Pc vidí pouze polovinu paměti
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- Porek
- Nováček

-
Pc vidí pouze polovinu paměti
Zdravím lidi, momentálně mi PC vidí pouze 4GB z 8GB RAM.
Dělal jsem reset Cmos, tudíž se mi resetovalo všechno nastavení v Biosu a v tom je možná problém. Nebo jestli to i downgraduje bios nevím. Odešel mi zdroj, tudíž sem ho vyměnil, jinak v PC nebyla žádná změna.
Jedná se o ASUS MB M4A87TD EVO
Ramky jsou zacvaklé..
V biosu mám nastaveno remapping: https://ctrlv.cz/yBtC
+ ještě bych se chtěl zeptat, jaké CPU ratio by se zde mělo nastavit
https://ctrlv.cz/gXSo
Díky za pomoc
Dělal jsem reset Cmos, tudíž se mi resetovalo všechno nastavení v Biosu a v tom je možná problém. Nebo jestli to i downgraduje bios nevím. Odešel mi zdroj, tudíž sem ho vyměnil, jinak v PC nebyla žádná změna.
Jedná se o ASUS MB M4A87TD EVO
Ramky jsou zacvaklé..
V biosu mám nastaveno remapping: https://ctrlv.cz/yBtC
+ ještě bych se chtěl zeptat, jaké CPU ratio by se zde mělo nastavit
https://ctrlv.cz/gXSo
Díky za pomoc
- kocourmikes1
- Začátečník

Re: Pc vidí pouze polovinu paměti
nemas nainstalovany jen 32bit OS?
CPU: Intel core i7-4790@3.6GHz│ CPU Cooler: GELID Solution Tranquillo rev. 3│ MB: Gigabyte B85m-D3H rev 1.1│ RAM: Crucial Ballistix Sport 2x8GB DDR3│ GPU: ASUS STRIX GTX980Ti 6GB DDR5| HDD: WD Blue - 1TB│ SSD: Samsung 860 EVO - 250GB│ PSU: Enermax Platimax 600W│ Case: In-Win 303│ OS: Win 10 64-bit│ Keybord: CORSAIR STRAFE RGB LED Cherry MX SILENT│ Mouse: CORSAIR Gaming Sabre RGB Optical
- Porek
- Nováček

-
- Loki5567
- Moderátor

Stalo se mi to dávno, ještě na 775. Koupil jsem si zcela novou desku, vše zapojil a jelo to. Druhý den to z ničeho nic vidělo 2GB RAM ze 4GB. Pokud máš možnost zkus jiné RAM, pokud to bude dělat pořád, je vada v MB a v tom případě ji reklamuj. Flash BIOSu jsem dělal také a měl jsem tu několik páru RAM, různé velikosti a nic. Nakonec jsem musel desku reklamovat a tam mi byla dána nová a stará prý měla problém s Chipsetem, či co.
CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D@5450Mhz // MB: Asus ROG Crosshair X870E Hero // RAM: G.Skill Trident Z5 Neo 2x16GB 6000Mhz@6400 30-38-38-96 // GPU: MSI RTX 3090 Gaming X Trio // Storage: Corsair MP510 480GB + Corsair MP510 960GB + Crucial P3 Plus 2TB // PSU: Corsair HX1000i + CableMod Kit // Case: Phanteks EVOLV X // Cooling: Bykski XPR-C-M Silver + EK-Quantum Vector RTX 3090 + 2x SC Protium 150 D5 Polished Silver + Alphacool NexXxoS XT45 X-Flow 360 + EK-CoolStream SE 360 + 6x NoiseBlocker NB-Eloop B12-PS PWM + Watercool MO-RA 3 360 + 9x ARCTIC P12 Pro //
- Porek
- Nováček

-
No to mi neříkej ani ze srandy, že by to mohla být MB.. Před měsícem vyměnim GK. Dneska zdroj a zítra MB? 
Není možnost, že mám něco špatně nastaveno v biosu? Popřípadě je to starou verzí Biosu?
Není možnost, že mám něco špatně nastaveno v biosu? Popřípadě je to starou verzí Biosu?
- Loki5567
- Moderátor

Zkusil jsem flash BIOSu ze stareho na novější a pak uplně na poslední a nic. Zkusil jsem měnit RAMky, různě prohazovat. V BIOSu jsem o velikosti paměti, kde ji přímo vypnout či zapnout jako u jader CPU nenašel. Nakonec reklamace a bylo 
CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D@5450Mhz // MB: Asus ROG Crosshair X870E Hero // RAM: G.Skill Trident Z5 Neo 2x16GB 6000Mhz@6400 30-38-38-96 // GPU: MSI RTX 3090 Gaming X Trio // Storage: Corsair MP510 480GB + Corsair MP510 960GB + Crucial P3 Plus 2TB // PSU: Corsair HX1000i + CableMod Kit // Case: Phanteks EVOLV X // Cooling: Bykski XPR-C-M Silver + EK-Quantum Vector RTX 3090 + 2x SC Protium 150 D5 Polished Silver + Alphacool NexXxoS XT45 X-Flow 360 + EK-CoolStream SE 360 + 6x NoiseBlocker NB-Eloop B12-PS PWM + Watercool MO-RA 3 360 + 9x ARCTIC P12 Pro //
- Porek
- Nováček

