř nemožné, což mi i znatelně prodlužuje životnost hardwaru a myslím si, že mi 970 alespoň ty 2 roky poslouží dobře. a zároveň dává pocit naprosté plynulosti i při nižších FPS.
Pokud se pohybuji na hranici kolem 40 fps, tak je pro mě až překvapující, jak je hra stále plynulá, takže občasné velice náročné scény taky nejsou žádný problém, ale určitě je to už poznat, že tam nějaký fps pokles je.
Zatím jsem testoval: DA:I, Dying light, Metro redux, Unity.

Jediná nevýhoda je holt TN panel, ale naštěstí jsem přecházel z obyčejného IPSka, takže taková tragédie to zase není a po pár hodinách jsem si opětovně zvykl.
Každopádně až budou na trhu freesync/g-sync IPSka, tak to bude opravdu bomba, která bude stát za větší investici, protože tohle je opravdu přechod z trabantu do ferrari. A zároveň to také částečně řeší lenost vývojářů, která má dopad na optimalizaci her, takže prasáckej port už člověka nemusí tolik trápit.

BTW: Já furt nedokážu pochopit, jak stratos může hrát na 4k monitoru na hranici 30-40 fps a říkat tomu plynulost :D . Chtěl bych být také v této oblasti takhle nenáročný :(
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

Far Cry 4 je proste engine kterymu 30fps nevadi, timto je Crytek engine povestny.. Verim tomu ze v jiny hre muze bejt 30fps pohroma ale v teto hre ne. Treba WoT sou kolikrat "sekavy" i na 45fps proste je to engine od enginu.
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“