Edit: Chceme-li dokázat cokoli, musíme použít syntetický benchmark, kde je vše vždy shodné, pak se dobereme toho, je-li 970 s využitím celé VRAM lepší nebo shodná výkonem s 980, což ale vzhledem ke specifikaci obou gpu považuji za nesmyslné, ale jako spekulace- nvidia ořezala paměť u 970 aby nedohnala výkonem 980? - klidně, spekulovat se dá o čemkoli, ale pak lze namítnout že ti co jim 970 bere celou vram v klidu mají vlastně 980 a u nich lze z videí a screenů porovnat výkon ve stejné scéně s 980 a dobrat se pak toho je-li to pravda i když je zde opět vliv proměnné ve hrách - počasí, lidé atd...
GeForce GTX 980/970 - info, recenze, zkušenosti
Moderátoři: Walker1134, Wilik
- Vlastik80
- Začátečník

-
Re: GeForce GTX 980/970 - info, testy, recenze, zkušenosti
Shadow? Postl jsem zde o 12 příspěvků výše... A nemyslím- 980 má více procesorů atd. takže nevěřím že kdyby 970 využívala celé 4GB že by jí killnula výkonem... To že mám málo fps je i tím zbytkem mého hw a nemám OC 980 + ve stejné hře jsou třeba jiné podmínky - nasvícení, počet lidí, auta atd...
Edit: Chceme-li dokázat cokoli, musíme použít syntetický benchmark, kde je vše vždy shodné, pak se dobereme toho, je-li 970 s využitím celé VRAM lepší nebo shodná výkonem s 980, což ale vzhledem ke specifikaci obou gpu považuji za nesmyslné, ale jako spekulace- nvidia ořezala paměť u 970 aby nedohnala výkonem 980? - klidně, spekulovat se dá o čemkoli, ale pak lze namítnout že ti co jim 970 bere celou vram v klidu mají vlastně 980 a u nich lze z videí a screenů porovnat výkon ve stejné scéně s 980 a dobrat se pak toho je-li to pravda i když je zde opět vliv proměnné ve hrách - počasí, lidé atd...
- webwalker
- Začátečník

Já nevím, proč pořád hledáte mouchy tam, kde imho prostě žádné nejsou. Zbytečně tak hatuje výbornou kartu.
Smiřte se s tím, že GTX970 je prostě ořezaná karta o 3xSMM, ale protože je vnitřně organizovaná ještě do GPC bloků, tak jsou samozřejmě nevytíženy společné komponenty těchto GPC jako je rasterizér a napojené ROP. To všechno pak pak musí být ošéfováno BIOSem.
Žádné zúžení sběrnice ani zmenšená VRAM se prostě nekoná. Je to tak, jak to má být, tedy 256bit se 4GB VRAM takže Nvidia nikomu nelže, gpu je využít může (jsou aktivní), ale jen sporadicky no a někdy vůbec.
Každá GTX970 bude kusovka a svým způsobem originál, protože nikdy nebudete vědět, které a kolik SMM v jakém GPC jsou vyřazeny. Pokud se vám vypnuté SMM sejdou v jednom GPC bude to horší, než kdyby byl vypnutý jedem SMM v každém ze tří různých GPC.
GTX970 bude podávat v poměru SMM porovnatelný výkon s GTX980 a pouze u her, kde budou vyšší nároky na pixel rate (z rasterizéru a ROP) bude výkon propadat více. O ničem jiném to imho není a ani být nemůže. Vše ostatní jsou pouze spekulace a snaha ulovit nějakého sólokapra.
Smiřte se s tím, že GTX970 je prostě ořezaná karta o 3xSMM, ale protože je vnitřně organizovaná ještě do GPC bloků, tak jsou samozřejmě nevytíženy společné komponenty těchto GPC jako je rasterizér a napojené ROP. To všechno pak pak musí být ošéfováno BIOSem.
Žádné zúžení sběrnice ani zmenšená VRAM se prostě nekoná. Je to tak, jak to má být, tedy 256bit se 4GB VRAM takže Nvidia nikomu nelže, gpu je využít může (jsou aktivní), ale jen sporadicky no a někdy vůbec.
Každá GTX970 bude kusovka a svým způsobem originál, protože nikdy nebudete vědět, které a kolik SMM v jakém GPC jsou vyřazeny. Pokud se vám vypnuté SMM sejdou v jednom GPC bude to horší, než kdyby byl vypnutý jedem SMM v každém ze tří různých GPC.
GTX970 bude podávat v poměru SMM porovnatelný výkon s GTX980 a pouze u her, kde budou vyšší nároky na pixel rate (z rasterizéru a ROP) bude výkon propadat více. O ničem jiném to imho není a ani být nemůže. Vše ostatní jsou pouze spekulace a snaha ulovit nějakého sólokapra.
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
GPUreport.cz
- tielka
- Středně pokročilý

