snažím se přetaktovat svůj Core i7 2600K s odemčeným násobičem a v zásadě vše funguje bez problémů. Vypnul jsem Turbo Boost, zvýšil násobič z 35 na 43 (tedy 4.3 GHz) a nemanipuloval jsem nijak s napětím. Jediné, co jsem zvedl je násobič. Procesor je už rok stabilní, při běhu nejsou žádné pády ani při dlouhodobém vytížení procesoru.
Problém ale spočítá ve studeném startu. Pokud zapnu po ránu nerozehřátý počítač, je to tak 50:50 že nenastartuje, ale místo toho se sám 3-4x restartuje. První start zobrazí jen prázdnou obrazovku, cca na 5 sekund, potom se vypne, sám znovu zapne a věštinou se načte pozadí BIOSu (u mé desky jen barevný přechod a nadpis GIGABYTE UEFI BIOS). V tu chvíli se opět restartuje a potřetí nastartuje do černé obrazovky. Následuje čtvrtý restart a buď už zcela úspěšný start na nataktované frekvenci (nevrací se na základ) nebo se zobrazí hláška že start selhal s možností vstoupit do BIOSu, ze kterého jen potvrdím současné nastavení (tedy navýšený násobič zůstává) a po potvrzení normálně nastartuje. Stejný problém se stává, pokud počítač na příliš dlouho usne ve spánku (nespíše vychladne).
Mám podezření, že buď procesor nezvládá overclock dokud se nezahřeje, nebo že překáží velké množství hodnot AUTO a základní deska se snaží na několik restartů najít vhodnou hodnotu napětí. Každopádně problém mi vadí, protože to jednak zdržuje start a zřejmě několik vypnutí při startu nedělá dobře mechanickému HDD, který vždy nepříjemně cvakne při vypnutí

Problém s takovými restarty jsem ale měl ale i dříve, s jinou základní deskou (MSI) kterou jsem poté vyměnil za Gigabyte protože odešla.
Nenapadá někoho příčina problému a jak to úspěšně vyřešit? Například vynechat v BIOSu všude AUTO hodnoty a nastavit vše ručně? Nechce se mi zvyšovat napětí ani overclock snižovat, když za běhu už vše funguje naprosto v pořádku.
Předem díky za radu