Problém s řadičema + přehřátí CPU

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
RDan
Začátečník
Začátečník

Problém s řadičema + přehřátí CPU

Příspěvek od RDan »

Zdravím, stal se mi zajímavý problém.
Koupil jsem si tuto desku: http://www.alza.cz/asus-m5a97-r2-0-d355391.htm#popis

Mám v ní tyto řadiče:
http://www.dx.com/p/iocrest-sata-iii-6g ... OueX_mG_08
http://www.dx.com/p/iocrest-marvell-88s ... OueePmG_08

A nechápu jejich podivné chování.
Pokud je v desce každý sám tak funguje, jen docela dlouho trvá než se objeví při startu jejich bios. Takže start trvá docela dlouho.

Ale ten hlavní problém nastává když připojím obě. Než se objeví bios obou karet tak to trvá pro každou minimálně 2 minuty. A pak zapípá temperature alarm a procesor má 81 stupňů.

Za zmínku stojí že mám gpu http://www.alza.cz/zotac-geforce-gt610- ... 374335.htm a ve správci to hlásí že pro HDMI audio není IRQ prostředek (nebo tak něco).

A také by jste neměli nevšimnout si že deska nemá bios ale uefi.

Předem díky za možné nastínění problému. :)
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Problém s řadičema + přehřátí CPU

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Máš 2 různé problémy.

1. Přehřejvá se ti CPU. Během oné inicializace řadiče jede evidentně na 100% a pokud dosahne takové teploty, ani si nechci představit jaké dosahne v prime95 třeba.... to musíš vyřešit.

2. Máš evidentně konflikt ACPI/prostředků, možná bios nezvládá tolik bootable devices, (neni to server deska pro tunu řadičů) kdo ví. Zde nemam řešení.
RDan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od RDan »

Ale to přehřátí bylo právě jen při inicializaci těch řadičů. Řekl bych že se nějak zasekl bios a nezvíšil otáčky na tom větráku. Protože normálně se nepřehřívá ani při 100% zátěži.
Potom nechápu na co je na deskách tolik pci a pcie slotů když evidentně jedou všechny najednou osadit.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Ano to co řídkáš je velice pravděpodobné. U tebe se může jednat i o velice stupidní problém konfliktu protože zařízení jsou moc podobný, oboje řadič marwell, oboje od sejné firmy, atd. Já jsem měl na jedné Asus Nforce 790 desce třeba problém když jsem tam chtěl osadit 4 radeony, systém vyděl jen některé, pomohlo když žádná neměla identickej bios, jakmile tam bylo více stejnejch 1 se neukazovala, prostě tyhle biosy tvejch řadičů se konfliktěj s deskou nebo mezi sebou.

Co se slotů atd týče, tohle je ještě dobrý, na LGA115x to je mnohem větší problém, tam když osadíš 4x slot ze southbridge tak ti přestane fungovat většina 1x slotů a část integrovanejch komponent protože neni dost linek. A do portů z northbridge řadič typicky nedáš protože tam neni kompatibilní protože ten PEG řadič v CPU se chová jako jeden dělenej slot ne jako dva spojený, tzn nejde provozovat jako VGA + pod ní jinej raid řadič s jinou verzí PCI-E najednou, atd, prostě na těhlech mainstream platformách tyhle problémy bejvaj.

Jinak ještě, oba dvy ta řadiče jsou PCI-E 2x, kam je dáváš? Do 16x slotů pro grafiky? Ihmo to neni nej, když je dáš na riser a zapojíš do 1x slotu, problém by dost easy mohl zmizet. Ta GT610 PCI (obecně cookoliv do PCI) je taky celkem katastrofa.
RDan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od RDan »

Proto nechápu proč nutně musí mít všechny řadiče bootovací biosy, nabootuju z SATA na základní desce, to je logické a ostatní sata porty mi stačí vidět až v os. Mám jednu kartu do pcie 1x s čipem os Silicon image 2x sata2 a ta má na sobě jumper, disable bios. Nejlepší věc na světě, prostě ty disky vidím až v OS. Nechápu že to není všude.

V jednom PCIe 16x mám HBA od LSI 8x sas2. Koupil jsem jí bazarovou, výhoda že šlo vypnout bootování disků, ovšem i tak se tam objeví bios aby řekl že boot je vypnutej. Zjevně z důvodu že se dá tamtudy přepnou do nastavení karty. Ale to se dá i z OS přes program. Nevýhoda že neumí 4kb sektory, takže tam mám starší disky.

Ten 8x sata je do pcie 2x, původně jsem myslel že to je nějaká novější verze pcie 1x nebo že to bude kompatibilní jen pomalejší.

Nicméně ten 4x sata je do pcie 1x, asi už na tom webu prodávají novou revizi či co.

Jinak, samozřejmě zkusil jsem vyndat ten LSI řadič aby tam byli jen ty dvě karty a nejde to pořád.

Tu PCI VGA jsem použil protože jsem si nechtěl zaplnit pcie.

Jinak důvod proč mám toto je kvůli tomu že je to levné, koukal jsem samozřejmě na různé storage desky. Buď stály majland, viz Asrock extreme. Ty jsou moc pěkné, slintal jsem na ně ale tak drahej nemám ani komp na kterém jedu. Taky pak ty xeony od intelu...

Přemýšlel jsem takto:
+ASUS+AMD= ECC RAM
-integrovaná GPU=GPU PCI
+levný CPU 4x

Abys tomu rozuměl, mám tam nainstalovaný WHS 2011 takže kromě úložiště tam provádím celou řadu věcí přes vzdálenou plochu ačkoliv to hláška na ploše nedoporučuje :)

Zajímalo by mě jestli třeba někde na tom řadiči nemůžu přerušit nějakou cestu aby zrušil boot bios, nebo třeba ho jen smazat :)
Naposledy upravil(a) RDan dne stř 25. úno 2015, 19:20, celkem upraveno 1 x.
RDan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od RDan »

RDan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od RDan »

To je můj server
Obrázek