Problem s rychlostí přenosu LAN/WAN u noveho PC

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Magicie
Začátečník
Začátečník

Re: Problem s rychlostí přenosu LAN/WAN u noveho PC

Příspěvek od Magicie »

Kdyz uz jsem zaznamenal tu malou neznatelnou vyhru odstranenim ESETu, tak mate nekdo nejaky tip na to jak vyresit ten zavaznejsi problem s rychlosti?

Prave kopiruji pres 1 Gb/s LAN (overeno na obou stranach vc. kabelu) soubor rychlosti 12 MB/s. V Total Commanderu pozoruji, ze rychlost kopirovani nikdy neprekroci 100 Mb/s, coz se mi zda hodne zvlastni.

Prijde mi jako kdybych narazel na nejaky 100 Mb/s limit a pritom jsem pripojeny prave 1 Gb/s rychlosti pres UTP kabel, ktery kdyz odpojim a pripojim na PC stojici vedle zacne prenaset vyssi rychlosti. Na sitovce jsem zkousel jak auto negotiation, tak 1 Gb/s full duplex.

V BIOSu jsem si povsiml, ze u sitovky neni vubec 1 Gb/s, ale pouze 100 Mb/s. Tam jsem ale doufal, ze to je proste jen nejaky detail.

Take mi prijde, ze PC je tim kopirovanim zatizene rozhodne vice, nez-li by melo a chova se jako kdybych tady prevadel 4K video.
N_o_c_l_a_f
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od N_o_c_l_a_f »

Detail? :) Co mas za desku?
Magicie
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Magicie »

http://www.msi.com/product/mb/X99A-MPOW ... o-overview

Prave jsem zkusil vyberove spusteni a odebrat vsechny non MS sluzby, ale nezabralo to.

Musim tam mit nekde nejaky konfliktni driver. Jinak to nevidim.

Tady je vypis z Aldy:
https://www.dropbox.com/s/xj3zugjy0w6td ... t.txt?dl=0
N_o_c_l_a_f
Začátečník
Začátečník

Resetovat desku do defaultniho nastaveni si zkousel?

Na MSI foru je nekdo s tou samou deskou a timle problemem, ale forum je v udrzbe a mozna to muze byt i tvoje vlakno. :D
Magicie
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Magicie »

Resetovat desku do defaultu jsem zkousel pred updatem BIOSu.

Myslis, ze mi pomuze reset BIOSu kdyz v safe mode bezi vse OK a pod normalnim bootem je to pomale? Ja to spise tipuji na konflikt driveru, ale uz jsem mimo moznosti, resp. nevim co dal.

Nehlede na to, ze cele Windows v norm bootu je pribrzdene jakmile zacnu cokoliv kopirovat.

Na MSI foru to resim ja, protoze jsem si rekl, ze v zahranici bude vice lidi, kteri by mohli poradit.
N_o_c_l_a_f
Začátečník
Začátečník

Ne, spis bych to bral jako kroky ve scenari "vratit vsechno do defaultu a zkontrolovat jestli to funguje".
Jiny system (w7, nejaky live distro) si zkousel?
Magicie
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Magicie »

Live distro mam stazene Ubuntu 14, ale myslim ze to nebude idealni, protoze problem je s Windows.

Jedine live distro Windows jsem nasel XP a tusim Vista, coz je zase az moc zastarale.
N_o_c_l_a_f
Začátečník
Začátečník

V tom pripade nainstalovat 7 a pockat si na 10?
Magicie
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Magicie »

Proc myslis, ze 7cky vyresi problem? :-)
N_o_c_l_a_f
Začátečník
Začátečník

Davam rady co vyzkouset, ne zarucene reseni. ;)
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

A zkoušel jsi síťové kartě nastavit napevno režim přenosu? Tj. nastavit tam "1GBit full duplex" namísto "autonegotiation"?
Magicie
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Magicie »

Ano, bez rozdilu.
Magicie
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Magicie »

V mezicase jsem do PC pridaval dalsi 1 Gbps Intel PCIE sitovku a ta mela stejny problem.

Jinak ja uz problem tak nejak z casti vyresil. Odinstaloval jsem vsechny antiviry/firewally. Stejny problem zpusoboval Eset Smart Security i Kaspersky Total Security (jak jsem si myslel puvodne ze ne se ukazalo mylne). Nepomohlo pouze zastavit antivirus/firewall, ale skutecne byl nutny kompletni uninstall.

To vyresilo LAN, ktera mi nyni soubory prenasi vetsinou zhruba stejnou rychlosti jako stare PC - 20 MB/s.

WLAN ale stale nefunguje tak, jak by mela. Zlepsilo se na to na 10 MB/s, ale kdyz se prepnu do nouzoveho rezimu mam i pres WiFi tech 20 MB/s.

Z podpory ESETu mi doporucili zkusit zastavit WFP (Windows Filtering Platform) , ale to jsem nikde ve spravci zarizeni nenasel.

Jelikoz uz jsem uplne vycerpal moznosti, tak zkusim za chvili nainstalovat Windows 7 a na tech to vyzkouset. OS jsem uz za poslednich 5 dni co resim tyhle problemy instaloval snad 3x , tak z toho nejsem uplne nadseny, ale co se da delat.

