SSD: Moc rychlý start?
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- vecino
- Začátečník

SSD: Moc rychlý start?
Ahoj,
vyhodil jsem z PC klacickej plotnovej HDD, protože mě štvaly vibrace a zvuky co vydával. Plotnový HDD mám jako externí řešení + síťové disky.
Nyní mi Windows startuje, tak rychle, že se mi stane, že se asi nestihne probrat GK a mám černou obrazovku s hláškou "že není signál". Nestává se to vždy někdy naběhnu ok. Do té doby co jsem měl v kompu plotnovej HDD, tak se mi to nikdy nestalo. Je nějaká volba v biosu, aby se "pozdrželo" bootování? Případně jiný tip jak to pořešit?
Díky
Vecíno
vyhodil jsem z PC klacickej plotnovej HDD, protože mě štvaly vibrace a zvuky co vydával. Plotnový HDD mám jako externí řešení + síťové disky.
Nyní mi Windows startuje, tak rychle, že se mi stane, že se asi nestihne probrat GK a mám černou obrazovku s hláškou "že není signál". Nestává se to vždy někdy naběhnu ok. Do té doby co jsem měl v kompu plotnovej HDD, tak se mi to nikdy nestalo. Je nějaká volba v biosu, aby se "pozdrželo" bootování? Případně jiný tip jak to pořešit?
Díky
Vecíno
9800X3D - MSI MAG B850 TOMAHAWK MAX - G.SKILL 32GB DDR5 6000MHz CL30 Trident Z5 NEO - NZXT KRAKEN ELITE 280 - MSI RTX 5070 Ti 16G GAMING TRIO OC - WD Blue SN580 2TB + 860 EVO 1TB - Fractal Design Meshify S2 - MAG A1000GLS PCIE5 - MSI Optix MPG321QRF-QD 32".
- Walker1134
- Moderátor

Re: SSD: Moc rychlý start?
Pokud není problém jinde, tak lze nastavit v BIOSu dobu zobrazení nabídky desky...
PC: Monitor: Dell S2417DG@144Hz + G-SYNC, Case: Be quiet! Pure Base 500, CPU: Ryzen 7 5700x3D, Cooler: Artic Freezer 34, MB: GIGABYTE B450 GAMING X, GPU: Asus Dual RTX5070 12GB, RAM: 2x16GB Corsair LPX DDR4@3600Mhz, NVMe SSD: Samsung 970 Pro 512Gb, SSD2: Kingston A400 960GB, OS: Windows 10 Pro, HDD: Western Digital Blue EX 1Tb, HDD2: Western Digital 250GB PSU: Seasonic Focus Plus Platinum 650W
- vecino
- Začátečník

V BIOSu takovou volbu bohužel nemám.
9800X3D - MSI MAG B850 TOMAHAWK MAX - G.SKILL 32GB DDR5 6000MHz CL30 Trident Z5 NEO - NZXT KRAKEN ELITE 280 - MSI RTX 5070 Ti 16G GAMING TRIO OC - WD Blue SN580 2TB + 860 EVO 1TB - Fractal Design Meshify S2 - MAG A1000GLS PCIE5 - MSI Optix MPG321QRF-QD 32".
- tmaven
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Me naskakuje monitor az pri bootu windows (nevidim post). Tobe az ve windows? Dela to nejaky problem ci jen musis cekat? 
ASUS ROG STRIX B550-I GAMING ~ AMD Ryzen 7 5800X3D ~ GeForce RTX™ 3070 Ti GAMING OC 8G ~ G.SKill Trident Z RGB 32GB (2x16GB) DDR4 3600 CL17 ~ Corsair SF750W ~ Samsung 980 PRO 1TB ~ Cooler Master MasterBox NR200P ~ Scythe Fuma 2 ~ Dell S2721DGF + BenQ XL2411Z + Samsung 2233RZ ~ www.flyingbbq.cz - Blog o BBQ!
- vecino
- Začátečník

