Skladanie zostavy - Prechod z AMD na INTEL

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Molnija1985
Nováček
Nováček

Skladanie zostavy - Prechod z AMD na INTEL

Příspěvek od Molnija1985 »

Zdravím vás páni,

som na tomto fóre nový. Prihlásil som sa sem aby som načerpal informácie o HW od skúsených návštevníkov tohto fóra. Takže v prvom rade, po 8 rokoch si idem skladať novú "mašinu" (nejaké upgrady som vykonával ako zmena CPU a GPU, ale v základe mašina zostala vždy rovnaká). Svoje súkromné desktopové PC používam vyložene na hranie profesionálnych leteckých simulátorov z dieľne Eagle Dynamics. Konkrétne virtuálne lietam simulátori DCS a aby som si "sim" užil v najväčších detailoch s najvyššími FPS, tak som musel ísť do komplet novej zostavy. Žial engine na ktorom beží DCS je jeden z najnáročnejších (a to ako na CPU, tak aj na GPU) ak nie najnáročnejší, na "starej" zostave som nemal problém s ničím Cry engine bežal úplne krásne, v DCS keď som presiahol 15 FPS tak som bol veľmi rád.

Moja pôvodná zostava bola:
AMD Phenom II x4 955BE 3,2GHz, 8GB RAM DDR2 1066MHz, ASUS HD 7970 a 2TB SATA III disk (nemal som SSD disk ešte vôbec).

Prvá pôvodná zmena, ktorú som v prvom kroku vykonal bolo ustúpenie z mojej AMDfílie a absolútny prechod na INTEL a NVidiu. Čo sa týka "simu" kvôli ktorému idem do novej mašiny, tak tento sim je lepšie optimalizovaný priamo pre INTEL a NVidiu. Žiaľ o tomto fakte som vždy vedel ale mal som klapky na očiach až do nedávna kým som sa rozhodol postaviť novú mašinu.

Konfigurácia novej zostavy:
CPU: Intel i7-4790K 4,0GHz, CPU FAN: NOCTUA NH-U9S MB: ASUS Z97-A, RAM: Corsair 16GB KIT DDR3 2133MHz CL11 GPU: ASUS STRIX-GTX970-DC2OC-4GD5 SSD DISK: Corsair Force LS Series 240GB SATA 3 DISK: WD Red 2000GB 64MB cache

Myslím, že zostava je to naozaj špičková, minimálne benchmark testy ma v tom utvrdzujú že naozaj i7-4790K a GTX970 je to pravé orechové. Ešte som sa rozhodoval aj nad 980 ale tam bol vcelku veľký cenový rozdieľ cca 250 eur a výkon 980 sa mi oproti 970 až taký prevratný za tú cenu nezdal.

Nemám skúsenosti s INTELom ani s NVidiou žiadne. Rovnako nemám ani skúsenosti tým pádom ani so základnou doskou pre intel. Z-97A čo som si o nej prečítal tak je pomerne dobrá základovka a má rôzne užitočné funkcie ako je 5-Way Optimization, zrýchlenie prenosovej rýchlosti až na 10Gb/s, ASUS HomeCloud a rôzne iné. Prosím vedeli by ste mi povedať, čo všetko mám nastaviť a naopak čo všetko nastaviť nemusím, na čo si mám dať pozor. Zároveň by som vás chcel poprosiť či by ste mi vedeli jednoducho vysvetliť na čo ktoré funkcie slúžia. Prípadne nejaké odporúčania pri stavaní zostavy? Rovnako pokiaľ máte skúsenosti s nastavením BIOSu tak čo je užitočné nastaviť atď. Proste za akúkoľvek informáciu, ktorá sa mi hodí pri stavaní PC budem veľmi rád. Moja znalosť AJ je slabšia inak by som si všetko potrebné vygooglil.

