Zrychlení sestavy?

Vše kolem disků bez pohyblivých částí - SSD, flash, nand, atp.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Theeser
Začátečník
Začátečník

Zrychlení sestavy?

Příspěvek od Theeser »

Ahoj, přemýšlím o zrychlení sestavy. Zdá se mi, že jí nějaká komponenta brzdí. Nedokážu přesně říct jak jsem k tomuto přesvědčení přišel. Sestava je následující:
MB: Asus H61M
CPU: i5-2400 3,10Ghz , originál fan
GPU: GB GTX 660 2GB
RAM: 2x2GB Corsair 1 333Mhz
HDD: WD 3200YS (ne RE verze, původní)
Zdroj: Seasonic 500W OEM (80 bronz certifikace)
Skříň: Asus ... (10 let stará mid-tower, bez fanů)

v jiném vláknu jsme dospěli k názoru, že paměti to nejsou. Padl návrh na SSD. O SSD nevím zhola nic. Vím jen, že se dají připojit jako klasické HDD, přes Sata 6gb/s. Moje MB dává nejvíc 3Gb/s. Proto se ptám. Pomůže mi SSD hodně třeba při bootování systému etc, případně hraní něčeho na zp. Far Cry 4 (rozjedu na střední detaily de facto bez sekání) výrazně, respektive, poznám přikoupením SSD k této sestavě nějaký zásadní rozdíl? Tím myslím, že se mi už systém nebootuje 2,5 min atp? Potom další a asi i hloupá otázka, ale je třeba pro SSD řešit nějakým způsobem airflow skříně, nebo to je pitomost? MB se mi zatím hřeje max na 60°...

Má vůbec smysl řešit něco jako "zrychlení" této sestavy?

Díky
Suke001
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Zrychlení sestavy?

Příspěvek od Suke001 »

Ahoj, v některých případech už je 4gb paměti málo. SSD hodně pomůže, zde je brzda disk. Myslím, že Sata 3Gb/s neb bude problém. Rozdíl bude fakt znatelný.
TomG
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TomG »

SSD ti přinese podstatně rychlejší načtení a odezvu systému. Urychlí nějaký delší loading ve hrách, ale výkon na hraní ti nepřinese. Chladit nepotřebuje, takže by šel dát i do této skříně.
Zpomalením PC může být více věcí. Např. nakopnutý systém, viry, programy běžící zbytečně na pozadí, odcházející disk apod..
Nejdříve můžeš na staré sestavě natáhnout novou instalaci systému a provést různé HW testy. Pokud se to nezlepší, došla již sestava stáří a bude nejlepší provést upgrade, lépe výměnu za nový PC.
Theeser
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Theeser »

Došel jsem k závěru, že se na to zrychlování vykašlu. Dnes jsem osadil nový nádherný 22" monitor. Herní výkon mi s primhourenim oka také stačí. Jen ten hluk je zlý. Místo do SSD investuji do Nanoxia Deep Silence 3 a potom i popř. do lepšího CPU fanu. Sorry za zbytečné vlákno.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Takhle, nic nezrychleuj, ale dej tam víc ram. 4GB prostě už na dnešní hry nestačí. Dej tam 8GB ram a případně SSD, zbytek je dobře vyváženej.
petrxp
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od petrxp »

4GB ram je jedoznačně málo. Měl jsem možnost porovnat a 4GB je zlo. Pořád to načítá. Ne přímo ve hře, ale když jsem vypl WOT a šel jsem na net, tak to hrkalo asi pul minuty než jsem se dostal do google. Dělat více věcí současně-vyloučeno..
PC:i5 3470@4-4.2Ghz, Gigabyte GTX 960 G1 Ganing,16GB Kingston Savage 1600@1890 CL10 1.5V
Theeser
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Theeser »

Díky za poznatek. Ve vláknu pamětí jsem to navrhoval jako nejlepší řešení. Bylo mi řečeno, že se na RAM mám vykašlat a vyřešit HDD/SSD. Vzhledem k tomu, že jsem ještě docela laik, jsem se tou radou řídil. Říkáte tedy více RAM. Dám tedy příklad, jestli dovolíte: Když teď Far Cry 4 rozjedu na medium detaily s minimem lagů (půlhodiny naprosto plynule, potom lehký vteřinový záškub a zase půlhodina...), tak s 2x4GB DDR 3 +-1600Mhz RAM bych to rozjel třeba na medium až vysoká?
prograw
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od prograw »

Aktuálně mám v PC pouze jeden 4GB modul, dokud se mi nepodaří sehnat druhý.

Po cirka měsíci, co počítač mám, jsem nezaznamenal ani jeden zásek, záškub, nebo čekání, jak píše petrxp o příspěvek nade mnou.

