AMATÉRSKÉ REFLOW GRAFICKÉ KARTY, ZKUŠENOSTI , RADY
Moderátoři: Walker1134, Wilik
- 1-Honza
- Začátečník

-
AMATÉRSKÉ REFLOW GRAFICKÉ KARTY, ZKUŠENOSTI , RADY
Vezmu to popořadě, mám možnost od známého koupit GTX 570 za 300 Kč, ale dělá artefakty v obraze. Pravděpodobně bude někde studeňák. Proto jsem se chtěl poradit, jestli má cenu do toho jít a zkusit grafárnu upíct v troubě. Máte s domácím reflow někdo zkušenosti ? Jaký byl postup a jak dlouho karta vydržela ? Zajímá mě hlavně čas pečení, teplota a samozřejmě výsledek. Našel jsem spoustu návodů, ale postup se dost liší, nevím který by byl ten nejlepší. Vzhledem ke stáří karty a cenám za opravu, nemá smysl ji nosit do servisu. (doma mám horkovzdušnou troubu s minutkou) Díky za rady
- AllowedCry
- Mírně pokročilý

Re: AMATÉRSKÉ REFLOW GRAFICKÉ KARTY, ZKUŠENOSTI , RADY
180st 8min, grafika fungovala rok. Doporucuji pouzit horkovzdusnou pistol a ohrivat jen jadro.
- pbjun
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Artefakty jsou většinou chyba paměti... Osobně co jsem pro sebe prohříval - ale horkovzduchem, tak fungovalo tak půl roku a ještě ne příliš spolehlivě... A i co se mi dostaly noťasy s pečenou deskou tak výsledky podobné...
Hlavní PC: Core i7 13700K, Asus TUF Z790-PLUS D4 , 128GB DDR4, RTX 4070 Ti, Gigabyte Aorus 500GB NVME, Samsung 2TB NVME, LCD Dell 34"
Garáž PC: Core i5 11400F, 32GB DDR4, GTX 1070 Ti, 1TB NVME Samsung
Garáž PC: Core i5 11400F, 32GB DDR4, GTX 1070 Ti, 1TB NVME Samsung
- 1-Honza
- Začátečník

-
Na netu jsem našel tuhle tabulku
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- geronimo63
- Začátečník

Ja dám trúbu presne na 200st a 10min. Potom trúbu jemne pootvoriť znova nechám 10 minut vychladnúť a potom otvorím trúbu úplne a počkám kým sa nedá chytiť plech
Tuning is my life
PC Motherboard ASUS P8H77-M ,Srdce zostavy Intel Core i5 3350P @3.10
,Ram Kingston Hyper-X 8GB Blue, GPU ASUS Nvidia GTX650 TI OC 2GB
BIG Disk 1TB Seagate Baracuda 7200 + Exterm. Disky 1TB WD Elements, Adata SH02 320GB ,
Šťavu dodáva Cooler Master Thunder 600W ,Všetko Napchané v Skrini Cooler Master Glite 430 Black
WIFI 2.4GHz 300Mbps Wireless N PCI Adapter CNP-WF511N2
PC Motherboard ASUS P8H77-M ,Srdce zostavy Intel Core i5 3350P @3.10
,Ram Kingston Hyper-X 8GB Blue, GPU ASUS Nvidia GTX650 TI OC 2GB
BIG Disk 1TB Seagate Baracuda 7200 + Exterm. Disky 1TB WD Elements, Adata SH02 320GB ,
Šťavu dodáva Cooler Master Thunder 600W ,Všetko Napchané v Skrini Cooler Master Glite 430 Black
WIFI 2.4GHz 300Mbps Wireless N PCI Adapter CNP-WF511N2
- flanker
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
Pak poreferuj, občas se s tím setkávám a přemýšlím, zda to má smysl dělat i u 280-tek Radeonů...
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Ano má. Takhle, já sám jsem byl mnohokrát úspěšnej u old G80 a G92 karet ale ve svojí vlastní troubě bych to nedělal, těch toxickejch s***** co vyjde z toho PCB, nedej bože kdyby si třeba pšouknul ňákej kondík (což se stává běžně) za to nestojí. Já bych to dnes spíš doporučil řešit horkovzduškou, nebo takovou speciální bodovou foukačkou extra horkého vzduchu,jak se tomu řiká, hodim link, a prostě jen nahřát přímo BGA pod GPU klidně na 350+, prostě teplotu tání ROHS čínu, která je bohužel mnohem vejš než klasického. Když ta teplota bude menší, tak to nebude fix jen hodně dočasné zprovoznění. Do trouby už bych si to nedal.
http://www.hadex.cz/p162-horkovzdusna-p ... egulaci-t/
http://www.hadex.cz/p081-vyfoukavacka-z ... displejem/
http://www.hadex.cz/p162-horkovzdusna-p ... egulaci-t/
http://www.hadex.cz/p081-vyfoukavacka-z ... displejem/
- 1-Honza
- Začátečník