FC4 2560x1440 moje 970 využití 4GB versus morke 980 využití 4GB rozdíl 14-20 % což je odpovídající rozdíl....co když ve Full HD nula s nulou pojde rozdíl v řádu % tak bych se ani nedivil že by NV zasáhla a srazila 970tku tím že nebude ve full HD využívat 4GB...
- Vlastik80
- Začátečník

-
Jo a neřešme to dál. Kde nic není ani nVidia nebere. Problém vysvětlen a vyřešen - někdo je proti?
PS: Motá se to tu X stránek a je fakt že není dokázáno nic víc než co bylo napsáno- sporadická alokace vram a výkon v pohodě... Klidně dodám další screeny z aplikací a her, ale nevím k čemu to povede, zatím bohužel k ničemu, jen jsme se dobrali k tomu že 970 je vlastně 980.
Edit: Jo, je možné že něco nV cíleně udělala s ohledem na rozlišení hry... To je možný... Ale taky je možný že vyjdou nový ovladače a vše bude jinak...
PS: Motá se to tu X stránek a je fakt že není dokázáno nic víc než co bylo napsáno- sporadická alokace vram a výkon v pohodě... Klidně dodám další screeny z aplikací a her, ale nevím k čemu to povede, zatím bohužel k ničemu, jen jsme se dobrali k tomu že 970 je vlastně 980.
Edit: Jo, je možné že něco nV cíleně udělala s ohledem na rozlišení hry... To je možný... Ale taky je možný že vyjdou nový ovladače a vše bude jinak...
- HEAD
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Parada takze si kupujeme zas*** ruskou ruletu za 10kwebwalker píše:Já nevím, proč pořád hledáte mouchy tam, kde imho prostě žádné nejsou. Zbytečně tak hatuje výbornou kartu.
Kazdej ma neco jinyho.
nekdo jako ja a ache komu to neleze nad 3600MB ve full HD a pak tielka, kterej ma 3800MB.Pak mozna nakej lucker bude moct vyuzit i 4GB wow...
To je teda fakt uklidnuci.
Naposledy upravil(a) HEAD dne ned 11. led 2015, 11:48, celkem upraveno 1 x.
- Vlastik80
- Začátečník

-
... riskuješ banán
970 je přece i tak výkonná a povedená gpu (je to 980 de facto)...
PS: Za mě - ať je to jakkoli výkonná a super povedená gpu, raději zůstanu u ne tak povedené a skoro stejně výkonné 980...
PS: Za mě - ať je to jakkoli výkonná a super povedená gpu, raději zůstanu u ne tak povedené a skoro stejně výkonné 980...
Naposledy upravil(a) Vlastik80 dne ned 11. led 2015, 11:48, celkem upraveno 1 x.
- oneb1t
- Začátečník

takova zavada se neprojevi na fps ale na jejich prubehuVlastik80 píše: PS: Motá se to tu X stránek a je fakt že není dokázáno nic víc než co bylo napsáno- sporadická alokace vram a výkon v pohodě...
- Vlastik80
- Začátečník

-
K tomu graf nepotřebuju, stačilo mi spustit si Crysis 3 ve 4K a 970 šla do kytek, než rozchodila fps alespoň na 7 nebo kolik, tak to jelo asi minutu při 0-1 fps... zatímco 980 no problém hned od začátku a fps si držela a byly vyšší, ale raději nic nepíšu, nebo tu někdo dá LOCK tématu dokud nás nepřejde chuť masírovat furt 970 negativama- ale upozorňuji že toto se dělo MĚ a je to jen můj pohled na můj stav věci u mého hw.
(Crysis 3 vše bylo tuším na min, jen textury vysoké + AA, 3840x2400p - test vram, tu to bralo i u 970 na max 4GB)
- HEAD
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Ceho se porad bojis vlastiku?Proc by to tu nekdo mel zamykat?Nekdo od NV ti vyhrozuje nebo co?nechapu
- webwalker
- Začátečník

