Intel Core i5-46x0K/i7-47x0K- infa,recenze, zkušenosti
- icebosss
- Začátečník

-
Re: Intel Core i5-46x0K/i7-47x0K- infa,recenze, zkušenosti
já mám teda se 4770k 4.5ghz na napětí 1.32 teploty do 60 stupňů ve War Thundera a o větrákách ani nevím, točej tak na 400-600 rpm
- 3tp2
- Začátečník

Po delidu? S tekutým kovem?
CPU: Ryzen 7 9800X3D MB: Gigabyte B650 Aorus Elite Ax RAM: Corsair 2x16Gb Kit 6000Mhz DDR5 GPU: PNY GeForce RTX 5080 Triple Fan 16GB OC SSD: Kingston SSD FURY Renegade M.2 1TB PSU: EVGA SuperNova 750 G2 CASE: Nzxt H440 Monitor 27"OLED Gigabyte Aorus Fo27q2
- icebosss
- Začátečník

-
- Icy_DeaD
- Černá karta

-
Normalni pastu tam nema cenu ani davat. S coollaboratorkama to mas kolem 20 stupnu dolu a nikdy jsem ani nemel potrebu brousit IHS. Sice je s tim srani to tam nanest dobre (vzdycky jsem nanesl tenouckou vrstvu na jadro a na spodek IHS jsem udelal stejne velky obdelnicek presne na misto kde se maji dotykat), ale vysledek za to stal. Kazdopadne tedka s 4790k jsem se na to vyprd, koupil all in one corsair vodnika a sranda je, ze kesi ma udelanej delid a ve hrach ma do 69C a ja mam 40-50C bez delidu.
- 3tp2
- Začátečník

Otázka je v jakých hrách že?? Každá je jinak cpu náročná...
Jinak třeba Gelid Extreme 3 pasta vychází v testech o 2 stupně hůř než coolaboratory viz třeba tady:
http://www.tomshardware.com/reviews/the ... 16-17.html
Dále nepíšeš při jakém napětí a frekvenci máš těch 40-50 bez delidu
Já když snížím napětí na 1.075v a spokojím se z 4,2Ghz tak budu mít taky 40-50C
A 20C dolu po použití coolaboratory je nesmysl...
Jinak třeba Gelid Extreme 3 pasta vychází v testech o 2 stupně hůř než coolaboratory viz třeba tady:
CPU: Ryzen 7 9800X3D MB: Gigabyte B650 Aorus Elite Ax RAM: Corsair 2x16Gb Kit 6000Mhz DDR5 GPU: PNY GeForce RTX 5080 Triple Fan 16GB OC SSD: Kingston SSD FURY Renegade M.2 1TB PSU: EVGA SuperNova 750 G2 CASE: Nzxt H440 Monitor 27"OLED Gigabyte Aorus Fo27q2
- Icy_DeaD
- Černá karta

-
Myslel jsem samozrejme v podstate v jakekoliv hre. Pokud pustim hru ktera vyuziva vsechny jadra intensivne, dostanu se max na 52C, v teplejsich dnech jako ted, kdy mam v pokoji 24+ stupne, na 55C (oba vetraky na radiatoru bezej na 800rpm). Tzn. GTA V, BF4, novej Wolfenstein apd. (Takovych her moc neni, proto jsem uvedl 40C-50C, na kterych to bezi normalne v bezne hre). Dal jsem myslel samozrejme na defaultu, coz je 4.4GHz + 1.25V. Ne 20 stupnu po pouziti coollaboratory neni nesmysl. Ty si asi nikdy nevidel oficialni delid club kde je tabulka vysledku ze? Sam jsem tam jeste uvedenej. Mezi 15 a 25 stupnu je to uplne bezna vec, jak na ivy bridge, tak na haswell a haswell refresh. Extremy jsou kolem 30C a minorita spatnejch vysledku je kolem 12cti stupnu a nize.3tp2 píše:Otázka je v jakých hrách že?? Každá je jinak cpu náročná...
- 3tp2
- Začátečník

