Neurčitý problém s HDD

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Theeser
Začátečník
Začátečník

Neurčitý problém s HDD

Příspěvek od Theeser »

Ahoj, mám HDD WD Caviar RE16 3200YS. Vím, že to je hlučný disk. Ale v posledních dvou dnech bez příčiny vydává poměrně bzučivý trhaný zvuk a i načítání některých web . stránek je delší a třeba ve WoT se mi bitva načítá <1 min. Disk byl nedávno defragmentován přes O&O Defrag a vadných sektorů je 5% na disku C (win) a na D (hry) 0%. Data mám komplet zazálohovaná. Chci se zeptat co může toto sekání způsobovat?

PS: WD na stránkách ani tento produkt nemají, z jejich strany tedy nic. Prý je na ně záruka 5 let ale vůbec netuším jak dlouho ho můžu mít a jestli bych vůbec vyhrabal záručák :-)
Jo a HD Tune si nespustím, protože jsem ho měl, nevím proč, nainstalované asi před rokem a už mě to nechce dát znova trial :-D
pbjun
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Neurčitý problém s HDD

Příspěvek od pbjun »

Tak nainstaluj treba HDD sentinel. Ale pokud defrag hlasi 5% vadnych sektoru tak mel byt disk davno v kosi....
Hlavní PC: Core i7 13700K, Asus TUF Z790-PLUS D4 , 128GB DDR4, RTX 4070 Ti, Gigabyte Aorus 500GB NVME, Samsung 2TB NVME, LCD Dell 34"
Garáž PC: Core i5 11400F, 32GB DDR4, GTX 1070 Ti, 1TB NVME Samsung
Theeser
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Theeser »

Díky za tip. Promiň, chybná informace, je to 5% fragmentace disku ne vadné sektory. Teď jsem koukal na ovladač a je z roku 2006...
Theeser
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Theeser »

Tak jsem nainstaloval HDD Sentinel -> 100% zdraví, 100% výkon 298 dní v provozu 4300 cyklů start/stop, teplota idle: 40° (v brzké době upgrade case => řekl bych, že teplota klesne o +- 5°).
Theeser
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Theeser »

Takže znova :-D
Mám win7 ultimate 64-bit, HDD je HDD WD Caviar RE16 3200YS, zbytek soustavy:
i5 2400Cpu 3,10Ghz, Gigabyte GTX 660, asus H61M.
Problém je, že se mi před 3-4 dny začal HDD nepopsatelně kousat a vydávat divné zvuky. Nové programy jsem neinstaloval, nic nestahoval (vyjma HDD Sentinel). Podle toho programu je ale disk ve 100% kondici a má naběháno 7200h provozu. Teď už zvuky nejsou tak výrazné, ale pořád něco chroustá i třeba 10min po zapnutí aniž bych cokoliv spouštěl. A občas se kousne. Ne že by vyloženě se kousl, ale třeba u ETS2 se mi dříve trochu zapotil na začátku a pak bylo hraní plynulé, HDD byl tichý. Teď se to kouše dost a HDD je navíc slyšet velmi výrazně. (z toho usuzuji že kousání hry způsobuje HDD).

Nemá někdo nápad čím by to mohlo být a jak to řešit, jestli vůbec lze? Nebo to prostě zkusit nechat odeznít?

Díky ;-)
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

Ručně provést aktualizace jestli se o to win nepokouší na pozadí, použít pořádný antivir a projet systém, za poslední měsíc jsem tohle řešil na 2 PC s w8, pokaždé se jednalo o vir se kterým si integrovaný antivir nedokázal poradit.. Jednou to skončilo úplným reinstalem.

Takže bych každopádně za zálohoval, udělal čistou instalaci a pokud problémy setrvají investoval do nového disku.
Theeser
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Theeser »

Wow, to zní až hrozivě. Těmi aktualizacemi myslíš aktualizace Win nebo ovladače HDD? Jaký z antivirů by jsi doporučil? Tou čistou instalací myslíš z formátovat celý disk a reinstalovat Win (z CD na kterém bude vytvořená kopie systému, protože origo disk nemám)?

PS . sorry za ty otázky, ale v tomto směru jsem absolutní analfabet
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“