Přesně tak, měřte to ve hrách a na to, co vám to ukazuje v AB koukejte, až bude nějaká nesrovnalost ve výkonu (né primárně).oneb1t píše:takova zavada se neprojevi na fps ale na jejich prubehuVlastik80 píše: PS: Motá se to tu X stránek a je fakt že není dokázáno nic víc než co bylo napsáno- sporadická alokace vram a výkon v pohodě...pro objektivni srovnani bys musel vyrobit grafy 970vs980 jestli se hra kvuli tomu nezacne vic sekat
Ano, šlo ti do kytek, ale na to jsem tě upozorňoval, že tam máš něco špatně nastavené, nebo vynucené v ovladačích. Ostatní takový problém neměli.Vlastik80 píše:K tomu graf nepotřebuju, stačilo mi spustit si Crysis 3 ve 4K a 970 šla do kytek, než rozchodila fps alespoň na 7 nebo kolik, tak to jelo asi minutu při 0-1 fps... zatímco 980 no problém hned od začátku a fps si držela a byly vyšší, ale raději nic nepíšu, nebo tu někdo dá LOCK tématu dokud nás nepřejde chuť masírovat furt 970 negativama- ale upozorňuji že toto se dělo MĚ a je to jen můj pohled na můj stav věci u mého hw.
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
GPUreport.cz
- Vlastik80
- Začátečník

-
Vynucené nemám nic a špatně? Nevím, prostě jsem spustil legal verzi hry, nastavil vše potřebné a v konzoli napsal "map swamp" a bylo. Ale nepopírám že mi to blbne pro hw co mám- stará deska, staré cpu, pomalé ramky = raději bych asi nic měřit neměl.
- tielka
- Středně pokročilý

vlastik prosim tě už si to přesně nepamatuju když chci zadat v konzoli rozlišení nevíš jak na to? díkyVlastik80 píše:Vynucené nemám nic a špatně? Nevím, prostě jsem spustil legal verzi hry, nastavil vše potřebné a v konzoli napsal "map swamp" a bylo. Ale nepopírám že mi to blbne pro hw co mám- stará deska, staré cpu, pomalé ramky = raději bych asi nic měřit neměl.
- Vlastik80
- Začátečník

-
r_Height = pixely výška, např. 1050
r_Width = pixely šířka, např. 1680
- nastaví se v game.cfg tuším... V konzoli to asi nejde.
r_Width = pixely šířka, např. 1680
- nastaví se v game.cfg tuším... V konzoli to asi nejde.
- ghostdog32
- Začátečník

dobrý, takže mi chcete říct, že mám jako gtx970 nejen s blbým OC, ale i pamětma? to jsem teda fakt nechtěl slyšet
ale s mým štěstím na OC.... celkem běžný stav
i5-2500K @4.4 Ghz, Noctua NH-U14S, GA-Z68XP-UD3P, Kingston 8GB 1333MHz HyperX blu, Samsung 840 EVO 120GB, Intel 320 80GB, WD Green 2TB EZRX, Audinst HUD-mx2 + AKG K240MKII, EVGA SuperNOVA 750W G2, Fractal Design Define R4, LG W2220P @75Hz
- Vlastik80
- Začátečník

-
Co kdo řekl? Některé 970 nealokují celou vram bez jistých vlivů, jiné normálně a běžně a některé jdou OC výše a některé ne- štěstí na kus, rozhodně alespoň já zde netvrdím že je 970 špatná karta, je to de facto 980 a povedený hw- spotřeba špičková na ten výkon, nemělo by se to tu zvrtnout ve voodoo obřad proti 970... I když někdo to může vidět jinak a považovat 970 za podělanej krám, ale to už je věc osobního pohledu, ale i tak by to mělo být asi opodstatněné, za mě je 970 pořád slušná gpu i když zůstávám u 980.
- HEAD
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
No jestli je GTX970 takova ruska ruleta, ze zalezi na stesti kolik Vram si na karte koupite, tak sem zvedavej na velkyho maxwella.
Ten bude jeste vic osekanej=predpokladam plnej maxwell 3072sp a osekana verze 2560sp
tam to bude kolik o stesti?Ten co ma smulu si koupi 5Gb kartu a ten se stestim 5.8GB kartu?
Zlaty amd tohle je proste priserny.
Ten bude jeste vic osekanej=predpokladam plnej maxwell 3072sp a osekana verze 2560sp
tam to bude kolik o stesti?Ten co ma smulu si koupi 5Gb kartu a ten se stestim 5.8GB kartu?
Zlaty amd tohle je proste priserny.
- Vlastik80
- Začátečník

