Proto nechápu proč nutně musí mít všechny řadiče bootovací biosy, nabootuju z SATA na základní desce, to je logické a ostatní sata porty mi stačí vidět až v os. Mám jednu kartu do pcie 1x s čipem os Silicon image 2x sata2 a ta má na sobě jumper, disable bios. Nejlepší věc na světě, prostě ty disky vidím až v OS. Nechápu že to není všude.
V jednom PCIe 16x mám HBA od LSI 8x sas2. Koupil jsem jí bazarovou, výhoda že šlo vypnout bootování disků, ovšem i tak se tam objeví bios aby řekl že boot je vypnutej. Zjevně z důvodu že se dá tamtudy přepnou do nastavení karty. Ale to se dá i z OS přes program. Nevýhoda že neumí 4kb sektory, takže tam mám starší disky.
Ten 8x sata je do pcie 2x, původně jsem myslel že to je nějaká novější verze pcie 1x nebo že to bude kompatibilní jen pomalejší.
Nicméně ten 4x sata je do pcie 1x, asi už na tom webu prodávají novou revizi či co.
Jinak, samozřejmě zkusil jsem vyndat ten LSI řadič aby tam byli jen ty dvě karty a nejde to pořád.
Tu PCI VGA jsem použil protože jsem si nechtěl zaplnit pcie.
Jinak důvod proč mám toto je kvůli tomu že je to levné, koukal jsem samozřejmě na různé storage desky. Buď stály majland, viz Asrock extreme. Ty jsou moc pěkné, slintal jsem na ně ale tak drahej nemám ani komp na kterém jedu. Taky pak ty xeony od intelu...
Přemýšlel jsem takto:
+ASUS+AMD= ECC RAM
-integrovaná GPU=GPU PCI
+levný CPU 4x
Abys tomu rozuměl, mám tam nainstalovaný WHS 2011 takže kromě úložiště tam provádím celou řadu věcí přes vzdálenou plochu ačkoliv to hláška na ploše nedoporučuje
Zajímalo by mě jestli třeba někde na tom řadiči nemůžu přerušit nějakou cestu aby zrušil boot bios, nebo třeba ho jen smazat