MSI GTX 970 4G Gaming - nenaběhne PC, nvflash ji nevidí

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Odpovědět
george_cz
Nováček
Nováček

MSI GTX 970 4G Gaming - nenaběhne PC, nvflash ji nevidí

Příspěvek od george_cz »

Ahojte, tohle je snad poprvý co potřebuju využít online poradny :)

2 dny zpět jsem zakoupil grafickou kartu MSI GTX 970 4G gaming. Po zasunutí do patice na základní desce se dostanu jen na splashscreen, nefunguje klávesnice, PC na žádný vstup nereaguje. Po asi půl minutě se ozve beep code, 1 pípnutí, pauza a 3 rychlá pípnutí za sebou. Po hledání na netu jsem se dozvěděl, že by se mělo jednat o nerozponanou grafickou kartu (což odpovídá, po zpětný instalaci staré GeForce GT 545 vše jede).

Problém může být u základní desky, protože se jedná o nějakou OEM desku z roku 2011 vyráběnou pro HP, měl by je vyrábět Pegatron, typové označení teď přesně nevím (ani si nemyslím, že by na tom záleželo). Pro desku jsem se snažil na netu najít poslední firmware, ale nepochodil jsem, jako by pro ní žádná podpora neexistovala.

Napadlo mě tedy vzít desku ke kamarádovi a připojit jí k němu do PC (rozuměj komponenty ze skříně pospojované na stole). Základní deska: Asus P5Q Premium. Zkusili mě updatovat firmware na kartě, protože jsem se na netu dočetl, že by měl podporovat nějaký kompatibilní režim pro starší BIOSy (můj pc má už UEFI bios) -- konkrétně jsme postupovali podle tohoto threadu: https://forum-en.msi.com/index.php?topic=184740.0

Problém nastal při spuštění nvflash (verze 5.163 pro dos spuštěný v live verzi DOSu), ten totiž zahlásil, že nenalezl kompatibilní připojené NVIDIA zařízení, konkrétně "no nvidia display adapters found".

Karta tedy ještě ani jednou neviděla Windows, nikde jsem ji zatím neidentifikoval (z operačního systému), u mě se ani nedostanu do biosu a u kamaráda jsme se k tomu nedostali, že by to mohla být cesta mě napadlo až cestou domů (vzhledem k tomu, že ji ani nvflash nerozpoznal, neviděl jsem v tom význam).

Jsem tedy na vážkách, nevím jestli jsem měl tu smůlu, že jsem narazil 2x za sebou na nekompatibilní základovou desku, nebo je prostě v háji karta. Napadá mě buď koupit novou zákadní desku a vyzkoušet zda karta půjde a v případě že ne, v rámci 14 dní ji vrátit a vyměnit v rámci 14 dní grafickou kartu, nebo to tipnout na vadnou grafiku a rovnou vrátit jí (a čekat 14 dní nebo víc na vrácení peněz).

Napadá někoho, co dál? Jsem z toho fakt už na prášky :)) Díky
r34ktor
Začátečník
Začátečník

Re: MSI GTX 970 4G Gaming - nenaběhne PC, nvflash ji nevidí

Příspěvek od r34ktor »

Popis je lehce zmatený. Ve druhém odstavci píšeš o desce z roku 2011, následně že tvůj PC už má UEFI. Pegatron deska je ve tvém PC, nebo ne?

Pro flashování BIOSu potřebuj desku, ve které karta funguje. Tedy nějakou moderní s UEFI BIOSem.
Knowledge is power
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Ihmo easy.

V hlavnim PC grafika nepostuje protože jí nepodporuje, chce to upgrade biosu, tím si prošla spousta 115x desek v early PCI-E 3.0 časech, ale na tuhle desku asi bios nebude = shánět jinou desku protože tohle nebude jediná moderní karta s problémy.

V kamarádově PC karta evidentně postovala, ala nejde falshnout protože Nvidia zatim nevydala GM24 nvflash, tzn to že ti jí nenašel je normál, nezná jí. Jedinej NVflash co dovede flashovat GM204 je ten ořezanej OEM a flashuje se z win, ale nedělej to ničemu to nepomůže. Tenhle problém nemá nic společnýho s biosem grafiky.
george_cz
Nováček
Nováček

Příspěvek od george_cz »

r34ktor píše:Popis je lehce zmatený. Ve druhém odstavci píšeš o desce z roku 2011, následně že tvůj PC už má UEFI. Pegatron deska je ve tvém PC, nebo ne?

Pro flashování BIOSu potřebuj desku, ve které karta funguje. Tedy nějakou moderní s UEFI BIOSem.
No v tom nevidím problém, v roce 2005 už bylo UEFI ve verzi 2.1 podle wikipedie: http://en.wikipedia.org/wiki/Unified_Ex ... _Interface

Obě ty desky jsou cca stejně staré :)
george_cz
Nováček
Nováček

Příspěvek od george_cz »

DOC_ZENITH píše:Ihmo easy.

V hlavnim PC grafika nepostuje protože jí nepodporuje, chce to upgrade biosu, tím si prošla spousta 115x desek v early PCI-E 3.0 časech, ale na tuhle desku asi bios nebude = shánět jinou desku protože tohle nebude jediná moderní karta s problémy.

