ADAPTEC HBA 6805H Single SAS/SATA
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- zombux
- Odborník PCT

Re: ADAPTEC HBA 6805H Single SAS/SATA
já nevím, školy nemám, ale nebylo by vhodnější při dnešních směšných cenách disků, místo RAID5 frčet v RAID10? to musí lítat mnohem rychlejc 
ignorelist: kremrole a dezoláti
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Funguje to úplně stejně jako SSD caching u Intelu (najdi si recenze, když přišel Z68 chipse tco to jako první uměl testovalo se to na hodně místech) a ne, já to tak neporovozuji, přijde mi to retardovaný (kor u Sata 3Gbit řadiče), OS z toho nespouštim, ten bootuje z jiného SSD. A furt je to HW řadič s 256MB cache (koukni jak krásně pokryle zápisovou přístupovku na tom mym screenu) tzn ne, neni třeba. Původně to tam ani nebylo, až když se to stalo populární věcí tak to přidali do firmware.
Ještě 1 poznámka/upoznornění. Tyhle řadiče obvykle neuměj non-raid provoz. Tzn když připojíš disk, a neni na něm žádnej raid, řadič jej nechá ležet a ve win jej pak vůbec neuvidíš. Pokud chceš provozovat single disk, musí se inicializovat jako JBOD z 1 disku. A při samotné inicializaci dojde ke ztrátě dat.
Nicméně jsem zjistil, že disk inicializovanej jako JBOD z 1 disku, když jej pak připojim na normální Satu na intel chipset třeba, funguje OK. Tzn jsem preventivně všechny disky co koupim, i když je do raidu nepoužiju, napřed před použitim inicializoval adaptecem jako jbod z 1 disku, abych je tam kdyžtak mohl později připojit a mít na ně přístup. To je ale jen pro info.
Zombux - RAID 5 lítá na takovejhlech řadičích dost rychle. O to se vůbec neboj. 10 je mrhání diskama. Kdybych neměl HW řadič, a jel to přes intela, ala SW + bez cache, tak bych dal 10 protože 5 je výpočetně náročná. 1,0,10 může fungovat na čemkoliv.
Ještě 1 poznámka/upoznornění. Tyhle řadiče obvykle neuměj non-raid provoz. Tzn když připojíš disk, a neni na něm žádnej raid, řadič jej nechá ležet a ve win jej pak vůbec neuvidíš. Pokud chceš provozovat single disk, musí se inicializovat jako JBOD z 1 disku. A při samotné inicializaci dojde ke ztrátě dat.
Nicméně jsem zjistil, že disk inicializovanej jako JBOD z 1 disku, když jej pak připojim na normální Satu na intel chipset třeba, funguje OK. Tzn jsem preventivně všechny disky co koupim, i když je do raidu nepoužiju, napřed před použitim inicializoval adaptecem jako jbod z 1 disku, abych je tam kdyžtak mohl později připojit a mít na ně přístup. To je ale jen pro info.
Zombux - RAID 5 lítá na takovejhlech řadičích dost rychle. O to se vůbec neboj. 10 je mrhání diskama. Kdybych neměl HW řadič, a jel to přes intela, ala SW + bez cache, tak bych dal 10 protože 5 je výpočetně náročná. 1,0,10 může fungovat na čemkoliv.
- LiveBomb
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
OK. Jeste jeden dotaz, zkousel si nekdy upgradovat disky za vetsi v tom poli?
Teoreticky by melo stacit je postupne vymenit, tj. vymenit disk pockat na obnovu pole a pak vymenti dalsi.
Teoreticky by melo stacit je postupne vymenit, tj. vymenit disk pockat na obnovu pole a pak vymenti dalsi.
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Ne nezkoušel.... A ano mělo by to fungovat. Ale já jsem strašpitel. Když z Raidu 5 o 4 discích 1 vytahnu a dam jinej onen rebuild trvá sec sakra dlouho (když jsou disky veliký můžou to bejt i dny) protože on neni force, ala operuje tak aby se při tom pole dal ostále používat. Problém je že kdyby během toho procesu jakejkoliv jinej disk chcípnul, tak jsou všechny data pryč, já tomu něvěřim, ne těm prokeltejm sesatům co tam mam, kde mi 3 z 5ti během 2 let už chcíply. Já raději data zálohuju jinam a sestavim novej raid odznova.
- N_o_c_l_a_f
- Začátečník

