Mno, tak už se mi moc nechtělo čekat, takže jsem si udělal radost a pořídil
Dell UltraSharp U2515H. Ve zkratce: 25", 2560x1440, 8 bit IPS, 8ms GTG odezva (6ms fast mode), tovární kalibrace, super stojan, hromada portů etc.
Mám ho teprve pár hodin, ale zatím jsem dost spokojený. Recenze na to ještě moc nejsou, ale uživatelé si jej dost pochvalovali, tak jsem trochu zariskoval, ale nelituju. Barvy moc pěkné, ale hlavně to rozlišení je prostě paráda. Člověk si strašně rychle zvykne, když teď vidím full HD, tak už mě chytá klaustrofobie.
Zkoušel jsem nafotit nějaké testy odezvy (Dell tady jede v normal modu) ve srovnání se starým HP w2207v (1680x1050, 6 bit TN, 5ms GTG):
HP časomíra:
Dell časomíra:
HP ufo:
Dell ufo:
Ve výsledku rozhodně nemůžu říct, že to IPS by mi přišlo nějak pomalejší. Ve hrách prostě nevidím žádný rozdíl, žádné duchy, lagy, nebo něco podobného. Uvidím, jestli nenajdu nějaké vady na kráse, ale zatím jsem opravdu spokojený.
edit: ups, časomíra u Dellu byl špatný obrázek. Foťák tam měl nastavený na 1/800, zatímco u HP předtím jenom na 1/400, což mu dávalo výhody. Teď už opraveno - oba jsou na 1/400.
Další poznatek: monitor má hodně dobrou interpolaci. Právě jsem zkoušel Crysis 3 ve FHD (1920x1080, v QHD by to už ani GTX 970 nestíhala, alespoň ne na 60+FPS) a naprostá pohodička. V menu je vidět že obraz je o trošku méně ostrý než při nativu, ale žádná mazanice (snad bych to i přirovnal ke starému HP v jeho nativu), ale při hraní je to naprosto v pohodě, na té 25" to vypadá stále dobře.
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs