BIOS / boot / napájení

Libovolné problémy kolem PC, které nemají jasný původ.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
mlrs
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

BIOS / boot / napájení

Příspěvek od mlrs »

Ahoj všem,
mám sestavu viz podpis cca 3,5 roku, MB je však novější, v záruce.

PC je napájeno ze zásuvky (prodlužky) s vypínačem, který na noc normálně vypínám.
Teď už v podstatě pokaždé, když zapnu zásuvku a následně PC, tak jen škytne, pak 2s nic a pak se rozjede s tím, že mi najede výběr při resetu biosu, zda chci do biosu, nebo nahrát defaults (což v mém případě nahraje u disku IDE a PC vzhledem k SSD na AHCI nenajede...)

Vyměnil jsem baterku na desce a flashnul bios na nejnovější.
Když nechám zásuvku s PC zapnutou, PC pak najíždí v pohodě (tj. už to teď moc nevypínám).

Jde o něco se statickou elektřinou / zdrojem nebo tak - nestalo se něco podobného někomu?

Přemýšlím o výměně té prodlužky (pár korun), výměna zdroje (už dražší) a dál ... ??
Předem dík za jakýkoliv postřeh :)
Ryzen 7 5700X + Wraith Prism RGB, RTX 3070 EAGLE 8G, ASUS PRIME X470-PRO, Patriot Viper 4 32GB DDR4 3000Mhz, 3,25TB SSD, Seasonic Focus GX 650, Xigmatek Asgard, Dell U3023E
PC2: Intel NUC 11 Performance Lite, Core i5-1135G7, Iris Xe, 32GB RAM DDR4 3200MHz, 1TB Samsung 970 EVO PLUS + Xbox Series X + ThinkPad T14 Gen 5 AMD
r34ktor
Začátečník
Začátečník

Re: BIOS / boot / napájení

Příspěvek od r34ktor »

IMHO to musí mít souvislost s baterií.

Možná byla nově osazená vadná, nebo vybitá. Zkus jinou.

Další možností je, že deska má z nějakého důvodu nadměrný odběr a baterii rychle vybije. Musel bys vzít multimetr a změřit odebíraný proud.
Knowledge is power
mlrs
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mlrs »

no multimetr nemam - ale baterka je nove koupena a i ta co jsem vyndal, tak v pohode jede v jinych domacich zarizenich na baterku (váha a tak)

Jako ja porad premyslim, jestli tim zapnutim prodluzky nemuze jit do PC narazove nejaky proud a sestreli to bios...
Ale mozna se odhodlam k dalsi baterii, dik za nazor :)
Ryzen 7 5700X + Wraith Prism RGB, RTX 3070 EAGLE 8G, ASUS PRIME X470-PRO, Patriot Viper 4 32GB DDR4 3000Mhz, 3,25TB SSD, Seasonic Focus GX 650, Xigmatek Asgard, Dell U3023E
PC2: Intel NUC 11 Performance Lite, Core i5-1135G7, Iris Xe, 32GB RAM DDR4 3200MHz, 1TB Samsung 970 EVO PLUS + Xbox Series X + ThinkPad T14 Gen 5 AMD
Behemot
Červená karta
Červená karta
Bydliště: 50°4'52.22"N, 14°23'30.45"E... VŽDYCKY prodávám i jinde...
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Behemot »

Spíš bude problém s obvodem kolem té beterky, asi to z ní nenapájí.
Odpovědět

Zpět na „Problémy s PC sestavami“