Chlazení v matx case Nanoxia Deep Silence 4

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Odpovědět
smile4me
Začátečník
Začátečník

Chlazení v matx case Nanoxia Deep Silence 4

Příspěvek od smile4me »

Zdravím,
rád bych se poradil s odborníky a tak jsem zase zde :)
Při sestavování pc jsem udělal zřejmě chybu, že jsem si pořídil k matx case grafickou kartu, jakou jsem si pořídil a to MSI R9 290X 4G. Ke skříni jsem dostal 2 ventilátory, kde z čela vhání vzduch dovnitř a ten vzadu ven. Nu a problém je ten, že když case zavřu a pustím si třeba gta V na max detaily ve full hd rozlišení, tak po malé chvíli se roztočí ventilátory na GK na max, což není zrovna nejtišší a teplota stejně stoupá a stoupá, ikdyž i ventilátory, které vhání a vyhání vzduch ze skříně jsou na max.

Teď mám např. všechny ventilátory ve skříni na 100%, připadám si, jako bych seděl u vysavače, mám spuštěn benchmark Valley a teplota na GPU po 15 min je 94°C. Normálně v idle je teplota na GPU cca 44°C při dnešní pokojové teplotě 27°C

Je nějaký tip, jak zlepšit chlazení? Chci vyměnit ty dva původní "fany", co jsem dostal ke skříni a dodat ještě jeden do vrchní části case za Be Quiet! Pure Wings 2 140mm (pokud jsou lepší než 120mm) s tím, že by ten vrchní vyháněl teplo ven a ten přední a zadní vháněl vzduch dovnitř?
Díval jsem se i na jiné chladiče ke GK, ale třeba takový accelero xtreme IV se mi do case nevleze a navíc jsem četl něco o tom, že chlazení vrm není zřejmě nejlépe vyřešeno.
CPU ani GK není OC, takže vše je na default.
Vidím to, že budu muset asi polevit ze svých nároků a asi koupit větší case a nebo vyměnit grafiku.

Díky za rady a ještě foto vnitřku case: http://1drv.ms/1I3IYE0
Naposledy upravil(a) smile4me dne sob 13. čer 2015, 20:25, celkem upraveno 1 x.
Case:Nanoxia Deep Silence 4, Zdroj:Seasonic S12II-620, MB:Asus Z97M - Plus, CPU:Intel Core i5-4690K, Paměti:Crucial 8GB KIT DDR3 1600MHz CL9 Ballistix Sport , VGA:MSI R9 390 GAMING 8G, HDD:SSD Crucial M500 120GB, Toshiba P300 1TB, Mechanika:ASUS DRW-24F1ST, Monitor:Philips 246E7QDSW, Repro:Bose Companion 2 Series II
PKBO
Moderátor
Moderátor

Re: Chlazení v matx case Nanoxia Deep Silence 4

Příspěvek od PKBO »

Ahoj, horní ventilátor osaď tak, aby foukal ven, zadní také ven a přední aby vháněl vzduch dovnitr.

Bohužel si nemyslím že by ti to pomohlo, ta grafika je prostě hrozně uřvaná, pro milovníky ticha to není dobrá volba. Jestli máš tu možnost, vrať jí nebo jí prodej a pořiď si něco méně žravého, třeba GTX 970 od MSI..
smile4me
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od smile4me »

A co tak kdybych vyměnil na grafice chladič za Raijintek Morpheus? Tedy pokud bude kompatibilní.
Case:Nanoxia Deep Silence 4, Zdroj:Seasonic S12II-620, MB:Asus Z97M - Plus, CPU:Intel Core i5-4690K, Paměti:Crucial 8GB KIT DDR3 1600MHz CL9 Ballistix Sport , VGA:MSI R9 390 GAMING 8G, HDD:SSD Crucial M500 120GB, Toshiba P300 1TB, Mechanika:ASUS DRW-24F1ST, Monitor:Philips 246E7QDSW, Repro:Bose Companion 2 Series II
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

Na ten jsou celkem slušné reference, je to ale podstatně složitější cesta než prostě vyměnit kartu za jiný model. Pokud se ti ale kartu měnit nechce, chce se ti investovat do aftermarket chladiče a vejde se ti tam tak proč ne... Mě to ale přijde jako zbytečně složité řešení 8-)
smile4me
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od smile4me »

Jj, díky za názor. Zatím vyměním ty ventilátory v case a napadlo mě vyhodit z chladiče gk tu plastovou část s těmi hlučnými ventilátory a vytvořit místo ní nějaký panel s tiššími ventilátory, který bude ofukovat kartu. Jen ještě nevím, jestli nepřijdu o regulaci otáček v závislosti na teplotě gpu pomocí afterburnu.

Výměna grafik by byla nejjednodušší, ale pokud bych koupil gtx 970 za 10tis a svou prodal za snad 7, tak výkonově bych si asi nepolepšil a zaplatil bych 3tis "jen" za ticho. I když je pravda, že za nový raijintek bych taky dal minimálně 1500,-
PKBO
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od PKBO »

Já jsem si osobně připlatil za 780Ti 5000 oproti r9 290 a těch peněz jsem nelitoval, pak jsem si ještě připlatil za 980 a byl úplně spokojenej, poměr cena / výkon s tím nemá co dělat, to je jasné... Ale poměr cena/komfort pro mě prostě vyhrála nV i za cenu krutého příplatku...

Jinak jestli se chceš pouštět do home-made úprav, tak je tu vlákno s úpravou chladiče "zadarmo"
Samozřejmě přijdeš o záruku http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... lit=ghetto
Loki5567
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Loki5567 »

Raijintek Morpheus se dvěma ventilátory je dobrá volba. Sám ho vlastním a mnoho dalších na tomto foru má tento chladič. V těchto vedrech, kdy mám v pokoji okolo 28 - 29°C, má jádro v plné zátěži 63°C a VRM1 75°C a VRM2 bez chladiče 70°C. osazené ventilátorem Be Quiet" Pure Wings 120mm. Viz můj podpis :) Další informace mohu poskytnout.

Vlastním Corsair Carbide 400R :)
CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D // MB: MSI MAG X670E Tomahawk // RAM: G.Skill Trident Z5 Neo 4x16GB 6000Mhz@6000 30-38-38-96 // GPU: MSI RTX 3080 Gaming X Trio // Storage: Corsair SP510 480GB + Corsair SP510 960GB + Crucial Opal 1100 2TB // PSU: Corsair HX1000i + CableMod // Case: Phanteks EVOLV X // Cooling: EK Quantum Velocity + EK-Quantum Vector RTX 3080 + SC Protium 150 D5 Polished Silver + Alphacool NeXxXos X-Flow 360 + EK-CoolStream PE 360 + 6x NoiseBlocker NB-Eloop B12-PS PWM //
r34ktor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od r34ktor »

GK už nemá.

A i kdyby měl, Raijintek Morpheus se pro použití v tak malé skříni nehodí. Pro optimální chod je třeba pět volných slotů.

Viz http://www.overclock3d.net/gfx/articles ... 35801l.jpg
Knowledge is power
smile4me
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od smile4me »

Jj, teď mám gtx 970, ale díky za reakci. :)
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“