-
Tak ramky nakonec vyřešeny.. dvě nebyli úplně docvaklé, takže problém byl zde..
Můžete mi prosím ještě skontrolovat nastavení napětí atd? Přetaktovávám PC poprvé, tak ať něco nenastavím špatně.. Dělal jsem to podle návodu na pc tuningu, ale tam to bylo tuším taktováno na hodnotu 3,6 ghz.
https://ctrlv.cz/IW9w
Ještě foto biosu:
https://ctrlv.cz/lMJW
https://ctrlv.cz/1Zy2
Můžete mi prosím ještě skontrolovat nastavení napětí atd? Přetaktovávám PC poprvé, tak ať něco nenastavím špatně.. Dělal jsem to podle návodu na pc tuningu, ale tam to bylo tuším taktováno na hodnotu 3,6 ghz.
https://ctrlv.cz/IW9w
Ještě foto biosu:
https://ctrlv.cz/lMJW
https://ctrlv.cz/1Zy2
- Dithius
- Pokročilý

CPU Voltage u Athlonu II/Phenomu II je limit 1,55V s Vdropem to je v biosu 1,565 V. Záleží na tvém nastavení desky jestli umí tzv LLC calibraci ktera umi držet voltáž v pevnějších mezích ale daň za to je větší zahřivaní
CPu/NB voltáž je doporučena 1,325V ale mužřeš dát i 1,35V.
Dále Vram Voltaž se dáva o 0,1V nad officialni limit kvůli stability.
U Phenomu II a Athlonu je limitni teplota pro udržení stability 65°C nad touto teplotou dochazi častěji k nestabilitam v zatěži.
Z tohoto vyplyvá že můžeš na stabilním taktu default skusit maximalní voltáž kterou uchladiš s svým chlazením + s teplotou spojené LLC + CPU/NB voltáž. potom aź budeš mít max. voltaž nastaveni pro tvoje chlazení (do 65°C) tak potom hledej nejvyžší frekvenci co udrží CPU na teto voltáži. Až najdeš tak mužeš skusit snižovat voltáž jestli nahodou dana frekvence neni schopna běžet i na nižší voltáži. Pokud ne tak to nechej tak.
Testuj v OCCT například. Prime 95 se použiva častěji ale je monstrozni co se týče zahřívání stejně tak jako založka v OCCT: Linpack, nebo pokud spustiš OCCT tak nedavej nikdy small data set protože to pak taky neuvěřitelně nadstandartně zvyšuje teplotu (vždicky hight)
Dále můžeš dodatečně ověřovat stabilitu Cinebenchem R15 že ho budeš neustale pouštět dokola, např 10x
Monitoruj teploty v HW MONITOR je to skvělý nastroj ma i kvalitni četbu voltaže a ostatních komponent.
CPu/NB voltáž je doporučena 1,325V ale mužřeš dát i 1,35V.
Dále Vram Voltaž se dáva o 0,1V nad officialni limit kvůli stability.
U Phenomu II a Athlonu je limitni teplota pro udržení stability 65°C nad touto teplotou dochazi častěji k nestabilitam v zatěži.
Z tohoto vyplyvá že můžeš na stabilním taktu default skusit maximalní voltáž kterou uchladiš s svým chlazením + s teplotou spojené LLC + CPU/NB voltáž. potom aź budeš mít max. voltaž nastaveni pro tvoje chlazení (do 65°C) tak potom hledej nejvyžší frekvenci co udrží CPU na teto voltáži. Až najdeš tak mužeš skusit snižovat voltáž jestli nahodou dana frekvence neni schopna běžet i na nižší voltáži. Pokud ne tak to nechej tak.
Testuj v OCCT například. Prime 95 se použiva častěji ale je monstrozni co se týče zahřívání stejně tak jako založka v OCCT: Linpack, nebo pokud spustiš OCCT tak nedavej nikdy small data set protože to pak taky neuvěřitelně nadstandartně zvyšuje teplotu (vždicky hight)
Dále můžeš dodatečně ověřovat stabilitu Cinebenchem R15 že ho budeš neustale pouštět dokola, např 10x
Monitoruj teploty v HW MONITOR je to skvělý nastroj ma i kvalitni četbu voltaže a ostatních komponent.
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury Beast 2x64GB 5600MT/s @6000MT/s; GK#1: XFX AMD Radeon AI PRO R9700 32GB; GK#2: Sapphire AMD Radeon RX6500 XT 8GB; SSD#1: Kingstone KC3000 2048 GB; SSD#2: Seagate Firecuda 530R 2000GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Phanteks Enthoo PRO 2; Rad: Alphacool NexXxoS HPE-45 Full Copper 480mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + Alphacool Rise Flat; OS: Custom CachyOS (installed ground UP ArchWay).
- Dadu
- Začátečník