Ehm proč bezpředmětnej? Jakej rozdíl ve vlastnosti pasty je jestli je nanesená mezi chladič a nebo pod IHS??
Vlastnosti má pořád stejné
Dál srovnáváš svůj default s Kesiho oc...to je bezpředmětný.
Btw: ty máš na default 1.250v??
Tuším kolem delidu a coolaboratory byl nějakej poprask že? Taky useři házeli jak dosáhli -30C nakonec se zjistilo že to byl podvod.
Tuším kolem delidu a coolaboratory byl nějakej poprask že? Taky useři házeli jak dosáhli -30C nakonec se zjistilo že to byl podvod.
- Icy_DeaD
- Černá karta

-
Jezisi... Ach jo. Tekutej kov nejlepe prenasi teplo. Pokud necham pod IHS shit (resp. beznou) pastu ktera do toho IHS neprenasi dostatek tepla, tak samozrejme coollaboratory nema co prenaset a zlepsovat pokud je nanesena mezi IHS a chladic, cili je tam zbytecna uplne a chova se jako kazda jina standadni pasta (nehlede na to ze u CPL riskujes ze ti rozezere chladic. CLU to nedela, ale o to ma mensi odvod tepla, ale ani jednu normalni clovek mezi IHS a chladic neda, protoze vi ze tam neni potreba takovej odvod jako mezi IHS a jadrem). Pokud ji naneses mezi IHS a jadro, mas zajisten nejrychlejsi odvod tepla do IHS a mezi IHS a chladic muzes potom dat normalni pastu -> Eliminoval si tvorbu tepla hned u zdroje a mezi IHS a chladicem uz to je jedno.3tp2 píše:Ehm proč bezpředmětnej? Jakej rozdíl ve vlastnosti pasty je jestli je nanesená mezi chladič a nebo pod IHS??
Dal srovnavam svuj default s kesiho OC, protoze je to prakticky stejne. 4790K pri zatezi bez AVX testu ma 1.25V samozrejme. Pri AVX testu 1.3V a celkovej default je 1.075V.
Ne nebyl zadnej poprask, je to normalni vlastnost tekuteho kovu. Nikdo nehazel zadny fake vysledky, sam jsem mel na 3570K a na 4770K 20C a 18C dolu, to je normalni fakt, o tom je celej delid. Nechapu o co se tady snazis, opodstatnit si zes to udelal blbe nebo co? Dal jsi tam normalni pastu, tak mas par stupnu dolu. Das li tam tekutej kov jehoz vlastnosti je prevadet kvatna tepla rychle, tak mas mnohem vic stupnu dolu.
Doporucuju si prostudovat a procist: http://www.overclock.net/t/1313179/offi ... club-guide
Naposledy upravil(a) Icy_DeaD dne pon 18. kvě 2015, 14:11, celkem upraveno 1 x.
- 3tp2
- Začátečník

- Icy_DeaD
- Černá karta

-
ano to je v poradku, s coollaboratory jsi mohl jit jeste dolu. Nicmene si predtim rikal, ze to mas po delidu podobne jako kesi (cili stejne na prd), kterej ma ve hrach do 69C. Ty to mas podobne, ovsem v OCCT a OCCT neni zdaleka "ve hrach", cili to vubec na prd nemas.
- 3tp2
- Začátečník

Třeba v BF4 multi mám teploty podobný jako v tom OCCT,s tím rozdílem že v OCCT se ty teploty drží,kdežto ve hrách je to jen třeba skokovej maximus a průměrně je to třeba 55C
Dělal jsem Delid poprvé,proto jsem hned nechtěl jít do coollaboratory
Dělal jsem Delid poprvé,proto jsem hned nechtěl jít do coollaboratory
- Icy_DeaD
- Černá karta

