Asus P9X79 /PRO /Deluxe (2011, X79)
Moderátor: Eddward
- michal3d
- Začátečník

Re: Asus P9X79 /PRO /Deluxe (2011, X79)
Zdravim, zaujimalo by ma ci je mozne na P9X79 aktualizovat bios aj s novsim procesorom v pripade, ze by tam nahodou bol starsi BIOS. Tak pred pol rokom som kupoval P9X79 a i7-4820K, este som to neskusal, ale teraz tu niekdo na fore pri nejakej doske riesi, ze mu tam nejde novsi CPU lebo je tam starsi BIOS a ze BIOS s nim nejde aktualizovat. Kedze by som teraz uz konecne chcel poskladat to nove PC, tak by som rad uz dopredu vedel, ci s tym moze byt problem alebo to je na P9X79 funguje dobre. Ma s tym niekto skusenosti? Dik.
MB: ASUS P9X79 CPU: Intel i7-4820K + Noctua NH-U12P RAM: 48 GB DDR3 1333 MHz GPU: EVGA GeForce RTX 2070 XC GAMING SSD: Intel 730 240 GB, Crucial MX300 1 TB
PSU: Seasonic X-560 SOUND: ASUS Xonar Essence ST + Xonar H6 + beyerdynamic DT 990 Pro 250 Ω + Creative 6.1 6700 CASE: Cooler Master Silencio 650 LCD: HP Z32 4K
KEYBOARD: CM Storm Quickfire XT MOUSE: Logitech G502 HERO + G240 GAMING: Logitech G29, Xbox Elite Controller, Saitek X56 Rhino H.O.T.A.S. OS: Windows 10 Pro 64-bit
PSU: Seasonic X-560 SOUND: ASUS Xonar Essence ST + Xonar H6 + beyerdynamic DT 990 Pro 250 Ω + Creative 6.1 6700 CASE: Cooler Master Silencio 650 LCD: HP Z32 4K
KEYBOARD: CM Storm Quickfire XT MOUSE: Logitech G502 HERO + G240 GAMING: Logitech G29, Xbox Elite Controller, Saitek X56 Rhino H.O.T.A.S. OS: Windows 10 Pro 64-bit
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

P9X79 má USB flashback, takže ano. Tohle neni žádná MSI shitka....
- dexterav
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
ako píše doc
je na to určený biely USB konektor
je na to určený biely USB konektor
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,73GHz CL40 Corsair, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,SS Noctua Edition, 10TB 850X, Topping D50s + Tilia + T5, StrixPG32UCDP, Fold7, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
- michal3d
- Začátečník

Tak to som rad, lebo neviem kde by som teda zhanal nejaky starsi procesor do tej dosky. Diky 
MB: ASUS P9X79 CPU: Intel i7-4820K + Noctua NH-U12P RAM: 48 GB DDR3 1333 MHz GPU: EVGA GeForce RTX 2070 XC GAMING SSD: Intel 730 240 GB, Crucial MX300 1 TB
- prograw
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Zdravím, aktuálně řeším dva problémy. Jeden z nich souvisí s deskou, a druhý pravděpodobně také.
Prvním problémem, se kterým se potýkám je dvojité zobrazení nápisu Asus při startu PC. Probíhá to asi následovně:
a) Stisknu zapínací tlačítko
b) Rozsvítí se všechny kontrolní LEDky na desce a na obrazovce vidím nápis Asus, press delete atd....
c) Během vteřiny zhasnou všechny, až na "BOOT DEVICE LED"
d) Zhasne obrazovka
e) Objeví se cca na dvě vteřiny rozpis disků a mechanik (postřehl jsem název, kapacitu, a u všech disků nápis "Unconfigured"
f) Zhasne rozpis disků
g) Objeví se opět nápis Asus
h) Zhasne "BOOT DEVICE LED"
i) Zčerná obrazovka a začne se načítat Win
Dodám, že "BOOT DEVICE LED" svítí po celou dobu mezi body b) - h) a celá procedura trvá přibližně 10 - 15 vteřin.
