hnizdo píše:
ttxman píše:
Jenže to nejde..
Potom muze proste gsync pouzivat prumer za casovy usek a jsou dalsi cetne moznosti, jak ridit synchronni proces asynchronnim signalem. Ty sis vybral jednu moznou (tu nejjednodussi) a tu jsi poprel.
Problem je v tom co ma bejt vysledek. Podle me to ma bejt plynuly zobrazovani i pri nahlym propadu fps, jelikoz nebudu prece hrat na 144Hz Gsync monitoru hru na 20FPS. Zadnej kratkodobej prumer nebude fungovat kzdyz ti to po vterine stabilniho FPS dejme tomu 60 prijdou snimky typu 15FPS 29FPS 60FPS 10FPS a zase stabilita 60FPS.
Pokud do nasobi framy tak aby fps bylo mezi 30 a 60 podle tech grafu, tak frametime spatnym odhadem muze nabrat
frametime navic az do nejakejch 16.6ms. Kdezto klasickej Vsync v tomhle pripade nenabere nikdy vic nez nad 6.9ms.
Vysledkem by byly vetsi lagy mozna mene casto, ale vetsi..
hnizdo píše:
ttxman píše:
Pokud vyrobíš novej snímek....
To neni pravda. Pokud gsync posila data do monitoru v intervalech X a dostane data asynchronne s timto intervalem, muze interval bud zrusit a data poslat hned, nebo pockat na dokonceni intervalu. Tedy gsync data prijima od gpu a vysila do lcd asynchronne (pod VRR limitem!), zatimco proces vsync je s gpu synchronni (taky mimo VRR). Je irelevantni, jestli je proces vsync synchronni s vytvarenim snimku uvnitr gpu, to si resi gpu pred odeslanim snimku pres DP (tripple buffer atd.)
Proces Vsync synchronizuje presun front framebufferu do monitoru ostatni je asynchroni, teda v situaci kdy monitor ma vetsi refresh nez GPU stiha kreslit.
Framebuffer (front) na GPU je pri double a triple bufferingu synchronni s monitorem. Backbuffer se plni asynchronne na refreshi monitoru. Prehozeni bufferu probiha tak aby se v dobe prehozeni neposilali data na LCD.
Gsync modul tohle posunul primo do monitoru a pridal moznost natazeni vblank intervalu coz GPU samotny neumi (aspon u Nvidie), ale funguje to porad uplne stejne jako Vsync.
hnizdo píše:
A panove nezapominejme na to, ze pcper ucinil pozorovani v souladu s jejich vykladem funkce gsync a vsync. Takze nemusite s tim souhlasit, ale nemate ani teorii ani data, takze opatrne. Mne sice zavery pcper prijdou naprosto logicke, ale zatim nevim o podrobnejsi recenzi, ktera by to potvrdila/vvyratila.
Teorii mame, nemame data. A taky mame pochybnost o tom co pise pcper, protoze pcper je jedinej kdo neco takovyho tvrdi, ostatni recenze Gsync nerikaji o fps pod limitem nic, nebo ze je to stejne spatny jako s Vsyncem.
edit: nemluve o tom, ze graf freesync maji pod 40Hz je uplne spatne, protoze to ta rovna cara bejt nemuze, takhle totiz Vsync nevypada (kterej tam AMD ma na 100%) a nevypada tak ani zobrazeni s vypnutym vsyncem.
Data by se dali udelat, ale vzadovalo by to nekoho s Gsyncem a kamerou s hodne vysokym fps idealne aspon 2nasobek maximalniho refreshe cim vic tim lip (1000fps+ by bylo super). Spichnul by se program ktery generuje posloupnost barevnejch obrazovek porad dokola s pevne nastavenymi nizkymi FPS (treba tech 14). Z poctu framu ve videu s urcitou barvou uz by se dalo zjistit jak ta synchronizace probiha