HDD a záseky systému, případně BSOD

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

HDD a záseky systému, případně BSOD

Příspěvek od Jey »

V poslední době jsem měl nějaké problémy s PC. Grafika GTX560 TI artefaktovala, a proto je na reklamaci.
Co se mi dále dělo, jsou podivnosti ohledně HDD Seagate ST31500341AS 1500GB.

PC běželo i jako server, proto má disk 775 zapnutí a 43108 hodin (to je 1796 dní, to je 4,91 roku nonstop provozu)
Obrázek

Více parametrů nevypadá už moc dobře, ale diagnostika ukazuje, že snad stále v rámci tolerance (???).

Počet chyb čtení
Počet přemapovaných sektorů
Ohlášeno neopravitelných chyb
Teplota toku vzduchu
Teplota

Udivuje mě "Teplota toku vzduchu aktuální", 68 nyní je naprostý nesmysl. Ve skříni je 20-30. Navíc je tam naměřené maximum uvedeno 55.

Prostě co se stává: ačkoliv nemám v pc viry a snad žádný balast, tak při 8GB ram během hraní hry např. World Of Tanks nebo Dayz, začal disk hlasitě chroupat a takto chroupal třeba 5-10minut v kuse.

S následkem zvýšení teploty, atd. Nicméně většinou bez problémů.
V poslední době se mi stávalo, že jsem uslyšel cvaknutí disku (zaparkování hlavičky???), utišení disku a následně do dvou vteřin modrá BSOD (dát se někde vyčíst příčina BSOD???).

Disk je v poslední době takový divný, zejména nechápu přehřívání a ty teplotní maxima. Protože HDD je umístěný ve skříni hned za větrákem 120x120 (nasávání vzduchu) a je tudíž ofukován jako první, vzduch dále proudí ke GK a procesoru.
Naposledy upravil(a) Jey dne úte 30. čer 2015, 22:21, celkem upraveno 1 x.
P_V
Začátečník
Začátečník

Re: HDD a záseky systému, případně BSOD

Příspěvek od P_V »

Není v rámci tolerance, ale v p...i, s ohledem na to, že v kritických parametrech jako neopravitelné a podezřelé sektory, je něco jiného než 0.
Příčinu BSOD v případě, že disk ztratí vědomí, nezjistíš, protože se nemá kam zapsat :D
Ohledně přehřívání - není na HD vrstva prachu?
Ještě mě napadá jedna příčina, pokud snad ten disk nějak souvisí s vadou GK: že ti odchází zdroj.
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: HDD a záseky systému, případně BSOD

Příspěvek od Jey »

Na disku není vrstva prachu, opravdu okolo něj vane nejchladnější vzduch v case (CoolerMaster Elite 330).
CPU ani GPU se nepřehřívá, jsou chlazené vzduchem, který jde okolo disku a dosahují běžných teplot.

BSOD chápu, příčinu nezjistím, pokud se nemá kam zapsat.
BSOD proběhly tak 3 dohromady, není to zatím časté.

"chroupání" je takové hlasitější čtení nebo zápis.. zhruba dvojnásobně, ale nahání to strach.
Každopádně není jiná racionální příčina. S 8GB RAM by WOT ani DAYZ nemělo swapovat na disku.

Naštěstí jsem měl jakési podezření už dříve a důležitá data mám 2x zálohovaná jinde.
Zdroj by bylo vhodné přeměřit, během zátěže, jak mi popisoval dnes kupce jiného mého zdroje:-D

Aktuálně Akasa 750W, předtím Seasonic 550W, ani s jedním nebyly žádné zjevné problémy.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“