Jaký gigabytový switch?
Moderátor: Don
- maslik
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Jaký gigabytový switch?
Ahoj, potřeboval bych si koupit switch. Jde mi o to, že mám Router s GLAN na kterém mám zapojen externí disk. Z Routeru mi vede jeden kablík do pc a jeden do obyváku, kde potřebuji připojit:
1) Satelit - z něho streamuji video
2) TV - využívám SMART funkce včetně DLNA z externího disku na routeru
3) HTPC - na něm přehrávám fullHD filmy, Hi-Res music...opět z externího disku na routeru (následně ho používám na zálohy všeho dobrého)
Vybral jsem tento:
http://www.czc.cz/d-link-dgs-105/103511/produkt
Je to dobrá volba, případně zvolit jiný? Díky
1) Satelit - z něho streamuji video
2) TV - využívám SMART funkce včetně DLNA z externího disku na routeru
3) HTPC - na něm přehrávám fullHD filmy, Hi-Res music...opět z externího disku na routeru (následně ho používám na zálohy všeho dobrého)
Vybral jsem tento:
http://www.czc.cz/d-link-dgs-105/103511/produkt
Je to dobrá volba, případně zvolit jiný? Díky
- Weslo
- Středně pokročilý

Re: Jaký gigabytový switch?
Tak myslím, že nebude stíhat spíš ten touter než ten switch. To je jen hloupé zařízení, vybral si nejlevnější ve své kategorii, ale fungovat to bude. Ověř si kabely (5e nebo ještě lépe 6).
AMD Ryzen 7 8700F 4100Mhz| XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B650M |64GB Corsair DDR5 5000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Tak počítám že ten switch tam bude k tomu aby se nemuselo komunikovat přes router, router pojede jen jako zdroj netu a pro data z/do netu, PC a další zařízení budou mezi ssebou komunikovat přes ten switch. Mělo by to fungovat dobře, obodbnej Dlink, since jinak vypadá (bílej trochu víc bachratej plasťák) mam už 4 roky a naprosto bez problémů, rychlost mezi PC taky letí plnym Gigabitem.
- Octopuss
- Začátečník

Já mám pocit, že u miniswitchů v týhle cenový kategorii je úplně jedno co koupíš. Osobně mám nějakej osmiportovej TrendNet a prostě funguje.
- Weslo
- Středně pokročilý

