Problém s HDD při startu

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
anti.77
Začátečník
Začátečník

Problém s HDD při startu

Příspěvek od anti.77 »

Dobrý den,asi před rokem jsem musel lehce upgradovat manželce pc na práci (admin e-shop),dal jsem levnou desku GB GA-75M-D2V,dvoujádrové Pentium G2030 ,4GB DDR3 1600 a GF 610 a zdroj Zalman 400LM .Vše funguje v pohodě,pouze při spouštění PC BIOS nenajde disk,musí se několikrát restartovat a někdy jít i do BIOS,někdy to dělá i při restartu počítače ..... nutno dodat,že HDD je WD 320GB asi 7 let starý ale po kontrole několika programy je o.k. .Vyměnil jsem SATA kablík ,na desce jsem použil jiný SATA a nic ..... ,dal jsem nový BIOS F5 a disk to nenašlo vůbec,tak jsem vrátil F4 ..... v BIOS vše nastavený tak jak má být,používá AHCI .. prostě BIOS občas disk nenajde .. Není problém ve starším disku,že nespolupracuje s deskou ?????
Case: Fractal Design Meshify C - DarkTG ,MB:Asus Maximus VIII Gene,proc:i7 6700K(cooler: Corsair H80i v2 Extreme),GK: EVGA GeForce GTX1080Ti SC BE Gaming ICX,4x8GB ram: DDR4 Corsair Vengeance LPX Black,disky:SSD A-Data XPG SX900 128GB, HDD : Toshiba P300 3TB, Seagate Barracuda7200.14 -1TB,ext.WD Elements Portable 750GB USB 3.0,zdroj:Seasonic Focus Plus Gold 750W,monitor: Samsung C27H711,klávesnice:GIGABYTE Force K85,myš:Asus Echelon,Windows 10 Home 64bit
Jds1cz
Začátečník
Začátečník

Re: Problém s HDD při startu

Příspěvek od Jds1cz »

Zdravím.Je nějaký důvod proč je použit AHCI mód?.Jinak bych to tipnul na odcházející řadič na desce nebo Hdd.Třeba někoho napadne něco jinýho.
Něco jako počítač doma mám!!!!. :)1,2,3,4,5....
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

jakej je presne typ toho disku? me tohle delal taky WD 320GB disk na starym pc s pentium 4, mohl za to umirajici radic na desce
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
anti.77
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od anti.77 »

AHCI používám na všech počítačích,myslím si že se sedmičkama je lepší .....
HDD je WD 3200AAKS,7200 otáček,sata2 ( http://www.czc.cz/wd-caviar-blue-ks-320gb/43105/produkt ) ....
Zajímavý je,že výměnou kabelu(HDD-deska) a zapojením do SATA3 už BIOS nenajde jen napoprvé,po restartu už ano a vše funguje .... při spuštění ale prostě i v BIOS je napoprvé pc jakoby bez disku .... včera ve finále ale bios našel hdd třeba až po 10tém i více restartech a nervech ....
zkusím dát do pc můj disk a provizorně nainstaluju systém a disk z pc do mého počítače,bojim se ale,že tim nezjistim nic a obě komponenty fungovat budou .... ale nekompatibilita disku s deskou mi taky připadá jako nesmysl ... takže fakt neví,nejsem úplnej analfabet ohledně pc a většinu problému svejch i kamarádů vyřeším ale tady jsem fakt v koncích ... navíc na desku je záruka do srpna,tak abych zbytečně něco nepromeškal :-( ... nemá ještě někdo nějaký nápad ???

Jen doplním DVD připojené na SATA2 problém nedělá

EDIT - už zase stoupl počet nutných restartů,aby BIOS disk našel
Case: Fractal Design Meshify C - DarkTG ,MB:Asus Maximus VIII Gene,proc:i7 6700K(cooler: Corsair H80i v2 Extreme),GK: EVGA GeForce GTX1080Ti SC BE Gaming ICX,4x8GB ram: DDR4 Corsair Vengeance LPX Black,disky:SSD A-Data XPG SX900 128GB, HDD : Toshiba P300 3TB, Seagate Barracuda7200.14 -1TB,ext.WD Elements Portable 750GB USB 3.0,zdroj:Seasonic Focus Plus Gold 750W,monitor: Samsung C27H711,klávesnice:GIGABYTE Force K85,myš:Asus Echelon,Windows 10 Home 64bit
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Možná by potřeboval update firmware HDD. Třeba Samsungy F1 a F2 potřebovaly update firmaware pro kompatibilitu se Sata3 řadiči.

Taky se může jednat prostě o kusovou nekompatibilitu, tenhle board vs tenhle disk, a nikdo tuhle kombinaci nezkoušel, protože 99% disků tam obecně fungovalo. V tom případě ti nebude pomoci, rep jediná pomoc by byl přídavný Sata řadič.
anti.77
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od anti.77 »

Dík všem za reakce na můj dotaz .Zkusil jsem připojit disk k mému počítači (odpojil jsem svoje disky) a problém je naprosto stejný . BIOS ho nenajde,teda najde ale až po několika restartech a vstupech do BIOS.Tak koupím novej disk, ...... nejspíš problém s konpaktibilitou ,se starou deskou problém nedělal a ani při kontrole chyby nevykazuje ,budu ho používat na zálohování nedůležitejch souborů ,myslím,když nebude používán jako systémový,tak to bude o.k. .....
P_V
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od P_V »

Najdi v BIOSu nějakou volbu pro čas na detekci disků.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“