Radeony R9 390 a 390X - recenze, testy, zkusenosti

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Odpovědět
VeCkO
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Radeony R9 39x - testy, recenze, zkušenosti

Příspěvek od VeCkO »

Díky o tom vím, ale chtěl bych ideál od Sapphire třeba tri-x
Ryzen 7 9800X3D -|- ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WIFI -|- RX 9070XT Pulse -|- ADATA XPG 48GB CL30
5120x1440 UltraWide Samsung G9

>>>>INSTAGRAM<<<<
>>>>CBR1000RR / GoPro / POV / YOUTUBE<<<<
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

ty biosy co jsou na techpowerup tak jsou zatim vsechny alespon u me nefunkcni ;)
https://SecreLocal.com - Local Singles Chat - No Verify - Anonymous Adult Dating - Local Live Chat
VeCkO
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VeCkO »

Mě funguje ten první cos postoval co má XFX 390x 4GB 1000/1350 ..ale ten Tri-X už nejde..
Ryzen 7 9800X3D -|- ASUS ROG Strix B650E-F Gaming WIFI -|- RX 9070XT Pulse -|- ADATA XPG 48GB CL30

>>>>INSTAGRAM<<<<
icebosss
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od icebosss »

Co doporučuje teď za kartu? Koupit teda nějakou třeba MSI 390x nebo MSI 290X lightning či Sapphire Vapor x, hraju stejně jen full HD, takže 8 gb paměti asi netřeba.

Jde mi o to aby do budoucna nekurvili ovladače zvlášť pro R9 290/X a abych se na 100% vyrovnal "nové" řadě
VeCkO
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VeCkO »

Pokud máš peníze na 390x tak ji vem.. ušetříš si hodně námahy z ní pak tlačit výkon přeflashem apod.. + maj pěkné chladiče a Gaming 8GB edice vypadá opravdu dobře..

Pokud nechceš tolik utrácet a dbáš na cena/výkon tak vem bazarovou 290x ..
A ten výběr cos psal je dobrý.. ideálně Vapor-x nebo Lightning.. to jsou top verze..

Ale chybu koupě nové 390x neuděláš.. 3 roky záruka, lepší chladič, žádné starosti o flashování na 390x apod..

>>>>INSTAGRAM<<<<
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

icebosss píše:Co doporučuje teď za kartu? Koupit teda nějakou třeba MSI 390x nebo MSI 290X lightning či Sapphire Vapor x, hraju stejně jen full HD, takže 8 gb paměti asi netřeba.

Jde mi o to aby do budoucna nekurvili ovladače zvlášť pro R9 290/X a abych se na 100% vyrovnal "nové" řadě
Za mě teda bazarovou 290X klidně i s referenčním chladičem. Pokud jsi schopnej dáš pak chladič zbavený od plastových dílu do Trouby a odděliš chladicí plech od vapor chladiče....

k tomu kup Morpeheuse cooler:
http://chlazeni.heureka.cz/raijintek-morpheus/

samozřejmě to namontuješ s originalním Backplatem a máš nadherně tichou a vykonou Grafiku když si tam dáš vhodné ventilatory....

S Flashnutím na 390X a připadnou editaci biosu a OC bys mohl mit tichou i vykonou kartu... bohužel pořád žravou :(
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury Beast 2x64GB 5600MT/s @6000MT/s; GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD#1: Kingstone KC3000 2048 GB; SSD#2: Seagate Firecuda 530R 2000GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Phanteks Enthoo PRO 2; Rad: Alphacool NexXxoS HPE-45 Full Copper 420mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + Alphacool Rise Flat; OS: Custom Fedora 43 (installed ground UP from cmd nonGUI).
icebosss
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od icebosss »

o to mi jde, jestli flash bude potřeba nebo to nové ovladače srovnají... a ligtning asi neflashnu, když není referenční.

MSI lightning bude asi o trochu lepší chladič jak Gaming..

bazarovou 290x už nechci, samé problémy a většinou se prodávají stejně referenčky a pak zase bastlit chladič na to už nemám náladu, stejně to je většinou polofunkční řešení

to s troubou jsem zkoušel, pak vše na kartu nainstaloval a zelené pruhy přes obraz při spuštění = karta dead..

a takovou práci jsem si dal s tím rámem :D dával jsem na to gelida, ale to je tak šmejd chladič, že při dotahování toho chladiče se mi ukroutili 2 šroubky, který nebyly ani zpola utáhlé. Takže mně došla trpělivost na bastlení a ty šroubky jsou samozřejmě nějaký custom zmetky, které se nedají sehnat
VeCkO
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VeCkO »

Já mám teď 3 dny Vapor-X která má taky nereferenční PCB a 390x bios mi na tom fičí..

