Já bych naopak řekl že z dnešního pohledu je celkem hrozná. Bylo to OK co se týče konkurence GK110, o něco slabší, dost to topí, ale zase o něco menší a asi i levnější (i přes složitější PCB a 4GB 512bit pamětí). + Ten čip je morálně zastaralej, neumí HDMI 2.0, neumí ani HW DSR scaling na 4K, postrádá jakékoliv H265 akcelerační schopnosti, nemá delta kompresi, atd, atd.PET5 píše:Nějak se mě nechce věřit, že by AMD zcela zahodila současnou generaci Hawaii v podobě R9 290(X). Přeci jen to není vůbec špatná grafika, má stále dostatek výkonu na všechny současné hry a je na trhu jen něco přes jeden rok. Dávno neplatí, že jde o hlučné a žhavé referenční modely. Ani spotřeba není problém pro někoho, kdo u her například tráví několik hodin týdně. Dosud se takové modely zcela běžně přeznačovaly a současně posouvaly do nižších segmentů. Buď tedy podle mě dojde k přeznačení, nebo se bude Hawaii dále prodávat pod současným označením. Pak by ovšem zcela nová R9 380(X) zřejmě s cenou nešla pod deset tisíc, aby stávající R9 290(X) nekonkurovala.
Nvidie má proti ní GM204, což je GPU, menší, s PCB co stojí tak 1/3, má 256-bit bus. Spotřeba, nároky na kaskádu, atd, nrposto jinde, a je i výkonější + se propdává za mnohem vyšší cenu. Pro AMD je další výroba a prodej Hawaii něco jako byla výroba GT200 pro Nvidii v roce 2008/9. A to ta GT200 aspoň urvala ten výkonnostní trůn, Hawaii nemá ani ten.
O GK110 můžeš taky řici že je "jen 2 roky stará" , ale to nic neznamená, je pasé, a akorát by blokovala nasmlouvané 28nm linky. Proč by jsi tam vyráběl staré GPU když máš nové lepší? To samé Hawaii, já si myslim že se už nevyráběj a jen se budou doprodávat skladové zásoby, proč je vyrábět když na těch linkách potřebuješ vyrábět Fiji... neni to stav že nové GPU je na novym procesu takže staré na starym levnym může ještě dojet, ee, teď by se praly o výrobní kapacity, takže staré GPU musí z kola ven.