GTX 970 - Řešení problemů a vadné specifikace

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Odpovědět
blaho
Žlutá karta
Žlutá karta

Re: GTX 970 - spekulace o problematické VRAM

Příspěvek od blaho »

maltra píše:Tak ze prej uz to teda fixli: https://www.youtube.com/watch?x-yt-cl=8 ... 1422579428

//moze byt Hladis, ja som to pozeral bez zvuku.
založ si topic na smeťaku , trebárs : Ja a muj ATi svet :roll:

@ghostdog32

mas tam nejake artefakty , ne ?
ghostdog32
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ghostdog32 »

tady je to mé video ještě na tom ulož.to

http://uloz.to/x4QtSGFt/acu-2015-01-30-17-42-05-55-zip

Blaho: ale co ty artefakty způsobuje?
i5-2500K @4.4 Ghz, Noctua NH-U14S, GA-Z68XP-UD3P, Kingston 8GB 1333MHz HyperX blu, Samsung 840 EVO 120GB, Intel 320 80GB, WD Green 2TB EZRX, Audinst HUD-mx2 + AKG K240MKII, EVGA SuperNOVA 750W G2, Fractal Design Define R4, LG W2220P @75Hz
Adam Vágner
Redaktor PCT
Redaktor PCT

Příspěvek od Adam Vágner »

del42sa píše: suma sumárum: delta komprese ovlivňuje propustnost pamětové systému nikoliv jeho kapacitu. Je to jako mít dvě GPU s pamětí 1GB RAM, jedno GPU s 128 bit sběrnicí a jedno s 512 bit sběrnicí. Obě řešení mají stejnou kapacitu ram, ale propustnost je odlišná.
Když pominu fakt, že v tom textu není o kapacitě ani slovo... tak tohle vysvětlení nechápu.
Tak by to fungovalo za principu, že se to zkomprimuje na GPU, protáhne zkomprimované přes sběrnici, a u pamětí se to zase dekomprimuje. A při čtení by se to u pamětí zase muselo zkomprimovat, protáhnout přes sběrnici a dekomprimovat.
Nebo jak se do pamětí komprimovaným přenosem dají uložit nekomprimovaná data?
Co na tom chápu, je, že pokud se to týká čistě frame bufferu, tak se tím moc neušetří.
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

Tvoje otázka zněla jestli delta komprese ovlivňuje kapacitu RAM paměti u GPU.

odpověď je že neovlivňuje.
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/

MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

ovlivnuje ale v nekterejch pripadech mnozstvi textur co se do ni vejde :) protoze jsou diky tomu mensi
ghostdog32
Začátečník
Začátečník

i5-2500K @4.4 Ghz, Noctua NH-U14S, GA-Z68XP-UD3P, Kingston 8GB 1333MHz HyperX blu, Samsung 840 EVO 120GB, Intel 320 80GB, WD Green 2TB EZRX, Audinst HUD-mx2 + AKG K240MKII, EVGA SuperNOVA 750W G2, Fractal Design Define R4, LG W2220P @75Hz
Adam Vágner
Redaktor PCT
Redaktor PCT

Moje otázka zněla, jestli je prostor pro ukládání dat větší. Nebo abych to upřesnil, jestli a jaká data se do paměti ukládají jako komprimovaná a případně o kolik víc dat se dá při stejné kapacitě uložit, pokud se jako komprimovaná ukládají.

K těm artefaktům, takhle z fleku mě napadají – je tam problém s tím, že je někde díra na hraně mezi plochama. Ta bílá kolečka jsou jen bílé pixely rozmazané DOF filtrem. nemůže za to MFAA?
co to dělá při různých režimech AA?
Naposledy upravil(a) Adam Vágner dne pát 30. led 2015, 22:53, celkem upraveno 1 x.
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

samotnej prostor vetsi neni ale mensi jsou ty data :)
o kolik mensi to tezko rict to by musel rict nekdo kdo vi jakej algoritmus se pouziva pro zmenseni
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

We don't have many details on exactly how it works, but essentially, "delta-based" means the compression method keys on change. My best bet is that whenever a newly completed frame is written to memory, only the pixels whose color have changed from the frame prior are updated. ARM does something along those lines with its Mali mobile GPUs, and I expect AMD/Nvidia has taken a similar path.
tvoje otázka zněla, jestli 3,5GB RAM s delta kompresí není náhodou stejných jako 4GB RAM bez delta komprese :roll:
Adam Vágner napsal:
Když vidím tu 4GB kampaň AMD, mám takový všetečný dotaz, jestli jste na to někde narazili (mě zatím nenapadlo to řešit a neviděl jsem zatím nic, kde by to někdo řešil). Je prostor 3,5 GB při využití delta komprese větší než nekomprimované 4 GB?
"The more you buy, the more you save" AI everywhere - Nvidia CEO at Computex 2023 https://www.youtube.com/watch?v=FhlE3m1trM4
Vega Primitive Shader combines the functions of vertex and geometry shader and with the right knowledge you can discard game based primitives at an incredible rate" https://pcper.com/2017/01/amd-vega-gpu- ... tecture/2/

MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 A-DATA XPG LANCER RGB Dual KIT 7200 MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | Soud Blaster Audigy Fx | PSU MSI MAG A850GL 850 W 80 PLUS Gold PCIe 5 II | Win 10-64 bit Pro
webwalker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od webwalker »

Obrázek
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

vůbec nejde o kompresi ve smyslu ušetření prostoru (RAM), ale kompresi ve smyslu menších nároků na sběrnici, viz. webwalkeruv příspěvek :)

Adam Vágner
Redaktor PCT
Redaktor PCT

ad "only the pixels whose color have changed from the frame prior are updated", to by neodpovídalo tomu, jak to vysvětlovali na prezentacích. Kdyby se update bufferu odehrával tak, že se do něj zapíšou jen změny v obraze, tak by to, podle mého mdlého kompresních algoritmů neznalého rozumu, zrychlilo jen zápis, ale ne čtení.

Ano, ale proboha, když ta data jdou z GPU na sběrnici komprimovaná, tak se přeci při ukládání do paměti musí buď rozbalit, nebo uložit komprimovaná. A na slajdu se píše, že to čte a píše komprimovaná data.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Framebufer si ale hraje s barvickama, který komprimuje v nejakym pomeru. To není koprese textur jako takova.
del42sa
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od del42sa »

Adam Vágner píše:A na slajdu se píše, že to čte a píše komprimovaná data.
A ? největší místo v RAM zabírají textury a ty jsou nějakým způsobem komprinovány už léta letoucí, pokud vím. Na velikost RAM to ale nemá žádný vliv.

U delta komprese jde o to, že data které se nemění není potřeba opětovně načítat a zapisovat. (máš to v té citaci) Zapisuje a čte se jen změněná část, proto klesají nároky na sběrnici a roste propustnost.

ghostdog32
Začátečník
Začátečník

Adam Vágner píše:Moje otázka zněla, jestli je prostor pro ukládání dat větší. Nebo abych to upřesnil, jestli a jaká data se do paměti ukládají jako komprimovaná a případně o kolik víc dat se dá při stejné kapacitě uložit, pokud se jako komprimovaná ukládají.

K těm artefaktům, takhle z fleku mě napadají – je tam problém s tím, že je někde díra na hraně mezi plochama. Ta bílá kolečka jsou jen bílé pixely rozmazané DOF filtrem. nemůže za to MFAA?
co to dělá při různých režimech AA?
ano, AC:U je asi celé děravé, ale některým lidem to prý nedělá. zrovna na OC.net mi odepsal týpek s gtx970, který zkoušel všechny varianty AA a nic takového prý nezaznamenal....

pokud člověk používá FXAA, tak ten ty bílé tečky rozmázne a nevypadá to tak okatě...

http://i.imgur.com/jyUsxvS.png

ta bílá kolečka vznikne DOF filtrem...to je pravda a už jen proto mi příjde jako blbost, aby to byl klasicky artefakt způsobený hardwarem... takový artefakt přece těžko ovlivní DOF filtr ne?
Vlastik80
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Vlastik80 »

Když jsem měl v háji paměti u GTX 280, tak se mi to projevovalo všude, bez ohledu na hru/engine apod., jinak je to chyba driveru/dané hry, pokud to jinde nemáš...
ghostdog32
Začátečník
Začátečník

Vlastik80 píše:Když jsem měl v háji paměti u GTX 280, tak se mi to projevovalo všude, bez ohledu na hru/engine apod., jinak je to chyba driveru/dané hry, pokud to jinde nemáš...
jenže to je otázka... měl si tečky jenom na hranách objektů? dělali se ti z teček linie v těch hranách?
Vlastik80
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Vlastik80 »

Ne, dělalo se mi to náhodně kdekoliv. To co popisuješ vypadá na chybu driveru/OC/hry apod.. Ale hw bych netipoval- pokud jinde u jiných her/benchmarků nic nevidíš tak je to ok- chybu pak hledej v sw ne hw.
Adam Vágner
Redaktor PCT
Redaktor PCT

Hádám, že tohle s tou delta kompresí souvisí. Přidám si to do seznamu věcí, co si přečtu později (=až bude čas (=už to víckrát neuvidím)). A tím bych to asi uzavřel.
http://www.google.com/patents/US20140015843
ghostdog32
Začátečník
Začátečník

Vlastik80 píše:Ne, dělalo se mi to náhodně kdekoliv. To co popisuješ vypadá na chybu driveru/OC/hry apod.. Ale hw bych netipoval- pokud jinde u jiných her/benchmarků nic nevidíš tak je to ok- chybu pak hledej v sw ne hw.
už jsem tu psal několikrát, že mi to dělalo i docela vzácně ale přesto v BF4 (jenom s MSAA) a o něco více v Metro 2033 (také jen s MSAA) a v ME:SoM, kde MSAA není to pozoruju taky, když se na to hodně zaměřím (kabát hlavní postavy, hlava orka v menu). VŽDY pouze a jen ve hranách objektů nebo ve švech textur. Psal jsem i to, že to dělá bez OC a dokonce i při podtaktování VRAM. Samozřejmě to asi bude problém v softwaru, ale nechápu, jak je teda možný, že to někomu nedělá vůbec. Nebo mám prostě jenom lepší oči na tydle věci? Nevím
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“