To co vyjmenoval Dithius je dobrá varianta.. ale zase dost starostná a samozřejmě u bazarky nemáš takovou záruku jako u nové..

je to jednoduché.. pokud chceš novou a dlouhou záruku a bez starostí.. ber 390x ..
Pokud ti nevadí úpravy, flashe apod. tak ušetříš na bazarce.. samozřejmě s horší zárukou..

EDIT: ale to už jsme dost OT zde.. když tak to pojd řešit do daného téma "Rady s nákupem a porovnání"

>>>>INSTAGRAM<<<<
icebosss
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od icebosss »

hele zkusím vzít na zkoušku lightning, kdyžtak ho vrátím a má taky 3 roky záruku. A aspoň vyzkouším flash biosu na téhle kartě.

Referenčka poputovala na reklamaci, naštěstí jsem měl další originální chladič v záloze
VeCkO
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VeCkO »

Jinak nové chladiče u 390x jako je MSI Gaming, nebo Sapphire Tri-X vypadají v účinku na jádro docela slušně.. ale VRM už to moc teda nebere :sad:

MSI Gaming:
http://media.bestofmicro.com/Q/4/503788 ... G-Back.jpg

Sapphire Tri-X:
http://images.hardwarecanucks.com/image ... 390X-6.jpg

>>>>INSTAGRAM<<<<
rccrew
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od rccrew »

sapphire tri-x 390x je doma
zacnu provedenim krabice,
jest kompletne v parcialnim laku a k memu udivu + 3d slepotiskem s hospodarskou tematikou jaq sem predpokladal :-D
Prvni dojmy?...asi me zhejckal tenkrat vypujceny Vapor-x 290,pac tohle je fakt kus spatne vstriklyho plastu,ostry hrany,otrepy...
chladic precniva bez upravy pres pcb v otevrenym plast+zebrovani prostoru.
osobni pocit z nedotazene prace.Jestli bude vapor,tak si na nej pockejte!
Pcb je totozne s tri-x 290 jaq ste si mohli vsimnout v mem a nemem vlakne,ze Willi war mein Opa.!
Heatpipe o prumeru 9-10mm.Slusny roury.
A ted perlicka.Hned z kraje koukam na gpu-z a me jadro je stale pojmenovane jako Hawaii a ne Grenada. :P
To bylo jaksi jasny od zacatku.Nevim jak moc ma velkej vliv verze ovladacu 15.20 a 15.15,ale pri dodanych ke karte 15.20 si treba v call of duty ani 1080 ani 1440 na plny detaily plynule nezahrajete.
V Heavenu pri narocnejsich scenach zaseky.Pravda,ty textury kameni stoji za h*v*o pri jakekoliv teselaci.Ve Valey jaq nejspis Zenith myslel to maj amd vic osefovany takze score lepsi a kapanek plynulejsi,zato vykresleni strmych ploch objektu schit,ale zato amd nemuze.
no,pro ted sem temer u konce a jako perlicku na konec...mozna je to nahoda,ale moje karta za napajeci kaskadou po ukonceni benchmarku vrni,cvrlika...ale pozor jinak chladi pasivne a neprojevuje se zadne cvrlikani!
Kazdopadne karta je nenazrana vic jak 290tka :twisted:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

Já vám říkal, že Grenada =/= Hawaii 8)
AMD v reakci na nejasnosti dohady, vydala tiskovku, ve které tyto aspekty rozebrala:
  • vyšší taktovací frekvence jádra je sama o sobě důsledkem možností, které vyplývají ze zlepšení výrobního procesu
  • vyšší taktovací frekvence pamětí je důsledkem vyladění paměťového řadiče, který nyní zvládá (stabilně) vyšší takty a datovou propustnost
  • vyšší takty (obecně) při stejné nebo nižší spotřebě jsou důsledkem kompletního přepracování mikroarchitektury pro řízení spotřeby
DIIT - AMD: Říkali jsme vám, že Radeon R9 390(X) není přejmenovaná karta
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

Podle me to jsou nesmysly, staci se zeptat mistnich majitelu 290X, co flashli 390X BIOS... krome kapacity RAM je to pak uplne stejna karta. No-x akorat akorat kopiruje AMD PR blaboly.

