poraďte procesor
Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee, PKBO
- stefan
- Začátečník
-
poraďte procesor
Ahojte, už dve hodiny si tu čítam na fóre a hľadám odpoveď ohľadom vhodnosti procesora, ale väčšina odporúčaní sa tu týka rôznych procesorov porovnávaných na báze rôznych náročných hier. Ja mám však trochu iné požiadavky. Potrebujem počítač do domácnosti na tieto úkoly:
- surfovanie po nete a hranie online hier
- pracovať to bude na win 8.1
- práca v libre office alebo MS office
- úprava fotografií a videa z foťáku/kamery vo full HD /na domácej, nie profesionálnej úrovni/
- pozeranie filmov vo full HD
- počítač bude zapnutý asi tak 12 hod. denne
- neuvažujem o samostatnej graf. karte
Ako vidieť, nebudú sa na tom hrať žiadne hry, ktoré by bolo potrebné kupovať. Dôležitá je rýchlosť v office aplikáciách a prehrávanie full HD videa.
A teraz neviem, že ktorá platforma sa na to lepšie hodí. Či Intel alebo AMD resp. čo je výhodnejšie.
Osobne inklinujem k Intelu z hľadiska stability celého systému a spotreby. Ale najnovšie procesory AMD typu kaveri sa zdajú byť pre moje potreby tiež vyhovujúce. Samozrejme v prípade podobných parametrov rozhodne cena.
Tých procesorov je strašne veľa /hlavne tých intelovských/ a preto potrebujem poradiť.
Ak Intel, bude na to stačiť nejaký celeron alebo bude lepšie pentium, resp. aký je medzi nimi výkonnostný rozdiel? (i3 sa mi zdá pre moje potreby už príliš drahé)
Ak by to malo bať AMD, bude stačiť niečo ako A4, či A6?
Ďakujem.
- surfovanie po nete a hranie online hier
- pracovať to bude na win 8.1
- práca v libre office alebo MS office
- úprava fotografií a videa z foťáku/kamery vo full HD /na domácej, nie profesionálnej úrovni/
- pozeranie filmov vo full HD
- počítač bude zapnutý asi tak 12 hod. denne
- neuvažujem o samostatnej graf. karte
Ako vidieť, nebudú sa na tom hrať žiadne hry, ktoré by bolo potrebné kupovať. Dôležitá je rýchlosť v office aplikáciách a prehrávanie full HD videa.
A teraz neviem, že ktorá platforma sa na to lepšie hodí. Či Intel alebo AMD resp. čo je výhodnejšie.
Osobne inklinujem k Intelu z hľadiska stability celého systému a spotreby. Ale najnovšie procesory AMD typu kaveri sa zdajú byť pre moje potreby tiež vyhovujúce. Samozrejme v prípade podobných parametrov rozhodne cena.
Tých procesorov je strašne veľa /hlavne tých intelovských/ a preto potrebujem poradiť.
Ak Intel, bude na to stačiť nejaký celeron alebo bude lepšie pentium, resp. aký je medzi nimi výkonnostný rozdiel? (i3 sa mi zdá pre moje potreby už príliš drahé)
Ak by to malo bať AMD, bude stačiť niečo ako A4, či A6?
Ďakujem.
- oneb1t
- Začátečník
Re: poraďte procesor
pentium dualcore nebo nejaka ta a6tka taky muze bejt
i7-12700K, 2x16GB DDR5-4800MHz, ASUS B660-I, 1TB WDS100T1X0E
i5-12400F@5.5GHz, 4x8GB DDR5-4800MHz CL40, Asrock B760M PG riptide, A-data 1TB XPG SX8200, Radeon MI25@WX9100 16GB, NZXT S340 Elite, X4071UHSU
HP ENVY x360 13" Ryzen 3 4300U
i5-12400F@5.5GHz, 4x8GB DDR5-4800MHz CL40, Asrock B760M PG riptide, A-data 1TB XPG SX8200, Radeon MI25@WX9100 16GB, NZXT S340 Elite, X4071UHSU
HP ENVY x360 13" Ryzen 3 4300U
- r34ktor
- Začátečník
A4 a A6 mi zajímavé nepřijdou. Buď Pentium G3258, nebo čtyřjádrové APU. Sympatickou cenu má třeba A8-5600K.
