Výběr základní desky ke stávajícím komponentům
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- Maverick24
- Nováček

-
Výběr základní desky ke stávajícím komponentům
Zdravím,
po nepříliš příznivé odpovědi zde (nekompatibilní grafika s deskou):
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=10&t=222855
jsem se rozhodl pro novou základní desku. Může mi někdo fundovaný, prosím, poradit, jestli mi na téhle desce pojedou ostatní komponenty?
http://www.czc.cz/asrock-b75-pro3-intel ... 05/produkt
Grafika: Gigabyte GeForce GTX960
Procesor: Čtyřjádro i7 2600 3,40 GHz (v seznamu kompatibilních procesorů pro tu desku je i7-2600(D2) a nevím co znamená to "D2".)
Paměť: Micron Tech., 4x 4 GB, DDR3-1333, 666,7 MHz (v seznamu kompatibilních pamětí sice tahle značka figuruje, ale ne v téhle velikosti - opět nevím, jestli to bude problém)
Disk: Hitachi HDS721010CLA632, 1TB, SATA, 6 GB/s
Vzhledem k procesoru nemám moc na výběr z desek, takže prosím o radu, případně jinou alternativu. Přiznám se, že už jsem trochu finančně limitovaný, protože mě upgrade stojí už o 4k víc, než jsem původně předpokládal.
Původní kupovaná sestava od HP (už nikdy v životě nebudu kupovat hotové sestavy) je tady:
https://www.alza.cz/hp-elite-7300-micro ... .htm#popis
Díky za rady a odpovědi
po nepříliš příznivé odpovědi zde (nekompatibilní grafika s deskou):
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=10&t=222855
jsem se rozhodl pro novou základní desku. Může mi někdo fundovaný, prosím, poradit, jestli mi na téhle desce pojedou ostatní komponenty?
http://www.czc.cz/asrock-b75-pro3-intel ... 05/produkt
Grafika: Gigabyte GeForce GTX960
Procesor: Čtyřjádro i7 2600 3,40 GHz (v seznamu kompatibilních procesorů pro tu desku je i7-2600(D2) a nevím co znamená to "D2".)
Paměť: Micron Tech., 4x 4 GB, DDR3-1333, 666,7 MHz (v seznamu kompatibilních pamětí sice tahle značka figuruje, ale ne v téhle velikosti - opět nevím, jestli to bude problém)
Disk: Hitachi HDS721010CLA632, 1TB, SATA, 6 GB/s
Vzhledem k procesoru nemám moc na výběr z desek, takže prosím o radu, případně jinou alternativu. Přiznám se, že už jsem trochu finančně limitovaný, protože mě upgrade stojí už o 4k víc, než jsem původně předpokládal.
Původní kupovaná sestava od HP (už nikdy v životě nebudu kupovat hotové sestavy) je tady:
https://www.alza.cz/hp-elite-7300-micro ... .htm#popis
Díky za rady a odpovědi
- r34ktor
- Začátečník

Re: Výběr základní desky ke stávajícím komponentům
Fungovalo by to, ale ATX deska se ti nevejde do microtoweru.
Se čtyřmi sloty na paměti je za rozumnou cenu na Alze ASRock B75 Pro3-M.
Se čtyřmi sloty na paměti je za rozumnou cenu na Alze ASRock B75 Pro3-M.
Knowledge is power
- Maverick24
- Nováček

-
Díky za odpověď. Myslíš, že je tam pravděpodobný nějaký zádrhel v takové kombinaci? A je nějaká malá šance, že mě mine reinstal systému?
- r34ktor
- Začátečník

Jakou kombinaci máš na mysli?Maverick24 píše:Myslíš, že je tam pravděpodobný nějaký zádrhel v takové kombinaci?
Výměnu desky by OS rozchodit měl, ale stejně důrazně doporučuji zvážit čistou instalaci.Maverick24 píše:A je nějaká malá šance, že mě mine reinstal systému?
Knowledge is power
- Maverick24
- Nováček