Skoncili jsme u toho take v teto diskuzi:
https://forum-en.msi.com/index.php?topic=258020.0

Rad bych docilil stavu kdy budu mit:
- prenosy na max. tzn. v danych podminkach tech 20 MB/s jak pres LAN, tak zejmena WiFi
- funkcni antivir/firewall
- nebude se mi u toho sekat PC jako ted (nouzovy rezim je naprosto bez problemu)
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jey »

Ještě takový tip, vypnout přidělování IP adresy z DHCP a zkusit ji na tom PC nastavit napevno?
IMHO by gigabitová síť měla zvládnout průměrně 60-80MB/s pokud máš obě strany dostatečně rychlé.

EDIT: Pokud je v BIOSu napsáno 100MBit, tak buď je něco s BIOSem, nebo s kabelem.
Magicie
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Magicie »

Pridelovani IP adresy nemuze ovlivnovat rychlost prenosu. Mam na routeru zapnutou rezervaci.

V BIOSu mam auto negotiation. Pouze nebyla mezi volbami 1 Gbps. Kabel je v poradku , funguje v druhem PC hned vedle a zkousel jsem uz pro jistotu i jiny.

Tech 20 MB/s bude asi libit druhe strany, mam to prohanene pres zasuvku do druheho patra a ta je pripojena 450 Mbps, ale i tak je to jak pises pomale. Pouze je to pro mne dostacujici kdyz to zvlada druhe PC a bezi pres 20 MB/s.
Magicie
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Magicie »

Tak problem je zda se vyresen novym reinstallem Win 8.1. Nahral jsem tentokrat prvni Windows, pak drivery (bez bloatware utilit MSI) pres Live Update od MSI a teprve pak Windows Update. Radeji se to nesnazim po tolika reinstallech pochopit. PC uz se taky neseka a je hodne svizne.

Obcas pouze pozoruji pripojeni k WiFi kolisa z 20 MB/s na 8 MB/s, ale kdyz se odpojim a znovu pripojim, tak jsem opet na cca 20 MB/s. Ve spravci uloh nevidim zadne aplikace prenaset data.

Dalsi krok, ktery budu resit je proc je pomale pripojeni jen na tech 20 MB/s kdyz jsem pripojen k 1 Gb/s pres LAN a 450 Mb/s pres WLAN. To uz je ale problem na strane toho serveru.

V ceste mohou byt 2 veci:
- dLAN http://www.devolo.com/uk/Products/dLAN-650+ (NAS je v hornim patre, tak ethernet honim pres elektrinu, pripojen jsem ale cca 485 Mb/s a temer vubec to nekolisa)
- 7200 ot. HDD - nemyslim si

Premyslim jak to z toho Linux NAS otestuji. Mam tam GUI, tak zrejme zkusim prenest soubory z HTPC smerem dovnitr jak to pojede rychle.
Magicie
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Magicie »

Tak vylucovaci metodou jsem dosel k tomu, ze problem bude v D-LAN 650+. Kdyz jsem se pripojil v patre kabelem k 1Gb/s switchi, tak mi to bezelo cca 50 MB/s. To same prenos u hlavniho routeru pres kabel do PC pripojeneho u hlavniho routeru take 50 MB/s. Jakmile zacnu prenaset pres dLAN, tak dostavam max. 20 MB/s. Pritom jsem pripojeny mezi 2 dLAN zasuvkami 400-450 Mb/s (prizemi x patro). Nikdy to neklesne pod 400 Mb/s.

Kdyz si ale spocitam, ze jsem u pripojeni k routeru pres 1 Gb/s na 50 MB/s (zatimco pri /8 bych mel byt na teoreticke rychlosti 125 MB/s), tak je u 400-450 Mb/s tech 20 MB/s celkem odpovidajicich a je to zhruba mensi polovina.

Pocitam spatne? Celek totiz vychazi z uvahy, ze na 1 Gb/s z routeru nevymacknu vice jak 50 MB/s prakticke rychlosti. Pokud by to totiz v poradku nebylo, tak musi byt z casti na vine i samotny router (Linksys EA4500).
Crusad
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Crusad »

A na jakych to zkousis diskach? Jsou oba nove 7200 rpm? Pak by ses mohl dostat na tech 90-100 MB/s, pokud je ale jeden z nich starsi nebo 5400 rpm, tak je 50 MB/s docela v poradku. S nejakym 10 000 rpm Velociraptorem by ses mozna dostal na maximum 1 Gb/s, pripadne s SSD samozrejme.

Edit: v tom vypisu je videt Crucial, tak tam asi problem nebude. Ta druha strana je asi teda ten 7200 disk. Tak pak zalezi co to je za disk. Mozna bych ozkousel prenos SSD-> SSD.
Magicie
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Magicie »

Je to SSD (Win 8.1) x 7200 RPM (Linux Mint pod ESXi) a dostanu z toho max. 50 MB/s pri 1 Gb/s pripojeni pres LAN.

Stejne tak SSD (Win 8.1) x 5400 RPM (Win Vista) v notebooku, taky 50 MB/s pri 1 Gb/s pripojeni pres LAN.

Podle meho v tom HDD v mem pripade nehraji vubec zadnou roli a uzke hrdlo bude jinde. Vsechno prozatim pada na ten router Linksys EA4500.
Magicie
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Magicie »

Tak dalsi poznatky.

1) Kdyz vyzkousim namisto SSD (Win 8.1) druhy PC s SSD (Win 8.1), tak jsem taky max. na 50 MB/s.
2) Kdyz kopiruji z SSD na SSD pres LAN opet max. 50 MB/s.
3) Kdyz kopiruji primo na PC z SSD na 7200 ot. , tak jsem pres 100 MB/s, tzn. diskem to stejne nebylo.

Zrejme jedina promenna je skutecne ten Linksys EA4500 , ktery propousti max. 50 MB/s.
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“