//edit Wilik - upraveno
rccrew
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od rccrew »

staci se podivat sem...sapphire 390x
http://pctforum.tyden.cz/download/file.php?id=12889
...oni ani nebyly schopny prejmenovat Hawaii na Grenadu...
hlavne,ze ji tak aspon muzeme rikat :P
argCz: by me teda zajimalo jestli si vycucali z prstu i release date 2013 :wink:
Naposledy upravil(a) rccrew dne pát 26. čer 2015, 11:30, celkem upraveno 1 x.
ArgCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ArgCZ »

GPU-Z ukáže přesně to co jeho tvůrce nechá aby ukázalo, to jen tak na ukraj, když bude chtít aby R9 390X detekovalo jako šípkovou růženku tak to tak bude, čistě jen k tomu GPU-Z

//edit Krteq - Promaz OT + podán návrh na "ocenění".
Adam Vágner
Redaktor PCT
Redaktor PCT

Příspěvek od Adam Vágner »

Ptal jsem se speciálně na problém s verzemi ovladačů s odkazem na vlákno na redditu.

Z AMD jsem dostal odpověď, že podobné rumors AMD nekomentuje a

All press was using the same driver as far as I know.

Předpokládám, že kdyby hrozilo, že jsou všechny recenze kromě jediné na špatných ovladačích, v této fázi už by k tomu někdo napsal něco jako doporučení testovat na těchto a těchto ovladačích s tím, že jsou aktuální, dostal jsem znovu jen odkaz na tentýž ovladač, který byl uvolněný toho 15.

edit: vlastně asi spíš už do vlákna pro fury X, co?
Naposledy upravil(a) Adam Vágner dne pát 26. čer 2015, 12:19, celkem upraveno 1 x.
Pavel.P.
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Pavel.P. »

rccrew píše:staci se podivat sem...sapphire 390x
http://pctforum.tyden.cz/download/file.php?id=12889
...oni ani nebyly schopny prejmenovat Hawaii na Grenadu...
hlavne,ze ji tak aspon muzeme rikat :P
argCz: by me teda zajimalo jestli si vycucali z prstu i release date 2013 :wink:
No ono GPU-Z funguje jak arg napsal... bohužel... spolehlivě detekuje asi jen takty... ale to jsem už trocho mimo téma.

...
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

AMD v reakci na nejasnosti dohady, vydala tiskovku, ve které tyto aspekty rozebrala:
  • vyšší taktovací frekvence jádra je sama o sobě důsledkem možností, které vyplývají ze zlepšení výrobního procesu
  • vyšší taktovací frekvence pamětí je důsledkem vyladění paměťového řadiče, který nyní zvládá (stabilně) vyšší takty a datovou propustnost
  • vyšší takty (obecně) při stejné nebo nižší spotřebě jsou důsledkem kompletního přepracování mikroarchitektury pro řízení spotřeby
Tak tohle jsou věci, které těžko ověříme pouhým překopírováním biosu na předchozí R9 290(X). Nový bios se samozřejmě bude snažit grafiku provozovat stejným způsobem, jako R9 390(X) a ve výsledku může být chování velmi podobné. Záleží na konkrétním potenciálu každého jádra. Je pravděpodobné, že Grenada bude mít všeobecně lepší vlastnosti, ale to nevylučuje, že se mezi původními Hawaii jádry nenajdou lepší kousky.

EDIT: Ještě dodám, že biosy jsou navrhovány tak, aby fungovaly univerzálně na všech kusech dané modelové řady. Proto musí obsahovat celkem konzervativní hodnoty nastavení jednotlivých položek. Pokud se Granada optimalizovala, mohou být tyto konzervativní hodnoty posunuty o něco výše. Přesto takový bios může fungovat na větším množství jader Hawaii a podávat srovnatelné výsledky, ale nemusí jej zvládnout všechny!
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Tohle je máchání už vypraného prádla... tím co jsi teď prohlásil jsi neřekl nic. Samý "možná", či "některý", uakž mi je, ukaž mi ty rozdíly, ukaž mi ty Hawai jádra co se nedovedou chovat jak 300 řada co jsi tady nadhodil....
Krteq
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Krteq »

Není :roll:

Vyjádření Davida Baumanna ohledně změn BIOSu R9 290X vs. R9 390X
Dave Baumann píše:
Essentially, a bunch of BIOS tweaks and binned chips with better perf/watt metrics.
Not quite that simple. The microcontrollers on these things are pretty sophisticated in what you can do with them and the microcode that they execute are intrinsically tied to the binning mechanism that is in place for a particular product. There are specific changes between R9 290's and the R9 390's binning test programs and operational microcode such that, despite R9 390X running a superset of 290X's clocks it is not a guaranteed that taking an R9 390X an using a 290X BIOS and microcode would actually operate at those speeds; the intersection is likely large, but not necessarily 100%.
Beyond3D - AMD: Pirate Islands (R* 3** series) Speculation/Rumor Thread

Revision ID string je také rozdílný pro oba modely (když už jste se tu oháněli DeviceID z .inf, ale DeviceID není vše).

R9 290X - REV_00
R9 390X - REV_80

Ukaž mi 100% důkaz, že jsou to naprosto totožná jádra bez jakýchkoliv změn.
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“