PC se občas restartuje a problém s naběhnutím
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- Deevy
- Nováček
-
PC se občas restartuje a problém s naběhnutím
Zdravím všechny. Prosím o radu s následujícím problémem.
Předevčírem se mi při práci ve MS wordu 2 krát cca během 2 hodin samovolně restartoval PC. Normálně naběhl systém bez jakýchkoliv hlášek nebo upozornění.
Dnes mi PC ovšem nechtěl po naběhnout vůbec. Přišel jsem domů a po zmáčknutí tlačítka power se normálně rozběhly všechny větráčky, monitor se choval jakoby byl pc vypnutý, nic nenaběhlo a dioda činnosti PC svítila nepřerušovaně hned po zapnutí (normálně maximálně bliká). Při pokusu o ruční vypnutí, případně restart, se nic nedělo. PC jsem musel vypnout natvrdo vypnutím zdroje (tlačítkem vzadu na bědně). Přikládám video jak to celé vypadalo (power dioda nesvítí, protože jsem měl v době natáčení videa kabel diody odpojený, až pak se mi povedlo přijít na to, kde patří:)): https://www.youtube.com/watch?v=i2iuAw-4o4Y
Po vyjmutí grafické karty a opětnovém zapojení problém přetrvával. Pak jsem ještě zkusil vypojit a a zapojit různé kabely. Po opětovném zapnutí již PC normálně najel. Teploty jsou dlouhodobě ok.
PC sestava:
Win 7 64bit
Procesor: AMD Phenom II X4 965 Black Edition
Základní deska: Gigabyte GA-MA790X-UD3P (rev. 1.0)
Paměti: 8Gb ddr2
grafická karta: Gigabyte GV-N660OC-2GD
Zdroj: Fortron 500W
Komponenty jsou staré ca 5-6 let. Grafická karta je stará cca rok a půl.
V čem by tak mohl být problém? Cca za 2 týdny budu na PC intenzivně pracovat a neobejdu se bez něj, takže to chci raději řešit zavčasu. Co byste předpokládali, že je špatně? Co mám kdyžtak vyzkoušet?
Předem děkuji za rady.
edit: Ve chvíli, kdy PC nejel, jsem ještě zkoušel i druhý monitor. Dále jsem vytáhnul a vrátil baterii základní desky - ani jedno nepomohlo.
Předevčírem se mi při práci ve MS wordu 2 krát cca během 2 hodin samovolně restartoval PC. Normálně naběhl systém bez jakýchkoliv hlášek nebo upozornění.
Dnes mi PC ovšem nechtěl po naběhnout vůbec. Přišel jsem domů a po zmáčknutí tlačítka power se normálně rozběhly všechny větráčky, monitor se choval jakoby byl pc vypnutý, nic nenaběhlo a dioda činnosti PC svítila nepřerušovaně hned po zapnutí (normálně maximálně bliká). Při pokusu o ruční vypnutí, případně restart, se nic nedělo. PC jsem musel vypnout natvrdo vypnutím zdroje (tlačítkem vzadu na bědně). Přikládám video jak to celé vypadalo (power dioda nesvítí, protože jsem měl v době natáčení videa kabel diody odpojený, až pak se mi povedlo přijít na to, kde patří:)): https://www.youtube.com/watch?v=i2iuAw-4o4Y
Po vyjmutí grafické karty a opětnovém zapojení problém přetrvával. Pak jsem ještě zkusil vypojit a a zapojit různé kabely. Po opětovném zapnutí již PC normálně najel. Teploty jsou dlouhodobě ok.
PC sestava:
Win 7 64bit
Procesor: AMD Phenom II X4 965 Black Edition
Základní deska: Gigabyte GA-MA790X-UD3P (rev. 1.0)
Paměti: 8Gb ddr2
grafická karta: Gigabyte GV-N660OC-2GD
Zdroj: Fortron 500W
Komponenty jsou staré ca 5-6 let. Grafická karta je stará cca rok a půl.
V čem by tak mohl být problém? Cca za 2 týdny budu na PC intenzivně pracovat a neobejdu se bez něj, takže to chci raději řešit zavčasu. Co byste předpokládali, že je špatně? Co mám kdyžtak vyzkoušet?
Předem děkuji za rady.
edit: Ve chvíli, kdy PC nejel, jsem ještě zkoušel i druhý monitor. Dále jsem vytáhnul a vrátil baterii základní desky - ani jedno nepomohlo.
