Dell U2515H - zkušenosti

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Odpovědět
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Dell U2515H - zkušenosti

Příspěvek od Blue Storm »

Zdar všem,

dnes jsem si konečně donesl domů nový Dell U2515H, 25" IPSko s rozlišením 2560x1440. První poznatky:

- ta jemnost rastru je super
- rámečky by mohly být ještě užší
- kalibrace z výroby je naprosto perfektní!!!

Změřil jsem jej kolorimetrickou sondou X-Rite i1Display Pro 3 a zde je "report" z měření:
Obrázek

Dell slibuje průměrnou odchylku dE do 3, což monitor splňuje naprosto s přehledem u barev i u odstínů šedi. To je hodně dobrý výsledek! Vyvážení bílé je rovněž perfektní, od nějaké té 30% se teplota drží téměř přesně na 6500K. Maximální jas 406 cd/m2, minimální jas 39 cd/m2. Kontrast 1250:1, což je taktéž slušné. Dell U2412M, který stojí vedle něj, nejsem tak dobře schopen zkalibrovat, ale ten rozdíl barev již poznat nejde skoro vůbec.

Kdybyste kdokoliv měli jakýkoliv dotaz, sem s ním, pokusím se ho zodpovědět.
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Dell U2515H - zkušenosti

Příspěvek od Sobo »

Nemůžu si pomoct, ale na standard preset má ten monitor takový hnusný bílý filtr, všechno je jakoby překryté takovou bílou mlhou. Přepnul jsem to na multimedia preset, kde to díky bohu kompletně zmizelo, a navíc mi barvy přijdou sytější. Možná méně přesné podle sondy, ale prostě se rád koukám na výrazné barvičky, asi něco jako mají AMOLED telefony. Taky jsem jas stáhnul na 30, protože továrních 50 je fakt šílenost.

Odezva/lag jsou průměrné, normální člověk by neměl mít problém s ničím.

IPS glow je podle TFT central standardní pro moderní IPS panel (já předtím měl TN, tak nemám s čím srovnávat), ale vím o několik lidech, kteří ho z toho důvodu vraceli. Taky mě to zaskočilo, ale tak nějak jsem si zvykl a beru to jako daň za pozorovací úhly a dobré barvy.

Taky to má opravdu vtipně umístěný USB port, ale to je asi z důvodu toho rámečku. Každopádně u předchozího HP jsem porty na boku monitoru běžně používal, tady už fakt ne.

Zdejší gurmáni (Zenith, Ache) by ten panel ještě setřeli za to, že to má jenom 72% NTSC, takže je to vlastně nepoužitelný shit, ale takhle uvažuje asi jen opravdu málo lidí, jinak by se z dnešní produkce neprodalo skoro nic.

Tys to koupil pro osobní potřebu, nebo to máš jen na recenzi?
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Pro osobní potřebu. Měl jsem U2412M + E2210H a chtěl jsem to rozšířit o třetí monitor. Původně jsem chtěl vzít U2415, ale vzhledem k pro mě malému cenovému rozdílu (1200 Kč) jsem šel rovnou do tohohle.

IPS glow je, ale rozhodně znatelně menší než u U2412M. Jas jsem musel stáhnout na 19, protože opravdu svítí hodně (stáhnul jsem ho tak, aby svítivost bílé odpovídala U2412M, který mám odjakživa nastavený na 40).

Co se týče toho bílého filtru, tak jsem nic nezaznamenal. Respektive když to porovnám se zkalibrovaným U2412M, tak mezi těmi barvami nevidím téměř žádný rozdíl, jenom u U2412M je taková ta hnusnější hrubá antireflexní úprava.