EDIT 1 - zmeny v texte vyznačené červenou
MrJojo97
Začátečník
Začátečník

Re: Skladanie zostavy - Prechod z AMD na INTEL

Příspěvek od MrJojo97 »

V popisoch komponentov som si nevsimol case a zdroj... Tym padom asi chcete ponechat stare, zislo by sa napisat o ake ide...
PC -> Acer Predator 17 (i7 7700HQ, GTX 1060 6GB, 16GB Ram, Samsung 960 Pro 512GB)
Mobil -> Honor X
Molnija1985
Nováček
Nováček

MrJojo97 píše:V popisoch komponentov som si nevsimol case a zdroj... Tym padom asi chcete ponechat stare, zislo by sa napisat o ake ide...
Ospravedlňujem sa, nie case a zdroj tiež bude nový, len som ich nebral za dôležité, takže:
Zdroj: Corsair CX750M Tower: Cooler Master Centurion Silencio 452
MrJojo97
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MrJojo97 »

Zdroj zle... Radsej osvedceni seasonic S12II 620W, case mize byt no na takuto zostavu by bola asi ideal fractal define R5 alebo nejaka nanoxia deep xilence
PC -> Acer Predator 17 (i7 7700HQ, GTX 1060 6GB, 16GB Ram, Samsung 960 Pro 512GB)
Mobil -> Honor X
kocourmikes1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kocourmikes1 »

v biosu neni treba nic nastavovat, pc pobezi tak jak ma i v zakladnim nastaveni
CPU: Intel core i7-4790@3.6GHz│ CPU Cooler: GELID Solution Tranquillo rev. 3│ MB: Gigabyte B85m-D3H rev 1.1│ RAM: Crucial Ballistix Sport 2x8GB DDR3│ GPU: ASUS STRIX GTX980Ti 6GB DDR5| HDD: WD Blue - 1TB│ SSD: Samsung 860 EVO - 250GB│ PSU: Enermax Platimax 600W│ Case: In-Win 303│ OS: Win 10 64-bit│ Keybord: CORSAIR STRAFE RGB LED Cherry MX SILENT│ Mouse: CORSAIR Gaming Sabre RGB Optical
Molnija1985
Nováček
Nováček

MrJojo97 píše:Zdroj zle... Radsej osvedceni seasonic S12II 620W, case mize byt no na takuto zostavu by bola asi ideal fractal define R5 alebo nejaka nanoxia deep xilence
Zdravím,

v prvom rade veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Práveže som sa rozhodoval pre zdroj s modulárnymi káblami, nakoľko modulárne káble zabezpečujú lepší prietok vzduchu v "bedni" a hlavne použijem len tie káble, ktoré budem potrebovať. Čo som pozeral, tak Seasonic nie je až tak moc populárna v naších zemepisných šírkach a dĺžkach...najčastejšie sa objednávajú a zároveň hodnotia zdroje od Corsair a všeobecne Corsair majú dobré hodnotenia. Napr. Corsair CX750M má dobré hodnotenia a čo som prečítal tak je aj pomerne spoľahlivý 750W zdroj. Prosím viete povedať prečo je tento zdroj zlý? Bude mi na moju zostavu stačiť 620W zdroj - tak ako píšete? Keby som teda išiel nakoniec do Seasonicu tak asi do tohto s modulárnymi káblami Seasonic M12II-620 Evo - zatiaľ ale zostávam pri Corsair nakoľko potrebujem viacej pádnych argumentov prečo tento zdroj nevybrať, ja som korzára používal aj v starej zostave a bol som spokojný...čo sa týka casu, tak o ten mi moc nešlo, jedinú podmienku ktorú som mal aby bol odhlučnený a aby mal dobre zabezpečené vetranie.
kocourmikes1 píše:v biosu neni treba nic nastavovat, pc pobezi tak jak ma i v zakladnim nastaveni
ďakujem, prosím čo sa týka toolov ako 5-way optimalization a iné, ktorý podporuje základná doska Z97-A pokiaľ máte skúsenosti vedeli by ste povedať čo je dobré nastaviť príp. uviesť nejaké odkazy (ideálne české) kde sú nejaké tipy a triky na nastavovanie?
dark_globe
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dark_globe »

corsair CX je čo sa tyka vnutorneho spracovania a
kvality kondenzatorov daleko pozadu za retailovymi seasonic zdrojmi .
okrem toho dosť veľa zdrojov tejto rady malo problem s piskanim (najma druha revizia) .
corsair si zdroje nevyraba sam , takže to že to ma na sebe nalepku corsair nič neznamena ,
navyše ich zdroje su často predražene vzhladom na to čo ponukaju .
CX radu pre corsair vyraba CWT :
to je sice vyrobca ktory je schopny spraviť vyborne zdroje
(napr. vyššia rada od corsairu HX)
ale u lacnejšich modelov kvalita pokulhava lebo sa šetri kde sa da .