V kamarádově PC karta evidentně postovala, ala nejde falshnout protože Nvidia zatim nevydala GM24 nvflash, tzn to že ti jí nenašel je normál, nezná jí. Jedinej NVflash co dovede flashovat GM204 je ten ořezanej OEM a flashuje se z win, ale nedělej to ničemu to nepomůže. Tenhle problém nemá nic společnýho s biosem grafiky.
Díky za příspěvek, myslíš tedy, že karta je v pořádku a že když koupím například http://www.alza.cz/msi-b75ma-p45-d324582.htm, bude vše fungovat jak má? :) Potřebuju patici 1155 (procesor i7 2600) a 4 sloty, mATX, už jich moc neni... (na alze konkrétně 3, případně si nechám poradit i kterou vzít: http://www.alza.cz/zakladni-desky/socke ... r413=413-4)

Omlouvám se jestli se hloupě ptám, jsem sice vysokoškolsky vzdělanej programátor, ale hardwaru vůbec nerozumim :D
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Pokud z ní v kamarádově Pc šel obraz tak je to jasný, karta tuhá neni a ano můžeš použít třeba tuhle desku. Dneska už se dobrý nový 1150 desky neprodávaj. Ten asrock bude možná i lepší, má lepší zvukovku a digitální místo analogovejch mosfetů. Normálně bych ti řekl vezmi Z77 desku a trošku popožeň CPU, ale asi máš micro-ATX case že sháníš malou desku, tam už se Z77 nedělaj.
george_cz
Nováček
Nováček

Příspěvek od george_cz »

DOC_ZENITH píše:Pokud z ní v kamarádově Pc šel obraz tak je to jasný, karta tuhá neni a ano můžeš použít třeba tuhle desku. Dneska už se dobrý nový 1150 desky neprodávaj. Ten asrock bude možná i lepší, má lepší zvukovku a digitální místo analogovejch mosfetů. Normálně bych ti řekl vezmi Z77 desku a trošku popožeň CPU, ale asi máš micro-ATX case že sháníš malou desku, tam už se Z77 nedělaj.
Díky moc, vyzkouším to :)

Case mám právě mATX, snad tam nebude problém s chlazením :) Ale viděl jsem v microATX bedně dvě GTX980 v SLI normálně chlazený vzduchem, tak snad problém nebude :)
r34ktor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od r34ktor »

Co se týče lepších desek, na CZC jsou dostupné MSI H77MA-G43 a ASRock Z77 Extreme4-M.
Knowledge is power
george_cz
Nováček
Nováček

Příspěvek od george_cz »

3000,- se mi za desku na starej socket dávat nechce.. v čem je to MSI lepší než ten ASROCK B75 PRO3-M?
r34ktor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od r34ktor »

george_cz píše:3000,- se mi za desku na starej socket dávat nechce.. v čem je to MSI lepší než ten ASROCK B75 PRO3-M?
Plusem je chlazené VRM. Výbavu má horší.
Knowledge is power
george_cz
Nováček
Nováček

Příspěvek od george_cz »

To bych nebral uplně jako stěžejní, nedovedu si představit v čem by mi to pomohlo :) Co jsem koukal na rozdíl mezi chipsety, tak ten je snad uplně minimální... Už jsem objednal tu ASROCK, neni problém to zrušit, ale přemýšlím jestli to má nějaký benefit :))
r34ktor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od r34ktor »

Pokud ses nepřepsal a procesor není taktovací (K na konci označení), opravdu se jako nejrozumnější volba jeví ASRock B75 Pro3-M.

Přehled rozdílů jednotlivých čipsetů:
chipset-chart.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Knowledge is power
george_cz
Nováček
Nováček

Příspěvek od george_cz »

jj, nepřepsal, bohužel se nejedná o odemčenou K verzi. Díky za tip, napíšu po instalaci desky :)
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ono u 1155 jde o trochu taktnout i neodemčenej CPU, ale za ten příplatek to ihmo asi nestojí.
Tomak_CZ
Nováček
Nováček

Příspěvek od Tomak_CZ »

Mě při instalaci nové gpu pomohl clear cmos... :wink:
CPU: INTEL i5 9600k @3,7/4,6Ghz | MB: MSI Z390-A PRO | RAM: 32GB VIPER | GPU: Gigabyte RTX 2070 | SSD: Crucial Mx500 500GB | HDD: WD 640BG , Samsung 1TB , WD 2TB sata III| DVDRW: Samsung | CASE: Thermaltake MK1 | PSU: Fortron Black Power 85+ 750W | LCD: 27"AOC 27G2 | KB: Razer Blackwidow elite | Mouse: Razer Basilisk V2 | CPU fan: SilentiumPC Fera 2 | HEADSET: Razer Kraken THX| REPRO: Logitech Z623 |
george_cz
Nováček
Nováček

Příspěvek od george_cz »

Díky moc za pomoc, speciálně pak DOC_ZENITH a r34ktor, s novou deskou vše jede jak má :)

Prosím zavřít.
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“