Disky mám zapojené v SATA 6G konektorech, které byly v návodu popsány ve smyslu "sem patří storage drives".
Druhým problémem je neochota počítače probouzet se ze spánku. Po probuzení se objeví obrazovka přihlášení (profilů) a po zadání hesla, obrazovka zčerná a s počítačem nelze nic dělat. Řešením je pouze tvrdý restart. Nevím, zda tento problém nesouvisí s prvním, ale je to poněkud otravné a rád bych, aby počítač fungoval správně.
Předem děkuji za rady
Prvním problémem, se kterým se potýkám je dvojité zobrazení nápisu Asus při startu PC. Probíhá to asi následovně:
a) Stisknu zapínací tlačítko
b) Rozsvítí se všechny kontrolní LEDky na desce a na obrazovce vidím nápis Asus, press delete atd....
c) Během vteřiny zhasnou všechny, až na "BOOT DEVICE LED"
d) Zhasne obrazovka
e) Objeví se cca na dvě vteřiny rozpis disků a mechanik (postřehl jsem název, kapacitu, a u všech disků nápis "Unconfigured"
f) Zhasne rozpis disků
g) Objeví se opět nápis Asus
h) Zhasne "BOOT DEVICE LED"
i) Zčerná obrazovka a začne se načítat Win
Dodám, že "BOOT DEVICE LED" svítí po celou dobu mezi body b) - h) a celá procedura trvá přibližně 10 - 15 vteřin.
Disky mám zapojené v SATA 6G konektorech, které byly v návodu popsány ve smyslu "sem patří storage drives".
Druhým problémem je neochota počítače probouzet se ze spánku. Po probuzení se objeví obrazovka přihlášení (profilů) a po zadání hesla, obrazovka zčerná a s počítačem nelze nic dělat. Řešením je pouze tvrdý restart. Nevím, zda tento problém nesouvisí s prvním, ale je to poněkud otravné a rád bych, aby počítač fungoval správně.
Předem děkuji za rady
- Stratos
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
neco podobneho dela i moje ASUS rampage IV kdyz mam delsi dobu vypnuty PC, podle me je to normalni proste si to osahava vsechny veci a trva to dela.
Druhy problem je podle me spise SW razu.. Podobny problem jsem mel s HD7970 kdy jsem musel rezim spanku vypnout uplne protoze pocitac nesel probudit vubec a tuhle vec resilo vicero lidi.. Prej to byl nakej problem ohledne kompatibility desky vs grafika vs BIOS.. takze bejt tebou vypnu si rezim spanku taky a mas po problemu (jeste muzes zkusit posledni BIOS na desku i grafiku pokud je k dospozici)
Druhy problem je podle me spise SW razu.. Podobny problem jsem mel s HD7970 kdy jsem musel rezim spanku vypnout uplne protoze pocitac nesel probudit vubec a tuhle vec resilo vicero lidi.. Prej to byl nakej problem ohledne kompatibility desky vs grafika vs BIOS.. takze bejt tebou vypnu si rezim spanku taky a mas po problemu (jeste muzes zkusit posledni BIOS na desku i grafiku pokud je k dospozici)
- prograw
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Takže toho dvojitého bootu se nejde zbavit? Nejde mi ani tak o těch pár vteřin, o které se počítač zapíná déle, ale spíš, že se mu něco nelíbí.
Režim spánku jsem dávno zrušil, ale byl jsem zvyklý v průběhu dne PC uspávat docela často. V idle si vezme kolem 100W což není úplně zanedbatelný odběr, v případě, že PC jede celý den.
Jinak BIOS je na desce původní, na GPU nevím
Režim spánku jsem dávno zrušil, ale byl jsem zvyklý v průběhu dne PC uspávat docela často. V idle si vezme kolem 100W což není úplně zanedbatelný odběr, v případě, že PC jede celý den.
Jinak BIOS je na desce původní, na GPU nevím
- Stratos
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
tak zkus na desku posledni BIOS zda to nepomuze...
- prograw
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Můžu nejnovější BIOS nahrát na flashku, na které mám další data? Nebude to desce při vadit?