-
jo aha, ja jsem myslel ze to byl AVX test.
- icebosss
- Začátečník

-
pokud se dává pod IHS CLU, tak je dobré odizolovat ty šváby, aby vám mezi to CLU nenateklo, stačí nějakej lak a pořádně nechat zaschnout, třeba 2 vrstvy...
btw není jedno jestli dáš CLU malou nebo větší vrstvu? Zbytek se pokud vím stejně vymáčkne a zůstane akorát to mezi CPU a IHS, a větší vrstva CLU by neměla zhoršovat vlastnosti, když je to tekutý kov a ne tepelnej izolant, jak nějaké pasty po větším nanesení
btw není jedno jestli dáš CLU malou nebo větší vrstvu? Zbytek se pokud vím stejně vymáčkne a zůstane akorát to mezi CPU a IHS, a větší vrstva CLU by neměla zhoršovat vlastnosti, když je to tekutý kov a ne tepelnej izolant, jak nějaké pasty po větším nanesení
- kesi
- Začátečník

Já jsem v OCCT i s Linpack bo jak se to píše v pohodě (ehm tuším do 85°C), Prime95 mi delá 100°C, nemá to rádo Haswel asi.
Přepastovával jsem asi 3x se stejným výsledkem, jsem kopito, ale perfekcionista, takže nic jsem neošidil, ba naopak. Pastu jsem použil MX-2. po dvou Hodinách hraní mám někdy na jednom jádru skokově i 71°C, jindy zase 68°C a CPU 67°C max, někdy o 1°C více, ale není horko. To jsou rozdíly furt 0000prd, zkrátka některé i7 4790K topí jak vo život.
- Icy_DeaD
- Černá karta

-
No myslel sem to tak aby tam nekdo nenapatlal kybl ty pasty. Ono se to vymackne to jo a co vim tak ta pasta nemigruje, tzn. nemela by potom stejkat, ale tak nechci to mit cely zadelany ze jo, na tom IHS to nechava fleky, a taky kdyz nanesu tak akorat aby to nikde nestejkalo a nevymackavalo se, tak se nemusim srat s izolaci tech svabuicebosss píše:pokud se dává pod IHS CLU, tak je dobré odizolovat ty šváby, aby vám mezi to CLU nenateklo, stačí nějakej lak a pořádně nechat zaschnout, třeba 2 vrstvy...
- icebosss
- Začátečník

-
proto jsem to radši izoloval a clu dával více, aby to opravdu pokrylo všechno... btw je tedy lepší zároveň nanést i ihs nebo stačí vrstvička jen na křemík?
- Icy_DeaD
- Černá karta

-
rek bych ze kdyz naneses jen na kremik vice tak to bude stejne jako na kremik mene + IHS (asi..
). Jestli te trapi "co kdyby" tak to muzes vyzkouset vid
I kdyby to stejny nebylo tak asi bysme mluvili nevim treba o 2C.
- icebosss
- Začátečník

-
no ta CLU je zrovna celkem drahá na experimentování 
- VeCkO
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Co jsem vždy viděl, tak se to nanášelo na křemík i na IHS... samozřejmě mini vrstva.. ale když ji dáš na obě tak dohromady ti tvoří adekvátní vrstvu.. takže tím máš pokrytý i ten experiment jestli nanést více nebo méně
Ryzen 7 9800X3D -|- ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WIFI -|- RX 9070XT Pulse -|- ADATA XPG 48GB CL30
5120x1440 UltraWide Samsung G9
>>>>INSTAGRAM<<<<
>>>>CBR1000RR / GoPro / POV / YOUTUBE<<<<
5120x1440 UltraWide Samsung G9
>>>>INSTAGRAM<<<<
>>>>CBR1000RR / GoPro / POV / YOUTUBE<<<<
- kesi
- Začátečník

O co jde? Coollaboratory Liquid Ultra mám nyní v plánu vyzkoušet mezi chladičem a IHS. Půjde i mezi IHS a jádrem? Má někdo tuto zkušenost? Děkuji.3tp2 píše:Po delidu? S tekutým kovem?