Černá obrazovka ASUS Radeon R9 290

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Odpovědět
Revoluce1
Nováček
Nováček

Černá obrazovka ASUS Radeon R9 290

Příspěvek od Revoluce1 »

Ahoj,

před časem jsem udělal takový hodně živelný upgrade počítače. Na svoji desku GIGABYTE GA-B85M-D2V jsem lacino koupil použitou referenční grafiku ASUS Radeon R9 290, jenže byl potřeba nový zdroj. Naskytl se Seasonic 1250 W, zase druhá ruka. Potom jsem referenční R9 osadil novým chladičem. No a další den jsem od známého vzal ještě procesor Intel i5-4670.

Samozřejmě mi bylo jasné riziko, že něco nepošlape, a s tím jsem do toho šel. Problém je v tom, že když jsem to konečně všechno dal dohromady, setkávám se s velmi sporadickou přítomností černé obrazovky smrti. Typicky to vypadá tak, že sedím u internetu, otevřený prohlížeč, spotify, nic jiného, a z ničeho nic prostě monitor ztmavne (dioda svítí). Hudba chvíli hraje, potom se zasekne a dle nálady následuje hard reset, nebo chvíli čekám a občas přijde modrá obrazovka, někdy dokonce znovu obraz v 640x480, rozbitý, zasekávací, dá se třeba trošku pohnout s myší a zasekne se to úplně.

Po resetu je to zase OK.

Děje se to už cca 3 měsíce. Ale neumím to nasimulovat. Jediné, co vím, že nikdy se to nestalo při hraní hry - v zaklínači mám odehráno možná 50 hodin bez jediného pádu. Vždycky se to stává ve Windows. Pokud dělám něco na netu, stane se to i několikrát denně. Pokud celý víkend smažím Witchera, nestane se to nikdy. V prohlížeči událostí nic není - jen ty errory z hard resetu. Zkusil jsem vypnout USB disk, přeinstalovat Windows (koupil jsem mezitím i nový HDD), zase se to stalo. Občas registruju takové jakoby probliknutí proužku obrazu na monitoru, ale zase bez jakékoliv návaznosti na cokoliv.

Je mi jasné, že problém bude asi v grafice - chtěl jsem se zeptat, jestli vás nenapadá nějaký diagnostický nástroj nebo postup, jak to ověřit. Když zkusím jinou grafiku, problém je, že bych ji musel testovat třeba týden, abych měl jistotu, a nic takového po ruce nemám. Nenapadá vás něco?
byXick
Černá karta
Černá karta

Re: Černá obrazovka ASUS Radeon R9 290

Příspěvek od byXick »

jede grafika ne default taktech = 947 pro jádro a 1250 pro paměti?
martonelli
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od martonelli »

Je to znamy problem 290/290x /skus do google zadat 290 black screen :-))/.Ciastocne to riesi novy bios /avsak nie stale,vacsinou sa znizil pocet BS/.Ludia to nakoniec vyriesili az reklamaciou za novy kus.Jedna sa o dost preflaknuty problem r9 rady /hlavne prvych kusov-serie/.Co som na forach precital, tak sa to vacsinou zahadne dotykalo len kariet osadenych elpida pamatami.Sam som mal 2ks r 9 290x s elpidou /ani jedna vsak nesla do bs, len pri vacsom oc,nikdy vsak nie vo wine, bios som mal stale najnovsi v uber rezime a na vode/.
r9 5900x,RX6800XT giga,B550 giga master,32gb 4000mnz cl16 komplet custom voda
12900k,z690 strix auslus,32gb 4000mhz cl16,VGA RX6800XT taichi komplet custom voda
Moded book cpu coffe lake,z270 max. extreme asus,16gb 2900mhz cl16, VGA 1080ti msi,komplet custom voda
Athlon g3000 htpc/nas air
Revoluce1
Nováček
Nováček

Příspěvek od Revoluce1 »

Díky moc! Já jsem to googlil, ale přišlo mi divné, proč se to děje jen v těch Windows a nikdy ve hře - to ten problém fakt je nastavenej takhle?

Mám tam skutečně Elpidy. Vrácení bohužel u mě nepřipadá do úvahy, leda novou grafiku. Vtipný ale je, že tohle PC mám spíš na hry, kde ten problém zatím není, takže jsem takovej rozpolcenej, jestli to nenechat zatím být.

Nový BIOS můžu zkusit, jen teda doufám, že to problém nemůže ještě zhoršit... co jsem se díval, tak některým lidem to dělalo výrazně častějš, asi mám trochu štěstí v neštěstí, že se to docela dá.

Frekvence jsou default.
byXick
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od byXick »

ta grafika není v záruce?
Revoluce1
Nováček
Nováček

Příspěvek od Revoluce1 »

nene, byla to koupě přes známého, těžil na tom bitcoiny, domluvili jsme se na nízké ceně ale bez záruky, rizika jsem si byl vědom :)
oneb1t
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneb1t »

zvednout si 2D voltage v biosu a bude to cajk :)
i7-12700K, 1x16GB,1x32GB DDR5-4800MHz, ASUS B660-I, 1TB WDS100T1X0E
i5-12400F@5.5GHz, 4x8GB DDR5-4800MHz@6000MHz CL40, Asrock B760M PG riptide, A-data 1TB XPG SX8200, Radeon MI25@WX9100 16GB, NZXT S340 Elite, X4071UHSU
HP ENVY x360 13" Ryzen 3 4300U
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“