-
Něco jsem našel na netu, tak se podělím o informace. Co jsem koukal na net tak, maximální teplota by neměla překročit 245°C, pak může dojít ke zničení GPU. Takže 350°C je zaručená totální destrukce. Další co jsem vygooglil je, že vícevrstvé desky se mají před reflow sušit asi 8 hodin při 60°C. Deska prej natáhne časem vlhkost a při reflow se může nafouknout a udělat bubliny.
- 1-Honza
- Začátečník

-
Našel jsem graf, průběh teploty a čas při přetavení, ale je to dost mrňavý
- LoCo99
- Začátečník

obávám se že ale akorát nosíš dříví do lesa, jestli se chceš o něco podělit tak asi spíš leda tak o výsledek 
- 1-Honza
- Začátečník

-
tak ještě jeden
- 1-Honza
- Začátečník

-
O výsledek se určitě rád podělím ,jen se chci důkladně připravit. Tak by se mi hodily nějaké ty informace, pokud se to někomu povedlo a grafárna mu funguje třeba rok, tak jak postupoval. Jestli to někomu pomohlo jen na měsíc, tak mě to zajímá taky, abych zjistil, kde mohla být chyba.
- flanker
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
tu pistolku si koupíám, docela fajn cena 
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
- HafanPetr
- Mírně pokročilý

Mě fungovala zhruba 3 měsíce. Postupoval jsem podle tohoto návodu: http://bronies.cz/Vlakno-Peceni-je-radost-GPU-pekarna1-Honza píše:O výsledek se určitě rád podělím ,jen se chci důkladně připravit. Tak by se mi hodily nějaké ty informace, pokud se to někomu povedlo a grafárna mu funguje třeba rok, tak jak postupoval. Jestli to někomu pomohlo jen na měsíc, tak mě to zajímá taky, abych zjistil, kde mohla být chyba.
Jenže pak odešla definitivně a vzala sebou i základní desku.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

No takže spíš fail, právě proto bych to už do trouby nedával. Zahřejvat celou kartu na takový teploty je prostě zlo, cokoliv se může pokazit na PCB, kondíky a odpůrky měněj své vlastnosti a může to prostě dopadnout zle. Tohle bylo in ňákej ten rok dozadu kdy každej oživoval ty G80tky a pod ale postupem času opravdu se to vyplatilo? ee.
- 1-Honza
- Začátečník

-
Našel jsem docela zajímavé informace, zde je odkaz:http://forum.notebookreview.com/sager-c ... ice-3.html
Ještě foto pro zasmání
Ještě foto pro zasmání
- PKBO
- Moderátor

