Jaké SSD na práci

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
marraw
Nováček
Nováček

Jaké SSD na práci

Příspěvek od marraw »

Zdravím, mám dotaz ohledně ssd. Měl jsem v plánu koupit před novým rokem ssd, bohůžel mnou favorizovaný Crucial M550 není u CZC ani Alzy dostupný, moje druhá varianta OCZ ARC 100 Series 240GB také ne.

Byl bych vděčný za jakoukoliv jinou variantu s dobrým výkonec a cca stejnou cenou a kapacitou.

V komponentech se vyznám asi jako každý jiný fanoušek HW :D Něco mám načteno, ale jsem amatér, proto bych rád požádal o radu vás. Doposud s ssd nemám žádnou zkušenost.

Díky
Intel Core i7-5820K + NOCTUA NH-D15, ASUS X99-S, GTX 760 gainward 4Gb, Crucial M550 256GB,EVGA SuperNOVA 850 G2 850W, Crucial 16GB DDR4 2133, Fractal Design Define XL R2
TonzaCZ
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Re: Jaké SSD na práci

Příspěvek od TonzaCZ »

Ještě se zkus podívat po Crucial MX100. :)
BubakB
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od BubakB »

Skôr by bolo vážne na pováženie sa spýtať čo je presnejšie myslené pod pojmom práca? Práca s Photoshopom a naozaj veľkými veľkými dátami i na úrovni prístupu k disku, alebo skôr podnikový segment, alebo pracovný NTB (nejakej kombinácie :? ), kde by uplatenie našiel i taký Intel SSD PRO 2500 alebo Sandisk X300s, ktorý by si pravda nikde inde dosť asi nemusel vhodne hovieť a mnohé jeho vymoženosti by prišli navnivoč (šifrovanie, niektoré šetriace technológie a neviem čo ešte...).

V konečnom dôsledku je dôležitý i ďalší HW. Mne je to napríklad pri staršom PC pomerne jedno, či si PS CS3 pustím aj na užívateľskej úrovni veľmi spoľahlivý M500 i keď pomalší (i keď pod pojmom pomalší nevnímaj taký, ktorý by nezvládol žiadne operácie za sekundu. Iba proste, že pri vyššom zaťažení, ktoré zvyčajne užívateľ nezažije by si už tak dobre neviedol, alebo by sa nedostatočne rýchlo regeneroval). Alebo mám naozaj nástroj, ktorý dokáže veľmi efektívne pracovať na nepredstaviteľnej úrovni počtu FLOPS (teda nejakou 2011, a tak podobne), čo teda právom zvyšuje i požiadavky na systémový, či iný disk ktoré dáta aktuálne využívam, alebo potrebujem.

Cenová alternatíva k OCZ ARC 100 je práve tu spomenutý Crucial MX100, prípadne jeho predchodca M500. K M550, ktorá sa prakticky hodí na veľmi efektívne úlohy v rámci podnikového segmentu sú tu skôr alternatívy v podobe SanDisku Extreme Pro 240 GB, Samsungu 850 PRO, alebo Intelu SSD 730. (všetko samozrejme 240/256GB modely). Niečo medzi tým sú modely Q od Toshiby, resp. Intel 530, ktoré majú svoje výhody, ale taktiež nevýhody. Každopádne, všetkými vyššie spomenutými modelmi by si určite nemal spraviť žiadnu škodu a slúžiť budú určite k plnej spokojnosti.
Pôvod každej chyby HW: S-T-U-D-E-Ň-Á-K!
marraw
Nováček
Nováček

Příspěvek od marraw »

Díky za rychlou odpověď. O crucial MX100 jsem uvažoval, ale radši bych investoval do rychlejšího ssd proto se nejšpíš rozhodnu mezi zmiňovaným sandiskem nebo samsungem 850. Další možnost je počkat dokud nebude k dostání crucial 550, jen jsem to chtěl mít koupeno v tomto roce.
Intel Core i7-5820K + NOCTUA NH-D15, ASUS X99-S, GTX 760 gainward 4Gb, Crucial M550 256GB,EVGA SuperNOVA 850 G2 850W, Crucial 16GB DDR4 2133, Fractal Design Define XL R2
BubakB
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od BubakB »

Nuž, ako som už spomenul vyššie. Záleží teda do akého stroja to presne pôjde. Prirodzene, Micron (Crucial) má toho oveľa viacej než len M550, ale to už iné sféry (M500DC http://www.anandtech.com/show/7947/micr ... 0gb-review, či M600 http://www.anandtech.com/show/8528/micr ... laceholder).

Z našich miestnych testov by som odporúčal sa pozrieť na Tomáša Hlatkého z pc.sk, ktorý v tomto smere testoval všetky potrebné a v tejto lokalite dostupné disky a svojou metódou / spôsobom testov je to naozaj čítanie s porozumením. http://pc.zoznam.sk/autor/1385

Osobne by som najskôr vybral, či zvolil, do pracovnej stanice / či desktop so zameraním na výkon práve tiež SanDisk Extreme Pro 240 GB. Má overený Marvell radič a podľa mňa skvelé prevádzkové vlastnosti v každej potrebnej a nevyhnutnej oblasti. Prípadne Intela SSD 730 240GB. Do NTB či iného vyložene pracovného prenosného nástroja by som zvolil buď to Cruciala M550, alebo Intela SSD 530 (či PRO 2500, ale skôr 530 a zašifroval by som to 256bit kľúčom podľa OS). A ako entry úplne štandardný systémový SSD disk by som zvolil M500 či MX100 (prípadne Intela SSD 530 120GB z tých nižších, ak by bola dobrá cena. Tiež teraz trošku ľutujem, že keď sa ešte pred pár mesiacmi dopredávala ešte 520 verzia za cenu tesne nad 60 Eur, tak som kúpil pre seba iba jediný disk. :stern: ).
marraw
Nováček
Nováček

Příspěvek od marraw »

Díky za reakci, asi v tom teď mám ještě větší zmatek :D Ale pročtu články, díky. Zatím jsem pročítal jen to co je zde na pct. Z toho mi vyšel lepší možností samsung, už kvůli 10 leté záruce.
Půjde to do i7 5820k + asus x99 s, 16gb ram DDR4, gtx 760, prácuji natom převážně v 3d maxu, photoshop, autocad (právě na tyto programy a OS chci ssd).
MrJojo97
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MrJojo97 »

V mojom workstation kde robim s AutoCadom mam http://www.czc.cz/ocz-arc-100-120gb/156630/produkt, je to svizne a rychle, nemal som snim este ziadne problemy, ako je na tom s ostatnymi programami neviem...
PC -> Acer Predator 17 (i7 7700HQ, GTX 1060 6GB, 16GB Ram, Samsung 960 Pro 512GB)
Mobil -> Honor X
BubakB
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od BubakB »

SanDisk je na tom veľmi podobne (tiež má 10 rokov záruku). Vlastne i Intel SSD 730, ktorý s 5 ročnou zárukou má tiež preddefinovanú zátaž okolo 70GB denne. Tak či tak, zbežne povedané, výhodou je záruky je fakt, že ak sa to za tri-štyri roky prípadne pokazí, tak to pôjde na reklamáciu prípadne a ešte ti ho prípadne vymenia.

Asi najlepšie to zhodnotí záver testu Samsunga 850 PRO na pc.sk http://pc.zoznam.sk/samsung-850-pro-256 ... and?page=7 Moje osobné preferencie by mal SanDisk, či Intel pri danej platforme. Ale ako hovorím, v úvodnom mojom príspevku: Jednoznačne ani s 850 PRO neurobíš chybu.
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“