USB porty jsou umístěné tak trochu naprd no, ale vzhledem k tomu, že mám na levé straně monitor, tak bych k nim stejně neměl žádný přístup a case se čtyřmi USB mám hned po ruce, takže pro mě není problém. Mám to aktuálně takhle:

Obrázek

Podle mě dnes U2412M a U2415 nemají smysl, když existuje U2515H. Kdo chce už nějaký dobrý monitor, tak tomu je celkem jedno, jestli si připlatí 2000 Kč navíc. Navíc těch 2560×1440 px na 25" je luxusních.
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
Donic
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Donic »

Je tento monitor 25" Dell U2515H s IPS panelem vhodný pro hraní nejnovějších her v návaznosti na uvedenou odezvu 8 ms? Tj. v rámci hraní v rozlišení displeje 2560×1440...
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

to je sRBG panel?
Donic
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Donic »

Stratos píše:to je sRBG panel?
Ne, to je IPS panel.
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Stratos píše:to je sRBG panel?
Jak to poznám :mrgreen: Podle toho, jak přesně to pokrývá sRGB prostor, tak bych řekl, že jo.

//Měl by to být tenhle panel http://www.panelook.com/LM250WQ1-SLA1_L ... 23651.html
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Ano Stratosi, je to sRGB panel se 72% NTSC, pro tebe nekoukatelné. :)
Donic píše:Je tento monitor 25" Dell U2515H s IPS panelem vhodný pro hraní nejnovějších her v návaznosti na uvedenou odezvu 8 ms? Tj. v rámci hraní v rozlišení displeje 2560×1440...
Ano, hraje se na něm bez problému a žádný lag okem nepozoruju. Pokud někdo hraje na vyloženě profesionální úrovni, tak zcela určitě sáhne po jiném panelu (hlavně s lepším refresh rate), ale pro normální lidi by neměl mít nejmenší problém. Žádný ghosting nepozoruju, dokonce mi to přijde ještě o kousek rychlejší, než starý TN HP w2207v s 6ms papírovou odezvou. Jinak ve fast modu má taky 6ms, ale ten nedoporučuju, protože je tam velký overdrive a dost už to přepaluje. Ten normal bohatě stačí.

BS: Zkoušel si nahodit obrázek nějaké krajinky a přepnout na multimedia mod? Já ten standard fakt nezkousnu, přijde mi takový vyblitý. Jinak u těch USB je fakt štěstí, že to dám do case nebo klávesnice, protože jinak bych si asi rval vlasy.

Cena je taky luxusní, oproti 27" panelům je tam rozdíl 4-5k. Stojí 2" za pár tisíc? Pro mě teda rozhodně ne, s větší velikostí taky klesá PPI, takže už nemají tak ostrý obraz.
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
Azentar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Azentar »

Pro mě bylo tihle rozlišení na takovéto úhlopříčce už příliš velké a spoustu aplikací třetích stran pro mě byla dost špatně použitelná.
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Sobo píše:(hlavně s lepším refresh rate)
Toho jsem si všiml při vypínání PC... měl jsem otevřené YT a dal jsem vypnout PC a na tom modro-fialovém pozadí vypínací obrazovky šly pořád vidět obrysy z Chrome. Ale při hraní nemám vůbec žádný problém.
Sobo píše:BS: Zkoušel si nahodit obrázek nějaké krajinky a přepnout na multimedia mod? Já ten standard fakt nezkousnu, přijde mi takový vyblitý. Jinak u těch USB je fakt štěstí, že to dám do case nebo klávesnice, protože jinak bych si asi rval vlasy.
Přepnout jsem nezkoušel, ale na standardu jsem upravoval nějaké fotky z hor a barvy jsou pro mě úplně v pohodě. Hlavně jsou věrné a vzhledem k tomu, jak přesnou mám teď bílou, tak to ani přepínat nebudu.
Vorenus
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Vorenus »