-
U všeho hw je to loterie, nikdy se nic díky tomu že to je vyrobeno lidmi či stroji od lidí není dokonalé, nic není bez chyby a je dobré se nad to asi trochu povznést a akceptovat to za cenu např. toho že jde o unikátní gpu se skvělou spotřebou vůči úžasnému výkonu, vždyť máš vyšší fps než já u 980! Tak buď šťastný, je to špičkový hw a malé mušky nech plavat... 
/ a ne že mi za to pošleš virus a budeš mě proklínat
/ a ne že mi za to pošleš virus a budeš mě proklínat
- CageJ
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
omyl..Vlastik80 píše:Co kdo řekl? Některé 970 nealokují celou vram bez jistých vlivů, jiné normálně a běžně a některé jdou OC výše a některé ne- štěstí na kus, rozhodně alespoň já zde netvrdím že je 970 špatná karta, je to de facto 980 a povedený hw- spotřeba špičková na ten výkon, nemělo by se to tu zvrtnout ve voodoo obřad proti 970... I když někdo to může vidět jinak a považovat 970 za podělanej krám, ale to už je věc osobního pohledu, ale i tak by to mělo být asi opodstatněné, za mě je 970 pořád slušná gpu i když zůstávám u 980.
pokial sa dokaze, ze takto nejako je vadna-nevadna karta... treba tuto skutocnost poukazovat, ci uz nVidia klame zakaznikov, alebo nejako to fyzicky obisla aby sa to dalo obhajit na marketingovom oddeleni, ze je to plna 256bit karta so 4 GB VRAM.
negativna reklama pomoze len a len spotrebitelovi = znizenie dopytu => znizenie ceny
ale zase nie tvrdenie DDW, ze 290 je best deal, lebo nie je... jednoznacna stale top volba pri kupe herneho PC - 970GTX.. Tak dobre karty tu uz 3 roky jednoducho neboli.
AMD RYZEN 5600X, 16GB DDR4 2,8GHz, ASUS TUF B550, ASUS GOLD 650W; Fractal Design, ASUS DUAL RTX 3060 Ti GDDR6X;
AMD RYZEN 5800X3D, NOCTUA NH-D15, ASUS ProArt X570-CREATOR WIFI, SuperFlower 1200W, 32GB CL14 G.SKILL 3200, FRACTAL DESIGN XL R4, ASUS STRIX RTX 3080 OC; APPLE MacBook AIR M1 iPhone 12 Pro 128GB
AMD RYZEN 5800X3D, NOCTUA NH-D15, ASUS ProArt X570-CREATOR WIFI, SuperFlower 1200W, 32GB CL14 G.SKILL 3200, FRACTAL DESIGN XL R4, ASUS STRIX RTX 3080 OC; APPLE MacBook AIR M1 iPhone 12 Pro 128GB
- Ache
- Pokročilý

Vlastik80:
Když na GTX980 spustíš ten Kombustor a test memory burner (3000+MB). Také se to od hranice 3500MB začně nápadně načítat pomaleji?
Zkoušel sem ten test několikrát a stále vždy ona "magická" hranice způsobí pomalejší načítání zbytku textur.
Když na GTX980 spustíš ten Kombustor a test memory burner (3000+MB). Také se to od hranice 3500MB začně nápadně načítat pomaleji?
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Njn ale na čem by jsi toz aložil, chová se to stejně jak 660/660TI a to NV prošlo easy, 256 bit sběrtnice tam fyzicky je, 4GB paměti fyzicky taky... takže si myslim že to právní odělení prošlo a schválilo.
I když je to jako koupit si I7-3960K a mít na krabici napsáno že je tam 8 jader.... ano fyzicky ano... taky se mi to nelíbí, ale na 99% to NV projde.
I když je to jako koupit si I7-3960K a mít na krabici napsáno že je tam 8 jader.... ano fyzicky ano... taky se mi to nelíbí, ale na 99% to NV projde.