Knowledge is power
- stefan
- Začátečník
-
V tomto prípade by to bolo pentium, nakoľko AMD stojí viac. Pri tých AMD by som uvažoval iba o kaveri, takže tá A8 by musela byť 7600. Mohol by si povedať, že v čom hlavne sa líšia A4 od A6 a A8?
Ako by to vychádzalo ak by som porovnával A6-7400 vs. G3258? Tam sú ceny porovnateľné. Resp. A4-7300 sa ešte dá porovnať s pentiom alebo je to už trieda celeronov? Alebo ešte inak, ktoré AMD sú určené ako konkurencia celeronom a ktoré pentiám? Vďaka.
Ako by to vychádzalo ak by som porovnával A6-7400 vs. G3258? Tam sú ceny porovnateľné. Resp. A4-7300 sa ešte dá porovnať s pentiom alebo je to už trieda celeronov? Alebo ešte inak, ktoré AMD sú určené ako konkurencia celeronom a ktoré pentiám? Vďaka.
- r34ktor
- Začátečník
Velmi zjednodušeně řečeno - procesory Intelu mají vyšší výkon na jádro, APU AMD zase výkonnější grafiku.
Žádná z věcí, které chceš používat, z výkonnější grafiky netěží. Jelikož se ti A8 už zdají drahé, je Pentium G3258 jasná volba. Jeho klíčovou výhodou je možnost snadného přetaktování i na levných deskách pro další navýšení výkonu při zachování velmi dobré spotřeby.
Celerony mají význam do sestav, kde je velký tlak na co nejnižší cenu.
Žádná z věcí, které chceš používat, z výkonnější grafiky netěží. Jelikož se ti A8 už zdají drahé, je Pentium G3258 jasná volba. Jeho klíčovou výhodou je možnost snadného přetaktování i na levných deskách pro další navýšení výkonu při zachování velmi dobré spotřeby.
Celerony mají význam do sestav, kde je velký tlak na co nejnižší cenu.
Knowledge is power
- stefan
- Začátečník
-
Ahojte, čas pokročil, ja som trochu našetril a aj na trhu došlo k nejakým cenovým zmenám. Hlavne dosť polacnel AMD A10-7850K, teraz sa dá zohnať za 140 eur, ako cenová konkurencia sa teda ponúka i3-4330 za takú istú cenu. Moje preferencie sa veľmi nezmenili, hlavne mi ide o spracovanie videa, kedy potrebujem množstvo domáceho surového HD videa dostať na prehrateľný formát MP4 a pod. Ktorý z týchto je na to video lepší? Ďakujem.
- CZECHYa
- Začátečník
http://www.czc.cz/amd-a8-7650k-black-ed ... 64/produkt
Osobně bych se mrknul na novější kousek ze stáje AMD. V testu proti Core i3 4160 nedopadl vůbec špatně.
http://pclab.pl/art60135.html
Pro Core i3 hraje velmi jednoduchý upgrade platformy na cokoliv silnějšího pokud bude potřeba, u AMD nic o moc lepšího neexistuje a už pravděpodobně ani existovat nebude. AMD je v tomto případě projednou lepším poměrem ceny a výkonu, je to s velkým "ale".
Osobně bych se mrknul na novější kousek ze stáje AMD. V testu proti Core i3 4160 nedopadl vůbec špatně.
http://pclab.pl/art60135.html
Pro Core i3 hraje velmi jednoduchý upgrade platformy na cokoliv silnějšího pokud bude potřeba, u AMD nic o moc lepšího neexistuje a už pravděpodobně ani existovat nebude. AMD je v tomto případě projednou lepším poměrem ceny a výkonu, je to s velkým "ale".
Core i5 8600K, MSI 5700XT Gaming, Asus Strix Z370-G, 2x8GB Corsair DD4 3200, Noctua NH-D15S, NZXT H400, Schiit Magni 2U + Schiit Modi 2U + Beyerdynamics DT 880 Pro (600ohm), LG LG 27GL850 + AOC 27G2U