Vyber sestavy pro praci/hry [50k<]

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
Magicie
Začátečník
Začátečník

Vyber sestavy pro praci/hry [50k<]

Příspěvek od Magicie »

Zvazoval jsem poridit vetsi monitor a nakonec se z toho vyklubal zrejme nutny upgrade cele sestavy kvuli nizkemu max. podporovanemu rozliseni u stavajiciho GPU. Nechtel jsem mit 2 x 24" monitory, protoze na ne nemam na stole tolik mista a vadi mi "plastovy prechod". Clovek si zrejme musi vzdycky najit nejaky duvod proc vylepsovat :-D .

Stavajici sestava:
Eurocom P170HM Neptune
Intel Core i7 2820QM 2.3GHz
AMD HD6990M 2GB GDDR5
16GB RAM 1333MHZ
750GB HDD 7200RPM
120GB SSD Intel 510
WiFi Bigfoot Network Killer
Blu-ray Writer
+
HP ZR2440w 24"
+
(zrejme ponecham nedoporucite-li jinak)
Logitech K800
Logitech Performance Mouse MX
Sennheiser PC 363D

Jiz 4 roky prozatim na vse dostacovala a stale dostacuje az na to rozliseni u GPU na ktere jsem nyni narazil. Drive jsem potreboval prenositelnost, ale to nyni jiz neplati, takze nema smysl znovu investovat do notebooku.

Dival jsem se na mozny upgrade, ale bohuzel zadne novejsi grafiky jit vyrobce mezi podporovanymi nema:
http://www.eurocom.com/ec/configure(1,218,0)ec

Kdyby tohle slo, tak nevybiram vubec novou sestavu.

Vyber monitoru predbezne padl na:
DELL ULTRASHARP U3415W 34" (neni podminkou, nevahejte doporucit alternativu, mam stale trosku obavu ze zahnuteho monitoru pro pracovni ucely)
Viz.:
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=16&t=222653

Ted uz k samotne nove sestave (jde mi o upgrade z te stavajici zastarale smerem na desktop PC).

Ucel:
80% prace - web, vyvoj, administrativa, obcas virtualizace
20% hry/filmy

Pozadavky:
dostatecny vykon CPU/GPU pro spusteni cehokoliv (prace/hry - stavajici sestava stale splnovala a to vetsinou na max. detaily)
WiFi 2,4/5Ghz (jen komponenta navic, ale dulezita, nemam k PC z duvodu dispozic natazeny UTP kabel a nechci byt omezovan v rychlosti internetu, coz je naprosto zasadni pozadavek pro mou praci, nyni s routerem Linksys EA4500 zvladam pres WiFi po lokalni siti streamovat i HD video z NAS - Plex)
SSD pro systemovy disk (min. 240 Gb<, stavajici 120 Gb Windows 8.1 nedostacovalo a aplikace jsem musel s vypnutou hybernaci presouvat na klasicky HDD, coz spolu s cistenim mista na systemovem disku konzumovalo jenom cas)
tichost (sedim u toho v obyvacim pokoji a hluk vetraku mne irituje)
spotreba (bezi to prakticky 3/4 dne)
moznost dalsiho upgrade (presne tato situace, kterou resim nyni jen kvuli GPU, navic uvitam kdyz to zase par let vydrzi)

Rozpocet:
nemam vylozene zadne omezeni, protoze prace s PC mne zivi, spise bych rad vybral z moznych sestav variant (napr. 40k,50k<, rozpocet monitoru zvlast)

Diky moc predem za doporuceni sestav.
Naposledy upravil(a) Magicie dne ned 5. dub 2015, 11:25, celkem upraveno 4 x.
Spring
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyber sestavy pro praci/hry [30-50k<]

Příspěvek od Spring »

K praci toho vykonu mnoho potrebovat nebudes a s rezervou budoucnosti bude stacit libovolne Core i3, 8 - 16GB RAM a SSD, protoze IDE, Apache ve VBoxu narocne nejsou. Hledas MB s napetovou i pwm regulaci podle teplot (i VGA) a tech se mnoho nevyrabi.

