Radeony R9 2xx - testy, recenze, zkušenosti

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Odpovědět
VeCkO
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Radeony R9 2xx - testy, recenze, zkušenosti

Příspěvek od VeCkO »

rccrew píše:101°C na vrm? Kolik je schopne snest?
Do 100st. je to prý OK
Krteq píše:
VeCkO píše:Tak sem si zkusil MAX OC:
...

1190/1450MHz/+200mV reálná voltage v zatížení byla 1.255-1.297v
1200MHz core nechtěla dát
Doufám, že jsi posunul PowerTune na +50%
+25%
Elkim píše:Jop, Heaven je na stabilitu OC gpu nejlepší.
Heaven mi to vždy projelo krásně s i bez AA.
Ale právě Valley mi topí více a to co mi dal Heaven mi nedal Valley.. ten crashnul.
havli píše:Takova voltaz je podle me nesmyslne vysoka a vzhledem k frekvenci a potazmo vykonu. Ja davam 1040 MHz @ 1,05 -1,1V. Pokud chci mensi boost vykonu, tak 1100 MHz @ 1,1 - 1,15 (default pro moji kartu). Pritom uz topi na muj vkus az moc... takze 1,25+ V je doslova peklo a tech par % vykonu navic za to imho nestoji.
Jistě že je.. taky to tak nehodlám provozovat proto jsem psal "Max OC" 8-)

Momentálně testuju 1160MHz/1450MHz/+125mV kde jsou teploty dost OK (VRM1 do 89st., Core 74st.)
Ryzen 7 9800X3D -|- ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WIFI -|- RX 9070XT Pulse -|- ADATA XPG 48GB CL30
5120x1440 UltraWide Samsung G9

>>>>INSTAGRAM<<<<
>>>>CBR1000RR / GoPro / POV / YOUTUBE<<<<
Elkim
Redaktor PCT
Redaktor PCT

Příspěvek od Elkim »

Na můj vkus už je to taky dost, jak píše havli. I když je fakt, že jsem postiženej podchlazeno vodou. Jak mi jdou teploty nad 40°C, už mi to dost vadí. Relativně v pohodě jsem při nějakejch 30°C :oops:
VeCkO
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VeCkO »

Já bych řekl že ty teploty jsou OK.. v záruce to je .. a když to chcípne tak reklamace no.. cajk 8-)
Ryzen 7 9800X3D -|- ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WIFI -|- RX 9070XT Pulse -|- ADATA XPG 48GB CL30

>>>>INSTAGRAM<<<<
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

VeCkO píše:
Krteq píše:Doufám, že jsi posunul PowerTune na +50%
+25%
Tak to koukej hodit na +50%, takhle tě při tom napětí PowerTune akorát zařezává a výkon zdaleka není takový jako by měl být.
VeCkO
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VeCkO »

Zkusím a uvidím.. btw nevíte jak unlocknout na Afterburneru cap z +100mV na +200mV?
Sapphire trixx nemá ani OSD a jeho manuální uprava FAN profilu je taky směšná..
Když to mám přes něj tak mi co 10s na +- 1s vyskočí otáčky karty na 100% a zase dropnou.. dělá to jen v 2D režimu a je to hnus.. MSI Afterburner to nedělá..
Prostě trixx je fakt shit program a dost mě štve že ho musím mít abych mohl pustit více jak 100mV do karty.
A do toho se mi sám zapíná s PC i když nemám zaškrtlý v nastavení start u PC a drží takty které sem posledně nastavil i bez profilu a start UP.. musel sem už i přes nouzový režim to odinstalovat když jsem to přehnal a nenajel mi PC :D

Díky

>>>>INSTAGRAM<<<<
VeCkO
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VeCkO »

teď jsem udělal rychlej test v firestrikeru a rozdíl tam není žádný +-15bodu od sebe v graphic score

>>>>INSTAGRAM<<<<
rccrew
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od rccrew »

nojo,ale ten kraval :? oni uz 3tis.jdou fest slyset...kolik ti zrala sestava pri tom oc?
hlavne mit dobre vetranou skrin,jinaac :twisted:
VeCkO
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VeCkO »

Skříň mám tops :D 2x Noctua vepředu jeden velký fan nahoře a další v zadu Stryker je dobrej :-)
Kravál to už byl .. sice když mám hudbu na sluchátkách tak sem nic neslyšel ale jinak OK.
Spotřeba nevím.. to neřeším bylo to MaX OC co to dá.. ne na 24/7 :-)

>>>>INSTAGRAM<<<<
VeCkO
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VeCkO »

Ok.. ok.. takže s Sapphire Trixx programem jsem skončil.. opravdu dementnější program sem fakt neviděl..