Píše že má do routeru píchlej disk, pochopil jsem to tak, že přes USB. Nějáký vyšší datový tok skrz by procesor v routeru nemusel dávat, hlavně pokud by s ním komunikovalo více zařízení v síti najednou.DOC_ZENITH píše:Tak počítám že ten switch tam bude k tomu aby se nemuselo komunikovat přes router, router pojede jen jako zdroj netu a pro data z/do netu, PC a další zařízení budou mezi ssebou komunikovat přes ten switch.
maslik:zapni si jumbo frames, pokud to tvůj ruter umí.
AMD Ryzen 7 8700F 4100Mhz| XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B650M |64GB Corsair DDR5 5000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Tak to jistě ne... do routeru pokud možno nic nepíchat, a pokud USB a ten router jej hostuje tak to bude limitovaný jeho rychlostí. ale lan na lan přes ten switch by měla bejt tak rychlá jak to jen jde.
- maslik
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Jsem nakreslil schéma mého připojení, viz. příloha (disk je přes USB).
A představuji si:
1) Z internetu si stáhnu například veřejně přístupné filmy, které si uložím na externí disk. Tyto filmy si pak pustím přes kino (HTPC), nebo využiju DLNA a pustím to přímo do TV, anebo si je pustím na PC.
2) Ze satelitu si nahraju pořady přímo na externí disk. Ty si pak pustím na mobilu, tabletu či v PC.
3) Ze satelitu si budu streamovat video do PC, mobilu, či tabletu.
Průměrný okamžitý datový tok by neměl přesáhnout 25 MB/s (pokud nebudu kopírovat soubory mezi zařízeními). Vezmu-li v úvahu cca 8 MB/s internet + 6 - 10 MB/s streaming videa nebo 12-18 MB/s přehrávání fHD videa v HTPC.
P.s.: Jumbo Frames jsem si zapnul...
P.s.2: Pokud se mi zápis a čtení z externího disku osvědčí, tak pak zařadim do sítě místo něj asi NAS.
A představuji si:
1) Z internetu si stáhnu například veřejně přístupné filmy, které si uložím na externí disk. Tyto filmy si pak pustím přes kino (HTPC), nebo využiju DLNA a pustím to přímo do TV, anebo si je pustím na PC.
2) Ze satelitu si nahraju pořady přímo na externí disk. Ty si pak pustím na mobilu, tabletu či v PC.
3) Ze satelitu si budu streamovat video do PC, mobilu, či tabletu.
Průměrný okamžitý datový tok by neměl přesáhnout 25 MB/s (pokud nebudu kopírovat soubory mezi zařízeními). Vezmu-li v úvahu cca 8 MB/s internet + 6 - 10 MB/s streaming videa nebo 12-18 MB/s přehrávání fHD videa v HTPC.
P.s.: Jumbo Frames jsem si zapnul...
P.s.2: Pokud se mi zápis a čtení z externího disku osvědčí, tak pak zařadim do sítě místo něj asi NAS.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Hele, ber to tahkle, v tom routeru( pokud je plně gigabitovej) je taky Gigabitovej switch. Tzn hrubá rychlost přesunu mezi tvym PC a jakymkoliv jinym zařízenim bude limitovaná jen rychlostí tvého zařízení, samotná prostupnost LAN by měla bejt full gigabit, tzn zhruba 102-105MB/s. PC versus PC by to mělo určitě takhle ject. Ty další zařízení tam to bude na nich jak je to rychlé. A to co jsi nakreslil je OK, mělo by to fungovat bez problémů.
- maslik
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Už jsem to stihl včera pořešit. D-linka neměli, tak jsem objednal TP-linka https://www.alza.cz/tp-link-tl-sg1005d-d155327.htm. Zatím to vše jede bez sebemenšího problému. Akorát reálná rychlost na eHDD není extra velká 20-30 MB/s, ale vše to plně stíhá, což je hlavní.
Ještě zkusím sehnat disk s USB 3.0, jestli si nepomůžu. Ale možná jsem narazil na limit routeru. Pak tedy jedině NAS.
Ještě zkusím sehnat disk s USB 3.0, jestli si nepomůžu. Ale možná jsem narazil na limit routeru. Pak tedy jedině NAS.
- tmaven
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Od toho nemuzes ocekavat zazraky (hdd pres usb v routeru). To je feature na usb flasku. Nejlepsi mas NAS s gb porty
ASUS ROG STRIX B550-I GAMING ~ AMD Ryzen 7 5800X3D ~ GeForce RTX™ 3070 Ti GAMING OC 8G ~ G.SKill Trident Z RGB 32GB (2x16GB) DDR4 3600 CL17 ~ Corsair SF750W ~ Samsung 980 PRO 1TB ~ Cooler Master MasterBox NR200P ~ Scythe Fuma 2 ~ Dell S2721DGF + BenQ XL2411Z + Samsung 2233RZ ~ www.flyingbbq.cz - Blog o BBQ!
- Octopuss
- Začátečník

To na to ten NAS ale taky musí mít procesortmaven píše:Nejlepsi mas NAS s gb porty
- maslik
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Tak to věřím, koukal jsem, že synology 214 má zápis/čtení cca 60/100 MB/s
- Weslo
- Středně pokročilý