čo sa tyka uživatelskych komentarov pri produkte na stranke e-shopu atd.
tym sa vobec neriaď , pišu ich bežni uživatelia , ktori často nemaju žiadny alebo len
velmi slaby prehľad a vedomosti o celej problematike .
sleduj zahranične fora a stranky zaoberajuce sa podrobnymi recenziami zdrojov
(jonnyguru , hardocp , hardwaresecrets ...)

určite spraviš lepšie ak si kupiš 620w EVO ,
ktore ma ešte vylepšene vnutornosti po vzore novšej modelovej rady G .
http://forum.cnews.cz/viewtopic.php?f=38&t=25899
Ryzen 7 5700x / ASUS TUF GAMING B550-PLUS WIFI II / DeepCool AK400 / 2x16gb Kingston FURY renegade black 3600MHz cl16 / Asus dual RTX 2070 SUPER (EVO OC) / EVGA 600 GD / Crucial P3 Plus 1TB NVMe / Fractal Design Focus 2 Black Solid / Beyerdynamic MMX 100 , Audio-Technica ATH-M20x / Creative Sound BlasterX AE-5 Plus / MSI Optix G241 / windows 10 PRO
Molnija1985
Nováček
Nováček

dark_globe píše:corsair CX je čo sa tyka vnutorneho spracovania a
kvality kondenzatorov daleko pozadu za retailovymi seasonic zdrojmi .....
Ďakujem Ti a samozrejme ďakujem aj MrJojo97. Presne pre toto som sa včera registroval na tejto stránke - potrebujem vždy ale pádne argumenty keď je niečo zlé, tak prečo. Takže rozhodol som sa pre vami odporúčaný Seasonic konkrétne pre Seasonic M12II-620 Evo s modulárnymi káblami. Priznám sa, že snažil som sa mašinu poskladať tak aby viacero kompontentov boli od jedného výrobcu. Chcem sa ešte spýtať či 620W je postačujúci?.

Chlapi ak by ste mi vedeli ešte poradiť čo z doleuvedených komponentov by bolo vhodné vymeniť za iný lepší produkt do rovnakej resp. približnej cenovej kategórie, tak budem veľmi rád.
pozn.: procák už mám doma (predpokladám ale že náhrada za i7-4790K by sa hľadala ťažko), dnes mi príde GK a MB, Ramky mám objednané, takže s týmto už hýbať nejde.

Proc: Core i7-4790K
Chladic na proc: NOCTUA NH-U9S
Zdroj: Seasonic M12II-620 Evo
RAM: Corsair 16GB KIT DDR3 2133MHz CL11 Vengeance Pro
MB: ASUS Z97-A
SSD DISK: Corsair Force LS Series 240GB 7mm
HDD DISK: WD Red 2000GB 64MB cache
TOWER: Cooler Master Centurion Silencio 452
GK: ASUS STRIX-GTX970-DC2OC-4GD5
HDMI Kábel: EVOLVEO XXtremeCord HDMI v1.4 prepojovací 2m
VYPALOVAČK: ASUS BW-16D1HT
VENTILÁTOR: NOCTUA NF-S12A FLX
dark_globe
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dark_globe »

ten chadič by som vymenil za:
https://www.alfa.cz/product.php?eid=10514107N0000002U90
lacnejši a lepši chladič .

čo sa tyka skrinky toto bude ovela lepšia volba ako ten CM:
https://www.alfa.cz/product.php?eid=1051410890UR1NY2VIB

620w zdroj samozrejme bude s rezervou postačovať .
i7 + gtx 970 v zataži nebudu mať spotrebu ani 300w , no a
zvyšne komponenty maju zanedbatelnu spotrebu .
Naposledy upravil(a) dark_globe dne sob 4. dub 2015, 11:33, celkem upraveno 1 x.
Ryzen 7 5700x / ASUS TUF GAMING B550-PLUS WIFI II / DeepCool AK400 / 2x16gb Kingston FURY renegade black 3600MHz cl16 / Asus dual RTX 2070 SUPER (EVO OC) / EVGA 600 GD / Crucial P3 Plus 1TB NVMe / Fractal Design Focus 2 Black Solid / Beyerdynamic MMX 100 , Audio-Technica ATH-M20x / Creative Sound BlasterX AE-5 Plus / MSI Optix G241 / windows 10 PRO
Molnija1985
Nováček
Nováček

