Neběží

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

kazaxx
Nováček
Nováček

Neběží

Příspěvek od kazaxx »

Zdravím zkušené,
mám/měl sem ATI HD 6950 2GB, Referenční design. Koupil jsem si k ní chladič Raijintek Morpheus Core. Začnu tak nějak odzačátku

Postup
Kartu jsem rozebral, očistil lihem (vč. zbytku pasty kolem čipu) a převrtal chladič VRM aby pasoval na díry a jejich svorky. Čipy jsem oblepil pasivky vč. čipu na horní straně u DP portů (všimnul sem si ža tem byl taky kousek pásky). Na VRM také nalepil dodanou šedou pásku a stáhnul chladičem. Potom nanesl pastu na čip a stáhnul chladičem. Chladič ani VRM na HD6950 nepasujou, ale na roztečích je rozdíl pár desetinek, tudíž úprava VRM a na čipu to tolik nevadilo, šel stáhnout.
Pak došlo na zasunutí karty, nejdřív protestoval ventilátor kvůli hloupě umístěným sata ale po zatlačení s to podalo.

Problém
Kontrolka monitoru se rozsvítí zeleně, ale místo obrazu naskočilo jen podsvícení. Obraz samotný ne. PC však normálně nabootoval (podle přihlašovací hudby).
Tak přišlo na řadu lomcování s kabely (monitor, PCIe) až k samotnýmu "lehkému" zalomcování s VGA. Avšak bezúspěšne. Tak jsem postup - očištění, oblepení - opětoval ještě dvakrát a stále bezúspěšně. Tak jsem namontoval zpět originální hladič použil zbytek pasty na čip, jenže karta vykazuje stálý problém. Připojení jsem zkoušel přes DVI-DVI, a VGA-DVI. DP kabel ještě nemám a HDMI nemá zas monitor.

Tak se ptám, zkurvil jsem kartu nebo PCIe? Nebo ani jedno a udělal jsem jen chybu při montáži, zapomenutý čip. Na přehřátí karta nedostala šanci, běžela všehovšudy 10 minut a to vše bylo ještě černé nabootování do Windows. Všechny čipy a VRM byla oblepena pasivy. Je možné tedy že líh zničil ty mikroobvody u čipu při odstranění staré pasty? Bylo to čištěno štětečkem máčeným v lihu...

ted běžím na interní VGA :-/ Tenhle víkend si asi nezapařím
r34ktor
Začátečník
Začátečník

Re: Neběží

Příspěvek od r34ktor »

Bez obrazové dokumentace těžko soudit.
Knowledge is power
kazaxx
Nováček
Nováček

Příspěvek od kazaxx »

Já bych to klidně znovu namontoval, ale už nemám pastu, musím koupit. Jinak Pasivy jsem nalepil všude kde byly pamětové čipy a kdy bylo vidět i na referenčním chladiči. včetně toho horního čipu u DP portů. když jsem koukal skrz okno zda někde neprosvítá chladič na čipu či VRM tak nic. po odmontování byla pasta dobře rozmáznutá i páska VRM, takže chladiče seděli dobře :-/
Jo zkoušel jsem i oba biosy (nejsou flashnutné na 6970) a nic :-( Ted to mám smontované tím referenčním, aby to mohl zítra vyzkoušet v jiném PC. Zapomněl jsem dodat že se jedná o Windows 8.1. Má smysl zkusit Windows 7?
kazaxx
Nováček
Nováček

Příspěvek od kazaxx »

Jinak v lihu a čištění obvodů u čipu chyba nebude? osobně si myslím že to jsou klasické obvody jako všude po PCB desce, takže líh by jim neměl vadit ne?
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Ne, líh ničemu neublíží.
Zkontroluj vše nejlépe lupou, zda nenajdeš nějaké fyzické pošlození. Zkontroluj konektory PCIe sběrnice.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
r34ktor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od r34ktor »

Možná došlo ke kontaktu chladiče se součástkami na PCB a následnému zkratu. U typu, který není přímo určen pro daný typ karty, se na to musí dávat velký pozor. Také zkontroluj celistvost jádra GPU. Případný nerovnoměrný tlak ho mohl poškodit. I odštípnutý růžek znamená problém.
Knowledge is power
kazaxx
Nováček
Nováček

Příspěvek od kazaxx »

Za chvilku otestuji v jiném pc. pokud bude problém přetrvávat. Rozeberu ji a nafotím v makru. Fotografie sem nebo jinam? Třeba si něčeho všimnete. já to mezitím vezmu lupou
leonin
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od leonin »

