GTA V - Technicka stranka hry

Problémy, zážitky, rady či pořádání LAN party

Moderátor: Baneshee

Odpovědět
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Re: GTA V - Technicka stranka hry

Příspěvek od Ache »

Riku píše:mod na odstranění chromatické aberace :)
https://www.gta5-mods.com/misc/chromati ... esactivate
Paráda,
akorát to vyšlo už trochu s křížkem po funuse. :lol:

Stejně by mě zajímalo co většinu vývojářů vede k tomu tuhle nechtěnou vadu objektivů přidávat do her. :x
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
TankGeorge
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TankGeorge »

Netýká se to už jen z principu pouze fotografií? O to logičtější je tento "efekt" použít u pohyblivého obrazu her :roll:
Ryzen 7800X3D + Kingston 2x32GB 6000/36 + RTX 4090 sociální Gainward + ROG B650E-E
LG OLED CX 55" + Fractal Design Define S2
J X P
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od J X P »

Muzete mi nekdo presne oznacit, kde mam tu chromatickou aberaci videt? Me tato zavazna chyba v obrazovem podani nejak unika. Chci se pak taky s vama pekne zlobit, jak jsou ti vyvojari "nesikovni" :D.
---
GROO
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od GROO »

J X P píše:Muzete mi nekdo presne oznacit, kde mam tu chromatickou aberaci videt? Me tato zavazna chyba v obrazovem podani nejak unika.
Je pravda, že když jsem začal hrát, tak jsem si chromatické aberace všiml taky a byla mi nepříjemná, stejně jako blur efekt (ten jsem vypnul jako první). Byla hlavně na čárách na světlém pozadí, třeba dráty na sloupech, nebo větve stromů.
Ale buď:
1) nějaký z patchů aberaci odstranil
2) nějak jsem rozrýpal nastavení a povedlo se jí eliminovat
3) už jsem si zvykl a nevnímám ji
protože si nevybavuju, že bych ji poslední dobou registroval. Dneska až GTA V zapnu, zaměřím se schválně na to, jestli tam ještě je...
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

@J X P: ta chromatická aberace se projevuje na hranách objektů při určitém úhlu osvětlení konkrétně takovým duhově zbarveným okrajem, který v reálném světě způsobuje lom světla v čočce objektivu. Prostě ve hře je ta hrana objektu zobrazena duplicitně, vždy o něco posunuta a zbarvena nejčastěji do růžovofialových odstínů.
Úžasně realistické za předpokladu, že všichni chodíme po městě s objektivy fotoaparátu nasazenými na očích. :wink:
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
Riku
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Riku »

Mě teď tak napadlo, že to samý se týká lens flare např. od slunce :)
PS5 Pro | LG OLED CX55
TankGeorge
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TankGeorge »

Jenže lens flares jsou i ve filmech (/wave Star Trek) a v reálu přímý pohled do slunce či prudkého světla ani není možný, takže to není tak úplně hloupý efekt. Modrofialové čáry kolem tmavých objektů proti světlému pozadí na krajích záběru působí dost divně. Ta barva bije do očí navíc to dělá dojem vadného zraku - neschopnost zaostřit, šilhání.

https://www.google.cz/search?q=chromati ... CAYQ_AUoAQ
Ryzen 7800X3D + Kingston 2x32GB 6000/36 + RTX 4090 sociální Gainward + ROG B650E-E
LG OLED CX 55" + Fractal Design Define S2
Riku
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Riku »

Že jsou ve filmech snad znamená, že to je správně? Od čeho jsou asi sluneční clony? Ano, mimo jiné eliminují tzv. lens flare.

Nevím no, já když se podívám do prudkého světla, nebo při západu do slunce tak žádné lens flares nevidím :-D
PS5 Pro | LG OLED CX55
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

PET5 píše:Úžasně realistické za předpokladu, že všichni chodíme po městě s objektivy fotoaparátu nasazenými na očích. :wink:
Ale jen za předpokladu že se jedná o nějaký super zůůůům. Kvalitní pevné ohniska na aberaci téměř netrpí. :wink:
Je jedno zda se to někomu líbí, ale kdyby byla možnost v menu ji vypnout jako blur, tak by to snad vývojáře nezabilo.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Riku
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Riku »

Když on v GTA5 ani ten blur nejde úplně vypnout :roll: tam je použit naštěstí pouze při nárazu autem, výbuchu nebo rychlém otáčení kamerou, ale je to skoro neznatelný.

