Vysvětlení
Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee, PKBO
- KevinHD
- Nováček
-
Vysvětlení
Zdravím, chtěl bych se vás prosím zeptat když mám procesor dám příklad:
FX- 8300 má pracovní frekvenci jader 3.3ghz ale nechápu toto je v závorce napsané (4.2 ghz turbo)
Může mi někdo prosím vysvětlil co to znamená, děkuji
FX- 8300 má pracovní frekvenci jader 3.3ghz ale nechápu toto je v závorce napsané (4.2 ghz turbo)
Může mi někdo prosím vysvětlil co to znamená, děkuji
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Re: Vysvětlení
Psaná turbo frekvence je max frekvence na kterou CPU může zvýšit takt při názké zátěži (zatížené jen 1 jádro). Při vyšší zátěži poběží na základnim taktu. Toto je jednotlivé vysvětlení.
U složitého bych se mohl rozepsat jak přesně to funguje, jak u AMD zasahuje problémové APM, jak u Intelu pracujou turbo stepy a že Inteálcý CPU běžej nad svůj base i ve full loadu, jak je to u APU a jakou roli hraje TDP limit čipu, atd, atd, to by bylo pro tebe asi ale zbytečné.
U složitého bych se mohl rozepsat jak přesně to funguje, jak u AMD zasahuje problémové APM, jak u Intelu pracujou turbo stepy a že Inteálcý CPU běžej nad svůj base i ve full loadu, jak je to u APU a jakou roli hraje TDP limit čipu, atd, atd, to by bylo pro tebe asi ale zbytečné.
- KevinHD
- Nováček
-
Áha, takže jestli dobře chápu tak když dělám na PC něco náročnějšího nebo prostě když hraji náročné hry jako je Witcher3 GtaV apod. tak se mi to prostě samo zapne do turbo režimu? a když dělám na PC něco nenáročného skype, fb sledování filmů tak mi to pojede na frekvenci 3.3ghz
- Zivan
- Začátečník
-
- Kontaktovat uživatele:
Ne, turbo se zapne ve chvili, kdy nejedou naplno vsechna jadra a cast procesoru se tak flaka 

HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Ano, přesně tak. Když děláš něco nenáročného (chat/office) tak se ti zapne CnQ či speedstep a ten CPU dále podtaktuje až k 1,4Ghz. 3,3Ghz budeš mít při plném zatížení a až 4,2 při nízké zátěži které má jen 1 thread, tzn dovede využít jen 1 jádro.
- KevinHD
- Nováček
-
Áha tak dobře děkuji za vysvětlení 

- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Technologie turnbo boostu ti nezvedá celkovej výkon, ale zvedá ti jej u programů co jsou špatně optimalizovaný, tzn nedovedou využít více CPU jader, ale přesto jsou omezeny výkonem CPU, takže pomáhá jen větší frekvence, tak právě tam zafunguje turbo boost.