Ahoj myslim si že by jsi mohl kartu zapojit bez chladiče a bez pasivku jestli se ti nějaky pasivek nedotyka kde nema.
kazaxx
Nováček
Nováček

Příspěvek od kazaxx »

To by asi nedělalo problémy i s originálním chladičem. Spíš věřím e jsem někde něco zlomil :-/ Což je škoda protože i když je karta stará tak potenciál ještě rok-dva má/měla :-(
kazaxx
Nováček
Nováček

Příspěvek od kazaxx »

Tak závada nejspíš nalezena. Mám nalomený růžek jedné VRM. Dá se to řešit za rozumný peníze?

http://postimg.org/image/f7cus65mb/
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

No, už jenom sehnání stejného typu zapouzdřeného tranzistoru bude celkem problém a odpájení/připájení bez odpovídajícího vybavení je takřka nemožné.

Shrnuto, karta je bohužel na odpis :(
leonin
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od leonin »

To jsi snad musel vědět že jsi něco takoveho provedl na takove věci se musi jemně a něžne jako na ženskou:-)
r34ktor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od r34ktor »

kazaxx píše:Tak závada nejspíš nalezena. Mám nalomený růžek jedné VRM. Dá se to řešit za rozumný peníze?

http://postimg.org/image/f7cus65mb/
http://www.hwservis.cz/odchazejici-tran ... ich-oprava

Na cenu opravy se musíš informovat.
Knowledge is power
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Vzhledem k tomu že je to stará 6950 tak by se oprava určitě nevyplatila. Navíc neni jisté zdali je to tim. Karty maj tendence naběhnout bez 1 fáze, pokud vůbec nenabíhá tak tam bude zkrat a klidně může bejt mrtvé GPU, tzn tohle vidim fakt na zbytečné starosti pro starej krám, popelnice.
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

tohle doma nevymeni a vzhledem k cene karty se to opravovat zrovna moc nevyplati to by mu museli udelat cenu treba 500kc bez zaruky nebo neco
i7-12700K, 1x16GB,1x32GB DDR5-4800MHz, ASUS B660-I, 1TB WDS100T1X0E
i5-12400F@5.5GHz, 4x8GB DDR5-4800MHz@6000MHz CL40, Asrock B760M PG riptide, A-data 1TB XPG SX8200, Radeon MI25@WX9100 16GB, NZXT S340 Elite, X4071UHSU
HP ENVY x360 13" Ryzen 3 4300U
kazaxx
Nováček
Nováček

Příspěvek od kazaxx »

Krám z popelnice to mozna je ale karta ktera se ji dnes vyrovná stojí kolem 3000 kč z bazaru a 4000 Kč nová. Jestli si hw servis řekne podle jejich stránek až 1000 Kč furt se to vyplatí.
A zbytek se může dát na stranu protože letošní karty zatím nabízejí nic.
Proto o koupi nové neuvažuji až tak v létě jestli se s něčím vytasí.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Tady nejde jen o hrubej výkon ale i vlastnosti, je to nenažraná a hlavně zastaralá věc. GPU je architektury VLIW4, ne GCN, tzn nepodporuje nic moderního od AMD, driver support už má taky spíš kosmetickej a její praktická použitelnost v novejch hrách bude tudiž menší než by se dle hrubého výkonu mohlo zdát. Já bych za tu kartu více jak 1000kč nedal a ty jí chceš za tolik nechat "možná" opravovat. To radši z druhé ruky vzít ňákou starší 28nm kartu jedno jestli NV či AMD.
kazaxx
Nováček
Nováček

Příspěvek od kazaxx »

S kartou za 1000 kč si fakt Skyrim nezahraju. Proto uvidím jestli půjde opravit za rozumný peníz, jak sem psal na novou si chci počkat do léta kdy mají přijít novinky s novou architekturou.
HunterGtNet
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HunterGtNet »

hd 7850-7870 se prodavaji pouzite okolo 2000-2500kc a ta 7870 je vykonem uplne jinde
http://www.anandtech.com/bench/Product/510?vs=548
Naposledy upravil(a) HunterGtNet dne ned 15. úno 2015, 07:33, celkem upraveno 1 x.
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

prave ze 7870 zas o tolik rychlejsi nez HD6950 neni :)
i7-12700K, 1x16GB,1x32GB DDR5-4800MHz, ASUS B660-I, 1TB WDS100T1X0E
i5-12400F@5.5GHz, 4x8GB DDR5-4800MHz@6000MHz CL40, Asrock B760M PG riptide, A-data 1TB XPG SX8200, Radeon MI25@WX9100 16GB, NZXT S340 Elite, X4071UHSU
HP ENVY x360 13" Ryzen 3 4300U
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“