Co si tak pamatuji, tak jediná hra která chromatickou aberaci používala správně bylo první Crysis, kde byla použita pouze na simulaci lomu světla skrz vodu. Ale to se vlastně nejednalo o chrom. aberaci ale o disperzi.
PS5 Pro | LG OLED CX55
RaZZoR
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RaZZoR »

V Gta aspoň neni aberace tak masivní, jako byla u Dying Light, nebo Alien isolation.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Riku píše:Co si tak pamatuji, tak jediná hra která chromatickou aberaci používala správně bylo první Crysis, kde byla použita pouze na simulaci lomu světla skrz vodu. Ale to se vlastně nejednalo o chrom. aberaci ale o disperzi.
Crysis 3 to ma taky, ale tam se jedna o skutečnost, ze hlavni postava kouka skrz nanooblek......pouziti aberace u her, kde postava kouka normalne očima, je demence.
zhor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od zhor »

Zkusil jsem tenhle mod a vypada to skutecne lip (aspon pro me), odstrani aberaci a hlavne ten nazloutlej nadech, takze prostredi hry vypada realnejsi. Aplikace modu je ovsem pomerne slozita, je potreba nejdriv otevrit kryptovanej soubor hry v amaterskym OpenIV, replacnout spoustu souboru rucne jeden po druhym a znovu vsechno zakodovat, coz taky pomerne dlouho trva. Ten vyse uvedenej mod je problematickej, protoze ten hajzl RSC pozna zmenu souboru a stahne si zas original, u tohodle modu nastesti ne.
Dnes ma bejt uvolnena beta cestiny, to jsem zvedavej jak zajistili aby hra nepoznala zmenu souboru (zeby crack?)...
PC1: CPU=i7-11700F+NH-U12A | MB=Asus TUF B560M-Plus | RAM=Corsair LPX 2x16G 3600 | GPU=Asus RTX4070 Dual | SSD=Samsung 990Pro 1T+870EVO 2T | SSHD: Seagate FireCuda 2T | PS=Corsair TX750M | Case=FD FocusG Mini | Mon= MAG272-165Hz | OS=W10Pro |
PC2: CPU=i7-6700K+NH-U9B | MB=Asus Z170M-Plus | RAM=Corsair LPX 2x8G 3200 | GPU=RTX2060S | SSD=Samsung 970Evo 1T+870Evo 250G | HDD=Seagate 1T | PS=Seasonic SSR-550RM | OS=W11Pro |
GROO
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od GROO »

zhor píše:Dnes ma bejt uvolnena beta cestiny, to jsem zvedavej jak zajistili aby hra nepoznala zmenu souboru (zeby crack?)...
Čeština je poměrně geniálně řešená, nainstaluješ instalátor češtiny a pak s ním volitelně instaluješ češtinu. Hra jede s češtinou automaticky offline a nejde se s hrou připojit k netu, je to bloklý. Pokud chceš hrát online, vypneš hru a přes instalátor češtinu odebereš a hra je zase čistá a R* nic nepozná. Viděl jsem video, kde to autor češtiny předvádí.
zhor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od zhor »

No to by me docela zajimalo, jak spustit hru offline (bez ohledu na cestinu)...
PC1: CPU=i7-11700F+NH-U12A | MB=Asus TUF B560M-Plus | RAM=Corsair LPX 2x16G 3600 | GPU=Asus RTX4070 Dual | SSD=Samsung 990Pro 1T+870EVO 2T | SSHD: Seagate FireCuda 2T | PS=Corsair TX750M | Case=FD FocusG Mini | Mon= MAG272-165Hz | OS=W10Pro |
PC2: CPU=i7-6700K+NH-U9B | MB=Asus Z170M-Plus | RAM=Corsair LPX 2x8G 3200 | GPU=RTX2060S | SSD=Samsung 970Evo 1T+870Evo 250G | HDD=Seagate 1T | PS=Seasonic SSR-550RM | OS=W11Pro |
CageJ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CageJ »

Ja zase nechapem ako to, ze tato hra nepodporuje cloud...
AMD RYZEN 5600X, 16GB DDR4 2,8GHz, ASUS TUF B550, ASUS GOLD 650W; Fractal Design, ASUS DUAL RTX 3060 Ti GDDR6X;
AMD RYZEN 5800X3D, NOCTUA NH-D15, ASUS ProArt X570-CREATOR WIFI, SuperFlower 1200W, 32GB CL14 G.SKILL 3200, FRACTAL DESIGN XL R4, ASUS STRIX RTX 3080 OC; APPLE MacBook AIR M1
iPhone 12 Pro 128GB
GROO
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od GROO »

zhor píše:No to by me docela zajimalo, jak spustit hru offline (bez ohledu na cestinu)...
Úplně jednoduše, hra vyžaduje povinné online připojení jen při prvním spuštění, potom se kdykoliv dá hrát offline. Jestli máš GTA V, tak odpoj kompa od netu a zkus to. :wink: Pokud se hra nepřipojí k R*SC, zobrazí se výběr a jedna z možností je Offline mode. Ono to s tím stálým připojením zase tak horké není... :-D :wink:
Frostys
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Frostys »

Co může způsobovat, že se mi hra občas zatrhá, například nejčastěji při otáčení?
Vím, že se mi to dělo i v Dying Light, ale pak vyšel update a bylo to tuším v pohodě.
CPU i7-9700k + MasterLiquid Lite 240
GPU MSI GeForce RTX 2070 8Gb
RAM Patriot Viper4 16GB@3000MHz
MB Gigabyte Z390 Gaming X
GROO
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od GROO »

Pro začátek zkus stáhnout na half, nebo vypnout úplně Vsync. Pomohlo?
Odpovědět

Zpět na „Hry a zábava“