Chlapi hodím to pre istotu ešte aj sem. Pred tým ako budem staviať a konfigurovať nové PC, tak potrebujem ešte vyriešiť tento problém, ktorý spomínam v tomto vlákne:

http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=17&t=222847

tí čo sledujete toto vlákno o zostave vedeli by ste mi prosím pomôcť aj s problémom popísaným v horeuvedenej linke? Som už z toho fakt neštastný, zatiaľ od zavedenia a konfigurácie nového routera popisovaný problém nemám - ale bojím sa ho ako čert kríža. Musím to vyriešiť skôr ako budem mať nové PC nakoľko pochopiteľne si nechcem "zasajrajtiť" novú zostavu.

V prípade ak mi viete nejako pomôcť, prípadne ukludniť ma že pod novým routerom sa mi ten problém už nevyskytne tak prosím napíšte do príslušného vlákna.
Molnija1985
Nováček
Nováček

dark_globe píše:ten chadič by som vymenil za:
https://www.alfa.cz/product.php?eid=10514107N0000002U90
lacnejši a lepši chladič .
vidím tu dva problémy. Ten prvý je veľkosť, myslíš, že sa mi do skrinky po osadení RAMiek zmestí? A druhý problém je hlučnosť, mám malé dieťa takže som zástanca ticha...30,7 db má ten chladič ktorý odporúčaš, ten mnou vybraný má len 22,8 dB, nie som odborník na akustiku avšak sa spýtam je to badateľný zvukový rozdieľ, alebo ani nie?
dark_globe píše:čo sa tyka skrinky toto bude ovela lepšia volba ako ten CM:
https://www.alfa.cz/product.php?eid=1051410890UR1NY2VIB
Je to v ČR, pozeral som či tú skrinku nemajú v alze a nemajú. Ideálne by bolo nejaký predajca na SR, proste že keď sa rozhodnem to kúpiť, tak do 24h to budem mať. Vedel by si napr. z alzy pozrieť nejakú lepšiu skrinku ako som vybral - ideálne za podobnú cenu? Ja som skrinku vyberal podľa odhlučnenia, dobrej ventilácie vzduchu a podľa vybavenia na prednom panely - pokiaľ by sa ti niečo na Alze podarilo nájsť do 80 max. 90 eur bol by som veľmi rád.
MrJojo97
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MrJojo97 »

Skrinku by som bral bud odporúčanú Nanoxiu alebo nahradu https://www.alza.sk/fractal-define-r4-b ... 517114.htm velmi dobrá odhlucnena case, diskusie ohladom R4 tu na foru http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=100&t=186553

k chladičú... Mugen Max je dobrý no ak chces niečo ine tak napriklad od našich polskych susedov je tato možnost http://www.gigastore.sk/chladice-cpu+22 ... tel-i-amd/
hlucnost papierovo do 21dB no ventilatori nepojdu vzdy naplno cize to bude este menej
Mobil -> Honor X
Molnija1985
Nováček
Nováček

MrJojo97 píše:Skrinku by som bral bud odporúčanú Nanoxiu alebo nahradu https://www.alza.sk/fractal-define-r4-b ... 517114.htm velmi dobrá odhlucnena case, diskusie ohladom R4 tu na foru http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=100&t=186553 ...
Tá skrinka ma fakt zaujala, asi som ju nejako prehliadol. Takže pôjdem asi do tej skrinky. Čo sa týka chladiča, tak zatiaľ zostávam pri tom, ktorý som vybral pôvodne. Ten chladič čo som vybral tak je zlý? V budúcnosti asi určite sa budem hrať s overclockingom, je ten chladič v pohode na rozumné pretaktovanie?
MrJojo97
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MrJojo97 »

Proste ma maly pasiv... Sice dost heatpipe ale maly... Myslim ze rovnaku pracu ako tvoj zvoleny chladic by urobil aj Fera 2 he1224

