GeForce GTX 980/970 - info, recenze, zkušenosti

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Odpovědět
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Re: GeForce GTX 980/970 - info, testy, recenze, zkušenosti

Příspěvek od Ache »

To by mohl, ten screen je pořízen hned v tom prvním vidlákově kde začínáš (po prolog misi) :-)

Jako já si do teď toho nějak moc nevšimnul (a přemodovaný skyrim neberu jako nějakou spolehlivou ukázku toho jak je vytížená grafika), protože občas sem něco kolem 3,5GB viděl a ona ta karta to neustále čistí, takže i watch dogs spíš mi lítají kolem 3,2 - 3,4GB. Hry náročný na VRAM se začnou objevovat až teď, protože doteď se portovalo ze starých konzolí, kde se tak velké textury používat nemohly.

EDIT:
Na druhou stranu stále můžeme nvidii obhájit tím že vlastně FC4 je špatná hra :-D
Protože ani 16xHQAF tam neběží korektně viz:
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... 1#p8733151
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Pockejte na morkeho a srovnejte to. Pak to reste dal. Kazdopadne i ve WD by to ve vysokym rozliseni s MSAA 8x mělo 4GB VRAM vyzrat a nemelo by se to seknout na 3.8GB. SoM s HD packem by taky mel vytizit plne 4GB a zadny 3.8-3.5GB. AC:U to samy (ikdyz na nej mi staci i 3GB VRAM). Modnutej Skyrim nahodou je dobrym testem vytizeni VRAM.
Vlastik80
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Vlastik80 »

Problém pak ale je ten, že sice mi ve 4K+8MSAA WD sežere celou vram, resp. cca 4080 z 4096, ale fps drasticky poklesnou, otázkou zda opravdu jak mají, asi ano, ale také je pak další otázka zda sice sežere celou vram, ale zda není přeteklá do ram a to snižuje fps, což ale neposoudím, jelikož pokud přeteče třeba o 200-400MB tak je to skoro neznatelné, ale na fps to může mít radikální dopad podle mě- vždyť GDDR5 vs DDR3 že... Ani s OC DDR4 by to nestálo za nic podle mě, ty paměti by musely mít alespoň 100GB/s a ne třeba jen 30... :|

Ono totiž když se hlásí jako že celá vram je 10GB tak je skoro jasné že to může a někdy asi i využije, ale výsledek = humus fps, leda zakázat swap do ram, ale to ani nevím zda jde.

Edit: Shrnu-li to, pak se na nové 4K hry karta nehodí, ale umí využít celou vram, ovšem naprd. A u starších titulů 4K jede v pohodě, ale vram se fláká, závěrem by se dalo napsat že klidně mohli GTX 970 vydat s 3GB VRAM a skoro by to bylo jedno...
Naposledy upravil(a) Vlastik80 dne ned 4. led 2015, 16:04, celkem upraveno 1 x.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Ok tady je video z namodovanyho skyrimu.
Vsimnete si dvou veci:Krome uz klasickyho lagovani kvuli malo vram je tam videt i zvlastni ukaz pri loadingu.Hra behem loadingu totiz nahrava textury do Vram a u GTX970 to samozrejme konci lehce nad 3500MB.Ale pri nacitani Whiterunu kde mam brutalni texture pack se to po naky dobe na 3500MB resetne a zacina to nacitat do Vram od nuly. :)
http://www.dailymotion.com/video/x2dzs8 ... videogames

Jinak je to 1920x1080 s 8xMSAA+8xTRAA pres ovladace.Normalne mi to tak silene nelaguje kdyz hraju bez MSAA.
Naposledy upravil(a) HEAD dne ned 4. led 2015, 16:38, celkem upraveno 2 x.
Vlastik80
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Vlastik80 »

Jak jsem tuším někde pozadu psal, tak nic divného že se dějí kraviny, mě při tweaknutém configu WD kde jsem měl vše na extrému a 4K bez AA! hra při nahrávání dělala to, že mi ram skákala od 3000 - 4800MB cca jen pro aplikaci a vram hopsala z 3500 - 4000 jak šílená, jako kdyby si paměti mezi sebou přehazovali textury co nikdo nechce... :lol:

Výsledek? Hra jela 1.8 fps... :P (ale vram 100%)

Edit: jo a loading trval asi 2 minuty... :mrgreen:

PS: Kontaktoval jsem redakci dalších online webů a uvidím co se dá dělat, chtělo by to vysvětlení proč a na základě čeho k problému využití vram dochází a jaká jsou případná řešení.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Ve 4k ti zere 2GB jen framebuffer.S Vram pro textury to nema nic spolecnyho.
Proto taky ta obhajovani tech blbecku na overclock.net beru jako spatnej vtip.
Ghost tam postnul tunu dukazu jak GTX970 nedokaze vyuzit Vram pro textury ve full HD a oni tam argumentovali tim, ze si zapnuli 4K DSR + 8xMSAA a meli tam 3800MB :roll: a tvarili se jak je vsechno v poradku co na tom, ze ve 4K zabira jen framebuffer 2GB.
Vlastik80
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Vlastik80 »

... ovšem pokud vram přétéká při >3600 do ram, tak je to naprd a nvidia by to měla řešit, i tak by měla vysvětlit jak co funguje, protože ten management vram je záhada oproti GTX 980 kde vše jede jak má.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Ja tam moc "brutalni" textury nevidim. Vesmes klasika od aMidiana, která je kombinaci 1k a 2K a dal tam mas pridanej nejakej bordel ale nevidim tam nic moc co by poslalo tu hru do kolen a na co by nestacilo i 3GB VRAM. Ja tam sice nemam ten bordel, ale textury mam vesmes kombinace 2k-4k. Dal ikdyz tam je vice objektu, stejny textury jsou ulozeny jen jednou a aplikovany na meshe, takze by to zrat VRAM zase tolik nemelo. Jinak ty zaseky vypadaji jako nedostatek VRAM, ale vzhledem k tomu kolik bordelu jsi tam namodoval to muze delat samotna hra. Ja bych to testnul na cisty hre ciste s texturama, memory patchem a ENB bez dalšího bordelu, který muze delat problémy.

Koukam nemas mod na plast a nohy ti při behu prochazi skrz :)
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Textury tam sou 2K.Ten bordel tim myslis vylepseny mesto o stovky novych objektu, ktery taky zerou Vram?
Nema cenu tam rvat vic, kdyz i tak tam mam mistama 30fps laguje to pro malo Vram.

Jinak ja tam mam normalne physx plast a veci, ale reinstaloval sem hru a jeste to nemam nainstalovany.
http://www.dailymotion.com/video/x2dsas ... videogames
Naposledy upravil(a) HEAD dne ned 4. led 2015, 17:29, celkem upraveno 1 x.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Mas tam aMidian Whiterun a to je kombinace 2K a 1K textur a nepokryva to uplne všechno. (Klidne ti vyjmenuju textury pod 2K který tam ma) iMidian 2K verze jede i na moji GTX 760 bez problemu.
Jo, ten bordel myslim to vylepseny město. Co vim, tak tyhle vylepseni dost narazeji na limity vlastního enginu hry. Pokud vim, tak jsi si to i trochu rozesral s Open cities.
Dále ikdyz tam mas vice objektu, textury který pouzivaji v tom meste uz jsou z velky casti aplikovany a tudíž nezabiraji další místo. Ta textura totiž je ve VRAM jednou. Dále pokud to mas takhle zadelany, tak bys mel aplikovat i patch na Occlusion culling u malych objektu ve Whiterunu, ale nevim zda to funguje na tyhle namodovany věci. Pruser nejspis bude, ze se ti renderuje vse, ikdyz to nevidíš a engine hry samotny to nezvlada. Zase Skyrim je stále prastara a prasacka DX9 hra. Jinak jak mas nastavenou VRAM v ENB ?
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Resis neco kde problem neni.Laguje mi to protoze sem si zapnul 8xMSAA+8xTRAA a zere to vic Vram nez bez MSAA.Udelal sem to abych kartu dostal do kolen.Je tam jasne videt ze karta jede na max Vram.Na zacatku videa je to v pohode a vram je pod 3500Mb, ale jakmile vejdu do horni casti mesta, tak karta narazi na limit Vram a zacne to lagovat.
Psal sem, ze bez MSAA to nelaguje.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Jo ja zapomel, ze jsi tam narval vysoky MSAA a TRAA. Never mind.
ghostdog32
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ghostdog32 »

