wi-fi na základní desce/PCI/USB

Vše ohledně rad s nákupem a srovnání desek - libovolný výrobce, socket i čipset.

Moderátoři: Eddward, PKBO

Odpovědět
Reynevan
Nováček
Nováček

wi-fi na základní desce/PCI/USB

Příspěvek od Reynevan »

Předem se omlouvám pokud jsem se provinil proti pravidlům fóra a použil špatnou kategorii - tohle mi nejvíc sedí sem, nebo do sítí, částečně možná i do sestav to nedávám - dle úhlu pohledu, teď mi ovšem jde jen o základní desku :)
Budu si skládat celý nový PC na hry (jen pro představu celkový rozpočet bez OS plánuji na cca 25000,- Kč a nepatřím mezi osoby co mění PC skoro každý rok, poslední mi vydržel cca 9 let - konečně vydělávám, tak to můžu změnit), ovšem vzhledem k domácím dispozicím nemůžu natáhnout LAN kabel od routeru, takže budu omezený na wi-fi, po síti už hraju jen minimálně a na net mám ntb, to však neznamená, že bych tam chtěl to nejlevnější a "nejhorší".
Nemůžu se rozhodnout mezi těmito možnostmi, každá má podle mě plusy i mínusy, i když rozdíly už dneska asi nebudou takové značné, ovšem v tomhle se vyznám jenom povrchně.
1, základní deska, která už má wi-fi
- dnes jich je na výběr dost i se slušným poměrem cena/výkon-výbava
- jsou jenom ve formátu EATX (s tím ani nepočítám), takže zůstává ATX a mini-ATX, jelikož plánuji jen jednu grafiku a žádné další přídavné karty, tak se ATX jeví zbytečně velká, ovšem u mini-ATX mám poněkud obavu z výbavy a dlouhodobějšího hlediska, a plánoval jsem jako case Zalman Z3 plus, která tenhle formát dle všeho nepodporuje - to už je detail (ovšem u malých case mám obavy z airflow). Osobně považuji za vhodný formát micro-ATX, ovšem žádná taková deska wi-fi nemá.
2, Wi-fi karta do PCI - patrně v kombinaci s deskou micro-ATX, taky celkem slušný výběr, otázka výkonu a ovlivnění airflow ve skříni.
3, Wi-fi přes USB - už taky poměrně slušný výběr, ovšem výkon...

Díky za radu, tohle asi hodně záleží na úhlu pohledu a vkusu.
Wilik
Administrátor
Administrátor

Re: wi-fi na základní desce/PCI/USB

Příspěvek od Wilik »

1. nejdriv napis pro ktery socket desku vybiras
2. si rekni co vsechno za pridavne karty chces v PC mit
3. podle toho vyber mezi ITX/mATX ci ATX formatem

Pokud se divam na s1150 mATX, tak opravdu zadna neni - ALE i vyber u full ATX desek s WiFi je katastrofa... kombinace desky s pridavnou WiFi PCIe (v zadnem pripade ne starou PCI kartu) se jevi jako optimalni reseni za danou cenu.
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

jednoznačně full ATX desku s hodně PCI-Ex sloty a dokoupit do ni WiFi kartu :)
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury Beast 2x64GB 5600MT/s @6000MT/s; GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD#1: Kingstone KC3000 2048 GB; SSD#2: Seagate Firecuda 530R 2000GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Phanteks Enthoo PRO 2; Rad: Alphacool NexXxoS HPE-45 Full Copper 420mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + Alphacool Rise Flat; OS: Custom Fedora 43 (installed ground UP from cmd nonGUI).
Reynevan
Nováček
Nováček

Příspěvek od Reynevan »

1, Rozhodně Intel, takže to vidím na ten 1150
2, Jen grafiku a případně tu PCIe wi-fi (PCI byl překlep, až tak mimo nejsem 8) )

Full ATX se mi zdá zbytečné, když bych obsadil jen dva sloty, mATX považuji za dostatečnou - i z hlediska výbavy/ceny/... vůči fullATX. Jen možná poupravím rozpočet - deska+přídavná karta vs. karta s wi-fi, už záleží na konkrétním výběru.
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

Ahoj, mě hodně překvapil tento USB wifi adaptér: http://www.b2c.cz/ProductDetail.aspx?eid=419281

Laboroval jsem doma se sítovkama uvnitř, když jsem měl problémy se třetí tak jsem to vzdal, koupil tuhle malou WIFI srandu a funguje báječně. Router 12 metrů daleko přes 3 cihlové zdi z toho jedna nosná a seznam jsem pingoval za 10ms... teď jsem na kabelu a seznam pinguju za 6ms.

Nepotřebuješ na to ovladače, takže je to celkem fajn pomocník pro někoho, kdo často servisuje PC, což asi není tvůj případ, ale mě se to dost hodí, už jsem koupil asi 5 kusů...
Wilik
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Wilik »

OK, takze kdyz se vratime do desek (vyber WiFi adapteru se resi v jine sekci), tak jelikoz budes mit obsazeny jen 1 dalsi slot (ke grafickemu), tak je full ATX uplne na nic. mATX ti bohate postaci - stejne tak tam zadna s integrovanou WiFi neni, takze jde o vyber klasicke mATX desky - to najdes v ostatnich tematech. Jedine co je treba vedet je typ CPU, resp. zda chces ci nechces taktovat.
Reynevan
Nováček
Nováček

Příspěvek od Reynevan »

Jo, to už si vyřeším v sestavách. Díky
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“