Nemá OSD
Nefunguje FAN profile
Pouští se se zapnutím PC i když nemám v něm nastavené start UP a nevidí ho ani RegCleaner ve startu.
Nechává po zapnutí nastavené hodnoty i když nejsou uloženy v profilu
Celkový dojem chování toho programu nebudí moc důvěryhodnost

A poslední kapkou bylo zmáčnutí default nastavení taktu a následné zčernání monitorů > restart PC > po zapnutí PC a zase samovolného zapnutí toho programu černá obrazovka znovu > nouzový režim > sbohem Trixx

Omlouvám se ale musel jsem si tu ulevit jak mě teď tenhle program vážně nasr*l.

>>>>INSTAGRAM<<<<
prograw
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od prograw »

Osobně s TRIXXem problém nemám. Křivka funguje skvěle i pro ty moje dva Corsairy s ubastlenou redukcí. Program se spouští automaticky, pár vteřin po přihlášení do Windows. Následná, automatická změna taktů z defaultu je doprovázena probliknutím obrazovky přes černou, což mi celkem vyhovuje. Alespoň vím, že OC skutečně naskočilo :P
Projekt: Corsair 300R Black&Gold. Finální fotky ZDE

Currently notebook user only - Dell XPS 15 9550 - i5 6300HQ 2800MHz@undervolt 0.870V / GTX 960M / 8 GB / Kingston SSDNow 120 GB M.2 / WD Blue 1TB
Má krátká recenze k vidění zde
VeCkO
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VeCkO »

No já měl verzi 4.9.1 a křivka fanu mi dělal co 10s že vyskočily otáčky na 1s na 100% a pak zase drop na mou nastavenou hodnotu.. a v MSI afterburneru to nedělá..
Úplně nejlepší by bylo, kdybych zjistil jak unlocknout +200mV na Afterburnueru a byl bych spokojený člověk :D
Na tom Trixx mi hlavně chybělo OSD bez toho už dnes nefunguju :D

>>>>INSTAGRAM<<<<
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

VeCkO píše:A poslední kapkou bylo zmáčnutí default nastavení taktu a následné zčernání monitorů > restart PC > po zapnutí PC a zase samovolného zapnutí toho programu černá obrazovka znovu > nouzový režim > sbohem Trixx
Pokud používáš utility třetích stran k OC a posunutí PT limitu, tak nikdy nepovoluj OverDrive v CCC!

Potom se to mlátí a způsobuje to ty blackscreeny. Je to potvrzené přímo od Unwindera (tvůrce RivaTuneru a MSI AB)
VeCkO
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VeCkO »

:?
OK zkusím vypnout, díky za tip to jsem nevěděl.

EDIT:

no ale teď se mi stala nepříjemná věc, která by možná vysvětlila ten blackscreen u Trixx.
Když teď v Afeterburneru přetočím z defaultu paměti na 1375MHz mám artefakty na ploše..
ještě před hodinou jsem měl zaplý firestriker s 1190/1450 a komplet nic.. a teď artefakty na 1375MHz pamětí na ploše? To je jako co..
Poslední věc co jsem po tom benchu udělal, bylo právě to default tlačítko u Trixx co mi udělalo ten blackscreen pak sem ho smazal v nouzovém režimu a používám afterburner..
Přitom v afterburneru jsem předtím taky taktoval a OK vše..
OverDrive v OCC vyplé
To je blbost ne? Abych si takhle "oddělal" paměti.. podle mě je to problém v něčem jiným..
Ovladače mám lást z Guru3D 15.4.1
Naposledy upravil(a) VeCkO dne čtv 28. kvě 2015, 14:58, celkem upraveno 1 x.

