4K TV jako primární monitor

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Lord_Paprika
Začátečník
Začátečník

4K TV jako primární monitor

Příspěvek od Lord_Paprika »

Ahoj,
delší dobu uvažuji, že si pořídím 4K TV jako monitor k PC. Moje představa je taková:

1) 4K TV velikosti kolem 40¨, možná o kus větší, vždycky když jsem si koupil nějaký monitor tak za půl roku jsem měl pocit, že jsem si mohl koupit o kus větší :D Takže spíše uvažuji něco kolem 42¨, 45¨, max do 50¨ale to už se mi zdá moc velké
2) TV chci rozhodně zavěsit na zed, budu na ní koukat z cca 1 metru (mám hluboký stůl), tedy proto chci větší uhlopříčku
3) 95% užití bude 2D kreslení v Cadu + potřebuji hromadu oken ve wordu apod.
4) rozhodně chci 60Hz, na youtube jsem koukal na 30Hz a to moc laguje, proto moje otázka je, jakým nejlépe kabelem to zapojit, aby to přenášlo 60Hz (případně více) - gpu mám aktuálně 280X od Asusu, ale upgrade není problém ;-)
5) další podstatná věc je ta, že druhým kabelem bude připojen k MacBooku, resp. budu kupovat pak asi nový model Macu Mini, který zvládá 4K při 60Hz a to bude můj primární počítač (stolní mám jen kvůli práci a specifickému SW), takže doufám, že na TV se bude moct dát snadně přepínat výstupy z jednotlivých zdrojů obrazu :-)
6) cenu té 4K TV si představuji kolem 15tisíc - koukal jsem, už se i za tolik prodávají IPS panely

Hlavně by mě zajímalo, zda má někdo osobní zkušenosti s cca mojí představou.
Tedka používám MacBook Pro s Retina displejem, takže tam je jemnost extrémní, u stolního PC mám 24¨Dell U2410 (1920x1200)-tam je rastr dost vidět. Spokojím se s jemností rastru klidně něco mezi těmito dvěma displeji. Doufám že tich 40-cca 45¨to splnuje.
Díky za jakékoliv tipy ;-)
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: 4K TV jako primární monitor

Příspěvek od Stratos »

muj tip je Philips ktery predelal TV na monitor.
http://stratos1.rajce.idnes.cz/Recenze_ ... 3820x2160/

snad by se jeste mel sehnat pod 20tis s DPH
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

250hz PWM backlight... to nepřichází v úvahu. Tím si to Philips úplně zabil.
Lord_Paprika
Začátečník
Začátečník

co je špatného na tom 250Hz PWM podsvícení?
Jinak já měl představu o něčem takovémto:
http://www.czc.cz/lg-42ub820v-106cm/160922/produkt
nebo
http://www.czc.cz/philips-40pus6809-102 ... 50/produkt
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Protože má jen 250hz tzn bliká, což tvůj mozek vnímá, někdo je na to imuní, někoho z toho bolí hlava, někomu se dělá blbě, někomu mnohem rychleji odejde zrak, atd. Je to tfuj tfuj pro zdraví.

Co se těch dalších týče, problém v 4K TV je obecně ten, že i ty comaj HDMI 2.0 jsou občas na hraně. HDMI 2.0 totiž přišlo dříve jak potřebné HDCP, a zařízení co maj HDMI 2.0 ale nemaj patřičně modernizované HDCP to při 60hz daj jen v 4:2:0 barevném formátu kterej je strašnej. O tom se ale nikde v marketingovejch slidech nedočteš že, to samé děsnej inputlag co tyhle zařízení maj. Existuje pár Panasoniců co maj display porty (tzn obraz bude dobrej), ale jak jsou zalagovaný bohužel taky nevim. Levný 4K TV s VA panely bohužel mívaj jen edge W-LED podsvícení, ala mizernej gamut.

Tady těžko radit, já osobně zatim vyčkávám, chvíli jsem pokukoval po jedné Seiki (protože v 1080p šla točit na 120hz) ale nakonec asi ne. Počkam na něco pořádnýho, s pořádnym gamutem (quantum-dots technologí) a až to vychataj tak že to nebude mít inputlag jak reflexy mojí prabáby.
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

taky sem to resil a zatim je to v rozumnejch penezich pod 15k nerealizovatelny
mel sem ocekavani od seiki pro ale to je stale zrejme v nedohlednu
Lord_Paprika
Začátečník
Začátečník

aha, no tak v tom případě ještě také počkám. Už jsem o tomto řešení přemýšlel když přišly první 4K, ale koukám že ještě tak rok bude dobré počkat. :-)
Tedy díky a třeba za rok
Ripper6
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ripper6 »

Nevim teda, ale ctu jinde ze lidi jsou s TV 40 jako monitor spokojeny. Me by spis zajmalo, co maj za sestavy ze to utahne pak 4K hru. Aspon se rika, ze i dnesni hodne vykonny grafiky maj se 4K problem to utahnout. Takze si neumim predstavit, co bych musel mit ja treba za grafiku abych tam zahral alespon hry typu Resident Evil Revelation 2, Watch Dogs, GTA V, Max Payne 3 nebo krapet narocnejsi hru :D
Win 11, AMD 7950x3D, SSD M.2 PCIe 5.0 Samsung 9100 Pro 2TB Gen5, PCIe 4.0 Seagate FireCuda 530 4TB, 2x SSD SATA Crucial 4TB, 2x HDD Toshiba ent MG09 18TB. MB Asus ROG CROSSHAIR X670E HERO, RAM G.Skill Trident Z5 Neo 96GB CL28 6000Mhz (AMD Expo), GPU Gigabyte RTX 4090 OC 24G, Case Fractal Design Meshify 2 XL, MSI zdroj MEG Ai1300P PCIE5 1300W, BDXL VERBATIM UHD 4K USB BD-RW. Monitor Sony Bravia 65x95L (Dolby Vision), Sound PC Onkyo HT-S7805 (Atmos,DTS X)
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Nic, neutahne. Resp přetočenej Titan X v méně náročnejch hrách ano. Ala pokud nevnímaj ten 50ms inputlag tak asi nebudou vnímat ani hroznej framerate/stutter.
Lord_Paprika
Začátečník
Začátečník