Hmm to bych vážně nechal chutnat...
- 1-Honza
- Začátečník

-
Reflow grafiky je větší věda, než jsem si myslel. V různých návodech prostě šoupnou grafárnu do trouby a za několik minut maj hotovo a podle toho, pak taky vypadá výsledek. Karta funguje jen několik dní, občas i nějaký ten měsíc, ale nakonec stejně zase umře.
Po intenzivním pátrání na netu, pročítání nejrůznějších článků a konzultaci v PC servisu se s vámi podělím o návod jak nejlépe postupovat. Z karty sundáme samozřejmě chladič a vše co se sundat dá, očistíme od pasty GPU, paměti atd. K očištění můžeme použít bavlněný hadřík namočený v isopropylu. (Nejdůležitější a často opomíjené je nejdříve kartu zbavit vzdušné vlhkosti, běžně se k tomu používají sušičky, kde se karta nechá 24 hodin sušit při teplotě 80 stupňů ( někde uvádějí 125). Pokud se karta nevysuší, může dojít k destrukci čipů, nebo k vytvoření bublin na PCB. V domácích podmínkách bych nechal karu alespoň den dva na topení.
Kartu umístíme na plech (inegráčema a kondíkama nahoru, jinak nám můžou opadat) a podložíme, aby neležela přímo na plechu, na plech umístíme ještě jednu vrstvu alobalu. Co jsem koukal nejčastěji se podkládá po stranách kuličkama z alobalu, aby byla cca 2cm nad plechem. Alobal se nesmí dotýkat součástek, takže vybereme místa kde nic není. Do trouby rozhodně nedáváme kartu s klasickými elektrolytickými kondíky ( jsou to ty s nožičkama skrz desku, většinou černé, modré, zelené, hnědé, prostě barevné). Ty se při pečení stejně zničí a navíc mohou explodovat a zasvinit troubu !!! Elity v provedení SMD (stříbrné) jsou v pohodě.
Teď nastává menší problém, kartu nesmíme vložit hned do rozpálené trouby, jinak nastane teplotní šok a může se něco poškodit. Ze získaných grafů profilu výše, vyplývá, že teplota by se měla plynule navyšovat a celí proces by neměl trvat déle jak 6 minut. S klasickou troubou nelze docílit stejných hodnot v předepsaném časovém rozsahu. Takže já jsem to pořešil následovně, prázdnou troubu jsem nastavil na 230 stupňů a sledoval jsem jak dlouho se bude zahřívat na požadovanou teplotu. Trouba se zahřívala cca 12 minut. Takže jsem usoudil, že bude nejlepší troubu předehřát na 160 a potom tam vložit plech s kartou. Pak nastavit teplotu na 230 stupňů cca po 4 minutách moje trouba dosáhla požadované teploty. Takže pak bych nechat kartu ještě cca 30 sekund péct a troubu vypnul. Otevřete dvířka a nechte pozvolna chladnout.
Jelikož má každý doma jinou troubu, je potřeba vyzkoušet si jak dlouho vám trvá než se zahřeje a podle toho postup přizpůsobit. Čím déle necháme kartu péct při maximální teplotě tím více degraduje cín a spoje jsou křehčí (snižuje se životnost). Další problém je, že ne každá trouba má display s ukazatelem teploty a taky zobrazená teplota nemusí být přesná. Co jsem zjistil většinou je teplota v troubě o něco vyšší, než ta zobrazená.
Kartu už suším, zítra budu péct, pak se podělím o výsledek.
Po intenzivním pátrání na netu, pročítání nejrůznějších článků a konzultaci v PC servisu se s vámi podělím o návod jak nejlépe postupovat. Z karty sundáme samozřejmě chladič a vše co se sundat dá, očistíme od pasty GPU, paměti atd. K očištění můžeme použít bavlněný hadřík namočený v isopropylu. (Nejdůležitější a často opomíjené je nejdříve kartu zbavit vzdušné vlhkosti, běžně se k tomu používají sušičky, kde se karta nechá 24 hodin sušit při teplotě 80 stupňů ( někde uvádějí 125). Pokud se karta nevysuší, může dojít k destrukci čipů, nebo k vytvoření bublin na PCB. V domácích podmínkách bych nechal karu alespoň den dva na topení.
Kartu umístíme na plech (inegráčema a kondíkama nahoru, jinak nám můžou opadat) a podložíme, aby neležela přímo na plechu, na plech umístíme ještě jednu vrstvu alobalu. Co jsem koukal nejčastěji se podkládá po stranách kuličkama z alobalu, aby byla cca 2cm nad plechem. Alobal se nesmí dotýkat součástek, takže vybereme místa kde nic není. Do trouby rozhodně nedáváme kartu s klasickými elektrolytickými kondíky ( jsou to ty s nožičkama skrz desku, většinou černé, modré, zelené, hnědé, prostě barevné). Ty se při pečení stejně zničí a navíc mohou explodovat a zasvinit troubu !!! Elity v provedení SMD (stříbrné) jsou v pohodě.
Teď nastává menší problém, kartu nesmíme vložit hned do rozpálené trouby, jinak nastane teplotní šok a může se něco poškodit. Ze získaných grafů profilu výše, vyplývá, že teplota by se měla plynule navyšovat a celí proces by neměl trvat déle jak 6 minut. S klasickou troubou nelze docílit stejných hodnot v předepsaném časovém rozsahu. Takže já jsem to pořešil následovně, prázdnou troubu jsem nastavil na 230 stupňů a sledoval jsem jak dlouho se bude zahřívat na požadovanou teplotu. Trouba se zahřívala cca 12 minut. Takže jsem usoudil, že bude nejlepší troubu předehřát na 160 a potom tam vložit plech s kartou. Pak nastavit teplotu na 230 stupňů cca po 4 minutách moje trouba dosáhla požadované teploty. Takže pak bych nechat kartu ještě cca 30 sekund péct a troubu vypnul. Otevřete dvířka a nechte pozvolna chladnout.
Jelikož má každý doma jinou troubu, je potřeba vyzkoušet si jak dlouho vám trvá než se zahřeje a podle toho postup přizpůsobit. Čím déle necháme kartu péct při maximální teplotě tím více degraduje cín a spoje jsou křehčí (snižuje se životnost). Další problém je, že ne každá trouba má display s ukazatelem teploty a taky zobrazená teplota nemusí být přesná. Co jsem zjistil většinou je teplota v troubě o něco vyšší, než ta zobrazená.
Kartu už suším, zítra budu péct, pak se podělím o výsledek.
- ArgCZ
- Začátečník