Když se mi to stane, tak musím vypnout komp ... a když ho zapnu znovu, tak to naskočí hned. Ale říkám není to tak vždy. Po zapnutí komu se mi jinak objevuje logo MSI od desky a pak už to jede do Woken.
- PKBO
- Moderátor

Tady hledej problém v software, win jsi instaloval čistě, nebo jsi dělal migraci ?
Ovladače jsi přeinstaloval ? (s pomocí display driver uninstaller to udělej)
Viry žádné ?..
Jinak pokud chceš nějakou kvalitnější radu, tak se rozepiš do podrobna o sestavě...
Ovladače jsi přeinstaloval ? (s pomocí display driver uninstaller to udělej)
Viry žádné ?..
Jinak pokud chceš nějakou kvalitnější radu, tak se rozepiš do podrobna o sestavě...
- vecino
- Začátečník

Nová instalace W7, instalace všech dostupných akualizací z Win Update, instalace driverů k desce: Intel® Chipset Device Software, Intel USB 3.0, LAN, HD Audio, atd. klasika. Potom instalace posledních nVidia ovladačů 353.30. Mělo by to bejt opravdu čistý.
Možná je v tom komp nevinně a dělá to monitor Benq BL2710pt (připojeno přes DP). Stalo se mi, že když PC šel do režimu spánku a pak jsem ho chtěl probudit, tak monitor nic furt neměl signál. Po vypnutí a zapnutí monitoru bylo vše ok.
Zkusím to ještě líp vysledovat a popsat, ale jak píšu výše mám pocit, že to má spojitost s tím jak jsem vyhodil plotnovej HDD. Start je teď fakt děsně rychlej od zapnutí kompu (předtím jsem měl taky SSD). Ten plotnovej HDD to skutečně brzdil než naběhl a inicializoval se (byl jen datovej / systém byl celou dobu na SSD). Sestavu mám v podpisu.
Možná je v tom komp nevinně a dělá to monitor Benq BL2710pt (připojeno přes DP). Stalo se mi, že když PC šel do režimu spánku a pak jsem ho chtěl probudit, tak monitor nic furt neměl signál. Po vypnutí a zapnutí monitoru bylo vše ok.
Zkusím to ještě líp vysledovat a popsat, ale jak píšu výše mám pocit, že to má spojitost s tím jak jsem vyhodil plotnovej HDD. Start je teď fakt děsně rychlej od zapnutí kompu (předtím jsem měl taky SSD). Ten plotnovej HDD to skutečně brzdil než naběhl a inicializoval se (byl jen datovej / systém byl celou dobu na SSD). Sestavu mám v podpisu.
- zombux
- Odborník PCT

zkusil bych připojit monitor přes DVI nebo analog, pokud to jde.
ignorelist: kremrole a dezoláti
- Krteq
- Středně pokročilý

-
Zkus nějakou starší verzi driveru, tyhle dělají problémy sami o sobě a znovu se tam objevil bug s blackscreenem na DPvecino005 píše:Potom instalace posledních nVidia ovladačů 353.30...
...Benq BL2710pt (připojeno přes DP)..
- vecino
- Začátečník

Aha díky za tip - pravdou je, že na ty poslední ovladače od nvidia jsem přešel až včera právě s novou instalací Windowsu.
Pls zdroj těchto potíží nvidia ovladačů máš někde z fór? Případně kde je najdu?
Díky
Pls zdroj těchto potíží nvidia ovladačů máš někde z fór? Případně kde je najdu?
Díky
- PKBO
- Moderátor

Poslední 3 drivery stojej za prd... teda aspoň na Maxwellu, měl jsem tu 970, pády i při brouzdání internetem, pády při hraní, instant shutdown se kterým jsem si neporadil a musel jsem kvůli tomu asi 20 opakovat questy v zaklínačovi, tak jsem se nasral, prodal jí a jedu zatim na gtx 780 kde žádné potíže zatim nemám, ale četl jsem i o problémech s keplerem..
Takže jestli vyloženě nepaříš některou z posledních vydaných her, kde by ti ten driver výrazně pomohl, tak zkus hledat něco pod 350.
Takže jestli vyloženě nepaříš některou z posledních vydaných her, kde by ti ten driver výrazně pomohl, tak zkus hledat něco pod 350.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Nejstabilnější drivery na maxwella jsou zatim 347.88.
- vecino
- Začátečník