Zdravím, monitor mi dojde až příští týden, ale chtěl jsem se optat, jestli jste někdo zkoušeli hrát ve FHD? Zajímá mně, jak moc je znatelná interpolace při hraní, jestli vůbec. Zatím si s HD7950 v 1440p nic moc nezahraju a s koupí nové karty moc nespěchám.
CPU: i7-6700K, RAM: 16GB Corsair Vengeance LPX Black 3200, GPU: GTX 1070 Gainward Phoenix GS, MB: Asus Z170 Pro Gaming, SSD: MX100 256GB+M4 128GB, HDD: 3TB Toshiba E300, zdroj: Seasonic X-660W Gold, Case : Define R4 Black, Monitor: Dell U2515H, Zvuk: USB DAC CARAT-Topaz Signature + Audio-Technica A900x
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Já to nezkoušel, protože na hry, co hraju, mi stačí výkonově GTX 660 Ti OC, ale když jsem dnes v práci testoval nějaké hry na nějakém 27" BenQ s 2560x1440 a přepínal i na Full HD, tak to zase nějak extra moc znatelné nebylo. Na tom Dellu si myslím, že to bude ještě lepší, protože má jemnější rastr.
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Hodně záleží na hře. Třeba ve War Thunderu je to rozmazaný humus, to jsem okamžitě přepínal zpátky na QHD, ale např. v takovém Crysis 3 je to pohodička, skoro to nejde poznat. Více jsem zatím takhle srovnávat nezkoušel.

7950 na nové hry samozřejmě nebude stačit, ale se staršími kousky třeba na UE3 enginu by neměl být problém. Na 60FPS v QHD to pro náročné hry chce nějakou kartu s jádrem GM200. Bohužel zatím jedinou takovou na trhu je Titan X za 33k. :| Snad tu 980Ti (nebo co to bude) vydají co nejdřív.
Ssnake
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ssnake »

mam ted vyhlidnutou 29 (2560*1080), ale proti 1920*1200 si zas tak moc s plochou nepolepsim (20%), kdezto tady to dela dost vic(60%). jak vypada ten dell v porovnani napr. s Acer G257HUsmidpx?
FD node 202, ST45SF, Z97i, i7-4980HQ CB20:1718,CB24:254 NH-L9i, 2x8, R9NANO , 5100MAX
x850xtPE, x1950xtx, hd2900gt, hd3870, hd4890, hd5870 - - 6800ultra, 7900gtx, 8800gtx, 9800gtx+, gtx285
Vorenus
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Vorenus »

Díky za info pánové. Díky i za tohle téma, jinak bych tento monitor asi přehlédnul a pořídil podstatně dražší 27' obdobu. Jinak monitor už je doma, barvy hodně pěkné, velikost pracovní plochy parádní proti mému starému 21,5' FHD Samsungu. Zkoušel jsem ten monitor test od Eiza a když jsem se leknul, že jsem našel vadný pixel, tak o byl jen prach (uff), podsvícení je asi v pohodě: při černé obrazovce moc nerozeznám, jestli prosvítá podsvícení, nebo se jedná o IPS glow. Oproti starému monitoru, kde při sledování filmu ve tmě monitor po obvodu tak zářil, že jsem u tmavých scén ani nevěděl, co se v těch částech obrazu děje je to nebe a dudy, každopádně žádnou velkou nerovnoměrnost podsvícení nepozoruju.. Trochu nezvyk, že při přechodu ze starého levného TN, vypadá najednou všechen soft trochu jinak, jiné lišty, pozadí ... ten rozdíl v barvách je dost podstatný.
Jinak zkoušel jsem zatím hrát jen DayZ SA, obraz interpolovaný v pohodě, jen v inventáři jsou trochu neostré hrany, ale jinak obraz hezčí, než na původním monitoru, ještě jsem letmo zkusil Guild Wars 2 a tam není problém hrát v nativním rozlišení při 60fps. Inu zatím velká spokojenost.
CPU: i7-6700K, RAM: 16GB Corsair Vengeance LPX Black 3200, GPU: GTX 1070 Gainward Phoenix GS, MB: Asus Z170 Pro Gaming, SSD: MX100 256GB+M4 128GB, HDD: 3TB Toshiba E300, zdroj: Seasonic X-660W Gold, Case : Define R4 Black, Monitor: Dell U2515H, Zvuk: USB DAC CARAT-Topaz Signature + Audio-Technica A900x
marcelus
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od marcelus »

