HP Color LaserJet Pro MFP M176n - z inkoustu na laser?

Cokoli týkající se tiskáren, skenerů a multifunkčních zařízení, papíru či náplní.
Odpovědět
Elkim
Redaktor PCT
Redaktor PCT

HP Color LaserJet Pro MFP M176n - z inkoustu na laser?

Příspěvek od Elkim »

Ahoj,

potřeboval bych poradit ohledně tiskárny. Mám příležitost koupit výhodně HP Color LaserJet Pro MFP M176n fungl novou, nerozbalenou. V tiskárnách se vůbec nevyznám ale mám doma právě HP 5525, která mě každý den šikanuje a týrá. Fotky na ní pořádně tisknout nejdou, dělá strašnej kravál, neumí si brát papíry a je toho hodně. Prostě bych ji nejradši hodil z okna.

Jak je to s laserovými tiskárnami? Není problém kupovat alternativní tonery? Pochopil jsem to správně, že se jednou za čad musí měnit zobrazovací válec?
Osobně na tiskárně tisknu především faktury ale mladá tiskne dost věcí do školy, tak nedokážu odhadnout spotřebu tisku. Jak je to se zasycháváním tonerů? Celkem rád bych i tiskl fotky, vyplatí se to na té výše uvedené laserovce víc, jak na inkoustovce?

Díky
Bez_n1ck
Pokročilý
Pokročilý

Re: HP Color LaserJet Pro MFP M176n - z inkoustu na laser?

Příspěvek od Bez_n1ck »

S alternativními tonery zatím nemám zkušenosti, ale patrně brzy vyzkouším. Nevidím v tom však vážnější problém. Životnost fotocitlivého válce je zhruba 10k stran a více, což je dvacet balíků papíru - do tý doby ta tiskárna patrně chcípne z jiných důvodů. Tonery nezasychají (toner je prášek), takže zasychání jako u inkoustovejch tiskáren nehrozí (což byl spolu s delším intervalem výměny náplní jeden z hlavních důvodů). Na fotky se laserové tiskárny nehodí, ale osobně mi inkoustovka tiskla tak nahovno, že z toho fotky taky nelezly (pruhy, rozmočenej papír, ...).
PC: MB: ASUS TUF Z370-PRO GAMING ; CPU: INTEL Core i7-8700K @ 3,7GHz ; CPUcooler: Noctua NH-D14 ; GPU: GIGABYTE GTX2070 WINDFORCE 3X 8GB ; DDR4: 2x16 GB 2666MHz CL16 ; HDD: Samsung 960 EVO M.2 500GB + WD Green 2,5TB + WD Red 4TB + 2xWD Red 8TB ; CASE: Be Quiet! Dark Base 900 ; PSU: Corsair RM650x ; MOUSE: Logitech G700s ; KEYBOARD: Razer Huntsman Elite ; SOUND: Logitech X530 ; MONITOR: 2x Dell U2515H (25" QHD IPS) | Games, that you can play with me | Diablo III - Divina
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
Elkim
Redaktor PCT
Redaktor PCT

Příspěvek od Elkim »

No právě. Máme inkoustovky dvě. V prvním Canonu se musí pokaždá dělat hloubkové čištění aby to vůbec něco nějak vytisklo, což sežere kvantum inkoustu a v té HP 5525 lezou fotky po okrajích pořezané a někdy není "obraz" v pořádku a jsou tam chyby.

Proč se nehodí laser na fotky?
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Já používám doma inkoustovku od Canonu a fotky na fotopapír to dělá parádní. Nicméně levný tisk to rozhodně není, takže tisknu jen málo a nezbytně nutné věci.

Pokud bych uvažoval vážněji o tisku ve větším množství, tak bych šel znovu do inkoustu, ale vybral bych si některou z multifunkcí od Epsonu s velkokapacitními dolévacími nádržkami na inkoust. Náklady na inkoust jsou cca 5 haléřů u černobílé A4 a cca 10 haléřů u barevné A4. Tomu nemůže konkurovat žádná jiná inkoustová, ani laserová tiskárna. Kvalita fotek bude určitě lepší než u laseru a v případě použití speciálních foto inkoustů (tiskárna s více než 4-mi zásobníky) a na fotopapíru bude takřka kvalita jak z fotolabu.

Laserovou barevnou tiskárnu od HP jsme v zaměstnání vyhazovali do šrotu vloni. Bylo to velmi mechanicky složité a citlivé zařízení. Náklady na tisk byly enormní, nutnost zahřátí tiskárny před každým tiskem prodlužovala reakci a spotřeba el. energie byla slušně řečeno nezanedbatelná. U laseru jsme sice zůstali, ale tiskárnu máme pronajatu. Občasné problémy již jdou na vrub pronajímatele.

