Problém s reštartovaním PC
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- grahf
- Nováček
-
Problém s reštartovaním PC
Ahoj, nenašiel som tu všeobecnú tému s problémami, tak to postnem sem.
Asi pred dvoma týždňami som kúpil novú dosku a procesor (asus z97-ar a i5 4690k). Procesor som pretaktoval na 4.5GHz a všetko šlapalo v poriadku. Odvčera mám ale problém s tým, že akonáhle spustím nejakú graficky náročnú hru, tak sa mi PC prakticky okamžite reštartuje. Trebars Zaklináč 3, nahrajem save, v hre som tak cca 10s a náhly reštart (žiadne bsod). Po tom reštarte mi ani nenabehne systém, takže musím komp vypnuť a znova zapnuť. Skúsil som všetko vrátiť do defaultu, čo sa týka taktovania, nič sa mi neprehrieva, nahodil som nové ovladače asi na všetko, skúsil som vymeniť zdroj (mám 650W), žongloval som s pamäťami, nahodil som nové flashe na všetko, nič nepomohlo. V Event viewer mi nič konkrétne nevypíše, akurát chybu kernel power 41 (63). Na nete som sa o nej dočítal mnoho, ale nie je to jeden konkrétny problém, takže každému pomohlo niečo iné, mne bohužial nič z toho.
Asi pred dvoma týždňami som kúpil novú dosku a procesor (asus z97-ar a i5 4690k). Procesor som pretaktoval na 4.5GHz a všetko šlapalo v poriadku. Odvčera mám ale problém s tým, že akonáhle spustím nejakú graficky náročnú hru, tak sa mi PC prakticky okamžite reštartuje. Trebars Zaklináč 3, nahrajem save, v hre som tak cca 10s a náhly reštart (žiadne bsod). Po tom reštarte mi ani nenabehne systém, takže musím komp vypnuť a znova zapnuť. Skúsil som všetko vrátiť do defaultu, čo sa týka taktovania, nič sa mi neprehrieva, nahodil som nové ovladače asi na všetko, skúsil som vymeniť zdroj (mám 650W), žongloval som s pamäťami, nahodil som nové flashe na všetko, nič nepomohlo. V Event viewer mi nič konkrétne nevypíše, akurát chybu kernel power 41 (63). Na nete som sa o nej dočítal mnoho, ale nie je to jeden konkrétny problém, takže každému pomohlo niečo iné, mne bohužial nič z toho.
- 3dmax4
- Nováček
Re: Problém s reštartovaním PC
Konkrétní řešení nevím, ale bylo by možné provést nějaké stress testy např. v Aidě, v Prime, FurMarku a memtest? Bylo by dobré odchytit co to způsobuje. Děje se tak pouze při spuštění her, takže se jedná o nějakou zátěž. Teď zjistit čeho. Co máš za GPU? Udělej dané testy a napiš. Stress testy by měly stačit každý 10 minut, pokud dřív nepadnou na hubu a memtest full po rebootu (spuštění z boot flashky) aspoň 2x komplet pro sichr.
i-pet i5 4690k -> cooled by beQuiet (and shut up) Dark Rock 3; MSI Z87-G43; Gigabytsh*t R9 280x; SSD - Sung Evo 128GB; 8GB Krucifix OC'd;
- grahf
- Nováček
-
Vyskúšal som stress testy v Aide, všetko prešlo v poriadku. Skúsil som čistú inštalačku Winu na druhý disk, reštarty pokračovali.
- Alfajk
- Začátečník
-
to vypada na vadnej zdroj, zkus occt power supply test
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
- grahf
- Nováček
-
Zdá, že po tomto je jasno. Ten occt test mi skoro okamžite reštartoval komp.
Ale mám ešte jednu vec, s ktorou by som potreboval poradiť, velmi neobvyklé.