Osobne mi nejvice vyhovuje pomer 16:10 v 30" Dell U3014 s rozlisenim 2560x1600. Dell U2713HM 16:9 2560x1440 mi proste nesedl a chybelo mi tech "par" pixelu na vysku. Dell U3014 neni dokonaly, nevhodny pro hrani her, ale 16:10. Znam pozitivni recenze na TFTCentral Dell U3415W 21:9 3440x1440 a libil by se mi v provedeni 16:10. Na praci bych si zase vybral U3014 pres vsechny jeho nedostatky. O 4k nema podle meho smysl moc uvazovat, protoze staci bitmapy v softu a uz se to cele roztrha.
"If it moves, compile it. If it moves too quickly, don't mark it stable. If it stops moving, drop it. It's not like your processor has anything better +to do" ... Gentoo
Magicie
Začátečník
Začátečník

Re: Vyber sestavy pro praci/hry [40-50k<]

Příspěvek od Magicie »

Downgrade na i3 se mi moc delat nechce kdyz mam nyni i7. Je k tomu nejaky duvod? Preci jen tam je tech 20% na hry.

Zminku o MB s napetovou a pwm regulaci podle teplot jsem bohuzel uplne nepochopil.

Monitor jsi vlastne (pokud jsem te spravne pochopil) potvrdil, co nyni vybiram, za to diky. Puvodne jsem taky zvazoval 4K, ale to bych nechal uz do toho vlakna co jsem zminoval vyse at tu nezasahujeme do samotne sestavy.
Spring
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spring »

To bylo konstatovani, nikoliv pobidka k nakupu. Uprimne cekam, ze si monitor rozmyslis a pouzijes stavajici HP ZR2440W, ktere jsou rozumne a cele si to vysperkujes do ticha s Core i5-4690k a GTX970. V tom druhem pripade si neumim predstavit, jak bys takoveho obra U3415W chtel herne nakrmit s GTX980. i7-4790k + SLI/TitanX do rozpoctu nezahrnes.

Ticho s panely ZR2440W, ktere nejsou spatne.
Naposledy upravil(a) Spring dne sob 4. dub 2015, 23:42, celkem upraveno 1 x.
"If it moves, compile it. If it moves too quickly, don't mark it stable. If it stops moving, drop it. It's not like your processor has anything better +to do" ... Gentoo
Magicie
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Magicie »

Kdybych zustaval u 24" HP ZR2440W, tak vlastne muzu ponechat stavajici notebook, ktery je relativne tichy. :-D Mne se nedostavalo plochy na displeji, tak proto ta spekulace nad upgradem.
Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Natural »

Myslim, ze si oproti tomu notebooku moc nepomuzes. Nebo pomuzes, ale je otazka jestli ti to za ty prachy stoji a nebylo by lepsi proste jen koupit vetsi SSD a vetsi monitor...
Azentar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Azentar »

Jakou máš představu o ceně sestavy ? Návrhů se dá udělat spousta, ale dobré by bylo znát limit.
MrJojo97
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MrJojo97 »

Azentar píše:Jakou máš představu o ceně sestavy ? Návrhů se dá udělat spousta, ale dobré by bylo znát limit.
Magicie píše: Rozpocet:
nemam vylozene zadne omezeni, protoze prace s PC mne zivi, spise bych rad vybral z moznych sestav variant (napr. 40k,50k< bez monitoru)
PC -> Acer Predator 17 (i7 7700HQ, GTX 1060 6GB, 16GB Ram, Samsung 960 Pro 512GB)
Mobil -> Honor X
Magicie
Začátečník
Začátečník

Re: Vyber sestavy pro praci/hry [50k<]

Příspěvek od Magicie »

Spring píše: V tom druhem pripade si neumim predstavit, jak bys takoveho obra U3415W chtel herne nakrmit s GTX980. i7-4790k + SLI/TitanX do rozpoctu nezahrnes.
Tady bude asi dulezite najit tu spravnou mez mezi vykonem a vyhazovanim penez (GeForce 980/SLI/Titanx, popr. alternativy od ATI). Tady to techto srovnani jsem se jeste uplne nepoustel a taky nevim, co to znamena z hlediska spotreby (PC zapnuto 3/4 dne), tzn. zda-li v pripade SLI obe bezi non-stop, apod..