Aha díky za tipy - zkusím.
- elcrys
- Začátečník

Něco podobného se mi taky občas stává. Rozdíl je, že mi OS naběhne v SW vykreslování (640x480). PC se potom ve správci zařízení tváří, že nemá grafickou kartu
. Monitor je připojen také přes DisplayPort, ale neřekl bych, že to má spojitost. Důvod? Někdy po zapnutí PC nedojde k inicializaci klávesnice a někdy nejde zase zvukovka (integrovaná). Řekl bych, že problém bude 100% v desce (zajímavé, že tobě se to děje u MSI), respektive v nastavení BIOSu. Já mám nastaven fastboot a vypnuté veškeré testování HW - řekl bych, že občas se prostě některý kus HW nestihne při postu inicializovat a deska ho přeskočí. Za dva a půl roku jsem nevysledoval, za jakých podmínek se toto děje (vždy ale jde o studený start), beru to jako takovou zajímavou záhadu a neděje se to tak často, abych to jakkoliv řešil. SW restart vždy pomůže a u SSD je to otázka chvilky. Kdybych ale musel restartovat natvrdo, pravděpodobně bych se povrtal v BIOSu.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Hele, rozhodně to neni způsobené SSD. Já jsem OS pouštěl i z ramdisku což je ještě x krát rychlejší a bylo to vše naběhlé za 2 vteřiny a OK. Pokud jsou HW problémy které po chvíli chodu a restartu zmizí tak je to tzn studennej start, vadná napájecí kaskáda, může to bejt na grafice, desce, zdroji...
- vecino
- Začátečník

Tak jsem to zkoušel všemožně vysledovat a s posledními ovladači tj. 353.30 se to nikdy nestane pokud je jako první zapnutý monitor a ne komp. Beru to jako "vlastnost"
monitoru. Jinak s 353.30 jsem zatím neměl žádný problém s padáním apod. jak tu psal PKBO.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Jak monitor připojuješ? Pokud je to display portem, tak ten mívá poměrně často potíže, zkus to připojit duial link DVI kabelem.
- vecino
- Začátečník

Jo jedu přes DisplayPort ... mám to tak kvůli monitoru, kterej je 10bit a DVI umí "jen" 8bit.
- zigo
- Černá karta

-
A co bios , maš tam poslední verze. Už jsem se taky s tim setkal a po flashnuti posledního biosu přestalo to delat
http://www.msi.com/support/mb/H97I_AC.html#down-bios
http://www.msi.com/support/mb/H97I_AC.html#down-bios
- vecino
- Začátečník

Ano mám tam aktuální verzi 5.7 - tyhle věci si hlídám a pravidelně aktualizuji.
Myslím si, že to je opravu problém monitoru a použitému DisplayPortu. A s dual DVI by se mi to skutečně nikdy nestalo. Nyní vím, že když jako první zapnu monitor a až pak komp, tak není žádnej problém. Stejně tak, když mi jde komp do režimu spánku a pak se probudí tak vypnu a zapnu monitor a je to ok.
Edit: Na na fóru nvidia jsem našel, že DisplayPort + 980 měla problém s black screen, ale opravovali to novým biosem pro GTX 980, ale ten mám.
Myslím si, že to je opravu problém monitoru a použitému DisplayPortu. A s dual DVI by se mi to skutečně nikdy nestalo. Nyní vím, že když jako první zapnu monitor a až pak komp, tak není žádnej problém. Stejně tak, když mi jde komp do režimu spánku a pak se probudí tak vypnu a zapnu monitor a je to ok.
Edit: Na na fóru nvidia jsem našel, že DisplayPort + 980 měla problém s black screen, ale opravovali to novým biosem pro GTX 980, ale ten mám.