EDIT: Ke kvalitě laserového tisku fotografií. Problém je ve větší velikosti zrnek toneru a v obecně menším rozlišení laserových tiskáren. Běžné laserovky také nemají více než 4 barvy toneru. Naopak inkoust může být dávkován pomocí kapiček o velikosti biliontiny litru a můžeme použít i u domácí tiskárny až 7 barev inkoustů. Inkoust se také dobře vpíjí do speciálního povrchu fotopapíru, takže ve výsledku bývá povrch poměrně celistvý s rovnoměrnými přechody barev. Prostě pro fotky v domácích podmínkách je jedině inkoust.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
Elkim
Redaktor PCT
Redaktor PCT

Příspěvek od Elkim »

Hm, díky za vysvětlení. Já to mám tak, že mám k tomu, co jsem psal ročního kluka a fotek je spoustu. Další inkoustovku za několik tisíc se mi kupovat nechce, tu HP5525 už jsem jednou reklamoval ale proběhla pouze oprava ve smyslu vyčištění podávací jednotky.

Jak by vypadala taková fotka na této laserovce? Nedovedu si ten rozdíl mezi inkoustem a laserem představit. Reálně jde o co? Podání barev, šum, neostrost? Zrovna jsem se ve zdejším blešáku dozvěděl, ze by byly tonery do této laserovky za 400Kč kus, což je 4x levnější jak origo. U těch inkoustů mě už děsí potřeba čištění hlavic, kdy ten proces sežere několik procent inkostu a za chvilku můžu běžet pro další náplně.

Jinak pro zajímavost, jakou tu Epsonku s doléváním bys doporučil?
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Rozdíl mezi kvalitou barevné fotografie mezi laserem a inkoustem bych přirovnal k porovnání fotografie z novin a fotografie z fotolabu. Prostě hrubý pigment nedokáže namíchat plynoulou škálu odstínů, takže hlavně na světlejších plochách budou vidět různé rastry a ostré přechody odstínů. Obecně nebude možné na laseru vytisnout věrně barevnou fotografii. U inkoustu pouze se čtyřmi barvami bude také problém u světlejších ploch fotky, ale díky vlastnostem inkoustu (je to kapalina) nejsou tak výrazné. Tohle řeší až tiskárny s více barvami, které používají navíc světlejší odstíny inkoustů (tzv. fotoinkousty).

Čištění hlav u Epsonu bych se nebál. S ohledem na láci inkoustu to není žádný problém. Problém s čištěním hlav měly hlavně starší generace tiskáren. Například já jsem u svého domácího Canonu měnil zásobníky asi po roce provozu (jen slabé využití) a po celou dobu ty hlavy nezaschly, ani jsem nemusel spouštět nějaké čištění.

Pokud bych měl nějakou tiskárnu Epson doporučit, tak by to byl typ L365: http://www.czc.cz/epson-l365-tankovy-sy ... 10/produkt Je to hlavně kvůli WiFI konektivitě. Jinak je možné vzít jakýkoliv typ, protože mechanicky jsou ty tiskárny v zásadě shodné.

Pokud by prioritou využití byly velmi kvalitní fotografie, sáhl bych po řadě L8xx. Cena je sice okolo deseti tisíc, ale to se vrátí v podobě tiskových nákladů. Jedna plnobarevná fotografie 10x15 cm v plné kvalitě výjde na cca 70 haléřů za inkoust. Za každou fotografii tak ušetříme několik korun za inkoust.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
Elkim
Redaktor PCT
Redaktor PCT

Příspěvek od Elkim »

Díky za rozsáhlé podání. Ještě mě tak napadá, jestli se spíš nevyplatí zanést data do fotolabu a nechat si ty fotky vyjet. A na tisk věcí jako jsou faktury, dokumenty do školy mít třeba mnou zmíněnou laserovku.

Epsonka špatně nevypadá ale zase to nemám tak, že by byl tisk fotek mým koníčkem, to vůbec.
Bez_n1ck
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Bez_n1ck »

Já jsem si ty náplně na inkoustovce doplňoval jehlou sám a je to příšernej voser. hrozně práce s tím, všude bordel, barva došla vždycky ve tři ráno, když jsem potřeboval vytisknout zprávu z laborek na ten den. Pak už jsem to nevydržel, řekl matce, že je potřeba koupit tiskárnu za bůra a od tý doby tisknu uplně veselej na CLX-3185.
Osobně bych se na to vybodl a těch 15 fotek co tak nutně musí být kvůli gerontům na papíře bych nechal vytisknout ve fotolabu 5Kč na kus.
Když jsem se ale já rozhodoval o tiskárně, tak tahle tanková epsonka ještě nebyla.
PC: MB: ASUS TUF Z370-PRO GAMING ; CPU: INTEL Core i7-8700K @ 3,7GHz ; CPUcooler: Noctua NH-D14 ; GPU: GIGABYTE GTX2070 WINDFORCE 3X 8GB ; DDR4: 2x16 GB 2666MHz CL16 ; HDD: Samsung 960 EVO M.2 500GB + WD Green 2,5TB + WD Red 4TB + 2xWD Red 8TB ; CASE: Be Quiet! Dark Base 900 ; PSU: Corsair RM650x ; MOUSE: Logitech G700s ; KEYBOARD: Razer Huntsman Elite ; SOUND: Logitech X530 ; MONITOR: 2x Dell U2515H (25" QHD IPS) | Games, that you can play with me | Diablo III - Divina
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

@Elkim: I na faktury se Epson vyplatí. Prostě jedna strana čb dokumentu A4 na 4 haléře, to dost ušetří. Navíc minimální spotřeba el. energie při provozu bez nutnosti zahřívání.
Pokud se dělá více fotek najednou, bude asi fotolab pohodlnější a hlavně s nejvyšší možnou kvalitou. Levnější asi nebude.