-
Tou kombinací jsem myslel to, že je mi jasné, že se napřed vybírá deska s procesorem a pak se k tomu přidává zbytek, aby to sedělo a já se tady pokouším trefit se současnou deskou do 3-4 roky staré sestavy - takže kombinace komponentů, které nejsou úplně určené pro sebe z hlediska kompatibility - například mám strach o paměti, jak jsem psal na začátku. Takže jestli mě u toho ještě nečeká nějaký jiný špek.
Čistou instalaci provedu, jak jen to bude možné, jen potřebuju, aby ten počítač fungoval v nezměněném stavu ještě tak měsíc a půl. Důvod je ten, že do bakalářky potřebuju složitý simulátor (proto celý ten upgrade), který při reinstalu sám o sobě vyžaduje několikadenní práci - od instalace až po lazení.
Spíš jsem se na to ptal proto, jestli se nestane, že vyměním desku a při prvním spuštění už mi nenabootuje windows.
Čistou instalaci provedu, jak jen to bude možné, jen potřebuju, aby ten počítač fungoval v nezměněném stavu ještě tak měsíc a půl. Důvod je ten, že do bakalářky potřebuju složitý simulátor (proto celý ten upgrade), který při reinstalu sám o sobě vyžaduje několikadenní práci - od instalace až po lazení.
Spíš jsem se na to ptal proto, jestli se nestane, že vyměním desku a při prvním spuštění už mi nenabootuje windows.
- r34ktor
- Začátečník

Teoreticky by spolu komponenty měli chodit bez problémů. Prakticky se pochopitelně něco nepředvídaného vyvrbit může. 
Jestli OS výměnu desky rozchodí nelze dopředu s jistotou říci. Je vhodné se dopředu připravit i na horší variantu.
Jestli OS výměnu desky rozchodí nelze dopředu s jistotou říci. Je vhodné se dopředu připravit i na horší variantu.
Knowledge is power
- Natural
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
V tvem pripade bych to videl spis na vymenu graficke karty za o generaci starsi treba 770. Mohl by ses poptat tady na foru, myslim ze nekdo by zajem i mel. Nebo napsat do obchodu, odkud tu 960 mas a zeptat se, jestli by sis ji nemohl vzit od jineho resellera popr. ji vratit a koupit starsi.
Jinak trochu nechapu, proc nepouzijes tvou gt545 a nepockas az to budes mit hotove a pak nekoupis desku?
Jinak trochu nechapu, proc nepouzijes tvou gt545 a nepockas az to budes mit hotove a pak nekoupis desku?
- Maverick24
- Nováček

-
Protože GT545 zvládá simulaci - jak bych to jen řekl - poněkud omezeně. Pro prezentaci práce je to dost nereprezentativní 
Nicméně protože mám OEM verzi OS, tak to stejně vypadá, že kvůli nové desce musím koupit další klíč nebo krabicovou verzi, což už dostává celý upgrade do pro mě teď těžko dostupných částek.
Nicméně protože mám OEM verzi OS, tak to stejně vypadá, že kvůli nové desce musím koupit další klíč nebo krabicovou verzi, což už dostává celý upgrade do pro mě teď těžko dostupných částek.
- Natural
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Levnejsi bude ji vymenit za nejakou ze starsi generace...
- r34ktor
- Začátečník

Pokud chceš kvůli licenci OS zachovat základní desku, prostě vrať grafickou kartu a vezmi jinou. Ideálně model s přepínatelným/hybridním BIOSem. V nabídce je má např. MSI, nebo Sapphire.Maverick24 píše:Nicméně protože mám OEM verzi OS, tak to stejně vypadá, že kvůli nové desce musím koupit další klíč nebo krabicovou verzi, což už dostává celý upgrade do pro mě teď těžko dostupných částek.
Knowledge is power