Takhle to pojede jen na výkoném PC a SSD, notebook nebo starší PC to nedá ani omylem, protože disky u starších pc i IO... Nicméně jak už je tady zmíněno, pro to aby to jelo těch 100MB+ potřebuješ opravdu výkonný NAS+disky. Myslím, že se spíš smíříš s tím, že to pojede občas hůř, tohle je investice 20+k.DOC_ZENITH píše: samotná prostupnost LAN by měla bejt full gigabit, tzn zhruba 102-105MB/s. PC versus PC by to mělo určitě takhle ject
Jinak 20 - 30MB na disku přes USB 2.0 je super, je to limit rozhraní (USB)..
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Tak samo sebou počítám s tim že ty PC budou mít dost rychlé disky a nebude tam realtek v PCI. Dnešní 2TB 7200rpm disky tahaj 150-230MB/s v závislosti kde na plotně ty data jsou. Já už jsem pár let limitovanej prostupností Gigabit sítě jako takové, ale neni to limit co by mě štval.
Já jsem na nasy a pod rezignoval, vše to byla otrava + je to slow. Always online úložiště mam na pico PSU napájené podvoltované I3ce co žere v idle jak ten nas a můžu tam připojit co chci, jedou tam full widle, je tam tuna ram takže tam běží v klidu i 2 virtualy, hostuju z toho pár dalšíh věcí, atd. Při tom na jak malej odběr se dnes PC daj stahnout, nasy jdou mimo mě.
Já jsem na nasy a pod rezignoval, vše to byla otrava + je to slow. Always online úložiště mam na pico PSU napájené podvoltované I3ce co žere v idle jak ten nas a můžu tam připojit co chci, jedou tam full widle, je tam tuna ram takže tam běží v klidu i 2 virtualy, hostuju z toho pár dalšíh věcí, atd. Při tom na jak malej odběr se dnes PC daj stahnout, nasy jdou mimo mě.
- eLzyx
- Mírně pokročilý

masliku, máš u toho TP-linku ověřené, že funguje DLNA souběžně s dalším síťovým provozem?
Možná to zní jako divný dotaz, ale mám Zyxel GS-108B a ten tohle nezvládá
DLNA vypadává, zejména pokud se hrají online hry, případně jsem připojený přes RDP.
Potřebuju vybrat nějaký bezproblémový 8 portový gigabitový switch.
Možná to zní jako divný dotaz, ale mám Zyxel GS-108B a ten tohle nezvládá
Potřebuju vybrat nějaký bezproblémový 8 portový gigabitový switch.
Ryzen R5 3600, Asus ROG Strix X570-F, 32GB DDR4@3600MHZ, Crucial M550 256GB, 300GB VelociRaptor, RX580, Asus Xonar DX, SilverStone Raven II
Dell 5491 6C/12T Core i7-8850H, MX130 ve 14"/1,5kg; veterán: OQO 01+
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

To je divný, DLNA by měl bejt síťovej přenos jako každej jinej bez jakékoliv priority. Pokud neni switch total zahlcenej nemělo by se nic stát. Kor při hraní her což je minimální bandwith...
- eLzyx
- Mírně pokročilý

bohužel nejsem jediný, který má s tímto switchem & DLNA problémy
Nouzově jsem to přepojil přes gigabitový switch ve WiFi (TL-WDR3600) a TV začaly makat (port 1-server, 2,3-TV, 4-link to switch).
Gswitch Zyxel jsem nechal jen pro počítače (4ks).
Dříve to bylo zapojené server-switch a na switchi navěšené vše ostatní včetně wifi. Kabeláž jsem zkoušel měnit a tou to není. Ani zdrojem ke switchi by to nemělo být - je napájený z 12V ze serveru.
Jsem kvůli tomu kupoval za 800Kč novou síťovku do "serveru", jsem čekal, že haluzí ten pitomý integrovaný Realtek (Asus B85M-E). A není to jím.
Nouzově jsem to přepojil přes gigabitový switch ve WiFi (TL-WDR3600) a TV začaly makat (port 1-server, 2,3-TV, 4-link to switch).
Gswitch Zyxel jsem nechal jen pro počítače (4ks).
Dříve to bylo zapojené server-switch a na switchi navěšené vše ostatní včetně wifi. Kabeláž jsem zkoušel měnit a tou to není. Ani zdrojem ke switchi by to nemělo být - je napájený z 12V ze serveru.
Jsem kvůli tomu kupoval za 800Kč novou síťovku do "serveru", jsem čekal, že haluzí ten pitomý integrovaný Realtek (Asus B85M-E). A není to jím.
Ryzen R5 3600, Asus ROG Strix X570-F, 32GB DDR4@3600MHZ, Crucial M550 256GB, 300GB VelociRaptor, RX580, Asus Xonar DX, SilverStone Raven II
- Weslo
- Středně pokročilý

switch pracuje na L2, UPnP a DLNA na L3.... podle netu je problém s forwardováním multicastu při UPNP, levné switche to neumí korektně... todle určitě pojede http://www.czc.cz/cisco-sg100d-08_2/107061/produkt