- X-COM
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Re: PC se občas restartuje a problém s naběhnutím
Nejspíš základní deska, možná zdroj.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
- Deevy
- Nováček
-
Děkuji.
Tak dnes mi počítač začal pro změnu zamrzávat. Nejprve to začalo tím, že když jsem pracoval ve windowsu, tak všechno šíleně dlouho najíždělo(systémový disk mam ssd). Dvakrát se mi při nějaké běžné činnosti (otevírání složek apod.) úplně zasekl ve smyslu nekonečného načítání daného úkonu. Nyní se mí zasekne ve fází těsně před najetím systému - čtyřbarevlná vlajka win7 s textem spouštění systému. Dvakrát se mi zasekl dokonce hned po spuštění pc, jak se objeví velká tabulka se základní deskou apod. Zkouším restartovat a nic.
Může teoreticky pomoct formát disku a přeinstalace systému? Nechci se do toho pouštět, pokud je s největší pravděpodobností problém v hardweru. Přidělalo by mi to celkem práci, jeden soubor, ve kterém teď dělám, mám na systémovém disku - na ploše.
Vzhledem k mému prvnímu příspěvku s kterým jsem založil toto téma, vypadá to pořád na ten zdroj nebo desku, nemůže to dělat systém?
Co byste poradili? Předem moc děkuji za pomoc.
Tak dnes mi počítač začal pro změnu zamrzávat. Nejprve to začalo tím, že když jsem pracoval ve windowsu, tak všechno šíleně dlouho najíždělo(systémový disk mam ssd). Dvakrát se mi při nějaké běžné činnosti (otevírání složek apod.) úplně zasekl ve smyslu nekonečného načítání daného úkonu. Nyní se mí zasekne ve fází těsně před najetím systému - čtyřbarevlná vlajka win7 s textem spouštění systému. Dvakrát se mi zasekl dokonce hned po spuštění pc, jak se objeví velká tabulka se základní deskou apod. Zkouším restartovat a nic.
Může teoreticky pomoct formát disku a přeinstalace systému? Nechci se do toho pouštět, pokud je s největší pravděpodobností problém v hardweru. Přidělalo by mi to celkem práci, jeden soubor, ve kterém teď dělám, mám na systémovém disku - na ploše.
Vzhledem k mému prvnímu příspěvku s kterým jsem založil toto téma, vypadá to pořád na ten zdroj nebo desku, nemůže to dělat systém?
Co byste poradili? Předem moc děkuji za pomoc.
- Deevy
- Nováček
-
Tak nakonec pomohlo vypojení pevného disku na data (1TB). Ve chvíli, kdy byl pc zamrznutý na černé obrazovce se spouštěním systému jsem vypojil datový kabel tohoto disku a najednou PC najel na plochu a vše fungovalo v pořádku. Po vypnutí PC, opětovném vypojení a zapojení disku zatím vše normálně funguje. Takže zrada byla tam. I když moc nerozumím tomu, že nesystémový disk způsobuje takové trable.
- HunterGtNet
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
zapoj ten 1tb disk a stahni si HDtune a koukni na smart disku
- Deevy
- Nováček
-
Nainstaloval jsem ten HD tune a v kartě health je kolonka upozornění: Number of interface communication errors: 225. There were communication errors. This may be caused by a damaged cable.
Takže vyměním kabel a už to snad bude v pořádku u do budoucna. Děkuji za radu
Takže vyměním kabel a už to snad bude v pořádku u do budoucna. Děkuji za radu
- Behemot
- Červená karta
-
- Bydliště: 50°4'52.22"N, 14°23'30.45"E... VŽDYCKY prodávám i jinde...
- Kontaktovat uživatele:
Co je zač ten zdroj? BlueStorm II a podobný zázraky jsou po pěti letech už skoro za termínem pro výměnu kondenzátorů za kvalitní.
- Deevy
- Nováček
-
jojo, Bluestorm II. A má nějakých cca 7 let jsem teď zjistil.
- Behemot
- Červená karta
-
- Bydliště: 50°4'52.22"N, 14°23'30.45"E... VŽDYCKY prodávám i jinde...
- Kontaktovat uživatele:
Nejspíš bude u půlka kondenzátorů vadná, počínaje stand-by větví, bez které nefunguje nic.
//edit Wilik - upraveno + promaz
//edit Wilik - upraveno + promaz