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

- komancero
- Mírně pokročilý

pisou nove naformatovat ,ulozit na prazdnou flash ,ale jak pise doc ,ja sem s tim nemel take nikdy problem ,nemelo by to vadit
7700k (4,7/4,5 1,296v),noctua nh-d15,asus IX hero,gskill tridentz 3,6 cl16,gigabyte 1080 aorus 2050/12000,samsung 850evo 500gb,toshiba p300 2tb,evga sup. p2 750w,be quiet! pro900,logitech g510s,g500s,logitech z906,hyperx cloud II,msi optix
i5 4690k (4,5ghz 1,165v),noctua nh-d14,asus z97-pro,seasonic platinum 660w,fractal r4,g.skill 2x4gb,intel 530 480gb,3xhdd (9tb),sony bdrw
(ulozenka:i7 3770k (4,6ghz 1,240v),noctua nh-d14,sapphire hd 7950 1050/6300,asus-p8z77-v pro,seasonic platinum 860w,g.skill 1866mhz (2x8gb),cm stacker 830,samsung 840 pro 256gb,plantronics gamecom 777)
i5 4690k (4,5ghz 1,165v),noctua nh-d14,asus z97-pro,seasonic platinum 660w,fractal r4,g.skill 2x4gb,intel 530 480gb,3xhdd (9tb),sony bdrw
(ulozenka:i7 3770k (4,6ghz 1,240v),noctua nh-d14,sapphire hd 7950 1050/6300,asus-p8z77-v pro,seasonic platinum 860w,g.skill 1866mhz (2x8gb),cm stacker 830,samsung 840 pro 256gb,plantronics gamecom 777)
- prograw
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Že já se na to nevykašlal, ku*va.
První pokus, na flashce jsem nechal pouze složky, vyčistil root a vložil přejmenovaný BIOS soubor. Vypl PC, podržel tlačítko, flashka párkrát blikla a po pár vteřinách zůstalo svítit tlačítko modře = ERROR.
Další pokus jsem přesunul všechno z flashky do pc a nechal tam pouze BIOS soubor. Opakoval pokus a opět stejný error.
Při třetím pokusu jsem flashku zformátoval na FAT32 (byla NTFS) a vložil na ni pouze BIOS soubor. Všechno vypadalo nadějně, flashka blikala cca 15 vteřin a pak zhasla. Tlačítko na desce stále pulsovalo, takže jsem myslel, že je všechno v poho. Po minutě flashka začala zase blikat, a jak zhasla, tlačítko na desce zůstalo viset rozsvícené.
Počítač aktuálně nePOSTuje, svítí na POST LED "00", svítí CPU LED a točí se všechny ventilátory.
Co teď?
- - - EDIT #1 - - -
Teď jsem zkusil jinou flashku, stejný postup, jako při třetím pokusu s původní, ale opět error, jako v prvních dvou případech.
- - - EDIT #2 - - -
Třetí flashka vykazuje stejný problém, jako ve třetím pokusu s flashkou původní. Jdu stáhnout původní verzi BIOSu...
- - - EDIT #3 - - -
Stáhnul jsem původní verzi BIOSu 0801, ale stále stejný problém, jako u pokusu č.3. Vidím to na RMA, což je fakt pecka. Utilita jak prase, která zničí desku
První pokus, na flashce jsem nechal pouze složky, vyčistil root a vložil přejmenovaný BIOS soubor. Vypl PC, podržel tlačítko, flashka párkrát blikla a po pár vteřinách zůstalo svítit tlačítko modře = ERROR.
Další pokus jsem přesunul všechno z flashky do pc a nechal tam pouze BIOS soubor. Opakoval pokus a opět stejný error.
Při třetím pokusu jsem flashku zformátoval na FAT32 (byla NTFS) a vložil na ni pouze BIOS soubor. Všechno vypadalo nadějně, flashka blikala cca 15 vteřin a pak zhasla. Tlačítko na desce stále pulsovalo, takže jsem myslel, že je všechno v poho. Po minutě flashka začala zase blikat, a jak zhasla, tlačítko na desce zůstalo viset rozsvícené.