Treba takovy http://pctuning.tyden.cz/multimedia/hry ... lu?start=2 (namatkove jsem vybral hru z hl. stranky Pctuning) by tam mohl bezet na max. detaily, nebo neco tomu blizkeho. Tim chci pouze rict, ze kdyz si koupim novou sestavu tak nejak necekam, ze se bude muset clovek omezovat. Nezkoumal jsem presne naroky a co bych v danem rozliseni potreboval pro to to uzivit. Teoreticky by na to podle toho, co ctu v jejich testovaci konfiguraci ta GeForce 980 i mohla stacit. Je to nerealna predstava hranici s navratem zpatky na zem?

Jinak musim po velice dlouhe dobe jako clovek, ktery mel GeForce naposledy kdyz tyhle zacinaly jeste jako pridavne k normalni GPU rict, ze ATI slo s kvalitou ovladacu (alespon na NTB) opravdu hodne dolu, tak se celkem tesim zpet na GeForce.
Natural píše:Myslim, ze si oproti tomu notebooku moc nepomuzes. Nebo pomuzes, ale je otazka jestli ti to za ty prachy stoji a nebylo by lepsi proste jen koupit vetsi SSD a vetsi monitor...
SSD sice asi koupit vetsi do NTB muzu, ale to mi nevyresi muj hlavni problem. :(

Kdyz totiz k nemu koupim vetsi monitor pobezi mi max. na 2560x1600 a nevyuziju plne potencial, co nabizi (viz. http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=16&t=222653).

Jak jsem totiz zjistil, tak ta mila banda Eurocom (Clevo, Sager) sice nabizi skladacky do case NB s moznosti upgrade, ale uz to proste po 4 letech s GPU asi na upgrade u P170HM nevykouzlim.
Azentar píše:Jakou máš představu o ceně sestavy ? Návrhů se dá udělat spousta, ale dobré by bylo znát limit.
Rozpocet omezeny vylozene neni.

Klidne tedy budu rad dle pozadavku za doporuceni varianty:
- idealni sestava
- top varianta
- ultra top varianta
Spring
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spring »

Nejsem vhodny radce na hrani her a jako nehrac si nepopisu prakticke poznatky. V pozadavku jsi mel ticho a nevim jestli jsi jen prehledl muj navrh, nebo se ti nelibi. V kazdem pripade prikladam [url=hhttps://plus.google.com/photos/+MichalHou%C4%8Dek/albums?banner=pwa]reference a kontakt[/url] na cloveka, ktery stavel temer bezhlucnou sestavu pro meho znameho a ze ktere jsem vychazel.
Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Natural »

Tady mas jednu velmi tichou variantu s SLI GTX970:
http://www.alfa.cz/basket.php?items=_2N ... MJ012V8B01
Na hrani v 2560x1600 myslim varianta zn. idealni sestava. Teda ze se nemusis bat snizovani detailu v danem rozliseni. Nebral jsem ohled na cenu, je mozne ze nektere komponenty jsou trosku drazsi, nicmene ve finalni cene to na prvni pohled neni vedet.
Teoreticky by stacila jedna gtx980, ale kdyz porovnas cenu dvou 970tek a jedne 980tky, tak maji dve 970tky lepsi pomer cena/vykon (pro WQHD nebo jak se tomu nadava).
E:utracet tisice za deset ventilatoru do skrine velmi nedoporucuju, vic ventilatoru = vic hluku, staci dva-tri s nizkyma otackama, o pruvan se pripadne postara D15.
Odkazy na recenze SLI 970/980:
http://www.guru3d.com/articles-pages/ge ... iew,1.html
http://www.guru3d.com/articles-pages/ge ... iew,1.html
Spring
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spring »

Natural píše: E:utracet tisice za deset ventilatoru do skrine velmi nedoporucuju, vic ventilatoru = vic hluku, staci dva-tri s nizkyma otackama, o pruvan se pripadne postara D15.
Vetsi hloupost jsi napsat nemohl.
kocourmikes1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kocourmikes1 »

souhlasim, je to presne naopak, dostatek ventilatoru zajisti dobrou airflow pri nizsich otackach, tim padem bude celkova hlucnost nizsi,

osadit skrin dvema ventilatory a nastavovat jim malo otacek je ta nejhloupejsi vec co muzes udelat, ventraky na grafice/zdroji/procesoru, tim roztocis natolik, ze ta sestava urcite moc ticha nebude, jasne muzes zregulovat i tyhle ventilatory, ale me by treba vadilo pouzivat pc jako topeni
CPU: Intel core i7-4790@3.6GHz│ CPU Cooler: GELID Solution Tranquillo rev. 3│ MB: Gigabyte B85m-D3H rev 1.1│ RAM: Crucial Ballistix Sport 2x8GB DDR3│ GPU: ASUS STRIX GTX980Ti 6GB DDR5| HDD: WD Blue - 1TB│ SSD: Samsung 860 EVO - 250GB│ PSU: Enermax Platimax 600W│ Case: In-Win 303│ OS: Win 10 64-bit│ Keybord: CORSAIR STRAFE RGB LED Cherry MX SILENT│ Mouse: CORSAIR Gaming Sabre RGB Optical
Magicie
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Magicie »

