Jak udělat sestavu, co vydrží?

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
LetisVT
Začátečník
Začátečník

Jak udělat sestavu, co vydrží?

Příspěvek od LetisVT »

Zdravím, chci si upgradenout PC - deska,cpu,ram,gpu.
Naštěstí z toho odpadá ten zbytek, který jsem tenkrát vybral docela rozumně, ale pořád je to celkem věda. Mám takovou představu, jak postavit PC, aby vydržel co nejdéle a chtěl bych se o tom tady poradit a prodiskutovat to. ;-)
Na mysli mám samozřejmě PC herní. Renderování atd. nechme stranou.
Mám za to, že průměrná grafika za cenu okolo 5000,- vydrží cca 5 let
A vývoj je zde rychlejší/má podstatnější vliv na FPS ve hrách.

Myslíte, že je možný koupit procesor, desku a ramky, který budou stačit i po těch prvních pěti letech další takový grafický kartě za 5000,- (a aby to celý vydrželo ještě dalších 4-5 let)?
Jestli ano, který procesor byste volili a vyplatí se to?
Pokud je to blbost, jak to děláte vy a co je nejefektivnější?
Naposledy upravil(a) LetisVT dne čtv 12. úno 2015, 15:17, celkem upraveno 1 x.
Fajfka123
Začátečník
Začátečník

Re: Jak udělat rozumnou sestavu?

Příspěvek od Fajfka123 »

Já si myslím, že ano. Pokuď by jsi koupil taktovatelnou i5, nejlépe i7 a k tomu příslušnou desku, tak by to vystačit mělo.
MB: Asus Z370 Prime-A, CPU: Intel i5-8600K, HDD: Seagate 3TB SSD: Kingston SSD A2000 250GB GPU: MSI GeForce RTX 3070 GAMING Z TRIO RAM: Crucial 8GB/Kingston 16GB Zdroj: Corsair RM650x Case: Fractal Design Define R4 Black Pearl + window
LetisVT
Začátečník
Začátečník

Re: Jak udělat rozumnou sestavu?

Příspěvek od LetisVT »

Nikdo další nic? Čekal bych trochu větší zájem o tohle téma...
Přijde mi to trochu škoda, že nikoho nezajímá, jak dlouho mu výkon různých komponent bude stačit, ale hlavně, že se všude dozví, že s grafikou xxx bude mít v průměru o 1,5 FPS více než s xyz nebo že jeden model oproti druhýmu stojí o 200,- víc, má o 5W menší spotřebu a o dva stupně vyšší teplotu a mohl bych pokračovat... :roll:

Nehledě na to, že článků by se na to dalo napsat desítky a nenašel jsem ani jeden takový. Přitom stačí, když se uživatel/recenzent podívá zpětně jako jsem to udělal já (jen s podstatně rozsáhlejším počtem vzorků) a podle toho může odhadnout budoucí vývoj. A je celkem jedno, že to je jen odhad - o to více názorů a článků by mohlo vyjít a někdo by se svými doporučeními více či méně trefil.
PKBO
Moderátor
Moderátor

Re: Jak udělat sestavu, co vydrží?

Příspěvek od PKBO »

Tak celkem logicky se k tomu nikdo vyjádřit nechce, jak ty říkáš že by se článků dalo napsat mraky tak já teda nevim co bych do takového článku napsal...

2x do roka tu máme novou generaci grafickej karet a jednou do roka novou generaci procesorů, to je za těch 5 let které tě zajímají 20 generací jenom u těhle dvou typů HW, je to asi jako by ses snažil odhadnout kdo za těch 5 let nejvíckrát vyhraje extraligu...

Abych ti ale odpověděl, největší možnou životnost ze současných komponent ti nabídne socket 2011 a CPUčko do něj.
Mr Lucas
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mr Lucas »

Problém je spíše ten, že málo kdo má věšteckou kouli, pokud půjde vývoj jako doposud, kup ideálně i5 s K viz výše, desku Z97, RAM 1x8GB DDR1600, CL9...
... Don't give the noise a chance ...
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
LetisVT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LetisVT »

PBKO: ten článek by se dal udělat na x způsobů: třeba by se dala udělat klasická recenze na nových hrách, akorát by se vzaly komponenty (samozřejmě by to chtělo zjistit i ceny), které se prodávaly před těmi pěti lety a k tomu nová grafická karta střední třídy kolem 5-6k... k tomu se samozřejmě přímo nabízí i srovnání s kartou původní. A z toho už by se dalo leccos vyčíst. Když už ne budoucí vývoj, tak aspoň jednoduše má to smysl/nemá? Bylo by z toho hezky vidět, jestli se tenkrát vyplatilo koupit procesor a desku skoro dvakrát dražší nebo jestli je prostě lepší obměňovat komplet každých 5 let a klidně na komponentech trochu pošetřit.

Je to jen takovej návrh, jestli to někoho z oboru zaujme a pustí se do toho, byl bych docela rád. A jestli to nikoho nezajímá tak OK, smířim se s tim. :D

Teď už k sestavě... Mojí představu už asi chápete, takže mohlo by to vydržet?
https://www.alfa.cz/basket.php?items=_2 ... 0T012S0Q01
PS jsou tam dvoje ramky-jeden modul, co jsi doporučil a jeden kit, co se mi líbil - jen nevim, jestli to má smysl... :)
Mr Lucas
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mr Lucas »

V návrhu problém nevidím, později jen vyměníš grafiku a jdeš dál. Pokud do budoucna plánuješ 16GB RAM, tak klidně vezmi jen 1x8GB modul.
... Don't give the noise a chance ...
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Ta sestava je aktuálně navržena tak, že procesor nabídne vyšší výkon, než bude zvolená grafická karty schopna zpracovat. Z tohoto pohledu je sestava díky grafické kartě poslána do střední třídy. Pouze výměnou grafické karty lze sestavu vynést do aktuální nejvyšší třídy. Pokud budeme uvažovat tak, že se sestava bude stále pohybovat ve střední třídě, tak vydrží dlouho, protože novou mainstreamovou grafickou kartu za tři roky při současném tempu vývoje určitě utáhne.
Pokud bych měl stavět sestavu, která co nejdéle vydrží za všech okolností, tak to bude se šestijádrem socketu 2011-3.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

Letis vidíš to moc zjednodušeně -> vývoj v minulosti nezaručuje stejný ani podobný vývoj v budoucnosti, to máš jako na burze s akciema... :)
Bez_n1ck
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Bez_n1ck »

Pokud chceš stavět takovýhle longlife PC, musíš to vzít stylem "Go big or go home".