Mám dva disky (ssd a hdd), na oboch mám po jednom windowse. V biose mám boot nastavený na ssd. Prvá divná vec je, že sa mi automaticky spúšťa ten na hdd, bez možnosti výberu. Ak dám výber pomocou f8 a exaktne kliknem na ssd, tak sa mi spustí ten na hdd. Ak manuálne vyberiem, že chcem bootovať z hdd, tak mi dá na výber z oboch win a môžem spustiť, ktorý chcem.
A aby toho nebolo málo, tak perlička na záver - ak v kompe odpojím hdd od šťavy a ponechám len ssd, tak mi zahlási nejakú chybu pri bootovani, ako by bol win poškodený. Potom by dával zmysel ten prvý odstavec, že ak vyberiem boot z ssd, tak ho preskočí ako vadný a rovno bootuje z hdd. Problém je, ako som napísal vyššie, že pri manualnom výbere bootu z hdd si môžem vybrať konkrétny win a v tom prípade mi ten z ssd normálne načíta, takže poškodený byť nemôže.
Mám dva disky (ssd a hdd), na oboch mám po jednom windowse. V biose mám boot nastavený na ssd. Prvá divná vec je, že sa mi automaticky spúšťa ten na hdd, bez možnosti výberu. Ak dám výber pomocou f8 a exaktne kliknem na ssd, tak sa mi spustí ten na hdd. Ak manuálne vyberiem, že chcem bootovať z hdd, tak mi dá na výber z oboch win a môžem spustiť, ktorý chcem.
A aby toho nebolo málo, tak perlička na záver - ak v kompe odpojím hdd od šťavy a ponechám len ssd, tak mi zahlási nejakú chybu pri bootovani, ako by bol win poškodený. Potom by dával zmysel ten prvý odstavec, že ak vyberiem boot z ssd, tak ho preskočí ako vadný a rovno bootuje z hdd. Problém je, ako som napísal vyššie, že pri manualnom výbere bootu z hdd si môžem vybrať konkrétny win a v tom prípade mi ten z ssd normálne načíta, takže poškodený byť nemôže.
- Alfajk
- Začátečník
-
klasicka chyba vznikla pri instalaci retardovanejch windows, maji spatne umistenej zavadec, muzes zkusit opravit pomoci instalacniho media, ale kdyz jsem se o to pokousel naposledy, nepomohlo me to a musel jsem reinstal...
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Máš boot sektor umístěnej na obouch HDD, ten na HDD obsahuje záznamy o obouch OS a ten na SSD chybně jen o jednom a to tom na HDD.grahf píše:Zdá, že po tomto je jasno. Ten occt test mi skoro okamžite reštartoval komp.
Udělej to následovně, pokud chceš vybírat mezi OS /disky biosem, tak odpoj HDD, nech zapojeníé jen SSD, nabootuj OS instalátor f lashky či CD a dostaň se do příkazového řádku, a tam zadej bootrec /rebuildBCD
pak SSD odpoj, připoj HDD a stejnej proces zopakuj na HDD.
Pokud chceš aby byl boot blok jen na SSD a pak jsi si vybíral SW při bootu co bootovat, tak se ujisti že je SSD na řadiči jako primární, a udělej tento proces při připojených obouch discích.
Jak zjistíš že je primární? nezjistíš. To je u saty dost často problém, nejčastěji to bejvá takm že port 0 nebo 1 bude primární pokud další zařízení jsou v portech 2 3 4 a pod. Ale nemusí občas to může bejt z druhé strany a občas na některých divných deskách i chatocké. Pokud se ti to vytvořilo tak jak to máš teď, tak ten HDD byl v tu chvíli primární.
- grahf
- Nováček
-
Diky, pomohlo to. Vlastne inštalačka winu mi sama ponúkla automatickú opravu tejto chyby
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Se divim, tam automatická oprava většinou nevyřeší nic, člověk to musí udělat ručně, ale jestli ti pomohla tak OK.
- grahf
- Nováček
-
A čo sa týka prvého problému, po výmene požíčaného zdroja je všetko v poriadku, takže môžem naklusať do obchodu po nový. Všetkým diky za pomoc.