Natural píše:Tady mas jednu velmi tichou variantu s SLI GTX970:
http://www.alfa.cz/basket.php?items=_2N ... MJ012V8B01
Na hrani v 2560x1600 myslim varianta zn. idealni sestava. Teda ze se nemusis bat snizovani detailu v danem rozliseni.
Diky, 2560x1600 je ale male rozliseni, zrejme zde doslo k nepochopeni. Tohle uz i ted umoznuje ma stavajici grafika. Ja bych rad koupil DELL ULTRASHARP U3415W 34" a ten umoznuje 3440 x 1440 px.

Predchozi sestavu jsem prehledl, protoze Pctuning nijak neoznacuje odkazy, ktere jsou v textu, takze musim jezdit mysi nad kazdym slovem jestli tam neni nahodou odkaz. :sad:

Diskuze - vetraky/tichost
Pokud jde o diskuzi nad vetraky, tak musim souhlasit, ze asi vetsi rozumne umistene mnozstvi = lepsi cirkulace = mensi otacky = mensi hluk.

Taky bych tam urcite nanesl na vse hned lepsi pastu. Osvedcil se mi Coollaboratory Liquid Ultra. U NB neuveritelnym zpusobem snizil teplotu pro CPU/GPU a take se tim primo umerne snizila rotace vetraku.

Spotreba
Vite nekdo jak na tom jsou ty grafiky z hlediska spotreby (klasika vs SLI)? Je mi jasne, ze ta sestava asi bude zrat o neco vice, nez-li stavajici NB. Zajima mne spise jestli to je zanedbatelny rozdil.
Naposledy upravil(a) Magicie dne úte 7. dub 2015, 10:38, celkem upraveno 1 x.
Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Natural »

No pro tohle rozliseni je SLI taky samozrejmost, vzhledem k cene gtx980 resp SLI techto bych zustal u gtx970. Vlastne je to to nej, co muzes poridit za danou cenu (za cenu dvou gtx980 muzes mit uz tri 970). Prave jsem pochopil, ze chces mit na stole jen jeden monitor a pravdepodobne kdyz ti chybi plocha a nechces je spojovat, budes mit vyssi rozliseni a nebudes mit moznost hrat treba na jednom monitoru s FullHD a na druhem pracovat.
Kdyz se podivas na ty recenze, je tam i popsana spotreba. Ve 2D myslim budou obe papat hodne malo, samozrejme notebook je prizpusobeny co nejnizsi spotrebe, ale GK s jadrem maxwell maji nizkou spotrebu jak v idle, tak v zatezi.

Co se ventilatoru tyce, tak mit jich vice neznamena lepsi airflow. Staci dva dopredu a jeden dozadu. Osazovat kazdou pozici je zbytecne a projevi se to negativne na realne hlucnosti (aerodynamicky hluk = vic ventilatoru i na malych otackach dost "huci"). Komponenty se prehrivat urcite nebudou. Ja bych pouze posunul instalovany vetrak vepredu z pozice nahore dolu, popr. tam dokoupil jeste jeden. Ze by se top zdroj od seasonicu s rezervou 200W prehrival a byl hlucny je blbost. Treba prijde nejaky moderator kteremu se to bude chtit vysvetlovat.
kocourmikes1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kocourmikes1 »

pokud je moznost, tak rozhodne nedavat dva vetraky dopredu a dozadu jen jeden, ale udelat to presne naopak, prioritou by melo byt dostat horky vzduch ven
CPU: Intel core i7-4790@3.6GHz│ CPU Cooler: GELID Solution Tranquillo rev. 3│ MB: Gigabyte B85m-D3H rev 1.1│ RAM: Crucial Ballistix Sport 2x8GB DDR3│ GPU: ASUS STRIX GTX980Ti 6GB DDR5| HDD: WD Blue - 1TB│ SSD: Samsung 860 EVO - 250GB│ PSU: Enermax Platimax 600W│ Case: In-Win 303│ OS: Win 10 64-bit│ Keybord: CORSAIR STRAFE RGB LED Cherry MX SILENT│ Mouse: CORSAIR Gaming Sabre RGB Optical
Magicie
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Magicie »