u mna nadsenie z tohoto monitoru opadlo ked som nasiel jeden mrtvy pixel. Este horsie to bolo ked som mrtvy pixel nasiel aj u druheho kusu za ktory mi ho vymenili. Teraz vaham ci skusit este kus treti alebo sa uz na to vykaslat a zrusit zmluvu s predajcom. Body na takom rozliseni pri takej uhlopriecke su velmi male. Radil by som aby ste si to prekontrolovali a na pozadie dali nejaku bielu tapetu. Tak ich pekne vidiet. Dost ma to stve lebo podobny monitor okrem jedneho Aceru (a ten nechcem) na trhu nie je. 27" je uz na mna velka a 24" 4K modely mi nedavaju ziadny zmysel... Inak monitor po vsetkych strankach vyborny, na pracu, hry, upravy fotiek... Neviem ci som mal len smolu a narazil na nejaku vadnu seriu panelov, ale 2 kusy po sebe urcite nie su nic co by sa stavalo bezne.
CPU/ i7 4770 3,9 Ghz, GPU/MSI GTX 1070 Gaming, RAM/Kingston 16 GB DDR3 2133 Mhz,Enermax Platimax 750 W, DELL U2515h 2560x1440, Win 7 64 bit
zigo
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od zigo »

Blue Storm píše: Toho jsem si všiml při vypínání PC... měl jsem otevřené YT a dal jsem vypnout PC a na tom modro-fialovém pozadí vypínací obrazovky šly pořád vidět obrysy z Chrome...
To máš na mysli něco takového? To vypadá na burn-in, to by nemělo přece dělat něco takového

https://youtu.be/IfvOYSJTQx4?t=86
Naposledy upravil(a) zigo dne sob 9. kvě 2015, 14:08, celkem upraveno 1 x.
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Ne... teda ano, zanechá to obrysy prohlížeče, ale dělá mi to jen když vypínám PC. Když mám takhle kontrastní text, jako je na tom videu, tak se mi na šedém pozadí neukáže vůbec nic.
mello
Nováček
Nováček

Příspěvek od mello »

Toho burn-in jsem si dnes také všiml. Mám dva kusy a dělají to oba.

Jak jste na tom s rovnoměrností podsvětlení? První kus má skoro ideální rovnoměrnost, pouze ve spodních rozích má rozdíl cca 7%. Druhý kus je na tom o dost hůře, horní rohy jsou tmavší o 17%, což je po kalibraci rozdíl o 40cd a jeden ze spodních rohů má rozdíl o 20cd.

A navíc ten první kus má vadný svíticí pixel uprostřed. Vztahuje se na to záruka? Podle stránek Dell ano. Ale přemýšlím jestli ten monitor reklamovat, abych nedostal podobně nerovnoměrné podsvětlení jako u druhého kusu. To raději ten pixel přežiju.
mello
Nováček
Nováček

Příspěvek od mello »

Já mám pouze nVidii GeForce 9800GTX+ se dvěmi DVI a není s tím problém.
HDMI je zpětně kompatibilní s DVI, jde totiž o stejný signál, liší se pouze v konektorech.

Redukce DVI -> HDMI proto stojí kolem 50 Kč.. Ale pozor, musí být dual link! Tzn. 24+1 pinů, nebo 24+5 pinů (těch 5 pinů navíc je analog, to nepotřebuješ). Kabel HDMI musíš mít minimálně verzi 1.3.

DVI s méně piny je analogové, nebo single link a neumí tak vysoké rozlišení. Stejně tak nižší verze HDMI. Pozor při koupi redukce, spousta z nich umí jen fullHD a popisky v eshopech skoro neexistují.

Další možností je redukce na DP, ale ty už jsou aktivní a stojí od 500 Kč a v kvalitě obrazu si nepomůžeš.

Píšeš, že máš Mini HDMI, podívej se do specifikace své karty jestli je to výstup a zda podporuje vyšší rozlišení, pak by stačil jakýkoliv kabel Mini HDMI -> HDMI 1.3 a výšší.
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“