Jak značí moje sestava v podpisu, i7-920 (ještě možno potaktovat) zatím stačí, jedná se o šest let starou platformu, dokupovalo SSD, výkonnější zdroj, GPU (start na 8800GT -> GTX480 -> GTX770), hromada disků a RAM.

Pokud to budeš stavět stylem "a jeden kit, co se mi líbil", tak to celý pošleš do prdele. 8GB je dneska objem paměti pro entry-level stroj. K těm dvěma 4GB koupíš za půl roku 2x8GB a jsi na 24GB, což by jakš takš šlo, ale za 5 let bude i 32GB málo (dnešní standard je 16GB a postupujeme v dvojnásobcích). Proto musíš volit desku s co nejvíce sloty pro RAM a největší moduly. Co se výkonu CPU týče, musíš jít extrémně vysoko, aby mělo smysl měnit GPU - takže na 2011v3. Navíc až se na novejch socketech chytne DDR4, pochybuju, že bude nějakej med sehnat DDR3 takové, které budeš chtít ke stávajícím (opět se můžeme podívat ke mě do podpisu, jakej je to prasopes - 2x2GB OCZ obsidian, přestaly se prodávat, pak uprade +2x2GB OCZ gold, přestaly se prodávat, pak upgrade +2x4GB Corsair). Ve výsledku jsem rád, že to vůbec běží.

A celá tahle úvaha se završí tím, že utratíš tak 25-29k za platformu s 16-32GB RAM, předpokládejme, že dostatečně výkonný a kvalitní zdroj tedy máš, stejně jako SSD a další HW, kterým počítač nedeklasuješ na úroveň desetiletého šrotu. K tomu si koupíš tu grafiku za bůra a budeš si pět let nadávat, jaká jsi pyča, že si kvůli tý neschopně pomalý grafice nemůžeš nic zahrát (GX960, která je gaming entry-level stojí od 6k vejš).
PC: MB: ASUS TUF Z370-PRO GAMING ; CPU: INTEL Core i7-8700K @ 3,7GHz ; CPUcooler: Noctua NH-D14 ; GPU: GIGABYTE GTX2070 WINDFORCE 3X 8GB ; DDR4: 2x16 GB 2666MHz CL16 ; HDD: Samsung 960 EVO M.2 500GB + WD Green 2,5TB + WD Red 4TB + 2xWD Red 8TB ; CASE: Be Quiet! Dark Base 900 ; PSU: Corsair RM650x ; MOUSE: Logitech G700s ; KEYBOARD: Razer Huntsman Elite ; SOUND: Logitech X530 ; MONITOR: 2x Dell U2515H (25" QHD IPS) | Games, that you can play with me | Diablo III - Divina
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
LetisVT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LetisVT »

Mr Lucas pravda, to je rozumnější
PET5 ano, takhle je to navržený, protože z mojí současný sestavy (měl jsem v ní i novější, levnější grafiku HD 7750) se nemůžu zbavit pocitu, že grafickou kartu okolo 10 000,- prostě nepotřebuju a že karty o něco dražší než jsem měl na full HD krásně stačej (nemluvě o tom, že mám 1680x1050)
Mám za to, že takhle je to snad nastavený ne? Ať koupim střední třídu v jakýkoliv chvíli, tak prostě utáhne současný hry po dobu max pět let. A high end je podle mýho dost podstatně dražší na to, co nabídne navíc. High end je spíš pro nadšence a ne, že to potřebuju, abych si zahrál.

Bez_n1ck supr, díky za přínosnej příspěvek - o tom, co bude až bude pořádnej nástup ddr4 jsem taky přemýšlel...

no vypadá to, že to budu ještě nějakou dobu promýšlet...
r34ktor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od r34ktor »

Obecně je z hlediska ceny/výkonu/morální životnosti nejrozumnější vzít vyšší mainstream. Aktuálně tedy 1150 i5K/i7K + GTX 970/R9 290.
Knowledge is power
cameroncz
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cameroncz »

Souhlasim jak s Nickem tak s Lucasem, já osobně bych v případě 1150 bral i7, ale co chci hlavně říct je, že nemůžeš uvažovat nad tím, že ti mainstream grafika vydrží 5 let, to v žádném případě. Pokud ano, tak budeš hrát na nízkou grafiku, ořezaný co se dá a budeš mít pořád malý fps, to pro mě žádný herní stroj není.

Za mě teda: Investuj do pořádné desky, 8x1 GB ram minimálně +i7, grafiku vezmi levněji s tím, že místo každých 5 let budeš měnit 2-3.
CPU: 9900k @ 5Ghz @ D15 GPU: EVGA 980ti SC+ MB:ASUS ROG STRIX Z390-H RAM: 32GB HDD: WD Red 2TB SSD: 970 EVO 500GB, 850 PRO 1TB CASE: CM Storm Stryker Monitor: 27" PG279Q PSU: Corsair RM750i
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“