ještě jsem náhodou na youtubu zabrousil do videí s 4K TV jako monitory a např. zde:
https://www.youtube.com/watch?v=hyJpaJvwlH8
to vypadá, že při 60Hz všechno běží vpohodě, žádný blikání apod. Něco takového jsem si představoval ;-)
Nemá někdo osobní zkušenosti s něčím takovýmto jako to na videu?
Dík
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Jistě že to tak může fun govat? Na co se vlastně ptáš.

Jen TV musíš vybrat aby uměla HDMI 2.0 a potřebné HDCP, ala aby při 4K přijímala full 4:4:4 signál bez komprese barevné části, ne 4:2:2 a už vůbec ne 4:2:0.

Problém je že zatim neni TV co by to uměla bez děsnýho inputlagu. Tzn dokud nebudeš chtít hrát hry tak ok, pokud ano tak useless.
Lord_Paprika
Začátečník
Začátečník

A kde přesněji vyčtu jestli danný model přijímá zrovna 4:4:4 apod.?
Primárně to chci hlavně na práci v Cadu + word apod., samozřejmě běžné multimediální věci, no hry čas od času taky. Na ně by to bylo opravdu tak hrozné? Za předpokladu, že bych měl snížené rozlišení třeba na FHD či podobné(stejně 4K neutáhne gráfka)?
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

To nikodn neví, leda kdyby jsi našel konkrétní recenzi kde to změřili, a v tom je právě ten problém.
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

http://www.ebay.com/itm/AMH-A399U-UHD-3 ... 4d316ded28

tohle umi 4:4:4 pres DP1.2 a HDMI 2.0

je to asi jedinej monitor kterej by me momentalne vyhovoval akorat skoda ze se neprodava vubec v CR a posilat si monitor z asie bez zaruky se mi moc nechce

je to 39.5 uhlopricka a MVA takze uplne idealni

jeste by to chtelo freesync :D
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Jo, tohle vypadá jako něco s čim by Lord Paprika byl asi dost spokojenej. Ani ta cena neni zlá.

Edit:

Hmm, video o tom monitoru, sice o tom nemluví, ale skipněte si na 7:42

https://www.youtube.com/watch?v=o553bTyFElQ

A i ta jeho kamera zaznamernala to blikající PWM podsvícení. :evil:

Edit2:

Je tu jestě jeden, Crossover 44K. Ten nemá PWM flicker, ale má zas jen HDMI 1.4, ale má i DP 1.2 takže by to až tak moc vadit nemuselo.
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

tak to je skoda ze to zas takhle poserou :D

DP 1.2 staci stejne je s 4:4:4 pres hdmi 2.0 zase problem
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ten crossover vypadá na zatim nejlepší ze všech těch 4K monitor hybridů, původně byl i proklamovanej jako že umí 120hz při 1440p a 144hz při 1080p, ale nakonec se ukázalo že ne. Ten signál sicke skceptuje ale je tam frame-skipping a reálně zobrazí stejně max 60hz. To je jediná vada na kráse, kdyby tohle uměl tak už je na cestě ke mě, vzhledem k tomu že tazatel tohle ale nepožýaduje, tak jako 4K 60hz monitor asi vychází zatím nejlíp.
Lord_Paprika
Začátečník
Začátečník

ten AHM vypadá zajímavě, ale ze zahraničí a kor z takové dálky tak velký displej objednávat fakt nechci ;-) je jasné snad proč ;-)
V tom videu na 7:42, to blikání je tedy to PWM podsvícení jestli to chápu správně? Mám monitory nastavené většinou na více jak 50% jasu a podle toho videa když zvyšoval jas, tak to blikání ustávalo.
A jestli chápu správně ty rozdíly u 4:4:4 apod., tak to je takovéto skládání barev?
http://www.shutterangle.com/wp-content/ ... mpling.png
Tedy ve výsledku bude obraz při 4:4:4 vypadat mnohem více ostřeji, viz třeba tyto obrázky?
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/e ... orcomp.jpg
A je to ostrost při pohybujícím se obrazu(třeba filmy) a i při stálém(třeba Cad nebo prostě otevřené okno ve windows)?
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Pokud to nebude 4:4:4 tak ti hjrozí že v ostrejch přechodech některejch barev budeš mít neostrej obraz, typicky nečitelné 1 pixel široké červené fonty na černám či modrém pozadí, atd. Na cokoliv jiného než videa/filmy to neni moc vhodné.
Lord_Paprika
Začátečník
Začátečník

aha ;-) Všechny monitory k PC mají 4:4:4?
A kdybych se dostal k nějaké TV (tím myslim třeba i jen FHD), jak zjistím jestli dokáže 4:4:4 nebo jiné? Ted to zkouším najít třeba na svým monitoru Dell U2410 a ani v menu monitoru nebo v Catalystech nic nevidím.
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“