Pokud nejsou fotky prioritou, tak bych vzal tu tiskárnu z nižší cenové hladiny se čtyřmi zásobníky. Laserovou tiskárnu bych doma rozhodně nechtěl živit.
Elkim
Redaktor PCT
Redaktor PCT

Příspěvek od Elkim »

Ani když bys měl toner za 400 Kč?
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Ani tehdy.
400 Kč : 1300 stran A4 = 30 haléřů na jednu stranu. U Epsonu jsou to 4 haléře u originálního inkoustu a s alternativou by to šlo ještě níže.
Stále jsme řádově jinde, nehledě na rozdíly ve složitosti konstrukce obou tiskáren a náklady na elektřinu.

EDIT: Tady je jedna starší recenze pro představu, jak ten tisk s oddělenými zásobníky funguje: http://www.svethardware.cz/recenze-epso ... osti/38227
Elkim
Redaktor PCT
Redaktor PCT

Příspěvek od Elkim »

Ok, mrknu na to, díky. Toho lasera bych měl cca za třetinu ceny ale zas by byl Epson se zárukou. HP web píše, že se na ten laser dává 1 záruka u výrobce, což mi moc nevoní :X
Suke001
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suke001 »

Pokud to nebylo kupováno na firmu, musí být ze zákona záruka 24 měsíců na nové zboží. Já jsem klidně pro to HP - hlavní výhoda je nezasychání, zapneš a jede. Vydrží delší dobu (teoreticky) než inkoustový systém. Tonery v alternativě jsou za dobré peníze.

Tankový systém Epson ano, ale v případě že se bude tisknout denně. Protože jinak se musí pořád čistit (osobní zkušenost), jinak cena náplní taky dobrá.
Zivan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zivan »

Jak se da radit bez alespon hrubeho odhadu tisku? Tiskne se par faktur tydne a k tomu desitky/stovky stran mesicne do skoly? Nebo jednou za mesic nebo dva jedna faktura a jednou za pul roku 30 stranek do skoly?

Ma smysl resit naklady na stranku i v pripade, ze se vytiskne treba jen 200 stranek za rok (tj. pri rozdilu 25h/stranku je to nejakych 50Kc/rok)? Cerny toner do te laserovky by mel vydrzet 1300 stran, to by bylo tak na 6 let. Pak chcipne tiskarna a dalsi toner se kupovat nebude. Takze hlavnim nakladem bude cena tiskarny a pripadna elektrina.

Podle Heureky se ta HP prodava od cca 6000, tretina ceny je 2000Kc. Ten Epson stoji na CZC dvojnasobek.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
Elkim
Redaktor PCT
Redaktor PCT

Příspěvek od Elkim »

No, do školy se tiskne nárazově. Někdy tu prostě ta 5525 stojí a nic nedělá, najednou se tiskne desítky stran ale to většinou ve zkouškovém. Já odhadem tisknu tak 20-30 faktur měsíčně, případně nějaké info z netu, které se mi nechce číst na monitoru. Plus tedy tisknu adresní štítky, to jest cca 5 papírů týdně, na jeden papír se vejdou 4 štítky.

Prostě sumasumárum, netiskne se nějak hodně. Na webu psali, že min. optimum je 250 stran měsíčně.
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

No jasně, s tou ekonomikou s ohledem na plánované využití to chce dobře promyslet. A nejen náklady na inkoust a toner, ale mrknout se také konstrukci obou tiskáren (s ohledem na pravděpodobnost mechanické závady), případně na spotřebu (tisk 300 W : 11 W) a na dobu, než se tiskárna dostane z režimu spánku do provozního stavu .

V domácnosti může mít význam také mnohem tišší provoz inkoustovky (max. 38 dB) oproti té HP laserovce (max 49 dB). Myslím si, že s uvedeným, relativně malým zatížením, bude rozhodujícím faktorem také to, zda se bude tiskárna používat pro tisk fotografií.

Prostě to chce si vedle sebe zobrazit také vlastnosti obou porovnávaných tiskáren a nakonec se rozhodnout, zda se příplatek za novou tiskárnu vyplatí, nebo ne.
Zivan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zivan »

A kdy mlada skolu konci? Aby to nebylo pristi rok, nastoupi do prace, bude si vetsinu veci tisknout tam a i to bidne vyuziti tiskarny klesne jeste na polovinu. Pak se rozdil v porizovaci cene tiskarny nevrati na nakladech ani za 10 let :)

Ja mam podobne doma cernobilou laserovou multifunkci a startovaci toner mi dosel po 3 letech, tj. rok po zaruce :)
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
Elkim
Redaktor PCT
Redaktor PCT

Příspěvek od Elkim »

Ještě 4 roky než dodělá magisterský :)
Odpovědět

Zpět na „Tiskárny, skenery a multifunkční zařízení“