Vetraky:
Je moznost pouzit pasivnich vetraku? Drive jsem mel desktop sestavu a vim, ze jsem demontoval na ATI aktivni vetrak a dal tam poradne masivni pasivni vetrak. Jestli uz je to dneska jinak a aktiv je nutnosti, popr. lze docilit vhodnou kombinaci tichosti, tak samozrejme aktiv bude lepsi a necham si poradit.

Budu rad za doporuceni komplet sestavy vc. vetraku. Mozna bych si to od daneho prodejce nechal rovnou sestavit. Vim, ze napr. CZC to sestavovalo zdarma. Vkladam nadeje v to, ze takovehle sestavy tam nedela zadny lempl a nebude to tedy horsi, nez-li kdybych si to delal sam. Nektere case maji tyhle vetraky co vim v zakladu.

Resili jste nekdo take tlumeni case nejakym dalsim materialem, nebo jste se spolehali na samotny vyber takove, ktera je jiz vhodne vytlumena? Jde mi o rezonance, ktera je docela neduhem nekterych desktopu. Dalsi vec, ktera byva hodne hlucna je HDD (5400 ot. bych si po zkusenosteh z NTB nikdy nevzal, jedine 7200 ot. pro data + SSD pro systemovy disk), coz s temi rezonancemi mnohdy souviselo.

Urcite neni potreba nejake podrobne vysvetleni na tema vetraky, jde mi vazne jen o nejaky odkaz na sestavu, popr. vice variant a vyber te vitezne, ktera bude pro me potreby nejvhodnejsi.

Spotreba
Diky za informaci o idle stavu, presne to mne zajimalo. Kdyz to pobezi vetsinu dne nechtel jsem pak litovat vyberu "herni" sestavy, kterou pouzivam zaroven pro praci. Skutecne je mym cilem mit 1 PC a 1 monitor.

U toho Eurocomu bych si zrovna nebyl jisty nizsi spotrebou :-D . Vydrzi na baterku tusim max. 1,5-2 hod. a to se bavime o praci, nikoliv o hrani.

Grafika:
GeForce 970 SLI nevypada vubec spatne viz.:
https://www.youtube.com/watch?v=oJXq8kLf9SU

Vyber sestavy
Ted k samotne sestave. Jsou tu jeste nejake dalsi varianty, kterych by tedy bylo mozne vyuzit?
MrJojo97
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MrJojo97 »

Pokial ide o to ticho a su financie siel by som do vodnika, nieco ako ma napriklad cocroach, Corsair Obsidian 900D dole jeden radiator s zregulovanimy fanmi a o iste hore... sam to takto mam v mojej workstation... 5960X+R9 290X v 900D s vodnikom a regulacia pomocou aqualera (asi som ten nazov zle napisal ked tak ma opravte) a skoro o tom pc ani neviem...
PC -> Acer Predator 17 (i7 7700HQ, GTX 1060 6GB, 16GB Ram, Samsung 960 Pro 512GB)
Mobil -> Honor X
Magicie
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Magicie »

Nikdy jsem vodni chlazeni nemel, ale urcite to muzu zhodnotit v pripade vyberu sestavy. Jen mam trosku obavu jestli uz to neni overkill. Taky ze zavodneni/odvodneni a mozneho rizika zkratu.

Upgrade se tak casto neprovadi, ale cetl jsem, ze to uz neni jednoducha vymena, ale klidne proces na par hodin.
MrJojo97
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MrJojo97 »

Ono pokial je vsetko spravne poskladane nieje coho sa bat, ja ked som staval svoj prvi vodny okruh som mal akurat mensi problem s blokom na gpu, nevedel som kam umiestnit thermal pady pravdaze som necital navod :D po precitani navodu slo vsetko hladko... Akurat udrzba no... Ja moj okruh v workstatione cistim kazde 4 mesiace a problem nemam... Fici dobre od vydania cpu i7 5960X
Mobil -> Honor X
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“