GTX 960 proč? Má užší paměťovou sběrnici než GTX 760, takže staré hry si ve 4k asi moc nezahraju. U nových her mě ty 4fps moc nevytrhnou - tam budu třeba hrát full hd jenom. Podporu Direct12 nepotřebuju. Hlavně ji nekoupím v bazaru, protože je nová.
S tou podporou dual 4k u GTX760 mi to vrtá hlavou. Jenom u téhle karty jsou dva displayporty. U referenčních je 1. Není ten druhý port tedy dodělám přes hub, je opravdu nativní ? Nikde na netu jsem o tom nic nenašel.
Tak či tak druhý 4k monitor koupím až za pár let nejspíš, takže do té doby třeba zase obměním kartu a celé pc, takže to asi zkoumat nebudu.
GTX 960 jsem zmínil hlavně z důvodu pasivního chodu řady modelů v idle. Ze tvých postů jsem nabyl dojmu, že je pro tebe ticho prioritou. V zátěži také dle situace může brát oproti GTX 760 o několik desítek wattů méně. Ale je pravda, že může být starší model v určitých hrách výkonnější. Bazarová cena je také silný argument, ovšem zde hraje roli i otázka případné záruky.
Co je vlastně myšleno "starými hrami"? Aby vůbec podporovaly renderování ve 4k. Zmíněná GTX 760 ITX by teoreticky měla díky dvěma mDP výstupům dva 4k monitory zvládnout (ale raději bych to ověřil dotazem na technickou podporu).
Úplně pasivní to zase nepotřebuji, stejně plánuji mít pc v jiné místnosti. Hlavně mi jde o cenu u bazarového kusu.
Třeba Starcraft 2 ve 4k fičí, první Stalker snad taky. Samozřejmě bez aliasingu a třeba sníženými detaily na medium/high. Uvidím co půjde, kdyžtak můžu hrát fullhd a rescalovat na monitoru 2:1 - to by mělo vypadat dobře bez rozmazání.
Ještě se chci zeptat, jak jsou na tom dnešní grafiky (gtx 760) s různým bzučením cívek nebo napěťových regulátorů apod? Co tak koukám na holou kartu, tak napájecí kaskáda je pod menším chladičem a vedle zřejmě cívky jsou zalité, takže by neměl být problém?
960tka má také novější NVEC dekodér, tzn pokud by jsi si v tom 4K chtěl jedno dne taky něco přehrát (kor s tvym CPU) taak bude mnohem vhodnější co se týče akcelerace HEVC formátů přes GPU. 760tka je jen osekaná 670tka, to už je karta co má pár let, také neumí HDMI 2.0, je méně efektivní výkon/watt. To že má 256-bitů je jí k prdu když je zastaralá, Radeon 9700pro má taky 256-bitů.
Tomu rozumím, GTX 960 je podle testů asi o 10-15% výkonnější a má HDMI 2.0. Na druhou strany jsou to testy v nových hrách náročných na efekty v nastavení ultra, starší hry s méně náročnými efekty a nestavením med/high budou chtít pro větší fps větší bandwith paměti (jsem si vědom že 960 má nějak optimalizované využívání paměti). HDMI 2.0 v současné době nevyužiju, ani dostupné TV ho nemají a když mají tak je třeba ještě okleštěné na 4:2:0 barvy, nebo to zkrátka nejde rozchodit. Televize s plnou podporou HDMI 2.0 jsou opravdu drahé mají obrovský input lag a já televizi nepotřebuji. Aktuálně mám 60" TV, kterou plánuji nahradit 40" 4k monitorem a koukat z poloviční vzdálenosti.
Dle informací na fórech stačí na přehrávání 4K i Celeron G540 a to bude můj Xeon E5450 výkonnější i na jedno jádro.
Ovšem základní rozdíl mezi GTX 960 a 760 je ten, že 960 koupím akorát novou za 6300 Kč, když chci aby měla více než 1 display port a to pak ta karta nemá ani výfuk tepla ven a točí ho ve skříni. GTX 760 koupím bazarovou za 3600 Kč. Zkrátka rozdíl ve výkonu a parametrech mi za ten cenový rozdíl nestojí, 3600 Kč je maximum co do grafiky chci dát (a bude to stejně asi nejdražší grafika co jsem si v životě koupil).
Celeron ti 4K přehraje když je použitej H264 kodek, H265/NVEC ti nepřehraje mě to nepřehraje při solidních bitrate 8 jádrovej Xeon s GTX970 (970 má o toruchu horší video akcelerace jak 960, ta je v tomto ohledu modernější).
Klidně si 760 kup ale dle mého názoru je to blbost kupovat schválně zastaralou kartu. Tvé teorie se starými hrami je nesprávná, může se objevit situace kde bude 960 třeba o chlup pomalejší, ano, ale taky se koukni na jakej CPU to strkáš, tak ihmo realisticky nepatří ani jedna tahle karta. Obě se tam budou flákat protože to ten CPU neutahne. K tvému CPU e fakt hodí tak +- ta 3870 co tam byla. Dnešní karty tam budou total useless, a jak 960 tak 760 budou ve 4K useless (krom opravdu starejch/nenáročnejch her, které zase můžou mít problémy s během ve 4K), nemaj na to ani hrubej výkon ani Vram.
Nejdřív vyměním současný procesor za E5450, nataktuju, pak vyzkouším 4k HEVC dema s vysokým bitrate a pak se uvidí s grafikou (současná konfigurace to nestíhá vůbec). Pokud to nebude stíhat, tak půjdu spíš do GTX 960, aby to stíhala grafika. Akorát teda známe jak to je s podporou akcelerace dekomprese výrobce grafiky a pak jak to je s podporou v přehrávačích...
Co chceš zkoušet? HEVC dekóding akceleraci umí až 960 (a to ještě se SW podporou co teprve přijde, myslim že zatim to v praxi přehráfvače použít neuměj.). Tzn na 760 to bude CPU only a ta Core2 nemá sebemenší šanci, bavíme se o situacích se kterými maj problémy přetaktovaný 6 jádrový I7.
Já obecně proti tý 760 pokud bude za malou cenu nic nemám, s čim mam problém je ta touha 4K monitoru protože ten k takovejmhle kartám prostě nepatří, pokud teda chceš dělat cokoliv jiného než jej používat jen pro 2D/práci. V 3D se pojede 1080p a budeš za to rád. A žádné novější hry ta Core2 stejně neutahne, takže je to jedno. A je jedno jaká, i kdyby jsi sehnal 4 jádrovou a dal jí na 4Ghz furt to bude úmorně slow, ta architektura už je prostě pasé.
Pohledal jsem ještě po netu a máš pravdu. Jedině GTX 960 na HEVC včetně 10bit a nebo pak až vyjde Skylake, ale to bude dražší upgrade. Má to tedy alespoň HDMI 2.0 a v případě upgradu na nový CPU bude mít ta grafika také smysl. Tahle se mi líbí: http://www.czc.cz/asus-gtx960-moc-2gd5/167757/produkt