Vliv procesoru na paměti

Paměťové moduly DDR3 pro stolní PC i pro notebooky.
Odpovědět
Peivl
Nováček
Nováček

Vliv procesoru na paměti

Příspěvek od Peivl »

Zdravím gentlemani,

mám v plánu si v brzké době sestavit herní PC a chtěl bych se vás zeptat jaký má vliv procesor na paměti? Projížděl jsem si procesory, vybral jsem si i5-4690K a všiml jsem si u produktu věty: "V tomto případě se jedná o dvoukanálový řadič pamětí typu DDR3 a konkrétně u modelu Core i5-4690K jsou podporovány paměťové moduly s rychlostí až 1600MHz." Znamená to, že pokud si koupím paměti s větší frekvencí (dejme tomu 2400Mhz) tak je procesor nevyužije a je to zbytečná koupě?

Díky za odpovědi. :)
Naposledy upravil(a) Peivl dne čtv 11. čer 2015, 17:36, celkem upraveno 1 x.
Caderom
Začátečník
Začátečník

Re: Vliv procesoru na paměťi

Příspěvek od Caderom »

Jde o oficiální podporu, řadič můžeš "přetaktovat". Každopádně když se podíváš na testy pamětí, tak zjistíš, že 1600 MHz stačí a vyšší rychlosti obvykle nepřinášejí kromě měření v benchmarcích znatelné zrychlení. Vzhledem k dnešním cenám bych bral 1866 MHz moduly.
Jiná situace by byla, kdybys chtěl koupit AMD APU a využívat integrovanou grafiku, tam mají rychlejší paměti přínos znatelný.
Peivl
Nováček
Nováček

Re: Vliv procesoru na paměti

Příspěvek od Peivl »

Jasně, chápu. Tudíž i kdybych chtěl použít těch 1866 MHz tak musím řadič přetaktovat tak, aby těch 1866 MHz plně využil, chápu správně?
Caderom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Caderom »

Tím, že nastavíš rychlost pamětí, nastavíš i rychlost řadiče. A paměti se musí přenastavit tak jako tak, aby nejely v univerzálně funkčním nastavení, což bývá obvykle max nějakých 1333 MHz. Neexistuje žádná správná rychlost, jsou rychlosti stabilně funkční a nestabilní/nefunkční. Intel garantuje rychlost do 1600 MHz, reálné limity jsou ale úplně někde jinde. Tak jako tak bys měl systém otestovat, můžeš narazit např. na vadný paměťový modul. Prakticky je to tedy zbytečné řešit. Kup 1866 MHz moduly, nastav příslušný profil/hodnoty, otestuj a užívej.
Peivl
Nováček
Nováček

Příspěvek od Peivl »

Dík!
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Eghm... víš jak vůbec funguje paměť? Co si představuješ pod pojmem "využije" ? Protože odpověď je ne, nevyužije, rozdíl mezi 1600Mhz a 1866 bude nulovej, nebo tak malej že bude v rámci chyby měření, kdyby ty 1866 měly horší latence a 2T commandrate (což se ti při aktivaci XMP auto zapne) tak můžou bejt i horší.

1600 má ten CPu napsáno, protože to je min garnatovanj takt, tzn tolik zvládne i když jej naložíý naplno, třeba 4x8GB moduly. Čím více CPU musí tahat, tím je to pro něj obtížnější a dosahne menších frekvencí, atd. Když tam dáš jen 1 modul na kanál, můžeš jet 1T a dobrej takt, ale reálně jak jsem řekl, to na výkonu nepoznáš. Pokud se chystáš pořídit DDR3, kup ty nejlevnější ňáké spolehlivé značky (Crucial, Kingston), a neřeš to, je fuk jaká frekvence.
Odpovědět

Zpět na „DDR3“