Počítač aktuálně nePOSTuje, svítí na POST LED "00", svítí CPU LED a točí se všechny ventilátory.
Co teď?
- - - EDIT #1 - - -
Teď jsem zkusil jinou flashku, stejný postup, jako při třetím pokusu s původní, ale opět error, jako v prvních dvou případech.
- - - EDIT #2 - - -
Třetí flashka vykazuje stejný problém, jako ve třetím pokusu s flashkou původní. Jdu stáhnout původní verzi BIOSu...
- - - EDIT #3 - - -
Stáhnul jsem původní verzi BIOSu 0801, ale stále stejný problém, jako u pokusu č.3. Vidím to na RMA, což je fakt pecka. Utilita jak prase, která zničí desku
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Hele... já jsem svou P9X79 takhle oživil /flashnul i bez připojenýho CPU. Ten USB flashback je naopak super věc. Nevím proč jsi to použil jako první a nezkusil napřed SW flash a nebo EZflash z biosu, ale to už je jedno, pokud je to standard flashka, fatka, správnej název souboru, a strkáš jí do správnýho portu tak to musí fungovat.
- Stratos
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
vice mene mam stejny nazor ja tento zpudob flashe nepouzivam pokud k tomu nemam duvod. Tyhle desky uz umej flashnout BIOS primo z BIOSU a je to mnohem jednodusi + vydis aktualni stav flashovani apod.. AKorat flash disk musi bejt naformatovanej ve FAT32 jinak to blbne...
- prograw
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Já věděl jen o tomto způsobu updatu, o žádném jiném, bohužel ne.
Zrychleně:
- Název souboru používám takový, jaký je v manuálu od desky "X79DLX.CAP"
- Flashy jsou standardní, první 32GB Kingstonka (FAT32), druhá stará 128MB Canyon (FAT) a třetí starší 8GB Kingston (FAT). Všechny běžně funkční.
- Vkládám ji do bílého USB slotu, který je označen zeleným rámováním s odkazem na flashback tlačítko.
Aktuálně zkouším i 0701 a stále nic. 0801 se nechytl ani z jedné flashky. Podle mě nic špatně nedělám.
Já mám na tyhle věci smůlu. Pokud bych vlastnil něco, co má poruchovost tisícinu procenta, tak se mi to pose*e.
- - - EDIT - - -
0701 vypadal nadějně... opět zůstalo svítit tlačítko
Zrychleně:
- Název souboru používám takový, jaký je v manuálu od desky "X79DLX.CAP"
- Flashy jsou standardní, první 32GB Kingstonka (FAT32), druhá stará 128MB Canyon (FAT) a třetí starší 8GB Kingston (FAT). Všechny běžně funkční.
- Vkládám ji do bílého USB slotu, který je označen zeleným rámováním s odkazem na flashback tlačítko.
Aktuálně zkouším i 0701 a stále nic. 0801 se nechytl ani z jedné flashky. Podle mě nic špatně nedělám.
Já mám na tyhle věci smůlu. Pokud bych vlastnil něco, co má poruchovost tisícinu procenta, tak se mi to pose*e.
- - - EDIT - - -
0701 vypadal nadějně... opět zůstalo svítit tlačítko
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Jdi na stránky Asusu desky, bios utilities, a je tam přímo tool na rename biosu přímo pro tvou desku, ať jseš si jistej psrávnym názvem souboru.
Jo a samo sebou, flashka nesmí bejt typu USB 3.0.
Jo a samo sebou, flashka nesmí bejt typu USB 3.0.
- prograw
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Soubor to přejmenuje stejně, jako je v manuálu. Všechny flashky jsou USB 2.0, možná ta Canyonka dokonce 1.0
- prograw
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Tohle je to co jsi mohl použít pro flash z dosu.... když to ještě fungovalo.....
- prograw
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Vyzkoušel jsem všechny BIOSy, ani jeden se nechytl. Už jsem maximálně nas*aný. Zítra volám do ASUSu a pošlu ji na RMA. Ať si tam s tím udělají co chtějí. Vážně skvělé svátky.