-
65 stupňů celého procesoru, jednotlivé jádra by se měla držet pod 60 stupňů.
Můj Phenom 2 940 dělá problémy při teplotách nad 56 stupňů na jádrech.
Můj Phenom 2 940 dělá problémy při teplotách nad 56 stupňů na jádrech.
- Porek
- Nováček

-
Super, díky za pomoc. Podle HW monitoru, mám teploty 34,34,35. Tato hodnota je zhruba po 8h střední zátěže, což mi přijde teda dost málo.. Ale mám poměrně dobře chlazené PC, takže proč ne..
Zkusím podle návodu ještě trošku zvednout frekvenci
To napětí mám zatím nejspíš zbytečně moc velké.
Zkusím podle návodu ještě trošku zvednout frekvenci
- Dithius
- Pokročilý

35°C ? to je velmi malo kolik máš v pokoji ?? 10°C ?? musím říct že kalibrace čidel u AMD je děsna hlavně u Phenomu podle mě by sis tam měl přičíst a teď nevím jestli 10°C nebo 20°C. Máš nějaké otevřené jadra ? po otevřeni se tomu nedalo věřit vůbec.
Divej se tedy na teplotu socketu ktera nesmí byt vyžší než oněch 65°C. Ja měl Phenom II X6 1045T 4200 MHz CPU a 3150 MHz NB (NB frekvence zveda vykon podstatně ale odlaďuje se po max. frekvenci) a tam jsem to s corsairem H100i daval tak tak do 67°C s napětím 1.565V LLC ultra high.
musíš odzkoušet a něco přečíst. jinak zvažuj Upgrade protože moje HD7970 (Fakticky r9 280X, resp 380X) i na zakladních taktech když byl CPU taktovaný na 4,2/3,15 GHz tak brzdil Grafiku v benchmarku Heaven a Valley o 25%. Když jsem přešel na Visheru tak s zakladním taktem Vishera okamžitě vyšponovala výkon kde měl být, ikdyž nevim jake score bych měl s i5/i7 haswell/broadwell/skylike
Divej se tedy na teplotu socketu ktera nesmí byt vyžší než oněch 65°C. Ja měl Phenom II X6 1045T 4200 MHz CPU a 3150 MHz NB (NB frekvence zveda vykon podstatně ale odlaďuje se po max. frekvenci) a tam jsem to s corsairem H100i daval tak tak do 67°C s napětím 1.565V LLC ultra high.
musíš odzkoušet a něco přečíst. jinak zvažuj Upgrade protože moje HD7970 (Fakticky r9 280X, resp 380X) i na zakladních taktech když byl CPU taktovaný na 4,2/3,15 GHz tak brzdil Grafiku v benchmarku Heaven a Valley o 25%. Když jsem přešel na Visheru tak s zakladním taktem Vishera okamžitě vyšponovala výkon kde měl být, ikdyž nevim jake score bych měl s i5/i7 haswell/broadwell/skylike
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury Beast 2x64GB 5600MT/s @6000MT/s; GK#1: XFX AMD Radeon AI PRO R9700 32GB; GK#2: Sapphire AMD Radeon RX6500 XT 8GB; SSD#1: Kingstone KC3000 2048 GB; SSD#2: Seagate Firecuda 530R 2000GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Phanteks Enthoo PRO 2; Rad: Alphacool NexXxoS HPE-45 Full Copper 480mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + Alphacool Rise Flat; OS: Custom CachyOS (installed ground UP ArchWay).
- Porek
- Nováček

-
Tak PC chtělo reset, ten program nefungoval předtím, tak jak měl..
Jádra vykazují v průměru teplotu 36 °C a grafika kolem 50-60.
Samozřejmě je to cca po 8h zátěže.
V biosu jsem ještě core unlocker, cool n quiet, c1e support nezapínal, takže je zatím vše disabled.
Momentálně mám r7, takže bych řekl, že CPU ji moc brzdit nebude
To bych si musel pořídit lepší dělo, které není potřeba.
Jádra vykazují v průměru teplotu 36 °C a grafika kolem 50-60.
Samozřejmě je to cca po 8h zátěže.
V biosu jsem ještě core unlocker, cool n quiet, c1e support nezapínal, takže je zatím vše disabled.
Momentálně mám r7, takže bych řekl, že CPU ji moc brzdit nebude