myslíte, že je bezpečný taktovat referenční gtx980? :-) když nemá milion nap. fází a military bullshit?
i5-2500K @4.4 Ghz, Noctua NH-U14S, GA-Z68XP-UD3P, Kingston 8GB 1333MHz HyperX blu, Samsung 840 EVO 120GB, Intel 320 80GB, WD Green 2TB EZRX, Audinst HUD-mx2 + AKG K240MKII, EVGA SuperNOVA 750W G2, Fractal Design Define R4, LG W2220P @75Hz
morke
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od morke »

Tak jsem zkusil tu oblast v 1920 x 1080 s 8x MSAA: Obrázek
PC: I5-11600K, Gigabyte Z590 UD AC,
PNY RTX 3070, Corsair 16 GB DDR4, Seasonic Prime GX 750, SSD Samsung 850 EVO 500 GB/Samsumg 980 Pro 500 GB/980 1TB, Noctua NH-D15, Fractal Design Torrent
Zvuk: Foobar2000 → KS → Topping D10s → Chord C-line → Primare i22 → Chord Clearway → Monitor Audio Silver 2
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

ghostdog32 píše:myslíte, že je bezpečný taktovat referenční gtx980? :-) když nemá milion nap. fází a military bullshit?
Referenci GTX980 ma porad lepsi napajeci faze jak nereferencni GTX970
Marek4
Červená karta
Červená karta

Příspěvek od Marek4 »

schválně zkusím stejný screen s mojí a editnu

proboha co to mám za kartu :lol:

patch 1,3
ultra + 8x msaa

Obrázek

Nvidia + 8 x MSAA

Obrázek

tady je 3241 mb nejde to přečíst
Naposledy upravil(a) Marek4 dne ned 4. led 2015, 17:59, celkem upraveno 2 x.
ghostdog32
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ghostdog32 »

HEAD píše:
ghostdog32 píše:myslíte, že je bezpečný taktovat referenční gtx980? :-) když nemá milion nap. fází a military bullshit?
Referenci GTX980 ma porad lepsi napajeci faze jak nereferencni GTX970
to je fakt... prý má 5 fází, což je furt lepší než ty pseudo 6ti fáze na msičkách (ve skutčenosti 3 fázeú
i5-2500K @4.4 Ghz, Noctua NH-U14S, GA-Z68XP-UD3P, Kingston 8GB 1333MHz HyperX blu, Samsung 840 EVO 120GB, Intel 320 80GB, WD Green 2TB EZRX, Audinst HUD-mx2 + AKG K240MKII, EVGA SuperNOVA 750W G2, Fractal Design Define R4, LG W2220P @75Hz
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Pokud nebudeš overvoltovat nad 1,25v tak jseš naprosto v klidu. PCB referenční 980tky neni zlé.
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Me to taky ve far cry4 nezere ani 3500MB mam patch 1.6
http://abload.de/img/farcry4_2015_01_04_18qns8q.png
http://abload.de/img/farcry4_2015_01_04_18o2sf1.png

Btw tady je skyrim bez MSAA.Zadny lagy kvuli Vram....Skyrim teda lagoval kvuli malo vram i kdyz karta vyuzivala jen 3500MB +-
http://www.dailymotion.com/video/x2e01b ... videogames
Specialne pro hladise s physx plastem :mrgreen:
Marek4
Červená karta
Červená karta

Příspěvek od Marek4 »

tak update, restartoval jsem hru a najednou fičím 4000 mb . 4040 na 1080p ultra a 8xmsaa
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“