Recenzie na chladiče:
Mugen Max -> http://www.svethardware.cz/scythe-mugen ... adic/39184
Grandis-> http://www.svethardware.cz/grandis-xe12 ... adic/39078
Noctua NH-D15 -> http://www.svethardware.cz/recenze-noct ... veze/39175
Myslím ze kazdy z tychto troch by bol dost tichy a zaroven dobre chladil...
Naposledy upravil(a) MrJojo97 dne sob 4. dub 2015, 13:20, celkem upraveno 1 x.
Mobil -> Honor X
Molnija1985
Nováček
Nováček

MrJojo97 píše:Proste ma maly pasiv... Sice dost heatpipe ale maly... Myslim ze rovnaku pracu ako tvoj zvoleny chladic by urobil aj Fera 2 he1224
Rozumiem, ale v zásade môže byť hej? Nie je to úplne zlý chladič či? Inak pokiaľ by si ho mal hodnotiť stupnicou 1min - 10max. Čo by si mu dal? Prípadne vedel by si nájsť nejakú alternatívu do 55 eur, najlepšie z Alzy, nakoľko väčšinu vecí beriem od nich.
MrJojo97
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MrJojo97 »

Do 55€ z alzy určite mugen -> https://www.alza.sk/scythe-mugen-max-d2146344.htm
Mobil -> Honor X
Molnija1985
Nováček
Nováček

MrJojo97 píše:Do 55€ z alzy určite mugen -> https://www.alza.sk/scythe-mugen-max-d2146344.htm
Ok možno do tohto mugenu pôjdem. Otázka či sa zmestí do mojej bedni, či nebude zavadzať ramkám? A tých 30db je tiež ok hej?
MrJojo97
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MrJojo97 »

ono realne to bude menej,zregulujes otacky ventilatorov cez dosku,a R4 je dobre odhlucnena cize hluk problem nebude
Mobil -> Honor X
Molnija1985
Nováček
Nováček

MrJojo97 píše:ono realne to bude menej,zregulujes otacky ventilatorov cez dosku,a R4 je dobre odhlucnena cize hluk problem nebude
Jasne a vedel by si nájsť niečo podobné ale pre istotu s trochu nižšími db - tak do 20db? Ono to odhlučnenie, po pravde ja tomu moc neverím...lebo aj teraz mám odhlučnenú skrinku ale je počuť a dosť a to tam podľa papierov nemám nič nad 30db tak sa toho vcelku bojím. Plus prosím s osadením do skrinky a voči RAMkám myslíš že nebude problém?
kocourmikes1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kocourmikes1 »

Molnija1985 píše:
kocourmikes1 píše:v biosu neni treba nic nastavovat, pc pobezi tak jak ma i v zakladnim nastaveni
ďakujem, prosím čo sa týka toolov ako 5-way optimalization a iné, ktorý podporuje základná doska Z97-A pokiaľ máte skúsenosti vedeli by ste povedať čo je dobré nastaviť príp. uviesť nejaké odkazy (ideálne české) kde sú nejaké tipy a triky na nastavovanie?
bohuzel osobni zkusenosti nemam, ale nehledal bych v tom zadnou vedu, pokud uz jste nekdy nejake pc skladal a neco nastavoval, tak to tady bude uplne stejne, sam asus pak 5-way optimalization prezentuje jako funkci, u ktere staci kliknuti jednou na tlacitko a vsechno se nastavi samo: https://www.youtube.com/watch?v=fNrcNuTXbAw, konkretni otazky pak nejlepe zodpovi manual
CPU: Intel core i7-4790@3.6GHz│ CPU Cooler: GELID Solution Tranquillo rev. 3│ MB: Gigabyte B85m-D3H rev 1.1│ RAM: Crucial Ballistix Sport 2x8GB DDR3│ GPU: ASUS STRIX GTX980Ti 6GB DDR5| HDD: WD Blue - 1TB│ SSD: Samsung 860 EVO - 250GB│ PSU: Enermax Platimax 600W│ Case: In-Win 303│ OS: Win 10 64-bit│ Keybord: CORSAIR STRAFE RGB LED Cherry MX SILENT│ Mouse: CORSAIR Gaming Sabre RGB Optical
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“