>>>>INSTAGRAM<<<<
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Nejsem si jistý jestli pouhé vypnutí pomůže, to odemčení kdy je vyžadované potvrzení už je zapsané v registru.
VeCkO
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VeCkO »

VeCkO píše::?
EDIT:

no ale teď se mi stala nepříjemná věc, která by možná vysvětlila ten blackscreen u Trixx.
Když teď v Afeterburneru přetočím z defaultu paměti na 1375MHz mám artefakty na ploše..
ještě před hodinou jsem měl zaplý firestriker s 1190/1450 a komplet nic.. a teď artefakty na 1375MHz pamětí na ploše? To je jako co..
Poslední věc co jsem po tom benchu udělal, bylo právě to default tlačítko u Trixx co mi udělalo ten blackscreen pak sem ho smazal v nouzovém režimu a používám afterburner..
Přitom v afterburneru jsem předtím taky taktoval a OK vše..
OverDrive v OCC vyplé
To je blbost ne? Abych si takhle "oddělal" paměti.. podle mě je to problém v něčem jiným..
Ovladače mám lást z Guru3D 15.4.1
´

No jistě.. už sem na to přišel.. odpověď je scale frekvence pamětí s vCore..
protože mám zaplé 2 monitory, tak karta zůstává v 2D režimu v plném taktu pamětí.
Když mám jen jeden monitor, tak paměti maj v 2D 150MHz...

proto jsem měl ty pády blackscreen při default resetu u Trixx..
abych neměl artefakty s 2 monitorama v 2D windowsu na 1375MHz musím mít vyšší vCore :D

Ok no to jsem nevěděl .. :P

>>>>INSTAGRAM<<<<
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Pozor i na AUX voltage. Trixx si ji nastavuje sám, v MSI AB musíš přidat manuálně (rozkliknout ten posuvník ovládání napětí)
Frostys
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Frostys »

Kolik muzu bezpecne nastavit napeti v afterburneru? Jak tady koukam na pozadavek +200, tak je asi bezpecne vse? :D
Mam nejak chut to zkusit jeste vic taktnout. Ale mam obavy, ze zrovna moje karta nebude zrovna OC kousek...
Muzou artefakty proste znamenat nizke napeti? Nebo zkratka uz karta nezvlada dane takty?
CPU i7-9700k + MasterLiquid Lite 240
GPU MSI GeForce RTX 2070 8Gb
RAM Patriot Viper4 16GB@3000MHz
MB Gigabyte Z390 Gaming X
VeCkO
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VeCkO »

No na to sem teď koukal u toho Afterburneru.. Dobře a při OC je lepší je tahat souběžně? Nebo až narazím na nestabilitu v poměru takt/voltage tak přidávat aux voltage?

>>>>INSTAGRAM<<<<
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

AUX podle testů souvisí s napětím v paměťovém subsytému, takže zřejmě řadič.
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

V Afterburneru se nedá nastavit u jádra více, než +100 mV. To je velmi bezpečná hodnota.

Když jsem laboroval s taktováním své grafiky, zkoušel jsem i vliv zvýšení Aux Voltage, ale žádný pozitivní jsem nezaznamenal a tak mám tuto položku trvale na nulové hodnotě.

Při hledání maximálních taktů se mě osvědčilo ladit nejprve samotné jádro bez zvedání taktů pamětí. Takt jádra u Hawaii má ve výsledku větší vliv na výkon grafiky. Až po zjištění stropu u jádra taktuji paměti. Nejprve při základních taktech jádra. Až najdu strop pamětí, teprve hledám maximální stabilní frekvenci společně pro jádro i paměti. Pokud je karta nestabilní snižuji raději takty pamětí.

Samozřejmě je nutné vypnout automatické aplikování nastavení Afterburneru po startu systému. Doporučuji pro jistotu uložit bod pro případné obnovení systému.

Trixx je skvělý v tom, že umožní taktovat mnohem výše, než Afterburner. Používal jsem i obě aplikace najednou zcela bez problému. Nejprve jsem spustil AB, který mě poskytl OSD a vhodnou křivku ventilátoru. Pak jsem pomocí Trixxu zvedal takty a napětí jádra.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“