zombux :
a) nevim kolik beres kdyz skol nemas, ale 9TB R5 pole potrebuje o 2 disky mene nez 9TB R10, coz je 6 litru. To uz nejaky penize jsou
b) disky zerou, a u serveru jako mam treba ja delaji podstatnou cast spotreby= dalsi prachy
c) u serveru napojenem na 1Gbit je holy nesmysl chtit zasadne vic nez kolik je schopny poslat dal. Tz. kdyz muj server zvladne zaroven streamovat Bluray video do HTPC, sdilet soubory pres bittorent a hashovat stahovany soubory, tak nemam duvod chtit vic
d) i u normalni pracovni stanice je otazka jestli to ma smysl na neco jineho nez honeni trika
Takze za me je R10 vyslovene vec pro specificky pouziti s vysokymi naroky na vykon - server s hodne IOPS nebo nejaka nabusena stanice na strih nezkomprimovanyho videa.
Livebomb :
Pravdu ma, rebuild trva pekne dlouho.
Taky jsem takhle nezkousel upgradovat velikost i v praxi.
DOC_ZENITH :
doporucuju pole odmountovat ze systemu a nechat bezet jenom rebuild, bezi mi pak nekolikanasobne rychleji (ale stale dlouho...).
a) nevim kolik beres kdyz skol nemas, ale 9TB R5 pole potrebuje o 2 disky mene nez 9TB R10, coz je 6 litru. To uz nejaky penize jsou
b) disky zerou, a u serveru jako mam treba ja delaji podstatnou cast spotreby= dalsi prachy
c) u serveru napojenem na 1Gbit je holy nesmysl chtit zasadne vic nez kolik je schopny poslat dal. Tz. kdyz muj server zvladne zaroven streamovat Bluray video do HTPC, sdilet soubory pres bittorent a hashovat stahovany soubory, tak nemam duvod chtit vic
d) i u normalni pracovni stanice je otazka jestli to ma smysl na neco jineho nez honeni trika
Takze za me je R10 vyslovene vec pro specificky pouziti s vysokymi naroky na vykon - server s hodne IOPS nebo nejaka nabusena stanice na strih nezkomprimovanyho videa.
Livebomb :
Pravdu ma, rebuild trva pekne dlouho.
DOC_ZENITH :
doporucuju pole odmountovat ze systemu a nechat bezet jenom rebuild, bezi mi pak nekolikanasobne rychleji (ale stale dlouho...).
- zombux
- Odborník PCT

to byla pochopitelně replika z nejmenované hry
jinak ano, cenový rozdíl tam je, a ano, u serveru připojeného sítí je to jedno. a ano, moje poznámka mířila opravdu spíš k výkonné pracovní stanici s velkými nároky na datový tok, nemusí to být video - klidně stačí pracovat s velkými objemy dat při zpracování fotek o velkém rozlišení, to je pak rychlé úložiště k nezaplacení.
- N_o_c_l_a_f
- Začátečník

Jenze R5 na HW radici je rychle uloziste... 
- LiveBomb
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Tak sem dal na vas, jeta 5805 je na ceste
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
- N_o_c_l_a_f
- Začátečník

Ja myslim ze budes spokojenej. 
- zombux
- Odborník PCT

fajn, a co na tom provozuješ za disky? mám teď pár RAID1 polí na integrovaném intelu, je to postavené na WD Greenech - takže rychlost mizerná (tak do 100MB/s read) a uvažuju že s použitím modnutého BIOSu to celé zadara předělám na RAID10, což by přece jen už mohlo být rychlostně znatelně výš.DOC_ZENITH píše: Zombux - RAID 5 lítá na takovejhlech řadičích dost rychle. O to se vůbec neboj. 10 je mrhání diskama. Kdybych neměl HW řadič, a jel to přes intela, ala SW + bez cache, tak bych dal 10 protože 5 je výpočetně náročná. 1,0,10 může fungovat na čemkoliv.
no a kdybych to celé udělal úplně jinak a pořídil třeba tu 5805? co jsem se tak dočetl, tak Greeny jsou pro použití s něčím ala 5805 nejspíš k ničemu, protože to dost pravděpodobně nebude držet pohromadě (i když musím zaklepat, že na tom intelím RAID1 jsem nikdy nezažil, že by Green vypadl z pole). co kdybych - hypoteticky - koupil 5805 a dal mu "nevímkolik" WD Red? smyslem by bylo dosáhnout razantního navýšení výkonu, při zachování tichého provozu. je to reálná cesta, nebo pro vysoký výkon je třeba RE disk? navíc deska podporuje max SATA2 a nějakou starou PCIe verzi.
(jo, nebo je pak třetí cesta, data co potřebujou rychlý přístup nalejt na SSD a zbytek nechat hnít na RAID1 polích, protože tam výkon neřeším... to by možná byla ve výsledku ta úplně nejrozumnější cesta, protože těch dat bude do 200GB... tím pádem by HW řadič a výměna disků byl celkem zbytečný overkill)
- N_o_c_l_a_f
- Začátečník

Ja mam na 5805 4x WD Green a v pohode.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Zombux já na Ten Adaptec i na Highpoint 3520 napojuju shitózní 7200rpm Seagaty 7200.14 co umíraj jak na běžícim pásu, v minulosti tuna jinejch disků a před příchodem Sata3 modelů i SSD, ale raid se mi ještě nikdy nerozpadl. Nevim proč by se tak mělo stát, nevidim k tomu důvod.
- LiveBomb
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Jak dlouho muze na te 5805 tvroba RAID5 ze 4x2TB? Uz to trva 9 hodin a ma 40% ....
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Pokud to furt běží tak to nech.... to cca odpovídá, mě highpoint 3520 dělal raid 5 z 4x2TB cca 15 hodin.
- LiveBomb
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Bojim se aby tam nebyla nejaka krpa ...
Btw. rozsireni toho pole to zvladne bez ztraty dat?
Btw. rozsireni toho pole to zvladne bez ztraty dat?
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Nevim, nezkoušel jsem.
- N_o_c_l_a_f
- Začátečník

Je to trochu dlouho, ale odpovida to 25MB...nechal bych to.
- LiveBomb
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
No prave, je to trochu dlouho.