To jsem zvědavej co z toho vyleze když jsi se do toho pustil tak urputně, hodně štěstí
PS5 Pro, LG OLED65BX, Samsung HW-Q700A + SWA-9500S = 5.1.4 Dolby Atmos, DTS:X
- CageJ
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
pecenie v rure odporucam na starej karte najprv..
na R9800 som to prehnal a odfajcil kondiky
HD4870 sa prvy raz nepodarila.. tak som cely proces zopakoval a zrazu fungovala
klasicky reflow s teplovzdusnou pistolou je bezpecnejsi.. ak vies co mas piect
a hlavne neuvaris kondiky 
na R9800 som to prehnal a odfajcil kondiky
HD4870 sa prvy raz nepodarila.. tak som cely proces zopakoval a zrazu fungovala
klasicky reflow s teplovzdusnou pistolou je bezpecnejsi.. ak vies co mas piect
AMD RYZEN 5600X, 16GB DDR4 2,8GHz, ASUS TUF B550, ASUS GOLD 650W; Fractal Design, ASUS DUAL RTX 3060 Ti GDDR6X;
AMD RYZEN 5800X3D, NOCTUA NH-D15, ASUS ProArt X570-CREATOR WIFI, SuperFlower 1200W, 32GB CL14 G.SKILL 3200, FRACTAL DESIGN XL R4, ASUS STRIX RTX 3080 OC; APPLE MacBook AIR M1 iPhone 12 Pro 128GB
AMD RYZEN 5800X3D, NOCTUA NH-D15, ASUS ProArt X570-CREATOR WIFI, SuperFlower 1200W, 32GB CL14 G.SKILL 3200, FRACTAL DESIGN XL R4, ASUS STRIX RTX 3080 OC; APPLE MacBook AIR M1 iPhone 12 Pro 128GB