Co se týče Far Cry 4, trhá se mi pouze při jízdě autem. Tento problém má spousta uživatelů a dle toho, co jsem vysledoval, na to RAM nemá příliš velký vliv.
Projekt: Corsair 300R Black&Gold. Finální fotky ZDE

Currently notebook user only - Dell XPS 15 9550 - i5 6300HQ 2800MHz@undervolt 0.870V / GTX 960M / 8 GB / Kingston SSDNow 120 GB M.2 / WD Blue 1TB
Má krátká recenze k vidění zde
BubakB
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od BubakB »

Myslím, že stačí úplne pragmatický prístup: Theeser, aký je vôbec vyhradený finančný rozpočet na všetky následné úpravy, ktoré chceš učiniť?

Inak škoda je, že výhodou pri následnom nedostatku opačnej pamäte (tak isto ako napríklad nedostatku miesta na dáta, je voľný proste ďalší príslušný konektor na disk) je to, že pri RAM sú zvyčajne voľné ďalšie sloty. Reálne, ak by teda Theeser robil úpravy v RAM, musí sa niektorého alebo oboch 2GB pamätí zbaviť. Nuž, to je ten lesk a sláva niektorých základných dosiek (čipsetov) a ich možností.

Osobne by som preferoval možnosť postúpiť úpravu tak ako aj systémového disku, tak aj operačnej pamäte. Tak či tak, dáta nezmiznú a produkujú sa (a 4GB sú úprimne pre systém s 64 bit aplikáciami proste málo...) a mnohé aplikácie proste majú určitú pamäťovú náročnosť. Iba sa mení ich cieľový spracovateľ. Veď čo, ak by cache procesora mohla všetky tie dočasné dáta pohltiť, "architektúra" (naprogramovanie) programov by to jednoznačne umožnilo (ja som sa napríklad stretol už s tým, že niektoré Adobe Flash Playere preddefinovane ukladajú dočasné dáta zo živého záznamu nie do dočasných dát, ale do operačnej pamäte RAM). Teda, otázkou je, či taký rýchly prístup je vôbec pre niektoré dáta vôbec potrebný a či sa na to hodí. To je podobne ako so stránkovacím súborom. Prakticky, tvorí sa na disku, ktorý na to nie je primárne prispôsobený (v lepšom prípade to tvorí iba neporiadok, v horšom sa tým tá súčiastka degraduje. A to obecne platí ako aj pre HDD, tak aj SSD) a simuluje sa tým nedostatok operačnej pamäte. A konečnom dôsledku, to kde sa čo zapisuje je si pomerne ľahké overiť. Správcom zariadenia a vo Wine7 čo sa týka zápisov na disk (za určitý časový úsek, teda čo ja viem, zapnem si HD Tune Pro a tam Disk monitor, a potom ten Cry a po pól hoďke skončím na plochu, skontrolujem Správcu zariadenia na koľko je využívaná RAM a aj počet zapísaných dát na daný HDD kde je systém, resp. prípadne stránkovací súbor) a vulalalalalala je to! :worship:
Okej, ale už dosť, lebo si pripadám ako domáci doktor. :oops: :mrgreen:
Pôvod každej chyby HW: S-T-U-D-E-Ň-Á-K!
Theeser
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Theeser »

Díky za radu Bubak. Vyzkouším to a podle toho se rozhodnu. Jo a vyhrazeny rozpočet pokud možno ne více jak 2500czk
Theeser
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Theeser »

Tak využití RAM je +- 80% (CPU 60%). Usuzuji tedy správně když říkám, že RAM je ok?

K tomu HD Tune atp. Vidím to poprvé. Stáhnul jsem si tedy HD Tune Pro Trial a spustil Disk Monitor. Potom jsem spustil Euro Truck Simulator 2 (střední/vysoká) .Vypadlo mi z toho toto:
25-prosince-2014_17-34.png
Sám za sebe z toho nedokážu vyčíst nic. Co vy na to?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Theeser
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Theeser »

Tak tomuhle se říká hard-ignor...
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

si na fore takže každý píše ked môže alebo má čas alebo si to všmne :mrgreen:
ideálne predať 2x2 a kúpiť 2x4 + SSD
ssd podľa veľkosti peňaženky, 256GB cca 100e, ram 2x4 GB čo som videl okolo 70e najlacnejšie kingmaxy
Intel Core i9 14900kf@6/6,2GHz,Strix Z790 F, 2X24GB 7,2GHz CL32 GSkill, Asus TUF 4090 3/23GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s + A50s + T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 4070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
Theeser
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Theeser »

Za kolik myslíte že by s dal prodat 2x2Gb Corsair 1 333Mhz DDR3 netaktovaný originál? A kde by se to dalo tak nejlíp prodat? Vůbec s prodejem věcí nemám zkušenosti :razz:
Je těžký přesunout wokna z HDD na SSD? Vůbec nemám páru jak by se to mělo dělat a tuším že zkopírováním kořenové složky windows to nebude zrovna ono :-D Zatím sem to nikde negooglil, jen se tak zběžně ptám, třeba to vůbec nemusí nastat, protože nebudou money :(
Mr Lucas
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mr Lucas »

Na SSD to bude chtít systém naklonovat, ideálně znovu nainstalovat.
... Don't give the noise a chance ...
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
Odpovědět

Zpět na „SSD a flash disky“